Wednesday, September 28, 2011

Ammpunzzzz...demam Kek karamel




Walllaweii..betul aa kata kak Ita, berantu makan kek ni. Sakan dok buat..sakan dok makan...sakan gek orang order.Wow...fenomena bawu ni..Siyess...memang sedap...bila makan tu tak sedar amik sepotong demi sepotong.Kali pertama buat agak kurang gebusss kek tu..tapi 2nd time buat emmmm....perfect 10.Siap makan senyap2 kat dapur demi takut anak2 serang...yang pestaim buat aku dapat makan sepotong je..lain anak2 balun.Wase tak puas tu yang selang bape hari buat lagi..




Pastukan  siap sowok poton' siap2, asing nak bawak opis nak kasi opismate wase...syiokkk bila semua yg wase  tu puas hati je makan. Tewus dapat tempahan..yang tak sempat wase..tengok gambo je pun tewus tempah jugak beb..perghhh beso aura kek karamel ni...hehe




Time, masa nak kaler mengaler tu yg beh...rasa nak buh macam2 kaler tapi ngenangkan kang banyak plak bekas aku nak basuh maka menten aku guna 2-3 kaler aje...Teruja nak makan kan tengok kaler2 kek yang berahi tu...Next aku buat kaler lain...ha tengok ni..




Alaaaa kaler je lain tapi cowak menten belang belang dong...yang ni palak aku buat sempena member sekampong  aku nak datang>> Imon & Zuraidah..skaligus kunjungan dari Warq Zata,& family, Syikin Pc & family, En Zam dan wife, Siva & wife,Fadzil & family, and jiran2..uhhh cam open hauzzz je ekk..Aku buat dabel adunan & guna acuan empat segi demi untuk senang foton'-foton' lah..




Ni plak step step simple yg sempat dirakam kan oleh kakak Izzati...



Tang nak melorek dengan lidi cungkil gigi tu hak paling syiokkk...main tarik sana sinunzzz je...tapi benonya buat la lorek sanan sinunnnzz, tak de effect kat kek tu pun...dah masak kita akan telangkopkan...tak nampak pun.Saje sonok sonok..




Haa tengok...menten jalur jalur je karrer kek ni.Yang dilorek sana sinunnzz xde effect seinci pun kat belang kaler kek tu..



Opsss..apsal ada cream puff kat sebelah kek karamel tu..dah tinggal separuh plak tu..power puff gegel mana plak yg dah cilok kat pinggan...isshhhh ...Haa next N3 aku akan citer pasal fenomena cream puff plak...Untuk kali ni kowang layan cuci mata kek karamel aku ni ekk...Wesepi menten gek dok berubah tapi aku malas nak taip. kowang cari kat N3 sebelumnya kat SINI atau nak sonok tengok gambo step by step terjah aja SINI.

Selamat mencuba..muahhhh!

Saturday, September 24, 2011

Rendang Ayam Kampong - Ala ala rendang Minang




Psst..psstt.. beh gilerr weii makan rendang ayam kampong ni. Rebus nasi impit segera adabi tu...cicah la dengan rendang ni. perghhh...acawa top up kolestwol camni memang beh.Inilah menu lunch aku ntah bila punya wiken.Owang lain sibuk pegi open hausszz sana sinunzz..aku buat open hausszz family je....bukan tak ada undangan tapi Rambo kena keja plak di hari ahad yg indah itu. So demi untuk rasa cam pegi open hausszz maka aku buat la menu yg mostly ada kat umah orang buat open hauss..Bejanya ini rendang ayam kampong beb...bukan ayam manja..jadi rasanya pasti berbeda gituu ahaksss




Semangat nak masak..belek punya belek bahan2 aiseyy takde lengkuas aaa...Ishh ni yg wase nak tanam jugak lengkuas.Bila nak masak senang tinggal zasss korek amik isi dia...memamndang takde lengkuas otak ni terus ligat cari alternatif bawu...yesssss! aku buat la rendang ringkas..rendang kunyit mak aku cakap.Sebab takde bahan2 seperti ketumbar, jintan halus, jintan manis dan lengkuas.pastu guna cili padi bukan cili kering.itu pasal jadi wendang ringkas.Gedik jugak nak masak w/pun xde lengkuas kan. Tapi bila aku dah siap masak...terpacul dialog..dialog ini...

" Ooo... kalo masaknya kayak gini, ni namanya rendang minang bukkk.." Bibik bagi komen...
" Uhh ye ke...lain skit kot su..Ni rendang kunyit simple je..." Aku balas...

" isshh...iya bukkk...kalo rendang minang memang gini bahan2 nya..haa...rasanya juga persis kok bukkk" omel si Su ni sambil merasa rendang aku.

