Monday, April 30, 2012

Garlic Bread : Ni IzahDaud & Chah punyer Pasal!!!





Nak citer..tiap kali saya singgah belog Datin TU saya akan wajib jugak pegi belog owang NI. Saya memang kagum tul tengok muffin dia...gebus sedapppp je..Pehtu Semua roti yang dia buat pun.adehhhh memang menggamik pewasaaan nak mencuba. Tapi saya tak ade keberanian nak mencuba sebab saya takde BM...huhu. Ntah mcm mana tak tahan perasaan tul tiap kali depa tayang roti segala roti...Saya pernah beranikan diri buat Roti kentang amik resepi kat Datin Tu dan Owang Ni.Haaa amik ko..lenguh gilerrr uli dengan tangan.pehtu hasilnya idak le segebu yang diharapkan.Masa tu saya memang hampir bersumpah tak mau buat woti lagi.Depa tu pakai BM.Konherm la jadi...Ko ader??? uhuk2....





Tapi bila Mek Muffin tu dok tayang Garlic Bread dia berulang kali.Datin Chah tu pun sama naik tayang plak versen dia yang bulat-bulat...Tak tahannzzz la acik!!! Jelesszzzz! Nekad!!! tak kira...kali ni saya nak jugak buat.Apa nak jadi, jadilah. Usha tangga kejayaan.Gagal sekali bukan bererti gagal selamanya.kan..kan...

Persiapan penuh dengan semangat waja dan kental saya memulakan operasi membuat Garlic bread ni. Hasilnya..jeng jeng....Hoye!!! Hoye!!!suksesss dong!!!! Muah-muah!! tima kasih la kat mek muffin and datin. Lu olang buat gua jelesssz maka hasilnya gua dah pandai bikin ini loti lor...toce toce...* Cyber hug buat kowang* (hehe...belajo cyber hug ngan Amelia & Marie ).










Sape nak cuba buat woti ni meh tengok bahan-bahannya yang senang.Saya pun salin wesepi kat dapur Mek Muffin & Datin Bam tu..Eh salah datin Glam.Tapi kalau wase tak kondifen sbb saya pernah gagal buat woti kentang...you all pegi la kat link tu ekk...hehe

GARLIC BREAD
Sumber: IzahDaud  &  Chah
Dicuba oleh: CheAnn @ Dari Duniaku...

Bahan-bahan asas Roti
  • 500 gram tepung gandum ( Cap 1 mesia lagi...murah beb RM1.35/kg depa pakai high protein)
  • 100 gm Gula castor
  • 30 gram susu tepung
  • 1 biji telur
  • 11 gram yis ( 1 paket)
  • 1 tsp bread improver
  • 1 tsp bread softerner
  • 1 tsp garam
  • 80 gram butter/majerin
  • 250ml air sejuk
Cara -cara
  1. Masukkan semua bahan kecuali majerin dalam mixer...bio mixer tu yg uli kasi sebati. Dah serik uli tangan lengoh gilerrr...
  2. Adunan dan sebati gitu baru masukkan majerin...separuh mixer uli separuh saya uli dengan tangan..rasa cam lemmm je mixer guwe menguli...hehe
  3. Uli hingga doh licin dan tak melekat kat tangan
  4. Biarkan hingga doh kembang dua kali ganda dari saiz asal
  5. Tumbuk2 manja doh untuk keluarkan angin..eh salah ungkapan...udara gitu
  6. Lepas tu bentuk la ikut kegemaran masing2.Saya buat dua patern...yg bulat2 tu senang je dan cepat.Kalau yg panjang macam finger tu kena canai dulu dan gulung.Buat la agak dlm 40-50grm setiap doh.( memula timbang dah malas agak2 aje...<< jgn ikut saya)
  7. Letak dalam loyang yang dah disapu dgn sedikit majerin/butter/minyak/minyak sayur.
  8. Biarkan doh Kembang naik lagi skali ganda
  9. Sapukan dengan Garlic Spread
  10. Bakar dengan suhu antara 170'c - 180'c selama 25-30 menit ikut saiz dan kepanasan oven masing2. Kalo hangus jgn salahkan owang plak ekk..agak2 la..dah nampak masak tu...kuning je permukaan kuo kan la dari oven.




