Tuesday, June 26, 2012

Blog kena Hack!!!

Uhh..ai bawu je menulis dan membewi ucapan ala ala retis kat entry Donut Labu.Tup tup belog ai kena hack. Siap delete tu.Sapa la insan baik hati tu ye.Sampai hati tul buat camtu kat ai.Apa salah ai.Ai tak usik sape2 pun.Ai citer pasal  dunia masak masak je. Habis habis pun ai ada gak la selit citer family ai.Bukan family sape2..uhuk2.Tragis..memang tragis.Acik panik..sangat panic.Semalam acik tak titon tau.memikirkan habis semua usha tertonggeng sana sinunzzz amik gambo...berpeluh2 tau cuba wesepi yang tengok kat belog owang lain...tetiba ilang camtu tu.mana tak meroyan.Sungguh.acik x leh titon.Pukul 2 acik bangun buat pavlova.Nak solat takleh plak sebab ABC.Makanya mundar mandir acik kat dapur sampei dah takde apa nak dibasuh dan kemas dik kewana tak leh titon.Nak bersiap pegi opis awal lagi.Kang Guard opis plak heran, acik nak ganti shif depa ke..tak pasal pasal guard tu meroyan takut ilang keja...

So Amelia cayanggg..this is the reason why you singgah pondok I berkunci beb.Someone already lock my pondok then campak lor itu kunci.Mujur berjaya cawi sparekunci.Kalo tak memang berkubur pondok I ni tau.uhuk2..cian I kan..kan.

Anyway, everything is comeback normal.I get  my blog back, I do whatever suppose to do for secure my pondok.Thanks to who's doing that to my blog.I forgive you in order I can feel peace...Ewaahhh....apa kess tetiba aku skipping london ni.Dah la tu..grammer hanyut ke laut beb..hanncusss..Aduhhh ammpunnzzz.Konherm still meroyan ni.

Buat nak Ajib cayang.Thanks tolong ibu to checking the detail problem.Jutaan terima kasih plak buat dik nuyul cayanggg...berjaya jumpa spare key belog ahhkak ni. I know you pengunjung setia. Menten dikkk..menten...menten sokmo singgah belog ahhakak ekkk * promote nampak... :P

Ok nak titon dah...esok sambung citer ekkk....Nak kasi jiwa tenang selepas x-c-den ni...phiewww..
Nite..nite..muahhhh! salammm...

Monday, June 25, 2012

Donut Labu. Errrkkk Donut Lagi!!!!!






Salam buat pengunjung beloq saya ni..hehe..macam la wamei sangat yang masuk and baca belog suam suam kuku ni. Tak kesah la kan, yang pasti saya tahu memang ada yang singgah sini.Meskipun tak ramai tapi acik hepi aje. Malah SANGAT hepi. SUNGGUH!!!! haa ko..capital word lagi nak nunjukkan ke'hepi'an acik. Kepada yang sudi singgah, sudi baca, sudi komen, sudi folo tu...jutaan terima kasih saya ucapkan. Kehadiran anda menhiburkan saya.muuahhhh! ( ada macam retis buat ucapan bila menang anugerah dak? ...LOL )




Hawi ni hawi senin.Ai tak lemau tau. Ai nak tayang donut lagi.Jangan marahhh..sapa marah kena jual tau. Eh bukan siaran ulangan ye.juga bukan donut last week tu. Ni donut labu. Ammpunnzzz...ai memang jelessszz tahap gaban tengok donut labu ahwex muffin aka IzahDaut tu dok tayang donut labu dia dulu. Apalagi bila ada lebih labu buat masak lemak, ai tewus merealisasikan keinginan hati yang setelah sekian lama terpendam dan terbuku bagai lahar gunung berapi tersimpan menunggu masa nak malatop.kebabom! Gebussss kan..kan....
Apa??? nak wesepi? Alaaa...senang je. U all pegi aje kat link ahwex muffin tu.Geledah dapur dia.hik..hik.tapi cawa sopan aaa.Bagi la salam dulu..bawu terjah ye....

Ni cara saya. Ubah suai sikit dawi wesepi donut sebelum ni.

DONUT LABU
Bahan bahan

  • 300-400gram tepung gandum (anggaran)
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar susu
  • 1 paket mauripan
  • 200 grm labu (anggaran jugak) - kukus @ rebus dan lenyek halus
  • 1 sudu beso majerin
  • 1 sudu beso lemak sayur
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu garam
  • 220 ml air suam


Takyah buh topping gula pun sodap...lepas goweng tewus ngap...nyamannnn
ntah bape ketui makan pun x sedo..


