Friday, December 30, 2011

Kek Lapis Pandan




 
Hoye..hoye...besttt gilerrr. saya berjaya membuat kek feberet saya.fuhhhh! setelah sekian lama akhirnya....Dolu2 kalo selak2 majalah ada wesepi kek ni..tewus salin. memang tingin sangat nak buat.Tapi mengenangkan jaman bawu2 kawin, oven pun takde, tengok bahan2 nak buat kuih tu pun wase jongosss je.memang tak tercapai dek akal tang mana nak cawi bahan buat kek. Itulah jaman jahiliah saya bab memasak. Walaupun sekawang menten dalam jaman jahiliah lagi..tapi dah penghujung jaman la...maybe 2-3 tahun lagi akan keluar dari jaman itu..hehe

 
Selalunya semua wesepi yang saya salin atau potosetat hanya akan jadi ku sandarkan pada kenangan la jawabnya. Cukup masa babaiii...pehtu salin lagi...pehtu buang.. Terbaru wesepi kek ni saya copy dari majalah masakan August 2011. Tapi masih belum ada kesempatan nak mencuba. Hati ini melonjak riang bila jenguk blog peberet saya tu buat kek ini. Yessss! saya terus bersemangat utk buat kerana saya yakin wesepi yang rakan saya paparkan ini pasti menjadi. Sebab dia memang master dalam bab memasak. tak caya pegi jengok blog dia kat SINI. Haa..dah tengok? Hebatkan dia... sehebat hatinya yang baik tu...Berperwatakan kecoh tapi berjiwa lembut dan sentuhan tangan yang halus untuk setiap masakan, jahitan dan sulaman.


 
KEK LAPIS PANDAN
Sumber : Bila Chah Ke Dapur

 
Bahan2 Kek
Sumber dari kak Yatie
  • 5 biji telur ( saya guna 4 biji sbb telur kecik: saiz D.dah itu je yg ada time nak buat :( )
  • 150 g gula halus ( sy ikut sukatan chah 90 g )
  • 2 sudu besar ovellet ( sy ikut sukatan chah- 1 sudu )
  • 150g tepung naik sendiwi ( saya guna 100g )
  • 80ml minyak jagung ( saya ikut sukatan chah - 50 ml )
  • 80ml susu ( saya guna 50ml santan yg dah perah dengan daun pandan )
  • Pes pandan ( saya tak guna )
  • Secubit Garam

Cara2
  1. Pukul telur dengan gula hingga kembang.Kemudian masukkan ovellet dan pukul lagi hingga adunan kembang dan gebu sesangat macam nak buat bahulu tu..tapi lagi gebu sebab bubuh ovellet
  2. Masukkan minyak jagung dan putar perlahan lahan adunan.
  3. Minyak dah sebati dengan adunan masukkan santan dan putar lagi perlahan lahan hingga adunan sebati
  4. Akhir sekali masukkan tepung dan garam.Putar lagi hingga adunan betul2 sebati dan mesra.
  5. Lapik loyang dengan kertas minyak dan bakar - saya guna saiz 7" @ 18cm
  6. Bakar kek pada suhu 160-170'c. saya preheat oven 5 minit dgn suhu 160'c baru bakar kek.
  7. Tempoh bakar kek dalam 35-45 minit. saya bakar dalam 40 minit.



 

Bahan2 Kastad
( Saya ikut sukatan chah sbb memang nak kastard tu lebih...)
  1. 1200 ml santan ( saya perah santan campur skali dgn daun pandan-blend ). Boleh juga guna susu cair dan campur dengan pes pandan
  2. 1 cawan gula
  3. 100 g tepung Heon Kwee
  4. 7 g serbuk agar-agar
  5. sedikit esen vanila ( saya tak letak )
  6. Secubit garam

 
Cara2
  1. Campurkan semua bahan, kacau hingga adunan sebati dan gula dah hancur
  2. Tapis dan masak la dengan api sederhana
  3. Ketika proses memasak pastikan anda sentiasa kacau ye..nanti kastad ketul2 u..tak cantik la.
  4. Masak hingga pekat dan naik wap - ala2 mcm buat talam jugak 

 Bila dah masak pekat bole la start proses melapis kek.