Huh dah la kalo rasa bukan reti sesudu..mesti semangkok...baru dia bole rasa..kalo suh rasa pakai sudu mesti dia tak leh nak komen masin ke idak...grr grrr maid aku sowang ni..So kowang nilai sindrik aa apa jenis rendang aku ni.......kalo betul aa wendang minang..WOW!!! terror aku ekk..tak tengok wesepi mana2..main masak je wupanya rendang minang..hehe..kasi can ekk aku masuk bakul naik lift..>_< jomm tengok wesepi



RENDANG KUNYIT AYAM KAMPONG
Resepi @ CheAnn

Bahan2

  • 1 ekor ayam kampung - potong kecil ikut suka kowang
  • 1 labu bawang beso *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 1/2 inci halia *
  • 2 inci kunyit yg saiz beso *
  • 3 batang serai*
  • 15 -20 biji cili api *( ikut kepedasan masing2 bole tambah bole kurang)
  • 2-3 cawan santan
  • 2 helai daun kunyit- diracik halus
  • Air secukupnya untuk daging ayam lembut
  • Garam gula perasa secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis




Cara2

  1. Ayam basuh dan tos
  2. Blender bahan2 yg bertanda *.
  3. PanAskan minyak dan tumis bahan yg telah diblend. masak hingga pecah minyak dan bau dah naik
  4. Masukkan ayam...masak seketika hingga air ayam kering, then masukkan air secukupnya untuk bagi ayam lembut
  5. Bila ayam dah lembut masukkan santan, garam gula dan perasa secukupnya.
  6. Masukkan juga daun kunyit yg telah diracik halus
  7. Masak la hingga jadi pekat... jeng...jeng..siap...



hoye..hoye..wendang ready untuk di balun..jommm



Emm mengimbau kenangan lalu ketika dikampung bila makan ayam kampong....ahaksss..*wink*

Thursday, September 22, 2011

Kisah Aku, Rambo dan Tauge beso...





Ya ammpunzzz dulu amsa aku kecik2 aku cukup sakit ati bila tengok sayur untuk makan tengah hari mak masak toge beso ni. Apsal toge busuk ni.. toge kacang beso ni yg mak masak...kangkung takde ke..bening ke..kan sedap. Kalo ya pun nak masak toge..masak la toge kecik tu..toge yg buat dari kacang hijau. ni ntah toge apa beso2..nyampah betul. Inilah situasinya aku ngomel darrram hati birra mak masak ni...memang aku tak sentuh.Ntah kenape aku cukup tak suka tauuu. Dan memang aku tak kan makan. Aku wela makan nasi buh kicap je dawi makan dengan toge beso ni...perghhh cukup anti dgn sayur ni kan...

Siyess aku memang tak makan toge ni sampai la satu hari Ramboku beli dan nak aku masak. Duhhh....

"Toge kecik takde ke ayah...?"     " Ayah memang saje beli toge tu..lama tak makan.sedap ni"

Errkk...sedap??? eee...tekak aku dah kembang..grrr grr bengang dgn rambo lakss.Dulu kecik2 bengang dgn mak..skang dgn rambo..

"Emm nak masak camno ni..ibu tak pernah masak toge ni. Sebab ibu tak bewape suka " 
cee cee aku berlapik..padahal aku memang tak suka bukan tak berape suka..ulang ayat ye..tak suka..!!!!

"Alaa...goreng biasa.... tumis je la" rambo memberi cadangan. 

Uhuk2..demi aku dah daftar kelab isteri2 to'at maka dengan muka yang tak de perasaan aku pun masak la.
Dengan status aku tak suka toge ni..dengan status tak pernah masak toge ni. walaupun dah nak cecah 40 thn umur ku...setelah 5 owang anakku...apa yg kowang wase ending kesah masak toge ni? Resepi mana yang aku ikut???? Jeng jeng...dalam keadaan macam ni apalagi..resepi blasah je la...janji masak kan..buat je la cam tumis sayur lain tu..emm nak tulis ke tak wesepi ni? Aku jawab sindrik..aku nak tulis..demi rujukan anak2..mana la tau..kan..kan..



TAUGE TUMIS RINGKAS
Resepi @ CheAnn

Bahan2

  • 1 paket tauge beso ( OTK memang dah jual paket2..tp idak plak aku tgk bape berat..maybe 200g ++ kot)
  • satu ulas bawang putih - diketuk dan racik halus
  • 1 biji bawang beso - di hiris serong (cam darram gambo)
  • 1/2 biji bawang beso..- potong sedeherna tebal -spara bulat
  • 1 1/2 sudu makan soso tiram
  • Garam gula dan perasa secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis


Cara2

  1. Toge basuh dan tos
  2. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih. Bawang dah agak kekuning kuningan dan dah naik bau masukkan bawang beso dan cili..kacau seketika
  3. Kemudian masukkan toge, soso tiram, garam gula dan perasa secukupnya
  4. Masak dengan api agak besar...2-3kali kacau dengan kaup balik toge tu pakai sudip then matikan api dapur.Toge ni nampak cam keras lagi tapi slowly dia masak...pastu  hidang...



Siap je tomis sayur ni kami terus la lunch..aku tengok rambo berselera skali makan...Uhh sedap sangat ke sayur busuk ni...ehem..ehem...tangan aku gatal amik secubit dan mencuba makan....Auchhhh...sedap wupanya..duhh!!!! camno bole jadi sedap sayur ni...wallaweiii...rugi aa satu nikmat dunia aku sebelum ni,sebab fobia dengan sayur ni...aku langsung tak pernah beli...langsung tak pernah cuba masak dan langsung tak tak pernah cuba makan...cehhh!!! (uhh bape banyak langsung daa...)Nyesal tak cuba dawi dulu. Grrr grrr kat diwi sendiwi...Dengan ini tamatlah kesah ku dan toge ni..skang dah sokmo jugak la aku masak sayur ni tapi masak patern ni aa..patern lain dok pernah cuba.Lagipun masak patern ni je hok rambo rekues maka I follow...semenjak itu juga  aku tidak lagi benci kepada sayur ni.....sekian TAMAT..hehe perkataan ni sokmo keluo dalam pilem pilem melayu jaman dolu kan...so sebab aku dok citer kesah aku kena tulis aa perkataan tu untuk menunjukkan ending kesah aku.