GARLIC SPREAD
Sumber : IzahDaud yg intai dari dapur Kak yatie & Kak Madihaa
  •  50 gram butter- saya guna majerin je
  • 3 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 pkl daun ketumbar - cincang halus
  • Sedikit serbuk lada hitam
*Gaul semua bahan hingga sebati dah sedia utk disapu atas roti seberrum bako





Phiew...roti panas2 ni sedap bai makan dengan mushroom soup. Tak sempat la nak amik gambo mushroom soup tu.Balik keja ingat nak snap..emm serramat snap masuk mulut anak2.takde gambo  malas plak nak taip wesepi mashroom tu..Aci dah malas nak copy paste..you all pegi je kat SINI. 





Koranggg...Bila dah berjaya buat...5 hari berturut turut saya buat roti ni tau anak anak dok rekues.......merajuk mixer saya...lengan saya pun semakin beso....habis kebaya saya yg doploh tahun lepas tak boleh masuk tang lengan..huhu..



Sunday, April 29, 2012

Chocolate Cake Simple Order By Amy






Hullaweiii....tak sangka aii..ada owang berkenan dengan kek yang ai buat untuk besday Izzati. Seremmm jugak nak terima tempahan awex ni.....ye la takut anak anak komen sidappp sebab nak jaga hati ibu dia...pehtu ibu dia pun syiok sendiwi...tepek la gambo and kata kata indah anak2 kat dalam duniaku...ye la..anak puji mak mana tak kembang setaman kan..kan...Adehhh ni buat acik giegil ni..

Saya sahut cabaran tempahan ni demi nak buktikan anak anak saya tak bohong!!. Sebelum ni memang dia selalu menempah kek, kuih dan lauk pauk dari saya. Tapi kebanyakan tempahan yang saya terima dari dia adalah tempahan yang saya yakin dah memang kondifen nak buat.Alhamdulillah...good feedback dari Amy..dia cakap sangat sedap. Kek tu still lembut even letak kat darram peti'es..tak macam kek yang selalu dia beli kat kedai..kalau dah poton' belen kek tu mesti kerassss je...Phieww...lega  nyahhh!!

p/s..Thanks Amy send pic to Akak..giegil nyer pasal lupo den nak snap..faktor usia sungguh.Huhh!!



Friday, April 27, 2012

Puding Roti Lapis - Tempahan Dari Fadzil



Puding roti ni adalah adaptasi dari Puding Roti Marble Coklat. Saya just buat lapisan bawah tu coklat.ubah tang tu je..sebelum ni buat ala2 marble..tapi yang ni lapis letak dalam acuan. Tempahan dari Kawan untuk majlis tahlil. Thanks Fadzil, selalu order kuih dengan saya... ;-)


Saje buat lorek lorek ala ala Cheese tart..tapi tangan tak bedung sememeh je..huhu








Resepi Puding Roti boleh jengok kat SINI...muahhh!

Thursday, April 26, 2012

Red Velvet Cake - Tempahan Dari EZA untuk Anniversary.






Ko memang kezaaammmm aaa EZA...Last minute....sib baik kebetulan bahan bahan nak buat kek ni ada stock. Kalau tak adehhhh...bersilat plak guwe nak ke Bake with yen tu...dah tau wamai owang tapi business hour sampei pukul 6.00pm je. Nak bisnes ke tak nak...Bukak la sampei pukul 9 malam.Idak le bisneswoman sekadar di pinggiran cam acik ni gabra bila dapat order last minute camni. Mengenangkan besfren masa kat SONY dulu saya terima..kalau tak...isshhh letih acik nak main kejar kejar dengan mamat vietnam kat Bake With Yen tu dah nak tutop pintu kedaii...huhu...


