Wednesday, May 30, 2012

Hepi Besdayyy.....






Ehem..ehem.. Hepi besday untuk diwi sindiwi ...hehe..dah lepas lama pun kejadian ni.Habis tuan tanah terlantar lepas sambut besday...tu yang citer dah basi. Gamaknya terkezut atau sedih nak meninggalkan angka 3 kat depan. Ye la..tahun ni tahun terakhir saya sambut besday dangan angka 3 kat depan.Tahun depan (eh banyak pulak word depan...) dah masuk 4 siries gitu...wahhh makin kelasss you..4 siries..* ayat-ayat menyedapkan diri sendiwi...(sambil tengok cermin membilang garis kat bawah mata..emm ada 2-3 je..so muda lagi.jerawat pun bukan main galak timbul.Konherm makin muda wemaja) ahakk!



Emm..menten si bongsu saya ni Izham akan tiup lilin.Tak kiwa la besday sape.Dia yang kena tiup lilin.Kalau tidak, banjir umah dengan lelehan airmatanya...hisshhh...Layannnnzzzz....



Hehe..berusha keras meniup lilin..


Kek comel dan cantik tu My Rambo beli kat kedai area puchong perdana gamaknya.Walaupun saya melarang Rambo untuk membeli tapi agaknya dia terdengar soklan Izzati .." Ibu, besday ibu hari ni kek buat sendiri ke...hehe alahaiiii siannn ibu.Tapi kek Ibu sedap.Tak yah beli pun takpe kan bu". "Ha'aa...tau takpe" saya menjawab perlahan " Tak tahu tanya...kan Ibu" errkk tetiba ada plak sambungan ayat dari si Eicha kinting buat kami semua ketawa

Habis sesi gelak ketawa kami anak beranak terus rambo berkejar beli kek. Excited anak-anak tengok kek yang cantik.Saya pun terkesima tengok kek tu..cantik! Masing-masing nak potongan yang besar.Bila menjamah...masing masing terhenti selepas suapan kali kedua dan masing-masing (bape kali masing-masing daa...) cakap kenyang dan akan sambung kejap lagi...Kikikik..saya dapat agak kenapa.Rambo pun memandang paham...Maka saya teruskan niat saya untuk membuat ini....




Pandan Layer Cake.
Pe-be-ret saya 
Maka tertunailah janji saya kepada anak bujang saya Azrul syahmi
Dia pun suka kek ni.Rambo pun..Izzati Pun...
Izham jugak...dia la yang kejap kejap bukak peti'es angkut depan tibi ngap..& ngap
saya cuma sempat makan sepoton'
Tak mengapa hati puas sebab kek saya ni tidak senasib kek cantik yang dibeli Rambo..


Kalau tahun sebelumnya bila sepesel date sokmo gi dating mana-mana. Tapi untuk tahun ni masa sangat tidak memberi peluang untuk mengulangi perkara yang sama. Buat sahabat yang setia mendengar dan prihatin terhadap saya, jutaan terima kasih buatmu.Saya tahu,awak tahu siapa yang saya maksudkan.InsyaAllah saya masih utuh bertahan.Muahhhh!




Haa....Menu camni lagi sepesel woooo.Bila makan konherm tak hingat rupabentuk penimbang.
Lepas makan kalo pegi timbang pun mata tertutup, tak nampak kelajuan jarum timbang naik!
So jangan risau.....
Masak lemak Labu dengan pucuk manis.Bukan cucuk manis tau Lee.heee
Ikan masin gelama masam goreng bercili & bawang
Paru sambal & Sambal Belimbing itam
ehh tercicir plak ulam2 - pucuk kemangi & daun cekur

Alhamdulillah.....penuh dengan nikmat dan kegembiraan ...

Tuesday, May 29, 2012

Si Pemanggil Misteri....