 

 
  
Proses Melapis Kek
  1. Sebelum masak kastad, pastikan anda telah potong kek dahulu. Sebab kastard ni cepat sejuk dan keras. so kena buat pantas skit.
  2. Potong kek kepada 2 atau 3 bahagian.
  3. Letak lapisan pertama kek di dalam springform ( tapi saya tak ada loyang sringform so saya guna loyang yang dasarnya bole di tanggalkan.) Tuang kastard di atas lapisan pertama kek hingga menutup permukaan kek.
  4. Kemudian amik lapisan seterusnya dan ulangi proses yang ke 3.sampai semua lapisan kek habis
  5. Akhir sekali tuang lapisan kastard hingga penuh ke permukaan loyang
  6. Masukkan dalam peti'es selama 3-4 jam, poton pehtu ngap la...

 
Yummy...memang sedap dari beli kat kedai  wa cakap lu...lau tak caya cuba la buat...
Note utk pemilik Blog Bila Chah ke Dapur"
CHAH!!!!! Memang sedap banget kek ni. I lap u..muahhh!  
 
 
Pstt..psttt..tolong ye..jangan pandang pada rupa. Tolong abaikan lapisan yang senget benget tu. tangan tak bendung gini la jadinya..huhu tolon'....tolon'...bantu saya bagi tips camno nak poton' kek tu samaaaa je. rasa nak pinjam je tangan kak Ita Masam manis tu..Kak Ita tu sungguh halus sentuhan dia. Kalau poton' kek sama jeee saiz ketebalannya. Aku...Pastu kek ni nampak hijau banget. nak wat camno daun pandan yg saya gunakan sangat tua dan sgt hijau. tu yang kaler kek ni mcm terlebih kaler plak ekk..So what?? ada aku kesah? janji sedapppp dowhhh! opsss...jadi boboi laksss...hehe ala  tomei tomei...
 
 

Thursday, December 29, 2011

Sambal Belacan Goreng...Resepi Aceh katanya..




Maaf ya bapak bapak...ibuk ibuk...jangan kaget...ini blog masih dipunyai orang mesia..bukannya orang indonnnn. jangan keliru dong.Cuma ijinkan saya kongsi sambal yang enak ini...diajarin oleh pembantu saya. Enak kali tauuu...
Huhhh...ammpunzzzz letih otak nak susun ayat..nak eja...demi nak bagi intro sambal ni...dahh la...tak kose makkk....so guwe menten cewita versen guwe je aaa...


Antara ulam ulam yg jd jodoh sambal ini..
Semua segar dawi ladang tau..petik tepi umah aje...(*_^)



Ok ringkaskan citer, sambal ni menurut maid saya, sambal belacan aceh...sana kalau buat sambal belacan memang mcm ni...emm...untuk tekak saya yang asli jawa ni...ofkos bole terima dan bagi saya memang sedap. rambo pun suka...ekceli bahan2 yang digunakan hampir sama tapi cara sahaja yg berbeda..Di abadikan disini untuk rujukan saya masa akan datang.Atau maybe ada yang berminat nak mencuba...sila la..




SAMBAL BELACAN GORENG
Resepi @ Mariati ( adik sepupu maid )
Sumber : Dari Duniaku... @ Rossamyzani.blogspot.com

Bahan2

  • 10-15 biji cili padi suka pedas borre tambah ye..
  • 2-3  inci belacan
  • 2-3 biji bawang merah
  • 1 biji tomato
  • Garam gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menggoreng



Cara2

  1. Bawang dipotong atau belah 4 atau 6
  2. tomato dibelah 4 atau 6
  3. Goreng semua bahan kecuali garam dan gula
  4. Goreng sampai layu, tapi jangan garing
  5. Setelah itu baru semua bahan ditumbuk..memang lembut dan senang untuk menumbuk..
  6. Akhir sekali baru masukkan garam gula secukup rasa.Bole juga nak tambah serbuk perasa
  7. Dah siap...senang ringkas dan mudah.





