Monday, July 30, 2012

Ikan Kembong Masak Pecal



Time gini sure pakat dah pikir nak masak menu apa kan..kan..kalo dok umah konherm segala barang2 dah beli.Silap-silap dah ada jadual menu berbuka. Time posa ni la jugak banyak betul wesepi yang nak dicuba kan.Hajat memang menggunung tingi nak buat itu..nak ini..tapi dah balik umah alaa yang mana senang...yang mana ringkas je la pilihan hati. Dah penat bersilat dengan jam.Burran posa ni extra organza skit jalan jam kan. Err nape plak banyak word "kan". heeee...sindrom burran posa kot.Anyway tempat keja saya dekat je benonya..Dalam 10km...tapi birra burran posa ni, ammpunzzz 1/2jam jugak bawu sampei umah dik nonnn...




Ok itu kesah jam dibulan posa. Tajuk citer utama adalah Ikan kembong Masak Pecal. Masak pecal ni lebih afdal kalo ikan keli..ummmphhhh!!! memang kombinai yang sangat sempurna.Kalo tak caya cuba pegi kenduwi kendawa kat Kg Sawah Sempadan Tanjung Karang nun...kenduwi kawin depa jamu lauk ni tau...ohhh sedappp gilerrrr. Sebab saya suka..kalo yang tak suka menten cakap biasa je....Eh kalo ikan pari pun beh gak masak cenggini. saya pernah masak.ce pegi SINI. kali ni guna ikan kembong la..ikan keli takde stok.Wesepi nya sama je..tuko ikan je.




IKAN KEMBONG MASAK PECAL
Resepi: CheAnn @ Dari Duniaku...


Bahan-bahan

  • 3-4 Ikan kembong
  • 1 ½ cawan Santan pekat
  • 3-4 helai daun cekur ( jawa sebut kencur) – diracik halus
  • 1-2 ulas ubi cekur
  • 2-3 ulas bawang merah
  • Cili api – sukatan ikut kepedasan masing2
  • Garam, gula dan perasa ikut rasa


Cara-cara



  1. Ikan siang, dibasuh, lemur ngan sedikit garam dan dibakar sampai masak.
  2. Bawang merah, ubi cekur dan cili api ditumbuk.
  3. Campur semua bahan tumbuk, daun cekur yang diracik dan santan
  4. Masak dalam kuali dgn api sederhana, sentiasa kacau supaya santan tidak pecah. 
  5. Masukkan garam, gula secukup rasa. Bila dah mendidik masukkan ikan bakar tadi. Ikan dah mesra ngan kuah bole la diangkat.
emm simple je kan...Saya kalo ada lauk ni konherm kena ada 2 jenis ulam pe-be-ret saya.Pucuk ubi dan daun cekur....memang akan menambah la....ulam tu la..nasi xleh tambah banyak sangat.takut burren posa owang lain jawun timbang menuwun..saya makin naik...ohhh x wellla acik..



Well, memang payah sangat nak dapatkan daun cekur.Cuba cawi kat pasar tani pun susah ada orang nak jual beb.Tapi ni hasil berbudi pada tanah beb...menengenangkan payah sangat nak cari, saya tanam je pokok cekur ni...Pokok ubi kayu pun saya tanam. Lantak la orang lain buat taman botani ke hape, saya buat kebun..hehe..

Haa...ni pokok cekur saya....



Haa..ni pokok ubi kayu saya...khas utk amik pucuk
konherm makan pucuk yang muda2..supaya awex muda..errr relavan ke??

Petua utk Uncle AL:  Someone inform me, Banyak makan daun cekur memang akan jadi awex muda. Entah la uncle AL, I'm not so sure about this till I read about this  kat SINI, saya baca plak kat SINUNNNZ...so kebetulan je la saya suka daun cekur maka saya dapat kebaikan dari daun cekur ni. ( tekak jawa gitu...)


Friday, July 27, 2012

Ahlan Wassalan..Salam Ramadhan



Ya Allah....hari ni dah 7 ramadhan.Pantas betul masa berlalu. Alhamdulillah masih diberi peluang menikmati bulan yang mulia ini. Agak lama juga saya menyepikan diri. Tugasan harian yang semakin menyesakkan membuat saya tak mampu untuk singgah walau seminit di Dari Duniaku...apatah lagi nak merayap kat blog teman-teman bloger yang saya sayangi.Ammpunzzzz...bz beno la gayanya ekk.hehe..