Tanggal 25 May 2012, 2.57pm, Aku menerima panggilan menyedarkan aku tentang sesuatu perkara. Sibuk sangat kah aku...atau aku sudah mengundur diri dari dunia layar lara??? Ohh tidak....bagai tersedar dari lamunan... Ku sangka panggilan itu dari seorang yang rapat denganku kerana si pemanggil menyebut namaku "ANI".Tapi suaranya tidak pernah aku kenali.Ku bertanya siapa?Ahhhh sedikit jengkel dihati ini bila sipemanggil enggan memperkenalkan dirinya. Hanya kata rakan blogger. Aduhhh.... letih otakku untuk bermain dengan teka teki dan meneka siapa gerangannya.

Tapi aku cukup tersentuh, cukup terharu. Ternyata sepinya aku dari laya raya dirindui.Tapi yang paling tragis sepinya aku secara tidak langsung tidak menghargai usha seorang rakan blogger yang nunnnnn jauh di toronto.Betapa aku langsung tidak menjengah kesemua pondok pondok yang penuh dengan cerita terkini...Ahhhh winduuu....sunggguh! Entah apa la citer Sis Q yang bz dengan jadual masak-masak tapi menten bole nak hapdet beloq dia..kejap2 ada aje new entry, Amelia dengan menu2 yummy....,Marie citera ceriti nya...Datin Chah dengan edisi menu layan anak balik asrama...Dapur Kak Ummi..Kak Ita..Mamasya...Ohhh....siyesss aku winduuu....aku windu sahabat sahabat layar laraku....

Lama aku berbicara dengan pemanggil misteri...emmm dari dia aku dapat khabar Uncle Lee.Wow...tersenyum malu...tersenyum syahdu...terkesima seketika bila aku singgah dipondoknya.Terasa segan pula nak meninggalkan ucapan sebab sudah terlalu lama aku menyepi diri. Sahabat apa aku ni..langsung tidak menhargai apa yang telah dipaparkan dipondoknya. Lee..I'm so sorry never singgah your pondok. I like your posting...nanti I give a comment ekk...I nak tarik napas panjang panjang...nak minum air sejuk banyak banyak....:)


Setiap manusia diberi masa yang sama.Ternyata aku antara yang tidak mampu untuk membahagikan masa. Selalu memberi alasan tidak cukup masa. Padahal jadual harianku tidak sepadat Sis Q, tapi tidak pula sebebas Datin Chah huhu...Inilah namanya kehidupan. Allah menguji dan terus menguji tak akan berhenti. Kadangkala aku lupa yang kesihatan itu jugak satu nikmat. Bila nikmat itu ditarik seketika baru aku sedar yang menjaga kesihatan itu adalah amanahNYA. Itu lah yang aku alami...walau sekuat mana aku cuba bertahan...minda cuba berinteraksi dengan sistem badan,meminta untuk terus bertahan tapi sistem didalam badan sudah lemah, perlukan ruang untuk diperbaiki, perlu ruang untuk berhenti seketika. Sedangkan Mesin juga akan rosak andai tidak ada ruang rehat, akan meragam andai tidak di service.Begitu juga la badan ini.

Sudahnya...aku terlantar...hampir seminggu lemah seluruh badan, kepala sakit bagai nak dihentak ke dinding je rasanya. Sakitnya Allah sahaja yang tahu...Benci benar rasanya bila saat aku begitu banyak perkara yang perlu diselesaikan tapi badan pula tidak mahu mendengar kata.Tapi siapa aku untuk menolak kehadiran sang 'sakit'.Sakit itu adalah anugerah Ilhai. Sakit membantu aku mengurangkan dosa dosa kecil ku. Setidak tidaknya Sakit juga menyedarkan aku nikmatNYA yang pernah dikurniakan pada aku... Alhamdulillah, 

Buat sahabat sahabat layar lara...muahhh! ( spesel yang koling2 ai tu 03-426xxxxx - Thanks...love u).


