Wednesday, February 29, 2012

Kek Karamel utk Arin



Last wiken member yang sama2 berjuang, yang sama2 mengharungi suka duka kat Sintok nun buat majlis kesyukuran.Alhamdulillah..semakin maju kawan ku yang sangat lemah gemalai bila berkata-kata tetapi sangat tegas dan komited dengan kerjayanya.




Huhh..kawan2 lain sungguh sibuk...ingatkan dapatlah beramah mesra dengan rakan2 seperjuangan kat sintok tu..aiseyyy...sowang pegi kaybee..sowang balik bota..sowang yg asal orang klang tu dah ada agenda..emm..ingatkan acik sowang yang bz sana sinunzzz...rupa2nya kawan2 saya laaagiiiii bz. Tak tau nak bawak apa pegi umah arin ni..so sebagai buah tangan, saya bawak la kek karamel ni. Hehe..mesti u all nyampasss kan...asyik2 kek karamel aje..Bukan apa..kek ni memang nampak rumit tapi bahan2 nak merealisasikan kek ni sangat senang dan sokmo ada je setok kat umah ni..apalagi zassss...




Perkara yang paling menggembirakan saya..kek simple ni sangat digemari oleh Arin...muahhh! thanks dear..

Saturday, February 25, 2012

Al kisahnya...Ehem..Ehem..

Hello...hello..masih funsen ke dapur maya  Dari Duniaku ni..Macam dah lama tak terurus je...Apa kess??? Eh salah..skang tak pemes dah ayat tu...tak main la guna ayat apa kess?? Skang guna ayat >>Apa celuup?? Haa..ni la ayat pemes skang. kalau kat opis saya, asyik2 kuo la ayat ni...haii...mudamudi skang..macam2..layann je.Bole gitu..??

Alamak..dah ada sawang la kat Dari Duniaku ni...awat la pemalasnya pemilik belog ni..Apa celuppp!!! kejap ada kejap takde N3 kat belog ni..Mesti yang datang singgah pun dah nyampass...bila klik tajuks tu lagi...esok klik..itu juga..lusa tulat..tonggeng..samaaa juga...huhu...pemiliknya yang dah tertonggeng beb. Tiap hari balik keja  lewat...nyammpah tauu...bila malam, asal on je notebook...mata pun off....asal off je mata bila on notebook....habis tu camno...huhu..Tapi kan...bukan itu sebab utama tau...penyumbang utama adalah.... acik asyik dapat tempahan kuih dan kek benonya...meh acik tepek antara gambo2 tempahan tu ekk..Datin Chah memang la advise acik bukak lagi belog khas untuk menega..tapi acik tak sempat la...buat masa ni acik tumpang dulu la kat sini...ekkk...




Kuih Lapis nyonya dan cara berlauk - Order dr Pn Mazura utk majlis berkhatan anak lelakinya




Kek Lapis Pandan - Order dari Pn Emi utk majlis family




Seri Muka order oleh Shima - utk majlis Tahlil






Kek Caramel & Cara Berlauk order dari Ija - Untuk Last day Trainning di Ara Damansara


Kek Karamel order oleh Pharmaniaga- Majlis Birthday Staff
Dan GM Proton Edar kat Shah Alam - Majlis for staff



RVC order oleh KakAnum - UntukBirthday puterinya yg Cantik


Inilah sebahagian tempahan tempahan yang saya terima. Ada tu tak sempat nak snap gambo la..macam kuih talam ubi..tapai..cara manis...roti jala...kalau kek karamel tu...memang kadang2 tak amik gambo pun..tahhkut you all nyampasss..asyik la ulang tayang gambo kek karamel...(pssttt....saya bohong...saya banyak gambo2 kek karamel sebab saya suka dengan kelar kaler kek tu...hehe..)

Arrghhh.....mata dah bagi signal suh off... grrr grrr...baru je bersih habuk..sawang berrummm lagi...ishhhh! Macam tau je kek karamel untuk Majlis Kenduri kesyukuran Arin dah masak...dan dan tu ngantoks gilossss...
Titon dulu..esok sambung bersih sawang ekk..nite...muahhh!

Monday, February 13, 2012

Bekpes Hari Ahad



Huishhh...ni nak makan ke nak mentekedarah.Apa kess banyak ngat menu ekk. Emm itulah salah satu ayat yang akan terlintas dipikiran pada mereka yang terlihat hidangan tu..Alaaa..bak kata kawan saya tu.....dia dok ngomel sambil citer pasal bubur pulut itam..Bila tengok dan baca sesuatu pikir pikirkan lah...jangan terus percaya..

Kat sini semua kesah benar tauuu...takde yang wayang punyer citer.Tak caya tanya saya..muahaha. Well..kejadian menu bekpes yang meriah ni kadang2 je tak berlaku kat umah saya....hari lain berlaku sokmo..<< sila guna ayat terbalik ekk utk statement ni..jom baca lipurlara saya..


Mee goreng sempoi..

Al kisah mee goreng ni terhasil kerana malam sabtu saya buat mee hailam...ada belen yg dah tercelur skit..ada kuah mee hailan sikitt.maka timbul la idea goreng deme takmau membazir..


Seri Muka...

Al kisah seri muka ni plak, wiken tu saya fully terima tempahan untuk kuih ni...memandangkan saya dan anak bujang saya memang gemo kuih ni maka buat lebih sikit untuk santapan tekak saya yg tetiba teringin kuih ni..