Bagi saya sambal ini telah menghilangkan masalah biji cili  akan mercik  masuk mata atau bersepah sepah tatkala menumbuk...sebab semua bahan dah lembut dan senang untuk ditumbuk..




Ni antara ulam ulam yg mengiringi sambal belacan goreng. Haaa nampak tak tuuu daun cekur. Ulam peberet saya..duhhh memang selera sangat kalau ada ulam ni...cukup la..ada kicap, sambal belacan dan ulam daun cekur...perghhh...makan plak nasi panas panas...ammpunzzzz tak hengattt!!!

Asparagus Tomis Belacan






Ammpunzzzz....nape la sayur Asparagus ni makin lama makin mahal ekk. Ke kat area umah saya je mahal. Tu la..pesen malas nak merayau kat tempat lain..dokkk je la soping kat OTK...tak OTK kedai paklang..tak paklang kedai aceh tu..lama lama makin kaya owang aceh tu..owang mesia dok takat tu jugakkk.Padahal Pasar Borong Selangor tak sampai 10 menit dawi umah...Tesco pun dekat, Giant..care4..semua dekat banget bukkk. Nak gonnerkan... kalau versen pemalas keluar merayau..maka terima la seadanya...bila jeritan anak tekak nak makan sayur ni...pejam mata sambil giegil amik gak la sayur ni...Dan dan dalam hati wase nak tanam sendiwi je sayur ni..errr mana nak dapat benih asparagus ni ekk..susah tak nak tanam..???

Pastukan..takde la wesepi lain..sejak kenal dan pandai makan sayur asparagus, dokkkk la tomis belacan je....dah tekak ni suka masak itu kan...takkan nak paksa ikut tekak owang lain..isshhhh!!!



ASPARAGUS TUMIS BELACAN
Resepi @ Che Ann

Bahan2
  • 2 ikat asparagus ( bape gram tak hengat tapi rege dia acik hengat...huhu)
  • 1-2 ulas bawang putih
  • 1/2 labu bawang besar
  • 3-4 biji cili padi
  • 1- 1 1/2 inci belacan
  • Garam gula dan perasa secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis

Cara2
  1. Asparagus tu potong2 1 in pjg..kalau keras makna dah tua...so xyah la amik..nanti masak pun liat and wase sabut batang je..grrr grrr dah la maheii tua plaksss.nyampahhh!!
  2. Bawang putih and cili tu titik je..or penyekkan dgn pisau beso...racik2 manja gitu..mayang ikut suka plak si bawang beso tu...
  3. Panaskan minyak..then tumis la bawang dan cili...dah kuning or terserlah bau wangi bawang putih masukkan belacan. kacau seketika - sambil hancurkan belacan then masukkan bawang beso plak
  4. Masukkan gula garam dan perasa secukupnya...
  5. Last masukkan la asparagus...masak dengan api besar. kacau seketika..
  6. Bila bahan dan bergaul mesra dengan asparagus, rasa secolet..tambah apa yg kurang.
Tutup api...jeng jeng..angkat, sedia utk dimakan...memang enak ya bukkk makan tika panas2...Haaa ko..jadi owang indon plakss....




Tinggg....yesss kukus dah bagi isyarat...dah cukup masa..Srimuka dah masak...hoyeee borre titon...
nite..nite.. muahhhh!

Wednesday, December 28, 2011

Ayam goreng kunyit ala2 kat kedai..




Ayam goreng kunyit yg sangat simple ni memang sokmo jadi menu kat umah. Ini peberet abang Azrul. Tapi dia akan makan ayam aje la...tang sayur dan lain2 teman perjuangan kat ayam goreng tu konherm saya dan ayahnya la yg balun.Menu yg sangat simple dan ringkas. rasanya nak tulis wesepi pun tak sampai hati. Memandangkan blog ni bakal jadi bahan rujukan anak2 masa depan (kononnn....) so tepek jugak la wesepi ekk..