Psstt..psstt..agak2 borre buat pilem tak? muahhhh!

Tuesday, September 20, 2011

Kek Karamel..fuhhh!




Sesudah subuh hari ahad tu aku belek la blog feberet sambil pikir nak wat sarapan apa...Uhhh tetiba teruja dengan kek karamel kat blog Masam Manis Kak Ita tu...Dengan siap ada legenda 7 keturunan bawu jadi..opss syilap..7 kali buat bawu jadi...Kek sumpahan ke apa ni...maka dengan hati2 aku baca dari ayat pertama hingga ke keakhir dengan penuh kusyuk...Kak Ita..guwe memang tabik spring sama lu..sukup sabo..sukup bewani n sukup tinggi tahap keinginan.Sebab itu Kak ita sukses...bravoo..bravooo.

Maka dengan tak semena mena aku plak bersemangat nak buat. Bila belek-belek bahan2 yg digunakan tu semua ada dalam gobok aku..tak payah sibuk cari ciss itu ciss ini..takyah susah nak wiping cream ke buttermilk ke..hape...Tengok plak karrer kek kak ita ni ya ammpunzzz menggamit-gamit suh buat weiii. Maka zasss dengan penuh debaran aku memulakan cabaran buat kek ni.



Aku nak ucapkan berjuta juta..terima kasih pada kak Ita yang sangat tak lokek ilmu. Step by step dia ajo.step bergambo lagi...kalo buat video tepek kat u-tiup gerenti berjuta juta plak la u-tiup nak kena bayo pada kak ita.... Aku akan share tulih jugak wesepi kat sini dan cara buat tapi idak le lengkap gambo mcm kat Ita. Darram hati penuh debo amsa buat memang tak ada mood nak amik gambo sangat..bila dah jadi bawu la bole senyum...so ni cara aku la ekk..tapi wesepi menten sumber dari Kak Ita..


KEK KARAMEL
Resepi @ Munirah Baharum, sumber Blog Masam Manis@Kak Ita

Bahan Karamel dan cara nak buat
Gula Hangus
2 sudu makan gula.
Letakkan dalam loyang yang nak bako kek .Saiz yg kak ita cadangkan adalah bersaiz 8 inci..so aku folo..langsung tak derhaka.
Masak kat atas dapur dgn api yg perlahan sampei gula tu cair dan tuko kaler perang kehitaman.
Pastu tutp api dan biokan la gula hangus tu sejuk...kowang pegi buat next step plak.

Karamel

  • 1/2 tin susu cair
  • 70g gula kastor (sape x suka manis leh la kurangkan ke 60g)
  • 3 biji kuning telur
  • 1/2 sudu teh esen vanila

Cara2

  1. Masukkan gula dalam susu dan kacau hingga gula hancus
  2. gaul lemah lembut kuning telur dengan esen vanila
  3. Bila masing2 dah mesra dgn pasangan masing masing satukan la mereka.
  4. Tapis  kedalam gula hangus yang dah sejuk tu...ketepikan seketika..p buat next step plak..


Pssstt...psstt...Kak Ita pesan kalo nak tebalkan lagi lapisan karamel tu gandakan la susu dan telur.
Maksudnya susu cair jadi satu tin dan kuning telur jadi 6 biji...auchhh...lemak berkwim dan kolestwol jd up u...takut jawum timbang takleh nak tunjuk angka je kang..haaa haaa..sindrik jawabss..
Tapi bagi aku sukatan 3 biji kuning telur dgn 1/2 tin susu tu dan cukup sesuwaiii nyah..

Bahan Adunan Kek

  • 70 gm gula kastor
  • 135 ml air
  • 45 ml minyak masak..jgn minyak urut ye..
  • 3 biji kuning telur
  • 140 gm tepung gandum*
  • 1 sudu teh baking Powder*

Cara2

  1. Campurkan bahan bertanda* dan ayak.
  2. Campukan kuning telur, air dan minyak.pastukan pukul sampai la sebati dan tuko kaler warna putis.KakIta tulih sampai gebu gitu..
  3. Lepas tu baru masukkan gula dan pukul lagi dan lagi dan lagi sampai adunan mengembang or naik  skali ganda dari memula tu..
  4. Dah naik skali ganda masukkan sedikit demi sedikit tepung dan baking powder yg dah diayak tu menggunakan spatula or senduk kayu.Spatula la senang sebab nak campur adunan ni secara kaup balik bukan dikacau macam kacau dodol.

Harus ingat ekk...kaup balik adunan dgn lemah lembut..jgn kaso nanti majuk << itu aku ckp bukan kak ita hehe..
Dah habis campur dangan tepung letak tepi dulu...dah kowang buat next step plak..jgn ditenung aje adunan ni..malu dia..