Kuih Cara Berlauk

Alkisah kuih cara berlauk ni..wujud dalam hidangan bekpes kami adalah kerana last minute malam sabtu saya dapat temphan dari bestfren keja kilang lama...maka mcm biasa buat lebih untuk kelorga la kan.Rambo dan anis Izzati, Izham dan saya gemo ammat kuih ini ( errkk semua saya suke la..duhhh ). Dah alang2 buat utk tempahan..lajak skit la sukatan adunan demi kelorga..


Hot dog & burger Ayam goreng

Haaa..ni plak menu paling pe-be-ret anak2. demi nak bayo utang depa rekues benda ni last wiken..maka ahad tadi saya tunaikan...baikkan saya.. :P




Alkisah tetiba pagi ada bekpes buah2 an adalah petang sabtu ada pasar malam kat Puchong Prima, ada lelongan buah buahan..tu pasal kaya dgn buah...bekpes ada buah..lunch ada buah..setiap kali acara makan ada buah2 gitu..western kononnn!! Eh mana plak gambo mangga saya..aisey lupa nak snap aaa..grr grrr kat diwi sendiwi




Taraaa....maka inilah rupabentukmukabumi bekpes kami pada ahad @ 12 Feb 2012....

Thursday, February 9, 2012

Cerita pada 02..02..






Ya ammpunzz....hebat sungguh kesah di bulan february ni. Bulan ni la yang dok di canang canang bulan kasih sayang..Bulan ni jugak saya makin sibuk dan sibuk.sungguh dan SANGAT!!! Bulan ni jugak ada 3 hari istimewa, 3 lelaki yang saya sayang..Emm..bulan 2 tapi saya dok canang pasal angka 3..jeng..jeng..Tup!!!Bulan ni jugak teman seperjuangan amsa kat sintok tu malatop pemes dengan kerjayanya...terharu maru acik bila pengumuman tu tadi...hepi dan bangga dengan kawan acik tu..sungguh!!!. Haa..you alls, CEO Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera tu kawan aii tau...kami satu kolej tau..sokmo memeriahkan pantry dengan aksi2 gumbira tau...ooppsss...bukan citer kat pantry yang saya nak citer.Biarlah  semua suwat khabo je buat liputan citer pasal kawan saya tu...nanti tak laku plak suwat khabo esok kalau saya dah citer malam ni..kan...



Haa..memasing nak cucuks lilin..selepas semua berebut deco kek..


Ni nak khabokan..bulan february ni..3 lelaki yang saya sayang dalam hidup saya,sambut besday...haa amik ko! Jenuh makan kek..jarak plak tu dekat je..kalau time gini last week kami sekeluarga baru je selesai buat jamuan terkejut la untuk ayah kepada anak2 saya. Tapi idak le terkujat sangat si ayah tu sebab ada plak salah sorang anaknya tersasul..tapi demi nak cover buat muka terkanjat jugak la kan.Nanti ada yang kecik hati dah payahh...


Yang pasti bukan yg paling hampir dengan kek yg sambut besday ye..


Sambutan yang simple je..kek pun pagi sesudah subuh saya buat..balik keja bersilat deco bersama anak2..memasing nak jugak bubuh sgala bunga2 an..maka jadilah berbagai deco kek tu. yang pasti nak letak roll coklat menghiasi kek tu tapi banyak yang masuk mulut dari deco kat kek..maka ini je la




Haa..rapat sgt deme tu cocoks lilin..udah gaye nok terbako je kek...hisshhh


Hepi besday ayahhh..we love u..muahhh!


Pssttt..next la saya citer pasal kek ekk...





Thursday, February 2, 2012

Pengat Keladi





Duhhh...dah february ekk.Wahhh bulan ni bulan istimewa kerana ada 3 date yang penting, melibatkan 3 lelaki yang paling saya sayang....jeng..jeng..tapi bukan itu perkara yang saya nak cerita skang.Cerita 3 lelaki tu next episod key...now saya nak citer pasal tekak ngada ngada saya yang tetiba tingat pengat keladi yang dimasak oleh mak tercinta jaman saya sekolah.Haa...camno tu datin Maimon...tak kan nak kena kembali jaman tu..jenuh plak nak cipta mesin putar masa...hisss...sakit otak kang..

So pegi aje la kat Kedai Pak Lang tu..pilih2 keladi...beli santan.  Balik masak je ikut naluri...sambil mengimbas apa rasa pengat keladi tu..dan suasana kehidupan kat felda tu...ohhh..indahnyaa..auchhh...




PENGAT KELADI
Resepi @ Ibu tercinta
Sumber : CheAnn @ Dari Duniaku

Bahan2
  • Ubi keladi ( bape gram x hengat tapi sederhana je saiz- 1 ketul je...)
  • Santan secukupnya ( anggaran dlm 2-3 cawan)
  • Gula -ikut kadar manis yg digemari
  • 2 sudu besar sagu
  • 1 helai daun pandan
  • secubit garam

Cara2
  1. Keladi kupas kulit dan potong ikut kretiviti masing2.Basuh dan rebus hingga empuk
  2. Keladi dah empuk, buang air rebusan dan masukkan santan, gula garam dan daun pandan
  3. Masak dengan api sederhana dan sentiasa kacau lembut supaya tak pecah santan.
  4. Sagu basuh dan rendam seketika.
  5. Bila santan hampir mendidih masukkan sagu..kacau
  6. Masak hingga sagu dah takde nampak putih...kat tengah tu..


Emmm......ceduk 2 senduk buh darram mangkuk hayun,  pehtu masukkan darram peti'es, dah sejuk bawu ngap...ammpunzzz nyaman skali kat tekak...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...