Cara cara
  1. Satukan mauripan,gula susu dan air suam dalam bekas.Biarkan dalam soploh menit hingga mauripan kembang.ada berbuih.
  2. Masukkan majerin, gaul rata, masukkan tepung separuh dah gaul bagi mesra guna sudu.ikut satu arah aje.
  3. Masukkan telur yg telah dipukul sekejap dengan garam macm nak buat telur dadar tu.
  4. Dah masukkan telur kacau lagi...masukkan plak labu yang dah lenyek.
  5. Masukkan tepung lagi hingga adunan agak kurang melekat.Kemudian baru letak lemak sayur.
  6. Uli lagi dan masukkan sedikit demi sedikit tepung hingga adunan tidak melekat tapi tidak terlalu keras
  7. Biarkan adunan bargaul mesra hingga kembang.Anggaran dalam 15-20 menit dah la
  8. Nanti masa terap adunan akan naik lagi, masa goweng donut akan kembang lagi so xyah la 'tunggu lama2 nanti lama2 lambat dpt makan' ...hehe
  9. Siap terap or buat la bentuk mcm mana pun..xde sape marah.donut u all kan..blasah je la..Goreng hingga masak dengan api sederhana je...jgn panas sangat nanti donut cepat garing tapi isi dalam berrrum masak.Tapi  jgn low panas plak nanti donut memang masak nampak cantik tapi menyerap minyak you..kolestwol tu...uwekkkk.konon.



Kalau Eicha Kinting nak gak salut gula, so layannnzzzz...


Ni penggemar donut.Tak nyempat2.Ibu nak snap pic kasi vouge pun tak leh..
tu pasal semua gambo dalam loyang aje...


Wednesday, June 20, 2012

Donut Oh Donut



Maaf la ye...mood lemau masih lagi berrum nyah dari dalam badan.Ntah birra aa dia nak pegi.Nyammpahhhh tau kalau mood lemau ni dok bersarang dalam badan.Agak2 ada ke sape2 yang borre kasi petua atau pun inform pharmacy mana ada jual ubat bunuh mood lemau ni.Siyes tau soklan ni.Bukan main-main.Sungguh!!!!

Sejajar dengan mood lemau saya ni, meh la tengok donut saya ni.Tak semenggah je kan. Tapi skali skala unjuk realiti apa salahnya.Tak kan nak tayang yang indah sahaja.


Kasi close up skit..hehe...

Benonya seminggu 6 hari saya akan buat donut tau. Rasa macam donut dah muka saya ni.Tapi apa nak buat.mencari rejeki.gitu la. Pehtu anak-anak pun suka donut, saya pun suka donut.Habis kalau dah hari-hari agak agak la kan.Bukan takat jemu, bahasa lagi mendalam nak menunjukkan kejemuan tu saya bole kata cemuih. Palehhh deme..cemuih ammat koi buat kue ni...Haaa itu gaya loghat owang pahang cakap la.Kalo bahasa jawa kang u all tak berape nak paham so baik saya tak yah citer dak.

Resepi camno nak buat donut ni dulu saya amik kat dapur kak Ita yang gojes tu.Bagi la dia masak apa pun konherm ma-ber-les.Kagum acik tau.Kak Ita plak jengok kat dapur Kak yati Sinar kehidupanku..kak yatie plak jenguk dari dawi dapur Hasue.Haa gitu la salah silahnya ye...Bagi saya memang sangat senang dan insyaAllah jadi.Cuma saya dah ubah sikit untuk kesenangan saya yang banyak sangat bitamin M.Tang nak timbang2 tu..aduhhh acik malas tul la..*memanjang malas, ntah bila la ko nak wajin CheAnn oiii...grrr grrr kat diwi sendiwi.Wesepi ni saya pun CnP aje hehehe..




DONUT
Sumber1: Kak Azlita @ Masam Manis
Sumber2: Kak Yati 
Dicuba oleh: CA

Bahan-bahan ( Untuk Pelbagai Jenis Kuih-Muih Yg memerlukan doh yg lembut )

  • 500g Tepung Berprotein Tinggi (guna tpg gandum pun ok)
  • 1 Peket Yis Segera-11gram (jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)
  • 50g Marjerin/butter
  • 1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak sayuran)
  • 2 Sudu mkn (penuh) gula pasir
  • 2 Sudu mkn Susu Pekat / 2 Sudu mkn Susu Tepung [ikut citarasa]
  • 1 Biji Telur
  • 1/2 Sudu Teh Garam
  • Gula Halus atau topping kegemaran anda
  • 190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung)






"DO IT YOURSELF"

  1. Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
  2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
  3. Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
  4. Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
  5. Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih).Doh dah siap.
  6. Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan dengan api perlahan.
  7. Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
  8. Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda. SELAMAT MENCUBA.. ^_^

Gebu beb....segebu saya
Konherm lembut sampai esok pagi tauuu...