Merinque

  • 6 biji telur putih
  • 70 gm gula castor
  • 1 sudu teh cream of tar tar



  1. Pukul putih telur sampai berbuih banyakkkk dan nampak ala2 gebu. Aduhh lupa lak nak pesan sgala peralatan kena kering ye..tak mau ada basah.pastu jgn ada sebesar zarahpun putih telur tu campur ngan kuning telur.Tapi jangan tanya aku kenapa..aku pun ikut je pesan kak ita tu..hehe..anak muwid baik..kali ni  tak derhaka..
  2. Bila dah berbuih halus masukkan la gula dan cream of tar tar tu. pukul dgn speed yg laju sampai la adunan ni kental. Maknanya kalo tuang pun tak mau jatuh..alaa macam nak buat pavlova tu...haa camtu aaa..
  3. Bila dan kental masukkan 1/3 dulu merinque ni ke dalan adunan kek tadi.Gaul perlahan dengan lemah lembut..sama..guna kaedah kaup balik gitu..sampai la adunan dah sebati mesra.
  4. masukkan lagi baki merinque dan ulangi cara yg sama..kaup balik dengan perlahan dan lemah lembut..
  5. Dah setel bahagikan la  kepada beberape bahagian, ikut bape kaler kowang nak letak.
  6. Bila dah buh kaler letak la kat karamel yg kowang ketepikan tadi...jgn sampai tak jumpa laks mana kowang letak karamel tu...>_<
  7. Cara nak letak kek tu selang seli la macam buat kek marbel...Aku folow je cam kak ita buat.
  8. Memula buh 3 senduk kaler pertama, pastu 3 senduk kaler kedua, pastu 3 senduk kaler ketiga...ulangi step ni sampai la 3/4 adunan.
  9. Pastukan kurangkan jadi dua senduk setiap kaler...pastu 1 senduk je...sampai la adunan habis buh kat loyang tu..


Bakar Kek Kaedah Steam Bath
Aku preheat oven selama 5 menit dgn suhu 170'c..bila dah masukkan kek aku tuko folow kak Ita 160'c.
Kaedah steam bath ni yg buh air dalam loyang lain, loyang kek tu letak dalam loyng ada air then bako.Seeloknya boh air panas terus..
Nasihat Kak ita guna api bawah je..yess aku follow
Nasihat kak ita lagi bako selama satu jam..uwaaa aku terlebih soploh menit sbb terlupa nat set time, terlupa jugak yg aku ada bako kek sampei la bibiks tanya...bukk kek ni bape lama baru masak ya....kok dah 1 jam lebih belum masak ..zasss aku lawi ke oven matikan suhu suis sgala....




Time tu dah wase nak nangis...mesti kek aku tak jadi ni..awat naik tinggi sangat...siap cam nak merekah...buka balik blog kak ita..baca lagi..ooo nanti kek tu akak turun sendiri...uhhh lega...tak sabo tunggu kek tu sejuk sendiwi kat darram oven..kejap2 tengok kek tu dah lekang sendiwi dari loyang ke belum...
Tengok je dah lekang aku pun tak sabo kuarkan then telangkop kan...tersenyum puas tengok bentuk karamel yg menjadi..hati kembang..sebeso padang bola..sonok kek menjadi..Tapi kak ita pesan tunggu betul2 sejuk abwu foton'..duhh nak kena sabo lg...




Emm bila dah sejuk...kebetulan plak rambo tanya mkn apa minum petang ni...walla weii..just in time betul aaa...zasss potong...rambo cakap sedapppp...emm aku pun wase..sedapp..cuma tak bewape gebu la kek tu...SAHHH!!!! ni kes terlebih masa bakoooo...grrr grrr..sumpah aku bukan nak derhaka tapi tak sengaja...grrr grrr lagi kat diwi sendiwi. Tapi anak2 cakap sedappp banget..ada dia kesah tak bewape gebu..
Yang pasti dah habis..dan rekues suh buat lagi....emmm..cam biasa aku cakap esok ibu buat...duhhh...mampos kalo depa ungkit..pavlova tak buat lagi pun..Tiramisu bila nak buat..RVC pun dah lama tak buat..now Kek karamel...ammpunzzz banyaknye utang dengan anak2..



So u all....aku sajes u all try la buat kek ni...siyess tak nyesal..memang sedap. Kalo Acik chah kata Pavlova bagak sedap..yg ni berbagak bagak sedapnya..>_<. Kalo u all nak lebih detail step yg bergambo u all pegii kat sini.Memang mantop sgala kakak ni masak...Berjuta terima kasih buat kak ita...share sgala ilmu..muahhhhh!!

Monday, September 19, 2011

Kerang Masak Taucu





Dulu amsa aku kecik2..bibik Aton aka adik mak duduk kat Jengka XI sebab dia kawin dengan kakitangan Felda Jengka XI.Jadi aku selalu la pegi umah dia. Bibik selalu masak kerang macam ni. Tapi masa tu aku panggil kerang tumis je sebab aku tak tau apa nama kacang  karrer cengkerat yang ada darram masakan tu.Pehtu aku cukup tak gemor dengan kacang cengkerat tu. Bila makan aku akan amik kerang aje..kacang karerr cengkerat tu aku letak tepi. Sonok makan masakan ni sebab aku takyah nak kopek kerang...tinggal ngappp je..