Wasenya tak ketinggalan sangat dak untuk saya ucap salam ramadhan buat semua yang wajin juga singgah belog yang suam suam kuku ni. Betul la kata Hana, bulan puasa blog masakan trafik makin naik.Even blog saya yang sekadar dipinggiran ni pun not bad jugak owang datang singgah.Ohh terharu rasanya..thanks kepada yang sudi singgah..lap u la...padahal tak banyak pun wesepi yang manggih dan gojes pun...semua cerita lama gitu.Anyway thanks..



Anak sape la yang wajin ngaji camni..sejukkk pewut ibu mengandung..


Thanks buat teman yang berusha bertanya khabar tentang saya bila saya tiada di layar lara. I know you know I'm talking about who...luv u dear..wase nak hug u kuat2.uhh jeles tengok masing-masing tayang menu berbuka. Saya tak sempat sangat nak snap gambo berbuka semua tu....grrr grr kat diwi sendiwi...sebab lepas masak leka dok tengok Dejavu Di kinabalu...so amsa birra nak snap gambo...sedo-sedo anak-anak dah susun juadah... ..sedo-sedo dah azan...emm ngap aje lah..kang dapat la ayat2 manis time ajan bawu nak snap gambo kan..kan....tewusss kuwus puasa saya.




Moga tahun ni berjaya complete bertadarus...InsyaAllah


Ok cukup la membebel, sempena ramadhan ni nak ucap la kata-kata manis dan indah yang saya copy dari belog jiran seberang laut...copy sebelum ramadhan konon nak wish kat semua..pehtu dok terperap.saya copy dari belog mana pun dah lupa.ammpunzzz ya pakk...mintak ijin ya..mau share disini..ada word yang saya ubah sikit ikut bahasa kita..kang CnP je, ada plak yang tak bewape paham..tapi ayat-ayat ni  wasenya pemes pun kat Mesia



Mata kadang salah melihat
Mulut Kadang salah mengucap
Hati kadang salah menduga
Dengan niat tulus suci dengan ikhlas
Mohon Maaf Lahir dan Batin

Ramadhan membasuh hati yang berjelaga
Saatnya meraih rahmat dan ampunan-Nya
Untuk lisan dan sikap yang tak terjaga
Mohon dibukakan pintu maaf yang sebesar-besarnya.


 Saat kata melukai,saat hati tak perduli,
 Saat langkah tak terkendali..memercik yg mengusik di relung jiwa
 Maka izinkan kusapa dirimu menyambut hangat bulan puasa
 Seraya kumohon maaf setulus hati mohon maaf lahir batin

    Aku sedar memang bukan teman yang sempurna untuk kamu.
    Kesalahan dan kekhilafan. Selalu saja ada diantara kita.
    Selamat puasa dan Maafkan Lahir Batin.

Haaa...itu bawu kata-kata dibulan ramadhan...kang nak raya lain plak.heeeee. Dah jadi blog kata kata madah berhelah plak ekk. Alaaa Dari Duniaku bukan 100% belog masakan taw...ini belog yang penuh dangan cerita ceriti dari dunia saya la...so aci la kan..kan... muahhhh!


Adakah menu u all burran posa camni??? Wow!!!


p/s..Semua gambo tu ehsan dari gugel...

Wednesday, July 4, 2012

Apam Snow White - Tempahan ** Arin **


" Hello Che Ann..ko kat mane ye..." aduhhh memang cair je hati saya bila dengar suara manja lemah gemalai si Arin ni. Pehtu saya dah bole agak..dia mesti nak order kuih.pehtu hari ni kol hari ni gak nak!!! sokmo sokmo gitu. ...dah paham sangat one of my bff ni. Tak caya..meh saya sambung dialog panggilan dia ek.

 " Che Ann, aku nak order kuih apam mcm hari tu. Jiran aku buat kenduri arwah petang ni. Aku lupa nak kol ko semalam.Aku nak 120pcs ekk.sbb hari tu tak cukup tau. aku amik pkl 2 or pkl 3 ye." Kol saya diwaktu jarum pendek kat jam dah nak hampir pukul 12..Tanpa tanya ok ke idak terus je decide nak amik pukul bape. Tapi saya tahu dia tak akan datang tepat pada waktu.biasanya akan delay 2-3 jam maka saya pun setuju je..hehe

Proses mengukus...ni apam baru masak beb..panasss lagi..

