Wednesday, March 7, 2012

Talam Ubi






Walaupun saya tidak dilahirkan pada jaman jepun tapi bila sebut ubi kayu...emm..saya suka. Dari pucuk hingga ke ubi.Batang je saya tak suka makan sebab tak leh makan.Gamaknya kalau bole makan harus kot.. . Ubi kayu ni seingat saya memang banyak variasi kuih yang boleh dihasilkan.Lepat ubi, bingka ubi,ubi keduk,ubi goreng,serawa ubi, Talam ubi, kerepek ubi, tapai ubi...haaa banyak kan..memang kweatif beb owang jaman dolu dolu...Ini yang saya tahu..sebab ini adalah  antara makanan yang selalu mak buat jaman saya kanak kanak. Kat negeri lain ke..negara lain ke..ntah-ntah banyak lagi kan...So kalau wase wase nak tau..u all gugel la ekk..sebab saya nak citer pasal talam ubi je...pasal lain, kat tempat lain...





Alkesahnya...masa saya jaman kanak kanak, saya tak terpikir yang suatu hari nanti saya kena masak sendiri untuk menikmati makanan kegemaran saya...sebab tu tiap kali mak buat kuih haghrammmm nak tengok betul2..haghrammm nak tanya detail.Tolong mana yang patut je...Jadi bila anak tekak mengidam makanan dolu kala ni..mula aaa...terkial kial nak imbas memori......padahal memang takde dalam memori pun.Sadis lagi tragis kalau nak dikenangkan.Mujur jaman dah manggih kan..hanya diujung jari gitu..klik aje bukkk....semua ada.Resepi ni saya klik kat kat dapur maya Mas Ganteng kat Johor tu...CMG la sape lagi..Kang Mas..nyong njalok ijin yo, salin resepi neng kene pulak...hehe nasib la kalau tak paham ...sila gugel.




TALAM UBI
Sumber I : Dapur Tanpa Sempadan
Sumber II : CheAnn @ Dari Duniaku...
(Saya telah ubah suai sukatan mengikut saiz loyang yang saya guna- 10"x10"x3")

Bahan2 Lapisan Bawah
600 grm Ubi kayu parut ( saya guna 900gram)
200 grm Gula putih ( saya guna 220grm)
20 grmGula merah ( saya tak guna)
160 ml Santan cair ( sy guna 240ml santan)
1 helai daun pandan-racik2
secubit garam ( saya tambah just nak bagi manis lemak gitu)
Sedikit pewarna kuning telur ( saya tambah)










Cara2
  1. Ubi kayu diparut dan baru timbang
  2. Masak gula,garam dan santan cair hingga gula hancur.
  3. Masukkan daun pandan masa masak gula.Dah masak biarkan sejuk
  4. Air gula dah sejuk masukkan dalam ubi kayu yg sudah diparut, gaul rata, masukkan pewrnan kuning
  5. Tuang ke dalam loyang yang telah dilapik plastik
  6. Kukus selama 25-30 minit





Bahan Lapisan Atas
40 gram Tepung gandum ( sy guna 60grm)
70 grm Tepung beras ( sy guna 110grm
800 ml Santan (sy guna 1200ml santan)
sedikit garam - secukup rasa

Cara2
  1. Saya ubah cara untuk lapisan atas ni mengikut cara penyediaan kuih talam yg biasa saya buat.
  2. Campur semua bahan kemudian tapis
  3. Masak adunan hingga naik wap kemudian tuang ke atas lapisan ubi yg telah masak.
  4. ketika masak pastikan selalu kacau supaya adunan tidak berketul ketul
  5. Andai tidak yakin sila rujuk kepada sumber 1 key..kang tak jadi tak rela ai dipersalahkan yu...auchhh
  6. Kukus la antara 30-40 minit...sejukkan baru potong
  7. Nak lapisan atas tu cantik, lapik tutup kukus dengan kain atau tutup loyang kukus dengan kertas aluminium untuk elakkan air kukusan menitis ke atas lapisan atas.



Dah banyak kali buat..menten versen ubi karrer kunin..yang orang order pun saya buat karrer kunin....rasanya saya patut cuba versen cengkerrat yang buh gula merah tu la...sebab maid saya cakap versen tu lagi sedap..ye ke???



Tuesday, March 6, 2012

Tiramisu Biscotti - Tempahan Dari Kak Ram





Thanks kak Ram...sokmo order dengan saya.
Hiasan simple je sebab kata kak Ram saje beli untuk santapan keluarga.


Next order lagi ye Kak Ram.muahhhh!

Monday, March 5, 2012

Red Velvet Cup Cake : Order dari Sue






Terima kasih kepada Sue, Manager Production dari Pharmaniaga Lifesciene sudi menempah RVCC dari saya. Siyesss..acik giegil beb..terus terang..ni pestaim buat Red Velvet versen darram cawan tau..Selalu dok buat yang seketui beso tu...siap adun kek zasss tuang je adunan kek tu masuk dalam dua loyang beso dahhh bakar....Haaa amik ko Che Ann...gatai sanggup tu sape suwuh...duhhhh bukan gatai..tapi tak sampai hati bila owang peknen rekues samting...so jawab yess je la bila dia tanya..Pehtu giegil...padanmuka!!! Mujur talian hayat saya sokmo ada..hehe sapa lagi bukan atin Chah...I lap u aaa...