Lepas Bik Aton pindah ikut hubby dia aku tak pernah lagi makan kerang masak macam ni.Nak rekues mak masak camni pun aku tak weti nak cakap macam mana. Sampai la aku dah anak 5 bawu aku terpikir nak masak kerang cenggini.Itupun sebab Ramboku beli kerang banyak...dia suh rebus je..makan cicah dgn sos. Tengok tak abis aku pun terpanjang akal plak nak masak cenggini...wase windu dengan menu ni...menggamit memori kat umah Bik Aton...hemmm...satu masa...*wink*

Dah dapat idea nak masak tapi wesepi dia camno ekk...malas tul nak naik bilik aku kat atas amik henpon kol Bik Aton..so seperti selalu....blasah je la...Bila hidang tengok rambo makan takde komen so aku andaikan sedap je la...hua hua......ayat yg selalu menenangkan jiwa...



KERANG MASAK TAUCU
Resepi @ CheAnn
Bahan2

  • 1 kg kerang (anggaran) - basuh rebus dan kopek
  • 1 biji bawang beso - sederhana beso - potong bulat
  • 1 ulas bawang putih - titik je
  • 1 biji cabai beso - karrer merah, dihiris serong
  • 1 biji cabai beso - karrer ijo, dihiris serong
  • 1/2 biji lada yg cam buah tu..hehe lupa nama cabai tu..-hiris ikut citarasa kowang
  • 1 1/2 sudu taucu
  • sedikit gula dan perasa secukupnya.(aku tak buh garam sbb taucu dah masin)
  • Sedikit minyak untuk menumis


Cara2

  1. Panaskan minyak dan tumis hingga kuning bawang putih tu
  2. Bawang putih dah kuning masukkan taucu, kacau seketika
  3. Kemudian masukkan la sgala cabai tadi, bawang beso dan kerang
  4. Masukkan gula or serbuk perasa secukupnya.Kalo kowang memang lidah dah tepu dgn wase masin borre aa buh skit garam...kang takde perasaan plak masakan kowang..
  5. Kacau rata hingga sgala pewasa dah meswa..nampak bawang beso dah agak layu tutup la api dapur...dah siap..hidang ler..



He..he.he..satu lagi menu wengkas....zass zuss zasss..siap.Sape sape yg memang ada angin malaszzz cam aku..cuba la...muahhhh!

Sunday, September 18, 2011

Sayur Petola Masak Bening




Uhh bening lagi????. Emm..kalo dah jawa tu memang susah la nak ubah selera. Bening jugak yang jadi feberet. .Kowang mesti tuduh aku macam tu kan...takde sayur lain ke..bening..bening..bening...HUh! tak baik tuduh taw...walaupun benonya betul sangat tuduhan itu... Siyesss... ada 3 sebab kenape aku suka sangat masak bening. 1. Senang dan cepat. 2. Inilah sayur tiap kali aku malaszzzz sangat nak masak. 3.aku memang suka sayur masak macam ni...pehtu anak2 pun dah follow aaa...


So nak jugak ke wesepi? Perlu ke aku tulih wesepi?Ada ke owang tingin nak buat sayur cenggini? Takpe aku jawab sendiwi...memandangkan ni masak yg simple..wesepi pun simple...so aku tulih pun cawa simple ekk. 





PETOLA MASAK BENING
Resepi @ CheAnn


Bahan2

  • 2 biji petola - kecil je
  • 3 ulas bawng merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 3-4 ekor ikan bilis-kowang kopek belah dua jadilah berekor ekor nanti..
  • soon secukupnya - rendam kejap bagi lembut
  • Air secukupnya
  • Garam gula dan perasa secukupnya
  • Daun sop & bawang goreng untuk tabur atas sayur
  • sedikit minyak untuk tumis


Cara2

  1. Petola tu buang la bahagian yg lekuk2 tu..setengah owang kupas terus kulit..aku buang sikit2 je.potong2 basuh tos
  2. Bawang merah putih & halia diracik halus
  3. Panaskan minyak...kalo kowang suka topup kolestwol kasi gwaf makin tinggi  leh la buh byk minyak..cam aku just sikit nak bagi bawang tu bole untuk ditumis..mcm bawang2 tu basah dik  minyak je..
  4. Bila bawang tu dah naik bau masukkan air sedikit dulu...zrengggg....bau tumisan menusuk idung kowang sebab kena siram dik air ni menjadi semerbak harummm gitu...kalo jiran2 ada kat umah konherm depa tanya kowang masak apa..hehe
  5. Masukkan air secukupnya..dah mendidih masukkan la petola, garam gula dan perasa secukup rasa dan jgn lupa masukkan ikan bilis
  6. Last skali masukkan soon. Soon dah masak bole la tutup api dan angkat..
  7. Tabur daun sop & bawang goreng..makan dgn nasi panas2..bio sampei banjir buh kat nasi...ya ammpunzzz...nikmatnyaaa...^__^



Amcam..senang? Agak2 malasszz cam aku tiwu aa...muahhhh!

Bekpes Lempeng Je...