Saya memang sokmo buat apam ni.Sebab anak anak suka. Tapi sokmo tak ingat nak snap pic.Pehtu buat plak 1/2 adunan je..siap kukus dah habis.tu yg sokmo tak sempat nak amik pic. Kali ni buat 2 1/2 adunan dan dah remind for customer maka kanak kanak riang dah paham..hanya akan sambar bila ada lebih. Wesepi apam Snow white ni saya amik kat dapur vogue Mamasya.Sangat senang, simple, sedap...nak tengok yang Mamasya buat pegi la kat SINI. Mamasya, ijin saya share kat dapur saya plak ek..CnP aje...muahhh! psst..psst..Dapur Mamasya masuk majalah tau...perghhh taraf retis skang tau...tahniah mama...


APAM SNOW WHITE 
Sumber I; MYR @ qnq0910 
Sumber II Dapurmamasya 
Oleh : CheAnn @ Dari Duniaku...

Bahan-bahan ( 5 orang makan )- dpt dlm 52 biji..

  • 3 cawan tepung beras 
  • 1 cawan tepung gandum 
  • 2 cawan gula pasir - letak 1 1/2 cwn 
  • 1 packet mauripan@ibu roti 
  • 2 cawan nasi 
  • 3 cawan air 


Apam dah siap kukus..susun senang nak kira...
cantik dak susunan tu..


Cara-cara 

  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air 
  2. gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu 
  3. Kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur 
  4. Campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan 
  5. Biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu... 
  6. Selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan dan kukus dalam 10-15minit 


Note:1. sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.
2. lepas sejam tu mmg adunan akan jadi berlobang2, kena kacau adunan yg dah kembang tu dgn senduk/sudu sampai lobang dah takde baru kukus/masukkan dlm acuan
3. bila masak permukaan dia akan jadi sama ada licin or merekah - kalau kukus guna api besar apam akan merekah atau bahasa cantik, apam akam mekar gitu.



Phiewww...siap pack.Tunggu Arin pick up
Kelapa saya asing supaya tak serabut.
Lagipun budak2 tak suka makan dengan kelapa...(anak2 saya la.)

Siyess apam ni sedap. Selamat mencuba.
Untuk Arin thanks for order...muahhhh!


Oppss...lupa lak nak selitkan petua.Ni permintaan Uncle AL utk auntie at Penang. saya tak sure this one practical or not tapi dulu mak saya pernah pesan kat saya, nak awet muda, minum segelas air masak(sejuk, xnak suam tapi bukan sejuk from freeze tu..) sebaik bangun tido dan sebelum tido.So saya buat...dan amalkan. (^_^)


Monday, July 2, 2012

Pavlova - Tempahan ** Jue **





Heee..terkujat punya pasal terus sunyi sepi ekk. Fobia kejap. Pegi buat pendua kunci pondok banyak banyak skit .Kot kot jadi lagi ke..hahaha..jongos!Belog pinggiran pun tak weti nak urus. Berrum belog cam retis tu, yang sehari berriban owang singgah. Ini bilang dengan jari yang ada kat diwi sendiwi pun tak habis nak kira wehhh..


Terkujat..terkanjat..semua ada dek kewana pewistiwa itu...membuatkan mood nak berbelog jadi terus sejuk kejap.Dah la sebelum ni asyik suam suam kuku. bila kena tragedi terus sejuk kedi. Teruk beno gayanya ekk...apaaa raaa...




So apa kaitan pavlova ni dengan kesah terkujat terkanjat ko? Konherma takde kaitan langsung sama ada yang masih hidup atau yang telah pergi. Sebagai permulaan nak kembali berbelog, saya paparkan la dulu apa yang saya lalui selama saya terkesima tu. Pavlova ni order by Ibu muda bernama Jue. Order sempena besday hubbynya yang sangat suka pavlova. Kalo nak wesepi sila la pegi kat SINI. or kat u-tiup pun banyak.saya tengok kat situ jugak nak tengok secara live gitu.




Jue order 2 ketoi sebab takut tak cukup. And jangkaan dia tepat bila dia sms kat saya walaupun order 2 biji tak cukup sebab hubby dia memang suke sangat. Ayat2 jue yang buat saya terharu " Sis, masyaAllah...sedappp sangat. dalam masa 5 menit je licin your pavlova.padahal kami semua baru habis mkn heavy lunch.Thanks sis..thanks...I will order again soon...". Alhamdulillah...memang dia order lagi...Thanks Jue.Tapi tu la...takde rejeki nak jumpa Jue,tiap kali you pick up that Pavlova I'm not around. So sorry.next key.muahhhh!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...