  



AYAM GORENG KUNYIT
Resepi @ Che Ann

Bahan2
200 g isi ayam - fillet or bahagian dada
1 biji cili besar
1 labu bawang besar
2-3 batang kacang pajang
sedikit serbuk kunyit
garam secukupnya
Minyak utk menggoreng




Cara2nya
  1. Ayam dipotong potong dadu ke..potong segi ke..ikut suka la bentuk macam mana pun, basuh dan tos, gaul dgn garam dan kunyit
  2. Kacang panjang patah2 je dlm 1 inci pjg
  3. Cili besar dipotong serong
  4. Bawang besar dimayang bulat
  5. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak - angkat
  6. kecilkan api dapur, kurangkan minyak gorengan dan masukkan pula bawang besar, hirisan cili dan kacang panjang. letak sedikit garam dan goreng guna api besar...
  7. Kacau seketika, nampak bawang dah layu kacang dah separa masak masukkan ayam goreng tadi gaul kejap then tutup api dapur.
Hidang.....zassss makan ketika masih panas...emmm abag azrul memang semakin bulat coti sekolah ni...hehe




Ayat abang azrul kalau rekues bibik masak lauk ni " Bibik..nanti masak ayam goreng  yg mcm ibu masak sedap tu tau...". Perrghhhh...memang ayat yang boleh meruntum jiwa seorang ibu beb...maka...makin kembang la montot ibu dia ni...huhu >__<


Tuesday, December 27, 2011

Choco Mousse Brownies


Salam semuaa...yuhuuu...uhhh lamanya  Dari duniaku tak beraksi kat layarlara ni...masuk kejap bagi intro gempak yang tak berape nak gempakss pun...pehtu senyap balik 2-3 hari.Konherm bitamin M masih ada...Haiii dah ujun' ujun' tahun wamei member opis yang bersotis..aku dengan dunia aku jugak laa...idak bersotis kemana pun.Soti tahunan tak banyak..so dok la kat pejabat sensowang...owang lain dok pakat habiskan soti yang tetiba kuar arahan AL 2011 xleh carry forward to 2012..grrr grrr je...semua owang. Arahan last minute beb...maka macam pesta semua owang sotis..aku pun mcm pesta dok sensowang kat opis..opsss syyyy...

Isshhh...apa yang aku melalut ni...bila dah angin baik..banyak plak celoteh..huhh..moh moh kita tengok apa saya buat sepanjang saya sunyi sepi malas nak berblog...taraaaa....





Dah lama sangat dok usha kek ni...sebab Eicha dok komen dah lama ibu tak buat kek cokelet.Asyikk buat kek kawan ibu je..duhhhh tecocoksss wase jiwa bila anak komen gitu..huhu nampok beno ibu bz bz layan owang ekk..Dalam pada dok belek wesepi ni sambei layan FB saya dpt mesej.Itu pasal, tak pasal pasal skali 3 ketoi kek saya buat.Mujur memang dalam mood rajin..hehe

Macam biasa kek ni saya intai kat dapur blog yang pemes tu..mana lagi kalau bukan Masam Manis.Thanks kak Ita suka cuba wesepi yang sedap2.Saya share kat sini plak ekk...muahhh!





CHOCO MOUSSE BROWNIES
By : Yani
Sumber : Masam manis @ Kak Ita

Bahan2
(untuk bekas 18cm)
Brownies


  • 45 gram butter
  • 65 gram gula halus
  • 1 biji telur
  • 50 gram tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu besar serbuk koko


Chocolate Mousse

  • 140g coklat masakan
  • 1 sudu besar gelatin
  • 100ml air
  • 2 biji telur putih
  • 200g whipping cream
  • 40g gula halus



Cara2 Brownies

  1. Pukul butter dgn gula hingga kembang/putih
  2. Kemudian masukkan telur.Pukul lagi hingga 3-4 menit 
  3. Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko then masukkan la dalam adunan yg dah dipukul tadi
  4. Kacau hingga adunan tepung sebati dan masukkan dalam loyang pehtu bako.
  5. Bako la dengan suhu 190'c selama 12-15 minit. (tapi saya terlebih lama...1/2jam gamaknya..kek agak keringggg sgt..grrr grrr.Kes tak weti timing oven daaaa...grrr grrr lagi kat diwi sendiwi..)
  6. Kek dah masak keluarkan dan bio dia sejuk ye...