Lempeng ni antara bekpes yang paling kerap dan sokmo la kat umah ni...asal tak tau nak buat bekpes apa..zass lempeng..asal malas nak buat bekpes ..zasss lempeng. Tapi semedang jugak benonya bekpes lempeng ni kanak-kanak riang yang rekues. Ye la....ibu dia orang sangat tipikal kampung dan jawa maka depa pun terpaksa la folo...Bekpes ni senang je kan..tapi aku masih ingat resepi pertama yang adik aku rekues setelah 2-3 bulan berkawin adalah macam mana nak buat lempeng.. Duhh tak mencabar langsungkan soklan resepi dia.Memang gelak beso aku.He..he..he.. Berdasarkan pengalaman ini la aku tak rasa semua orang tahu macam mana nak buat lempeng kan..haaa sebab tu aku tepek kat Duniaku..mana la tahu...ada jugak yang spesis macam adik aku...tak pun, bole gak jadi rujukan 3 puteriku dimasa hadapan...ooo macam ni wupanya ibu buat lempeng yang sokmo kami makan...

Okey..takyah la citer panjang lebo...pada yang nak cuba cara aku buat lempeng sila la ye...



LEMPENG
Resepi @ CheAnn


Bahan2
  • 3 cawan tepung gandum
  • 4- 5 cawan air - agak2 la nak cair macam mana..kalo cair sgt lempeng nipis..kalo pekat lempeng tebal la pulakss
  • Secubit garam @ secukup rasa
  • 1 sudu teh planta/majerin *
  • 2 biji telur *

Bahan yang bertanda * adalah pilihan. tak nak letak pun tak. kalo letak memang ada beja tau..lempeng jadi lagi lembut dan gebu.aku jarang bubuh telur sebab Eina alergik telur..



Cara2

  1. Bancuh semua bahan dan blend nak kasi adunan halus tak berbiji-biji ..
  2. Panaskan kuali leper dan sapukan sedikit dengan minyak
  3. Tuang bacuhan sesenduk dan ratakan kat kuali..kalo tak xde kuali leper tu kuali biasa pun bole...
  4. Tepi lempeng nampak kering bole terbalik kan seketika pastu angkat. nak gulung ke..nak bio sekeping sekeping je cam toti ccanai pun bole..terpulang pada u all la nak bentuk lempeng tu jadi macam mana..bebasss
  5. Ulangi proses kat atas sampai adunan habis... 
Haa..senang kan...ini cawa aku la...cawa owang lain kowang kena tanya depa la...ngeh..ngeh..




Emm dah siap nak cicah apa ekk...Kalo Eicha ngan Eina depa suka dengan susu...senang..Kalo kakak izzati plak dia suka dengan sardin tomis...Kalo ibu dia plak paling suka dengan sambal tumis ikan bilis..duhhhh wase cam mecing je lempeng cicah sambal tumis. Kalo wajin aku akan masak sardin and sambal tumis ni..kalo kurengggg rajin aku akan masak salah satu la..Rambo plak dia suka je sardin ke..sambal tumis ke..lidah dia dah tepu ddengan masakan aku..semua sedappp je dia kata...layanzzzz





Alhamdulillah..kenyang....bekpes yang simple *__*.


Selamat bekpes....muahhhh!

Thursday, September 15, 2011

Cara Manis - Resepi yg telah diubah suai ^__^





Ni kes bulan posa lepas la...asal dah petang je citer pasal menu buka..resepi mana nak ikut. Time ni la seme buku resepi muncul...gugel sana sinunzzz. Semangat masak membara macam lava gunung bewapi yang tunggu masa nak meletop.Kuih cara manis ni jadi topik hangat selama seminggu....pakat dok salin la resepi sana sinunzz...buat tak buat bukan pangkal pokoknya...pokoknya resepi menten semangat salin macam tahun2 sebelumnya.


Terima kasih pada kak Mazni yang share resepi turun menurun dawi mak dia. siap acuan pun dia cilok mak dia punya tau...opsss pecah wahsia..ammpunzzz...( Takpe..dia tak wajin baca blog aku..Sebelum ni aku memang main blasah je buat cara manis...tapi bila dapat resepi kak Mazni ni aku ubah suai skit berdasarkan pengalaman aku yang lagi kerap buat cara berlauk. Campur dengan hasil suka derhaka aku terhadap resepi asal. Uhh ada gak paedahnya ekk sesekali derhaka. Iyaa..betull..berbaloi derhaka aku ni bila cara manis aku jadi kegilaan Mek kelantan kat opis tu..pastu diakui oleh kak T yang dah pernah cuba resepi aku. Dan paling terharu..kak mazni tukang bagi resepi pun telah mencuba dan mengakui resepi aku lagi mantop...Jadi u all jgn plak kata aku perasan ekk..ni aku citer testimoni..depa yg cakap..aku tak paksa pun..

Sebab dah sedap maka mek kelantan ni sokmo la oder dengan aku...Sambil orang oder sambil la borre wat bekpes anak2 nak pegi skolah...Nak plak si bongsu Izham ni...suka ammat ke kuih cara manis. Rambo pun skang makin suka.....dia cakap dulu langsung tak suka kuih ni..tapi bila aku buat dia jadi suka...emm ayat nak beli jiwa kot...psstt..meh aku share wesepi..kot2 hubby u all pun akan beli jiwa kowang birra makan cara manis ni..Benonya takde la jauh beza dgn resepi yang kat sini. Aku cuma tambah sikit2 je dari resepi asal.