Monday, June 18, 2012

Dia Datang Lagi....

Err sape yang datang?. Nape dia Datang?. Alahhh...dah memang pusingannya begitu.Nape tetiba macam macam plak soal. Patutnya tanya pada diri sendiri kenape begitu, mengapa harus begitu. Asal hari isnin je lemau.Asal lemau je mesti hawi Isnin.Nyampahhh tau..memang grrr grr kat diwi sendiwi. bukan lemau kat hawi isnin je..hari hari lain pun lemau.Bab nak hapdet beloq laaagiiiii lemau.

Sempat jalan jalan kat pondok layar lara ni...tapi mula la nak ngences plak.Tengok menu yang enak enak.Rasa cam semua nak buat.Tamak haloba...nafsu serakah betul.Grrr grrr kat diwi sendiwi lagiii...macam la kudrat tu mampu nak buat semua..macam la pewut tu mampu nak makan semua..hissshhh.Adakah ini dugaan untuk orang berpuasa atau memang nafsu ngap aku yang tak pernah padam...adehhhh...bila la nak insap ni...

Emm ok la untuk pembuka cerita sempena nak menaikkan tahap ghairah menhapdet beloq.mood nak berbelog ni memang merundum....sangat!!!!! Grr grr kat diwi sendiwi lagi....
Tapi hati ini sikit berbunga dan tersenyum bila dok sibuk cari file report yang terlupa save kat folder mana ( grrrrrrr grrrr 5024kali soploh kuasadua 5 kat diwi sendiwi ) terjumpa plak gambo ni....



Inilah salah sowang pengarang jantung ku..Ahmad Izham.My bongsu...cukup la dah ada 3 gegel 2 boboi.Awak pun dah tua kan...tak larat nak meneran dahh... Ni gambo awal tahun kot. Masa tu my Rambo pegi poton' rambut dia tinggal seinci je.memang nak nangis aku tengok.dah macam bukan anak aku je...Tak caya kowang tengok gambo ni....



Gondolll...
Dapat la gelaran gondol kejap...^_*


Ok..sambung keja jap..report dah jumpa..muahhh!Hoyeee...

Monday, June 11, 2012

Tiramisu Biscotti - Tempahan





Tiramisu Biscotti ni peberet my dotter.Tapi kali ni buat bukan untuk dia!Tempahan dari member kat opis. Thanks Shima for your order.Special untuk Mak dan Abah gitu.Maka saya membuat Kek ni dengan hati yang penuh dengan LOVE.Tapi ai bukan Dr Love tau Sis Q.Itu Lee je yg layak dapat title tu..ahakss..




Silap teknik skit.Patutnya tabur serbuk koko+nescafe tu sebelum angkat kuar dari loyang.Dah angkat kuar bawu ingat step ni. Sudahnya comot skit kat tepi tepi kek dengan serbuk koko.adehhh...



Nak wesepi kowang pegi aje kat SINI.gugel pun borre.daram u-tiup banyak tunjuk cara yang macam macam jenis.Saya amik salah satu je la...yang paling senang, yang paling simple.Sebab kalau susah buat saya malas, kalau rumit buat saya penin...;)

muahhh!

Friday, June 8, 2012

Apam Palkadot - Tempahan



Apam oh apam.Badan saya pun rasanya macam dah jadi macam apam.ngap sana sinunzz..heee.Bila ramai yang tempah apam ni, maka sambil jugak la saya ngap.Haa camno tak gebus cam apam...tapi suka la buat apam...cute je macam saya.Pastu tang kaler mengaler tu..buat saya syiok..kikikik..




Thanks Sarah & Ehsan for your order. Moga Sarah selamat melahirkan baby yang comel macam you all. Pasangan yang so sweet tau depa ni...Nanti dapat baby, amsa nak buat kenduwi cukur jambul order dengan akak lagi ye.muahhhh!



Haaa?? Nak wesepi?? bole..no hal..tapi acik takde mood nak taip la..aci dak kowang pegi la jengok kat dapur Mbakyu HaNa Family ke..dapur Mamasya ke..Kak Ummi ke..alaa mana2 dapur yang kat tepi list tingkap saya tu..semua ada wesepi ni.Ammpunzzzz acik memang M tul nak taip...ngantokkk...jom titon..
nite...luv semua..muahhhh!