Alhamdulillah saya berjaya menyiapkan...Happy 14th Anniversary Eza...Muah..muah...wahhh dah 14 tahun ye...Semoga terus bahagia, kekal hingga ke hujung nyawa. Bak kata Datin Chah, pasangan suami isteri ni macam garpu dan sudu. Saling perlu memerlukan...Sudu dan garpu itu jelas berbeza.Cuma bahan asas sahaja yang sama tapi rupa fizikal tak sama.Penggunaannya juga lain-lain.Tapi selalu berpasangan.Saling lengkap melengkapi .Dalam pinggan saling senggol-senggolan.Tongkah menongkah.Akhir sekali bila semua makanan habis, tinggal si sudu dan si garpu berkepit kepit...Indahkan...* mentang-mentang asyik dok kat dapur, perumpamaan pun alat alat yang berkaitan dapur...



Wednesday, April 25, 2012

Happy Birthday Izzati...muuuahhhh!





Semalam besday anak sulong saya Anis Izzati. Hari Isnin malam tu Direct je saya tanya nak kek apa.Tak yah buat suprise suprise la...tak sempat nak pikir adengan suprise memandangkan extra vaganza saya kena bersilat bila tetiba bibiks kena balik indon emergency...adehhh..silap2 tak balik terus...dah banyak kes macam tu.Kawan saya yang kat Melaka...Datin Chah..semua dah merasa..mujur Datin yang kat Bukit Jelutong tu maid dia pandai kembali ke pangkal jalan. Maid saya ni entah la..susah nak jangka jugak. Kalo tengok beg yg dia bawak...secara logiknya dia akan balik la..sebab bawak beg sandang kecikkkk aje...tapi kalau ditakdirkan dia tak balik..uhuk2...acik redho...





Ok..itu citer bibik..now sambung citer Anis Izzati. Pejam jelik pejam jelik dah 13 tahun anak sulong saya ni.Huhu..means saya makin berusia la...kan..kan...jap..jap nak belek bawah mata sat...dah ada kedut ke...ohh belum ada you..phewww...muda lagi la..hik hik...* ayat nak sedapkan jiwa sendiwi...





Mula Izzati nak kek Tiramisu...alaaa cheese tak de la kakak...pehtu dia nak Kek Lapis Pesona plak...Alaa..sama la kak..cheese takde..takleh nak makan esok...
emm..ok la ibu..kakak nak kek coklat.Tapi tak nak kek yang macam kek ayah tu..akak nak kek coklat sponge cam kat kedai kek King's tu..
Uhh..cam ni ibu kena keja kat kedai kek King's la kalau dah nak yg macam tu.Hati saya berbisik.Tapi ibu mana nak ngaku tak pandai buat kan.....pantas saya jawab ok..senang je...eksen!!!...pehtu jenuh selak buku wesepi...issshh nak gugel tak sempat dah...dah pkl 10.30mlm.Padan muka ko Jemahhh..




Give up tak tau nak buat kek apa...terus capai gula merah..tepung ubi, tepung beras...bancuh adunan buat kuih lompang/kaswi...uhhh tak de kena mengena kan...tapiii...DIA maha menyayangi...seperti saya menyayangi Izzati...dalam dok gode gode adunan lompang...tingg!!!! Hoye...hoye..I got an idea nak buat kek apa......



Kakak majuk..ayah usik lupa besday dia..
tu yang masammmm masa poton' kek


Terharu sangat-sangat bila kakak cakap...Ibu...sedappppnya...love you.kakak suka kek ni..sedapppnya...sambil makan sambil ulang ayat sedap...emm dappp...siyess sedap ibu..rasa la. Kakak pelawa saya makan bila dia tengok saya macam terpaku diam tak menjamah pun kek tu....uhuk2...tak sangka..tak sangka....sungguh! kek yang saya ubahsuai ikut naluri rupanya sedappp...phieww!


Tuesday, April 17, 2012

Dinner Opis .Dah lepas lama.. tapi masih hangat!!!!



Suasana Dewan sebelum dinner...