Monday, May 14, 2012

Sambal Kelapa


Semalam hari ibu sedunia...fuh sana sinunzzz dok cakap pasal ni. Fb la..wadio laa...Ishhh nak sayang ibu tak perlu hari la.Setiap saat tatkala kita mengenal ibu, saat itu kita perlu sayang ibu. Sebagaimana seorang wanita itu bergelar seorang ibu, saat itu kasih sayang pada anaknya bermula dan tak pernah berhenti hingga ke hujung nyawa. Hanya bila akal kewarasannya telah hilang, malah dirinya juga tidak dikenali maka rasa kasih dan sayang itu telah diragut yang bukan atas kehendaknya.....errr...emosi plak..




Benonya saya dok mengenang arwah abah bila saya buat sambal kelapa ni. Dia la yang ajar saya makan sambal kelapa ni.Asal ada ulam jering dia mesti suh mak saya buat sambal kelapa. Mula2 pelik jugak.Apala yang sedap sangat jering ni....nanti kencing bau busuk la.....tapi seremmm dengan abah cuba la jugak jering dengan sambal kelapa...Uwaaa....sedap wupanya...uhuk2.sowi la abah..dulu kutuk abah darram hati...uhuk2




SAMBAL KELAPA
Resepi : Ibu tercinta
Dicuba oleh: Che Ann @ Dari Duniaku...

Bahan2

  • 5-6 sudu besar kelape parut ( yg muda lagi sedap..lemak gitu)
  • 3-5 tangkai lada kering
  • 1 inci belacan - dibakar kejap
  • 1 ulas bawang merah - bakar
  • Garam gula dan perasa secukupnya


Cara cara
Lada kering potong potong buang biji.rebus @ rendam air panas.
Dah lembut tumbuk hingga lumat
Bila lada dah lumat masukkan belacan dan bawang.Tumbuk hingga semua bahan lumat dan mesra
Masukkan garam, gula dan perasa secukupnya
Akhir skali masukkan kelapa parut dan gaul mesra semua bahan.Gaul je dalam lesung..senang
Dah mesra, rasa ..kalo dah cukup semua kaut buh darram piring..
Zasss sedia untuk ngap dengan jering muda...



Emm mujur dapat roomate hok gemo juge jering aka jengkol ni..dapat la ai buat sambal kelapa jodoh untuk jengkol.... Jemput  e-makan semua...muahhh!

Friday, May 11, 2012

Kek Karamel Kak Yosh






' Salam kawan. Kak yosh nak order kek ko yang lorek2 cam sarang labah-labah'. Ayat sms dari Mama aka Mazura.Dah tengah malam baru baca...Alhamdulillah...tapi..dah lama saya tak buat kek ni.giegil gak la nak buat.Dengan lafaz bismillah saya mulakan acara bersilat kat dapur...:)



Haaa...bila buat kek ni..tang ni saya paling suka..kaler mengaler..lorek melorek...Itu pasal kawan saya cakap kek yang macam sarang labah labah..emm ....relevan jugak kan...layannzzz



Phiewwww....jadi jugak kek ni...alhamdulillah..dah selamat deliver by Mazura.Thanks mama. Thanks kak yosh for your order...muahhhh!

Thursday, May 10, 2012

Roti Blueberry Cheese. Alamakkkk ges'sengg!!!!






Dalam hidup ni kadang kala keindahan yang kita dengar dan kita lihat belum tentu akan indah jugak untuk kita. Sebab keindahan itu mungkin hanya untuk dia.bukan milik kita. Kerana setiap orang itu habuannya berbeza beza. Setiap permulaan yang baik juga berrum tentu berakhir dengan baik.Oleh itu jangan la over kondifen ye...