Ni peminat tegar kek cengkerrat....Fariesha Hanum



Penyedian Mousse

  1. Masukkan gelatin ke dalam bekas mengandungi 100ml air dan biarkan dalam 5 minit. Kak Ita siap bagi amaran...AWAS!!!! jgn masukkan air dalam gelatin nanti gelatin akan berketul2 dan tak larut sepenuhnya.Haaa paham ke...? Paham2 la ekkk...tak paham bawu tanya..
  2. Cairkan coklat masakan dgn kaedah double bowl gitu..alaa yg guna dua pewiuk tu..pewiuk bawah masak air..pewiuk atas buh cengkerrat...means cairkan cengkerrat tu guna haba stim aje...
  3. Bila coklat dah cair masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat cair tu.Kacau hingga gelatin sebati.biarkan hingga la sejuk.
  4. Pukul putih telur hingga kembang..masukkan sedikit demi sedikit gula dan pukul dgn speed tinggi hingga bertanduk atau bahasa omputih tu meringue gitu..hehe.
  5. Dalam mangkuk lain plak pukul la whipping cream sampei jadi gebu.
  6. Lepas tu masukkan adunan coklat dan whipping cream ni ke dalam meringue tu dan kacau perlahan lahan hingga sebati
  7. Bila adunan dah sebati tuangkan dalam loyang kek brownies tadi
  8. Simpan dalam peti's hingga mousse tu keras.
  9. Atas kek bole la tabur dgn serbuk kokok campur milo utk kurangkan pahit. Tapi saya letak milo aje lagii nyamannnn rasanya..





Aksi Eicha  kekenyangan bila dah habis 3 potong dia makan...





Kek tidak brownies sangat sebab terlebih masa bako..tapi mousse yg enak tu...penyelamat kek ni...

Emm...agak kurang puashati hasil percubaan ini walaupun 3/4 kek ini habis sekali hadap...belen simpan dlm peti'es...jenguk skali lagi dah tinggal papan lapik kek je.....wow..anak2 ibu memanggg pandai amik hati ibu ekkk...licinnnn....terubat gundah gulana hati ibu...


Tuesday, December 20, 2011

Yuhuuu.... Apa Kess!!!!

Hello..hello...anybody home....sadisss!!!! Inilah kesannya bila bitamin M menyeranggg.....duhhh...penuh sawang.Semalam masuk sempat jenguk jejak jejak bertapak je...pehtuuu hanyuttt diulit mimpi lagi. Ni masuk pun jenuhh gak cawi kunci...terkial kial beb.

Ok...ok....ngaku!!!Masih ada saki baki moody...dari tadi taip delete..taip delete..delete lepas taip..taip lagi pastu delete...dok jumpe wehh ayat gapo nok khabo ke demo..sadissskan...

Ammpunzzz.....sedang mengumpul semangat baru..demi nak sambut tahun bawu..hahaha..aci gitu? So ni kiwa pembuka bicara untuk beraksi kembali setelah hampir 3 minggu Dari Duniaku sunyi sepi....cehhh macam la pegi skali ke London tu...kek ko je yang kesana Cheann...apa kess ko pun senyappp...Haaaa...senyap bukan sebarang senyap tawwww....apa yang menarik..tungguuuuu next episod (*_^)

Muahhhh!

Sunday, December 4, 2011

Order Last Minute....Nak Bawak pegi LONDON plak tu...






Customer saya sowang ni memang 'UNIK' skit. Dulu pernah order kek marbel jaman dolu yang saya rasa tak ramai owang jaman skang ingat kek ini. Tapi dia menten meminati kek yang jauh dari rasa gebu butter...Ye la..lidah lain lain kan..citarasa pun pastinya berbeza. Kalau semuanya sama, kehidupan ini tak ada indahnya..tiada cerianya..semua sama...bosan kan..