 

Dinner opis ni last month. Hampir 3 minggu berlalu.Tapi bahang  citer pasal dinner ni masih hangat beb. Apa tak hangat..tema dinner pun hangat menyala merah beb. "Red & Black Glam " gitu la temanya kalo tak silap beb.Sanan sinunzzz merah beb...errkk kena sampuk word beb ke..uhhh!





aiseyyy..ada plak bayang kamewaman tu..hehe



Paling hangat masa dinner ni ialah hadiah lucky draw...perghhh memang kelassss!!!! Dulu masa pegi dinner kat tempat keja Rambo rasanya dah beso sangat hadiah lucky draw tu. Kat Company ni lagi hebat...sangat hebat setelah Dato Farshila Emran jadi MD. Hadiah utama keta Proton Saga Baru tau..2 biji tau...bukan satu tau.tapi DUA tau...haa eja betul-betul tau. Kalau tak caya saya tulis dalam bentuk angka >> 2. Itu belum Motosikal 20, Ipad 2-10, Barang kemas bernilai RM14k..pakej Haji, Pakej Umrah, Pakej London, isshhhh..memang tak terkata la nilai hadiah yang ada pada malam dinner tu!





errr...ni promo seberrum dinner...
selang sehawi je AJK dinner dok mail
sape yang tak teruja kan..kan..
wupanya masa dinner hadiah lagi uppp beb!!!
ada kezzzutannnnn.....
Tanjat boboi...






Posing2 dulu dgn Big boss sebelum lincu habis..hehe



Uhuk2...Sesungguhnya saya memang tak terkata malam tu bila takde satu pun hadiah luckydraw menjadi milik saya...padahal saya bawa laki saya tau pegi dinner.Inilah pestaim dalam kerjaya saya bila ada Compony dinner,saya borre bawak laki saya ...so lucky kan..saya borre bawak laki. So apalah sangat tak dapat hadiah luckydraw malam tu...semua tu bukan menjadi rejeki saya...rejeki owang lain..*Huhuhu...ayat klise untuk menyedapkan pewasaan sendiwi..*






Uhhh...awex- awex ni semua pakai baju vouge dan glamer...
acik aje pakei baju 14 thn yang lalu...sadiss




yeahhhh......posing lagiii.....




alamakk..acik lum ready aaa..awat kamewaman ni dah snap
sajee je tau...




Bertuah awex ni... dapat hadiah pakej pegi haji untuk 2 orang
Dah la macam artis kowea...pastu dapat plak hadiah...
so cute Zafirah malam tu...muahhhh!




Ehem...ehem..ai pun naik gak pentas...
Tu..Dato' Farshila Emran bagi hadiah kat ai tauuu...
Huhh..merasa gak naik pentas and amik hadiah...
giegil acik..hehe




hadiah 2nd best performance je....
Bukan hadiah best Dress tau....

Nota kaki: Semua gambo adalah ehsan dawi jejaka yang kat gambo ni....Anak muda yang punyer bakat besar dalam bidang nyanyian..suara dia behhh.. Shafizan thanks sudi snap sana sinun gambo ahhkak...muah2x

pssttt...nak tengok lagi gambo2 meriah dinner ce pegi SINI


Monday, April 16, 2012

Singapore Raffles hotel Tropical Scones aka Biskut Uncle Lee



Rasanya dah lama bebeno Uncle Lee share this wesepi. Tapi keadaan tidak mengijinkan maka wesepi itu telah ku sandarkan pada kenangan saje..Sorry Uncle Lee, take time to try your receipe, Jangan amik hati ekk..bukan tak sudi tapi plan memasak selalu lain aje yang menjadi.






Wiken bila buat biskut ni pun tak pasti date kejadiannya.Yang saya ingat Eicha sorang dok ulang alik bukak tupperware makan biskut ni. Si Shazriena plak tanya dah nak raya ke ibu buat biskut macam ni..? Heheh...apa taknya..memang time raya aje ibu dia wajin buat biskut..selain raya jangan mimpi ye..memang malasssss....

Uncle Lee Thanks for receipe, I would like to share here.Hope you don't mind. ( Wahh tetiba alih bahasa!!! skiping london ko...kelassss ko maria..tetiba skiping London..jenuh selak kamus tu..)
Saya malas nak translate..saya copy paste je la resepi tu..