Apa yang saya nak paparkan disini adalah kesah benar yang berlaku dalam hidup saya. Bila saya jengok dapur Awex Muffin tu, hati saya selalu berbisik..alaa dia ade BM..itu pasal semua woti dia buat gebusss aje...sedappp je nampak...bole la sokmo2 buat woti. uhh nada bisikan jelesszzz gitu....Tapi itu perasaan saya satu ketika dulu. Kini saya dah berjaya membuat roti tau..tak caya pi la jengok kat SINI. Haaa..sebab saya cuma jeleszz yang berunsur positif...bukan negatif...itu pasal saya berjaya..muahaha ( gelak eksen jap )




Namun saya alpa kejap.Langit tak selalu cerah bak kat sang Arjuna Datin Glam tu. konon dok sokmo buat garlic Bread tu...wase cam senang je but woti ni.cehh! Tu pasal tengok Cik HaNa tayang Bluberry Cheese Bun..segere buat jugak...Hasilllnya....


Jeng....



Jeng...



Jeng...


Ges'senggg daaa....
Permulaan yang cemerlang...
naik gebuss...elokkk je
bila bako...hancusss!!!
Uhuk..uhuk...
Grrr grrr kat diwi sendiwi...
Uwaaa....


Opsss...kang ada plak yang sibuk belek kamus cawi makna ges'seng tu apa...hik..hik...Ampunzzz ya ibu-ibu, bapak bapak..ges'seng tu hangus. (*__^).Uhuk uhuk...Blueberry Cheese Bun saya tak secantik Cik HaNa dan Awex Muffin tu buat...Well...saya punyer jiwa yang kental.Ye la, sokmo disogok dengan kata kata puitis dalm nobel syinta syintun. So kesedihan saya kejap je...Langit memang tak selalu cerah..lepas hujan pelangi akan muncul...Bila ngap je woti ges'seng ni...emmmm...ammpunnzzz...menten sedap dong!Hoye! hoye! saya tidak gagal dari segi wase...hanya paras rupa je kureeengggg...ok apa...kan..kan...*Standart la tu.Ayat pujuk diwi sendiwi...




BLUEBERRY CHEESE BUN
Sumber 1: HaNa Family
Sumber 2: IzahDaut @ Awex Muffin

Bahan-Bahan

  • 500g tepung gandum
  • 120g gula
  • 30g susu - abaikan kalo guna susu segar
  • 11 g yis segera - mauripan ( sebungkus)
  • 6 gram garam
  • 5 gram bread impprover ( saya guna 1 sudu kecil )
  • 5 gram bread softner ( saya guna 1 sudu kecik )
  • 80 gram butter ( saya guna majerin )
  • 1 biji telur
  • 250 air /susu segar - saya guna air sejuk peti'es
  • Blueberry filling
  • Creame Cheese filling



Cara cara

  1. Kalau sape ada BM borre refer link tu.sape xde BM cam saya, ni la cawa cawa saya buat. saya guna mixer je.pehtu uli ngan tangan jap..huhu
  2. Masukkan semua bahan kecuali majerin, bluberry & cream cheese filling daam mixer.Mixed kan semua tu sampai  mesra.
  3. Pehtu uli jap ngan tangan coz sian kat mixer uzur saya tu...menjerit kesakitan huhu..
  4. nampak dah sangat adunan mesra semua masukkan majerin.
  5. Uli lagi hingga adunan lembut elastik gitu..maknanya tak melekat dah kat tangan.
  6. Biarkan adunan bersendirian dengan dibaluti tawel lembab untuk adunan membesar dua kali ganda.Tengok yis jugak la..kalo yis baru cepat je dia kembang..yis dah lama kot..lama baru dia kembang (grrr grrr pernah terkena gitu..dpt yis dah tak aktif)
  7. Adunan dah kembang, tumbuk2 manja...nak buang angin..pehtu bentuk la ikut citarasa masing2
  8. Biarkan ia menyendiri lagi, utk mngembang lagi.
  9. Dah kembang kelar2 or gunting tengah, piping la bluberry dan cheese ikut banyak mana yg bole.lagi byk lagi syidapp.
  10. Bakar dengan suhu 170-180'c selama 25-30 menit atau hingga masak ye...jangan sampai ges'seng plak cam saya...uwaaaaa....