Semalam dalam dok jaki tengok status teman FB update dah pegi tengok citer Ombak Windu. Grrr grrr jelesszzz. dapat mesej dari customer unik ni. Nak kek karamel dan coklat kek. Uhhh ingat dia just nak makan2 dengan family dia..wupanya dia nak bawak ke LONDON sebagai buah tangan buat temannya di sana. Ammpunzzzz....rasa tak sanggup nak terima. Pastinya di kota LONDON tu bersepah kek yang lebih mar-be-les dan enak..apa kelasss kek saya. Dah la saya bukan pro buat kek...sekadar suka mencuba resepi2  yang menarik. Kalau tak mengenangkan yang dia adalah teman seperjuangan di SINTOK suatu ketika dulu, harus saya tolak tempahan ini. Siyesss....sebab saya akur dan sedar kemampuan saya dalam membuat kek sangat cetek.



Bila buat kek ini...saya tidak merasa terlalu nebes...sebab dah biasa..
Cuma giegil sikit2 je..lagipun...




Tang lorek melorek ni buat saya teruja...
Bermain dengan kaler buat  giegil tu hilang untuk seketika....hehe





Haa...tadi dah syiok main kaler...
kek ni buat saya gigeil balik...
Memang pernah buat tapi untuk makan anak2 je..so debar tu lain macam je...



Apatah lagi Kek ni....Ammpunzzz laaaagiiii saya giegil
Sebab ni la pestaim buat....doohhh..





Saya memang buat 2 jenis kek coklat.
Moralnya satu untuk kanak2 riang kat umah ni...
Cuma saje je suh customer unique ni pilih...hehe





Akhirnya kek yg ini pilihan hati Customer...





Apalagiii...segereee aaa hantu cengkerrat ni soh poton' hok se lagi...layanzzzz



Buat Customer Unique..thanks for your oder.Ammpunnzzz andai nanti tidak memenuhi selewa owang LONDON.Selamat bercuti and enjoyyzzz your vacation.Jangan lupa omeyage untuk saya...ahaks!


Thursday, December 1, 2011

Kerabu Udang







Balik keja terus bersilat kat dapur maka menu saya selalunya yang simple simple sahaja. Bila wiken atau cuti sahaja yang menu saya lebih kurang sama cam hari hari keja...simple jugak..hehe..tak ada beda benonya...saje pembuka ayat posting...

Kerabu Udang ni saya mereka cipta sendiwi bila saya dan hubby pernah makan kerabu sotong yang sedap kat restowen apa ntah lupa di Kampung melayu subang. Itu jaman jaman saya baru kawin..manja manja la dengan hubby...balik keja penat..tak larat nak masak...kononnn!!!! yang benonya malassszzz. Tapi kalo dipikir balik takat makan berdua jimat makan kat kedai dawi masak beb..jimat masa...tangan ai pun tak kasar tawww.

KERABU UDANG
Resepi @ CheAnn
Sumber : rossamyzani.blogspot.com

Bahan2

  • 15-20 ekor udang ( anggaran 200gm kot ikut saiz udang.....ni belen udang darram peti'ess so x pasti bewat bape)
  • 1 labu Bawang besar *
  • 1 biji tomato *
  • 3-5 biji cili api ( bole tambah kalo nak pedas)*
  • 3-5 pucuk daum kesum*
  • 2 batang serai - kupas hingga ke btg putih sahaja*
  • Jus limau nipis secukupnya- (anggaran dalam 1-2 biji perahan limau nipis)
  • Garam gula dan perasa secukupnya



Cara2

  1. Udang bersihkan buang sesungut, tos dan kukus seketika..just nampak kaler udang dah bertukar merah
  2. Bersihkan kulit udang...hanya tinggalkan sedikit bahagian ekor masukkan dlm bekas
  3. Racik nipis bahan bahan bertanda *
  4. Masukkan  semua bahan yg diracik ke dalam bekas berisi udang kukus
  5. Masukkan garam gula dan jus limau..gaul mesra semua bahan..


Dahhh siap....tunggu nakk ngapppp..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...