SINGAPORE RAFFLESS HOTEL TROPICAL SCONES
(haa amik ko...panjang nama semekut ni...)
From: Unclee Lee

  • 65 g  Sugar
  • 65 g  Butter
  • 1  Egg
  • 450 g  Flour
  • 30 g  Baking powder
  • 50 ml  Milk
  • 65 g  Raisins ( saya tak letak saya campur badam yg dah bakar)
  • 1  Egg
  • salt, pepper to taste.

 
  1. Pre heat the oven to 200c.
  2. Combine the butter and sugar in a cake mixer.
  3. Mix until fluffy and creamy, then add the egg.
  4. Add the flour and baking powder and mix until a crumble forms.
  5. Pour in the milk and mix to a smooth texture. Do not overwork as the mixture will toughen.
  6. Add the raisins. Lightly flour a smooth surface and roll out the dough to about 3cm thick. Use the cookie cutter to cut out individual pieces.
  7. Glaze with the egg mixture.
  8. Place the scones on a baking sheet and bake in the oven for 10 minutes or until golden brown.
  9. Remove from the oven, allow to cool and serve, ideally, with kaya, jam, clotted cream, farm-fresh butter and a hot pot. If you make this, send me telegram. Have fun





Biskut ni memang kurang Manis. Sebab tu Uncle Lee sajes serve dgn kaya or what ever perasa yang manis. So masa bakar untuk 2nd tu saya terus sapu dengan madu...bila makan tak payah nak sapu jem ke..kaya ke..dah terus bole ngap..hee..Pastukan saya tak minat raisin..itu pasal saya tak letak, saya gantikan dengan badam hancur yg telah saya bako...lagi lemakkk je semekut ni..

 
 
 

Thursday, April 12, 2012

Nasi Ayam Hainan RH - Siyesssss sedappppp!!!!






Ehh penat tau ngemas bunga bunga tu (walaupun cuma cabut rumput2 je...lain takde)...Angin malas melanda, segere merengek rengek kat Rambo mintak dia masak. Ye la... dia dok sibuk cakap dia pegi belajo masak nasi Ayam Hainan dari pakar masak. Apa barang belajo tapi tak pektis kan..kan..nanti  hilang ilmu tu....


Al kesahnya Suami yang mithali ni pun setuju la nak masak bila si istewi udah merengek2 manja dan lebih kepada gaya mengada .Ihik.  klentang klentung la Rambo kat dapur diiringi soklan bertubi tubi dia cawi halia, cawi bawang putih...Ibuuuu!!! blender kat mane?? Ibuu...garam mana? ibuuu!!! issshhh...dok ibuuu sana ibu sinunzzz bila plak borre makan ni...






Alhamdulillah...setelah berhempas pulas klentang klentung kat dapur dengan mulut tak berhenti menyeru ibu maka siap la Nasi Ayam Hainan ni...Saya bagi nama Nasi Ayam Hainan RH . RH tu maknanya Resepi Hubby. Tapi...ammpunzzzzz saya tayang gambo aje la..resepi tu saya takleh nak share sebab saya tak cakne lalu apa, dan macam mana dia masak. Yang pasti bau nasi dia memang membuka selera...dan hasilnya..OMG..sedappppp!!!!!





Tapikan....nasi and ayam tu je rambo masak. Sambal ngan sop saya yang masak.Sian plak tengok rambo berpeluh peluh masak nasi ngan ayam tu...Tak tahan rasanya Jiwa istewi mithali ni melihat suami berpeluh peluh masak...maka tangan ni terus mencapai cili bawang sgala masak sambal dan Sop.Memandangkan dah pukul 1 wehh...dok siap lagi nasi ayam tu...pewut dah menyanyi rancak beb.Habis tu tak kan nak sabo...konherm dok sabo sebab lapooooo....