He..he..he..nyowok nyowok aje woti ai tu...
Malu aahhh..sbb ges'seng.

muahhhh!

Wednesday, May 9, 2012

Tiramisu Biscotti - Order Kak Ram Lagi (*_^)





Alhamdulillah....serasi plak tekak family Kak Ram dengan Tiramisu Biscotti hasil nukilan saya..... >_<
Order kali ni sempena besday anak bujang dia. Tu yang kena tulih Hepi besday. Tapi tu la...tangan saya ni terlebih bedung gamaknya..menten bab deco..bab tulih menulih ateh kek tu sememey sememeh aje...haisshhh nak kena pegi kelas jugak ni...kena belajo deco belajo menulih ateh kek..errrkk bila ekkk ( sambil belek kalendar ni...)




Mujur Kak Ram ni kastemer yang simple mimple dimple. dok cerewet ( kalau Sis Q suka guna word ceriwis..hehe..). Dia ok aje tulisan hok sememeh camtu...janji SEDAP!  syukran..syukran.kalo aa semua kastemer cam kak Ram ni...perghhh...serramat acik..dok giegil nak buat kek.Ni asal dapat tempahan je gigeil..asal gigeil je sbb dapat tempahan... :P



Terima kasih Kak Ram hok sokmo2
repeat order dengan saya..
Muahhhh!!!

Friday, May 4, 2012

Ikan Siakap Bakar Berempah Woku





Haaa ko...berempah Woku? pernah dengo? Hee..konherm pestaim untuk saya. You all tak tau aaa pernah dengo ke idak.Teruja beb  jengok dapur HSM.Kak Ummi  masak ikan talapia.Baca bahan2..yesss takde yang pelik2. Semua bahan ada.Jadi tak pelik la kalau saya pun teruja nak masakkan...pehtu sedappp wooo...tak caya cuba la...ada brannn?? Tapi gambo saya tak semengancam gambo kak Ummi. Tak caya kowang pegi jengok SINI. Pasti ngences...

Kak Ummi cayang..saya share wesepi kat Dari Duniaku plak ekk.CnP gitu..Muuuaahhhh!





IKAN SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU
Sumber: Kak Ummi HSM
Dicuba oleh: CheAnn @ Dari Duniaku..


Bahan2
1 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar 
2 sudu teh air perahan limau nipis 
1 sudu teh garam
# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.
8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
4 helai daun pandan - hiris halus
2 helai daun kunyit - hiris halus
3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
5 tangkai selasih - diambil daunnya 
2 biji tomato merah - potong dadu
6 helai daun cekor ( saya tambah..hehe jawa kan..)
5-6 pucuk daun kesum - hiris halus ( saya tambah )
250 ml air
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
2 tangkai daun bawang - dipotong-potong (tak letak)
3 sudu makan minyak masak untuk menumis






Bahan Kisar:-
12 biji bawang merah
7 biji cili padi merah ( saya lebihkan....)
5 biji buah keras - ( saya tak letak....x suka huhu )
3 cm kunyit hidup - bakar ( saya ikut kak umi  x bakar pun)
2 cm halia
Bahan Pelengkap:- ( saya tak letak sebabb...)
Daun senduduk secukupnya 
1 biji timun - dipotong serong
4 tangkai selasih
6 biji cili padi merah hiris untuk tabur

Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan,
    daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
4. Masukkan daun selasih,daun kesum,daun cekur dan ikan siakap.
    Masak sehingga kuah menyerap.
5. Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan
    tadi di atas alluminium foil.
6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.<< part ni 
    saya tak letak sebab dah lapo..masaka je terus nak ngap. Masa nak amik gambo
   tu pun siap kena ngomel..saboooo aje la...


Lepas ni saya nak cuba ikan talapia plak.Tapi kena balik pahang dolu.
Beli Talapia sangkar...konherm freshh..maniss je isi ikan tu..
aduhhh...dah ngencesss ni..camno??




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...