KUIH CARA MANIS
Resepi @ CheAnn

Bahan2
(Dapat dlm 12-14 pasang)

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 cawan santan
  • 1/2 cawan air daun pandan
  • 1 sudu makan tepung kastard
  • 1 sudu teh mentega / majerin
  • secubit garam
  • sedikit pewarna hijau kalau air pandan kurang hijau
  • gula - untuk letak dalam cara ( 1/2 sudu kecil setiap ketul)




Cara2

  1. Bancuh dan blend semua bahan kecuali gula
  2. Panaskan acuan atas api yg perlahan
  3. Sapukan rata minyak dalam acuan
  4. Masukkan bahan adunan satu persatu dalam acuan
  5. Bila dah nampak selikit lingkaran lain kaler pada kuih letakkan gula
  6. Tutup dengan tudung periuk
  7. Dalam 2-3 menit masak la..cungkil cara lauk dan ulangi proses kat atas sampai adunan habis




Jangan risau bila tengok adunan agak cair...kecairan adunan akan menghasilan cara yang lembut dan gebuuu gitu...tak caya tanya aku..*_^

Ready untuk bekpes....

Pek ikut kuantiti rekues pelanggan....layanzzzz

Wednesday, September 14, 2011

Mee Jawa






Mee ni dulu mak sokmo masak..dan salah satu menu gerai mak masa kat Bandar Pusat.Perghh memang lama aku tak makan dan tak pernah buat pun..hehe..Bila dapat sms member opis nak terjah...menu ini yang terlintas kat pikiran. Zass capai tipon tanya sifu la..apalagi. dan mcm biasa mak hanya akan cakap ala bubuh tu bubuh ni..dan aku kena buat matematik sendiwi sukatan bahan...standart..Takpe la..tak susah tak tahu..kan.. Jadi kena la bersusah.

Sebelum tipon mak aku klik sana sinunzz kat internet and blog rujukan...tapi macam bukan yang aku nak je..tu yang tipon mak. Sebab aku nak makan yang jenih wesepi mak..kalo tengok kat internet or blog memang berbagai jenis la...beja 2-3 bahan je...asas lebih kurang....Uhh...owang jawa masak mee jawa ler...hehe....

MEE JAWA
Resepi@ Mak tercinta...

Bahan2
(untuk 8-10 org mkn)

  • 2 bungkus Mee kuning
  • 200 gram tauge
  • 2 biji tahu
  • 200 gram sawi
  • 5 biji telur
  • Bawang goreng-untuk hiasan
  • Daun sop-untuk hiasan
  • cili merah - untuk hiasan


Bahan kuah

  • 300 gram daging
  • 6 biji kentang - guna keledek lg bagus tapi malas nak pg kedai aku blasah kentang
  • 2 ulas bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 7 sudu besar udang kering/geragau
  • 2-3 senduk cili blen
  • 1 senduk cili sos
  • sedikit minyak untuk menumis
  • garam, gula dan perasa secukupnya





Cara2

  1. Mee basuh tos and celur sampai lembut
  2. Sawi togey pun sama, basuh celur..sawi tu potong2 la jgn bio sebatang sebatang
  3. Tahu goreng dan potong nipis
  4. Telur rebus dan belah dua


Cara2 kuah

  1. Kentang kupas kulit rebus and blend - ketepikan dulu
  2. Daging rebus sampai lembut- kalo ada high pressure cooker kejap je.. daging potong2 kecil..air rebusan jgn buang nak guna sebaga kuah.
  3. Bawang besar, bawang putih udang kering blend sampai lumat
  4. Panaskan minyak dan tumis bahan2 blend..agak2 dah bau dan kekuning-kuningan masukkan cili blend.kacau sekita dan tumis sampai naik minyak means cabai n bawang dah masak...
  5. Masukkan air rebusan daging..masukkan kentang dah blend kemudian kacau..
  6. masukkan sos cili dan kacau sebati hingga mendidih
  7. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya.
  8. Kalo kuah masih cair campur dengan tepung jagung..bancuh dan tuang ke dalam kuah. bila dah masak pekat masukkan daging..biar seketika baru tutup api. 
  9. Tak nak masuk dalam kuah pun takpe..buh dengan bahan2 hiasan tadi.
  10. Sedap makan kalo ada cili jeruk...xde perah asam limau nipis ke...limau kasturi ke...pun sedapp

Tuesday, September 13, 2011

UPSR....Perjuangan Pertama buat Kakak

Saat ini kakak sedang mengharungi pengalaman pertamanya menghadapi peperiksaan. So sape yang cuak...sape yg giegil...aku!!!!! kakak rilex je pagi tadi.Duhhh..semalam skali imbas status FB ibu2 yg ada anak nak peksa sama je macam aku...rasa kecut perut..rasa risau..Tapi bila pikir balik ofkos depa kena cool..kena rilex..sebab depa nak jawab peksa..kalo depa gabra..depa kalut lagi haru...kan...

InsyaAllah kakak pasti berjaya ibu...ibu jangan la risau. Inilah kata-kata hati yang sentiasa menenangkan perasaanku. Hati ini lagi tenang bila menerima panggilan dari ibu tercinta malam tadi. Ternyata ingatan dan doa ibu tak pernah putus...dia mendoakan aku supaya tenang...dia juga mendoakan untuk cucunya.Subhanallah...besarnya kasih seorang ibu. Ibuku sentiasa berpesan, setiap kata ibu adalah doa..even one word.Justeru itu redholah segala-galanya untuk anak-anak supaya anak-anak berjaya. Sayu..sebab aku mendengar suara mak sayup sayup di talian bila mak tetap mengulangi nasihat ini. Terima kasih mak....I love you so muchhh!!!