Buah ceri merah tu my boss bagi...so saya bagi la dia sebijik kek cawan ni...hehe baikkan saya...sebijik je...kedeksss betul...

Oh ya...lupa nak mention..sumber resepi saya menten dari Joy of Baking...walaupun pernah ada niat nak cuba resepi dari teman2 alam maya..tapi tak sempat nak gali kat dapur depa..next versen kot insyaAllah..andai masih diberi kesempatan dariNYA...

Sunday, March 4, 2012

Kek Tiramisu...Biscotti





Entah bape kali buat kek ni pun dok ingat . Feberet anak dara saya yang sulong Izzati, sama plak citarasa dengan ibunya ni.Like mother like doter gitu...ahakss.Tapi rambo pun suka..Shazriena suka..Fariesha pun suka..issshh konklusen semua suka la..senang citer...Eh cop!ada yang tak bewape suka. Anak2 bujang saya Azrul,tak bewape nak berahi makan kek ni.. tapi si bongsu tu Izham makan la jugak...cuma idak le sepulun cam Izzati tu...selang 2 hari dah bertanya lagi...apa celoppp...asyik nak buat ni je..isshhhh..saya plak rasa muak dengan bau cheese (kononnn!!!)




Tak sangka makk...wupanya senang jugak buat tiramisu biscotti ni.Kalau gugel sana sinunz ada yg buh telur..ada yang tak letak...ada yang campur ngan mascarpone cheese ada yang tak.So ikut kesukaan masing-masing  la kan..tekak masing masing...tapi saya dah pernah cuba resepi yang takde telur,yang ada telur, yang guna cream cheese sahaja, yang campur ngan mascarpone cheese...dan hanya guna mascarpone cheese sahaja...Konklusen...original resepi Italian desert ni sangat mengancam rasanya kalau guna mascarpone cheese.Semengancam harganya la mak jemaaahhh oiii..tu pasal tak kuasa mak nak layan anak dara mak tu yang selang 2 hari dah rekues tiramisu...Kalau mak ada kilang mascarpone ok la...kan..





Bila dah cuba kejap wesepi yang itu..kejap wesepi yang ini..maka tiramisu biscotti kali ni saya telah meng' combine' kan mengikut bahan bahan yang ada kat umah. Habiskan saki baki cheese masa buat kek red velvet  tempahan dari Kak Anum..Maaf la bukan nak derhaka cuma tak nak membazir..itu je...sumpahhh! tak de niat lain memang selalu derhaka nak habiskan stock cheese..betullll..




TIRAMISU BISCOTTI
Sumber & Resepi : Youtube & Joy of Baking
Olahan : Che Ann @ Dari Duniaku...

Bahan2

  • 1 bungkus ladyfinger - guna dlm 2-3 paket - anggaran je ikut saiz bekas/loyang memasing tau
  • 125 gram cheese philladephia
  • 125 gram mascarpone cheese
  • 3/4 cwn gula icing
  • 2 biji kuning telur
  • 240 ml whipping cream
  • 2 sudu besar nescaffe
  • 300ml air suam
  • sedikit esen vanilla ( nak ganti jus lemon )
  • 2 biji buah stwobewi untuk hiasan ( alaaa...lebih2 yg kat darram peti'es je..)



Biskut ladyfinger

Cara2

  1. Pukul whipping cream jadi gebu - simpan darram peti's jap
  2. Dua dua jenih cheese tu bio kat suhu bilik then pukul hingga kembang or lembut or semerra arram
  3. Pastu masukkan gula dan pukul hingga mesra.
  4. Telur masak secara 'double boil'.Alaa yang macam nak cairkan cenggkerat tu..periuk bawah masak air..atas tu kita masak la telur tu.
  5. Telur dah masak masukkan dalm adunan cheese , pukul / gaul hingga sebati, masukkan esen vanila plak
  6. Ambil whipping cream dari peti'ess masukkan dalam adunan cheese, gaul hingga sebati dan mesra.Guna spatula je pun tak pe..kalau tak de spatula, senduk kayu pun bole apa. Tak yah runsing nak pegi bake with yen ke..yummy ke..baguss ke nak cari spatula....keyyy..



Harga benda ni buat sesak napas mak jemaahhh


Proses Melapis

  1. Guna la loyang yang loose base or springform kalau ada..kalau takde pun jgn susah hati jugak.lapis je bekas tu dengan plastik supaya senang nak angkat...tak lapik pun tak pe...takde hal babe.
  2. Bancuh nescafe dengan air suam..celup satu persatu semekut ladyfinger tu then susun la sebaris demi sebaris hingga penuh kawasan.
  3. Dah siap susun, ambil adunan cheese tadi lapis atas biskut hingga rata.
  4. Ulangi proses lapis biskut dan cheese hingga habis/muat kat bekas tu...
  5. Simpan dalam peti'ess..
  6. Agak2 dah lebih 4 jam borre aa kuokan dawi peti'ess, tabur plak serbuk coffee ke..koko ke kat permukaan kek.saya tabur je nescafe...itu je yg ada..senang.




Lapisan bawah terlebih celup aaa...agak basah sikit.Tapi ada depa kesah...dah pakat dok keliling nak ngap.Nak snap gambo pun tak senang....terganggu emosi tau...ilang skill mak jemahhh...ngeh ngeh..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...