Tuesday, June 5, 2012

Sayur Terung Tumis simple



Huhh kalau angin M datang memang payah.Kalau boleh tu balik keja nak lepak lepak baring tengok tibi.Layan Seindah Sakura.Tengok Fasha S tu...emm makin berisi plak awex ni.Nak kata peknen time berlakun citer ni tak logik..dia lum nikah pun dengan Jejai tu....Alahhh depa retis manyak huit..lepas ni sure kuwus balik.Pegi sedut lemak sanan sinunnzzz.Acik jugak la hok lemak menten tambah sanan sinunzzz...demi kenang ke lemak sana sinunzzz maka takleh masak yang mengundang selera.Masak hanya sekadar untuk mengisi perut.Pulak!! relevan ke angin M dengan nak kurangkan lelemak badan?



Apa apa aje lah.Ce tengok wesepi simple camno saya masak terung ni.Kot kot ada persamaan maka bukan saya sowang aje  yang malas.Tapi andai ada perbezaan maka tambah la koleksi u all bila tiba time malas.hik..hik..

TERUNG TUMIS SIMPLE
Resepi : CheAnn @ Dari Duniaku..

Bahan2

  • 3-4 biji terung ungu panjang
  • 4 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 6-8 biji cili padi ( kurangkan jika x suka pedas)
  • sejemput ikan bilis
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Garam gula dan perasa secukupnya




Cara-cara memasak

  1. Terung buang kulit separuh dan potong ikut suka, basuh dan biar mangkuk berisi air supaya terung tak lebam
  2. Bawang merah,bawang putih ikan bilis dan cili tumbuk
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan bahan tumbuk.
  4. Goreng hingga naik bau, masukkan terung, garam gula dan perasa secukupnya
  5. kacau seketika, masukkan sedikit air just cukup untuk terung tu masak



Dah masak hidangkan dengan nasi panas, bersama dengan lauk ini...



Pastukan rasanya memang tak lengkap plak kalau takde ulam & sambal... so petik2 apa2 ulam ada tepi umah.Tengok plak apa sambal ada dalam peti'ess...emmm hasilnya..

Ulam feberet, daun cekur pastu pucuk silom khas utk hubby...
Tu sambal belimbing & sambal budu
layannnzzz...

Inilah menu ringkas semalam pada hari yang malas...jemput e-makan kengkawan...muahhh!

Monday, June 4, 2012

Monday yang lemau..

Jeleszzz.....owang lain saat ni maybe dok sonok dengan anak anak musim coti sekolah ni. Balik kampung la..coti sana sinun...saya????? Menten pegi keja..maklum la pekerja cemerlang kan...gitu la. huhu menten ayat nak sedapkan hati. padahal cuti tahunan saya tak banyak.Saya kena simpan untuk saya berfoya foya raya beb. Bila ramai yang coti, suasana keja pun suram...bila suram mula la...mata pun luyu aje. Macam Sis Q cakap..asal coti je pikir nak titon. Ni tak coti pun wase nak titon..camno...huh..dok gali gali file cari dokumen jumpa gambo gambo Kakak amsa dok aktif dengan Permata Seni...meh layan jap..



Kenalkan..inilah kakak..anak sulong saya
Ini masa acara sambutan bunga raya ke 50 rasanya...
Haa..baju pun ala2 pokok gitu..




Ni masa kat Tv3
Dapat dia jumpa Abby Fana 
Selamat pagi Malaysia





Live show kat tibi 3- Selamat pagi Malaysia yang ke berape ntah..
Ibu tak ingat la kakak...
Yang ibu ingat pukul 5 pagi kowang semua dah kena bergerak..
semua berkampung kat umah kita..
Ibu plak pkl 4 pagi dah bersilat kat dapur demi nak siapkan menu bekpes...
dah macam asrama je umah kita...



Dengan Datin R....
1st lady Summit..
Errr...ibu seremmm la kak nak tengok lama lama gambo datin ni...
nape ekkk....heeeee



Masa kakak Kat Rusia...
Berat rasa nak lepas tapi inilah peluang kakak nak kesana
Demi memenuhi minat kakak pada seni....
layanzzzz.....
Pehtu..2 minggu kakak kat Rusia 2 minggu makan tak lalu
tido tak lena.
Huhh anak ohh anak...
Rasanya masih terbayang saat ibu nak lahirkan kakak...rupanya anak ibu dah cukup dewasa
cukup matang, cukup berdikari  kat Russia.
Zahirnya kakak memang dah dewasa tapi dihati ibu kakak masih baby...

  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...