Malam tadi seusai solat berjemaah kakak memohon maaf dan memohon restu dariku....Belum habis dia berkata-kata aku memeluknya sambil berbisik...kakak...ibu sentiasa doakan kakak berjaya. Kakak tak ada salah dengan ibu...andai ada dah lama ibu maafkan...Goodluck sayang....aku cium pipi dah dahi kakak. Jelas ketenangan terpancar diwajahnya... Sungguh, ibu memang selalu doakan kakak...bohong kalau ibu cakap ibu tidak pernah tersentuh hati dengan kelakuan kakak tapi jauh disudut hati ibu..ibu dah lama memaafkan kakak...ibu halalkan susu yang kakak minum walaupun dalam keadaan perit dan kakak hanya sempat ibu susukan dua minggu sahaja tapi pengalaman 2 minggu itu adalah pengalaman pertama ibu yang cukup indah sayang...Ibu cuma nak kakak tahu yang setiap marah ibu adalah kerana ibu sayang kakak...setiap bebel ibu adalah kerana ibu nak kakak belajar tentang kehidupan...dan andai ibu dijemputNYA sekurang kurangnya ibu dah jalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan pada ibu...

Doa ibu sentiasa untuk kakak....GoodLuck sayang...muahhhh!

Puding Tembikai....yang kulit tebal...duhhhh!





Tak ingat amik katne wesepi ni tapi memang dah lama simpan.Hari ahad tu sesudah subuh mencuba nasib sebab malas nak pikir desert apa nak dijamu kepada tetamu yang yang nak datang...belek2 koleksi wesepi..cawi wesepi yang bahan2 memang dah ada kat umah.Takyah sibuk nak cari or pegi beli or nak pikir apa nama dan bentuk bayangan bahan2.

Hasilnya...bole la...dari segi rupa idak le menariksss sangat tapi dari segi rasa...emm mesti lah sedap. Berani cakap tak sedap...malas masak kang..maka ahli rumah yang merasa cakap sedap..kikik..buat dapat 2 loyang 10" x 10". satu loyang je habis dibalun oleh kanak kanak riang kat umah sendiwi...huh sempat ke nak jamu tetamu ni..Gasak aaa...ada belen jamu kat tetamu..tak de kalu...tak ada rejeki tetamu la....hati berbisik sambil cuba sorok2 sikit loyang kedua dalam peti'ess. Dalam hati tetap kembang ada bunga setaman sebab anak2 suka dan puji sedap..termasuk rambo ku...*_^.




Next bole buat lagi sebab memang mudah je resepinya..Meh aku share...cuma ralat aku tak ingat amik katne? dapat dari mail ke..blog ke....sebab tengok elok je darram file wesepi aku...nampak sangat tak bewape bukak file wesepi tu..huhu Anyway thanks kepada yang cipta wesepi ni dan disharekan kepada umum...




PUDING TEMBIKAI
Resepi @ Sumber multimedia (huhu..sowi x ingat)

Bahan2
  • 1 paket agar ( resepi tu tak mention bape gram tapi aku guna yg RM1.90 sepeket..yg ala2 soon tu..)
  • 1400 ml air ( ai guna 1500ml)
  • 1 1/2 cawan gula (  ai guna 1 1/4 cawan je...sbb takut manis sangat)
  • 8 keping roti
  • 3/4 tin susu pekat ( ai guna 1/2 tin je)
  • 2 sudu majerin ( ai guna 1 susu)
  • 1 biji telur ( resepi asal xde..ai saje tambah...)
  • sedikit pewarna ijau & merah
  • sedikit cincau racik kecil utk dijadikan biji tembikai


Cara2

  1. Agar2 dipotong kepada 3-4 bahagian basuh tos dan direbus hingga hancur..
  2. Bila agar dah hancur masukkan gula..masak lagi hingga gula dan hancur
  3. bila gula dah hancur masukkan susu...perlahankan api dapur
  4. racik2 roti dan ambil sebahagian agar tadi kedalam blender, masukkan telur dan blen hingga roti lumat
  5. Kemudian masukkan roti blend ke dalam agar2 tadi..masak seketika...bila dah mendidih masukkan mentega kacau hingga sebati
  6. Bila mentega dah cair then bole amik sedikit letak dalam bekas..agak2 untuk lapisan kulit.titiskan pewarna hijau dan kacau hingga sebati dalam bekas tu jugak....masukkan dalam peti'ess...kejap je keras sbb lapisan nipis dan roti buat puding cepat keras
  7. Lapisan hijau dah keras lapis pulak kaler putis...api dapur jgn  tutup..biar adunan atas dapur supaya sentiasa panas dan cair gitu.
  8. Bila lapisan putis dah keras adunan terakhir tu buh la kaler merah..then tuang kat bekas yg kaler putis tu . Tapi aku punyer idak merah sgt sebab karerr mewah dah abis aa dok buat red velvet je...so ala2 tembikai pink plak...tapi guwe ok je karrer camtu..



Emm..abaikan pada rupabentuk mukabumi tembikai ni...walaupun kulitnya agak tebal tapi menten borre makan....yummy...huhu..memang dawi sege karrerrr agak pudarrr...tapi bole aa....memang licinnnn...tetamu tetamu yg datang memang tengah lapo..ada depa kesah karrer or rupa...janji ngap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...