Ok, sambal tu saya masak, ofkos saya guna resepi yang sokmo saya buat la.Tapi sop tu ikut resepi Rambo tapi saya masak cara saya (bape kali tapi daaaa....) Konklusen...memang sedap nasi ayam Rambo ni...anak2 semua puji.Aroma nasi tu...perghhh...memang beh.Nak resepi???? tunggu saya gentel2 ujung baju Rambo ye...muahhhh!

Wednesday, April 11, 2012

Kemas kini Pokok Bunga - Aktiviti Wiken

Rasanya kan dah lama beno tak kemas bunga2.Siannn..dah tandus....bila last kasi baja bunga pun tak ingat. Menunjukkan dah lama sangat. Ataupun kadar ingatan saya yang semakin meruncing sebab faktor2 usia...wiken bila ntah saya kemas la rumput rampai yang dah lebih tinggi dan subur dari bunga2 tu..sadisss....bila check dalam folder lappy ni..nampak la jaman kegemilangan bunga bunga saya ni...sedihhh plak bila mengenangkan keadaan nye skang...apa perasaan korang bila tengok ni..



Apa nama bunga ni..pelisss jangan tanya saya..Rambo beli saya jaga aje...hehe



Bunga ni saya tau..senang nak jaga....heheh bunga kertas laaa...



Ini pun sama...bunga kertas kaler purple..




Ini plak kaler pink...



Errr..yang ni pun saya tak tau apa nama bunga ni...tetiba ada je tumbuh kat pasu tepi bunga ros
Saya alih dan jaga je...





Haaa...cantik dak bunga saya (ros)...hehe konherm secantik penanamnya...


Tuesday, April 10, 2012

Hello...Helooo...!!!!

Perghhhh.... weiii lebih sepurnama beb meninggalkan arena belog ni. Hapdet idak..jengok belog kengkawan pun idak? Bersara ke?? Ohhh tidak....cuma hampir2 aje..huhu..Alaa..agak sibuk sikit la bulan lepas. Ni semua gara gara ada dinner kat opis. Errkk..dinner opis ke yg salah...ko yang tak pandai cawi masa..maka ko cari sape yang nak tanggung salah ko ye...oppsss!

Ok, ni dah masuk April...dah minggu kedua pun..dinner dah lepas...so xde alasan lagi ekk...gambo dinner dah puas tengok..dah tepek kat FB la..belog opis la...sharing folder kat opis lagi...so sila kembali ke pangkal jalan!!!
Lucky draw yang begitu lumayan tak de satu pun sangkut...memang tak lucky la malam tu...huhu

Now...bermula balik nak menghapdet brita terkini dari duniaku...Step pertama..tadi dah singgah sebahagian belog2 peberet...Kak yati dgn ayam panggangnya..Datin Chah dgn bingka ubinya, Kat Ita dgn hasil tangan yg vogue buat jelly..Hasue dengan kek karamel..Mamasya dgn juadah tetamu nya....wow!!!! banyak cerita yang saya tertinggal...wow..banyak menu yang sedap2 saya nak cuba ni..wow!!! maka makin dumuksss lah saya...itu saya singgah dapur kat belog...pasni nak singgah pinggiran Intan seberang sungei tu..Sowang lagi Intan penang nun yg sedih bila nana tak ade...mula la meratap hiba...so womantis la kowang .I like!!!!Geng jawa kat klang si Faiz tu..sure byk citer...wow!!! adakah sepurnama juga saya perlu untuk ketcap semua cerita...huhuhu...

Errr..agak2 ada ke yang windu nak baca belog saya ni ekk...yang pasti Maida si awex cute tapi sgt terror takewando masa kat UUM akan marah dan gewam kat saya kalo saya tak hapdet belog...see..ai ada peminat tau..auchhh..terharu acik. Thanks Maida jadi pembaca belog guwe yang simple sempoi dan kadang-kadang kantoi...hari ni tak mau citer pasal masak2 la...you all tengok ni dulu...

Jeng....

Jeng.....


Taraaa........



Haaa......masa dinner saya naik pentas amik hadiah ni tau....
Apa hadiah tu???
tunggu next episod ekk..

muahhhh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...