Saturday, August 25, 2012

Salam Aidilfitri buat semua






Salam dunia
Salam semua
Salam Hari Raya
Bersinar akhirnya
Salam dunia
Salam semua
Salam Hari Raya
Bersinar akhirnya
Inilah hari kita
Tiada lagi rasa ketakutan
Mereka yang dilanda derita
Redhalah harimu kan tiba
Cahaya kekasih yang benar
Menghapus segala api kemarahan

Antara lirik lagu M.Nasir sebagai pembuka bicara. uhhh menten can burran posa gak.Dah seminggu posa bawu terhegeh hegeh nak wish salama ramadhan. Berjangkit jugek untuk versen hawi waya..rabannn...nak gonner wehhh..bz popalehhh...raban aok CheAnn..mentang2 bawu barrik dawi pahang semento itu jugek tuko loghat pahang ekk....ada kang hok nyinggoh sini dok paham aok citer mende weehhh......

Ok tuko ayat biasa...emm itu lah kelemahan saya.sokmo salahkan masa. Padahal semua orang diberi masa yg sama.cuma saya je la..huru hara..tak weti nak arrange...sekali sekala saya jengok dapur maya saya masa bulan posa tu...uhh terharu la jugak..statistik tetamu naik...carta hangat pun dah bertukar beb...auchhh... tak sangka acik....terima kasih buat yang menten sudi singgah even menten dok la tayang tahu sumbat sampei ke waya...grrr grr kat diwi sendiwi....tak pernah nak urus masa dengan sempurna...

So dikesempatan ini saya ingat mengucapkan Salam aidilfitri buat semua yang pernah hadir ke pondok Dari Duniaku..andai ada bahasa yang kurang enak, ada yg terkasar,or segala yang ter..ter...yang telah membuat anda yg berkunjung rasa tersentuh..terguris..ter..ter sgala...saya menyusun sepuluh jari memohon maaf atas apa jua kesalahan dan kesilapan yang tertulis di dalam blog saya ni.




Ini je la antara gambo raya kami.Terpaksa santum-santum nak nunjukkan se family. Itupun sowang dah hilang ikut sepupu pegi beraya...tu yang gambo  permata hati saya hanya 4 je...patutnya 5...emm cobaan tahun depan plak nak ambik gambo sekeluarga cam owang lain tu..elok je ....ini...emmm...malassss acik nak sambung ayat...ok acik stop kat sini dulu..next kita citer versen raya dan gambo gambo raya ekk..acik akhiri khalam hari ni ( perghhh ayat sastra gitu) dengan serangkap pantun. **Uncle AL & Lee sure suke bab pantun2 ni.. *_^

Andai ada jarum yang patah
Jangan simpan di dalam peti
Andai ada silap dan salah
Jangan simpan di dalam hati

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu layuan
Intai blog saya antara nampak
Esok jangan rindu rinduan...


Salam sayang buat semua...muahhh!



Wednesday, August 8, 2012

Tahu Sumbat dulu kini menu pe-be-ret bulan puasa



Sepanjang bulan puasa ni selang sehari saya akan buat Tahu sumbat. Menu 3S gitu.Senang...Simple...Sedap.Sos cili yang saya buat plak memang sos universal gitu.Boleh dijodohkan dengan cucur udang, boleh juga untuk tahu sumbat, nasi ayam or rojak ayam. next N3 saya akan citer pasal rojak ayam ekk.






Oleh kerana menu ni simple, gamaknya kalau saya tak tulih wesepi pun xpe kan.Malas plak wase jawi jemawi yang mulus ni nak tup tap tup tap menekan papan kekunci.Tayang gambo je aci??? Aci je..hehehe

Tuesday, August 7, 2012

Cucur Udang



Uhh....semalam coti sebab nuzul qur'an maka hawi ni keja pun mood coti. So blues monday tu hanya mainan minda je la kan. Asal Fisrtday keja konherm lemau.Tapi sebab Monday jadi hari pertama dalam minggu keja maka Monday sokmo jadi mangsa.Siannn monday. Tak pasal pasal sokmo dapat gelaran blues la..Black la..Monday tak bersalah ok...yang bersalah orang- orang yang nak menempuh hari monday taw! << tengok dah Monday, ada word hari lagi..apa cellloppp...

Opss..niat hati yang murni takmau berjebah-jebah birra burran posa ni kat belog. Patutnya tewus citer strait to the point gitu.Perghhh spiking london ekk.mentang2 Olimpik skang kat London.Tapi acik sedihhh la Dato Lee Chong Wei dapat pingat Perak je. Siann dia.Rejeki bukan untuk dia. Dia dah berusha kan..kan...kita yang tengok ni pun wase sedih apatah lagi dia yang main.lawi sana sinunzzz..kangkang sana sinunzzz nak amik bola tangkis dawi Lin Dan tu..phiewww memang mau gugur jantung acik nengok final badminton.(Haa...tgk final? tak pegi tawarihhh ke acikkk?syyy...ponteng jap)

Laaa...lalut ke badminton bagei ni apa kess...meh tengok cucur udang yang saya buat.sedap dan lembut.Saya singgah kat dapur si Rohah tu..teruja plak tengok cucur udang walaupun xleh makan udang benonya.Gatai!!.Tapi gatai gak nak buat sebab Rambo suka cucur udang. Yummy.memang marbeles la cucur udang ni.just nice...simple, lembut...Rohah ai share kat sini lak ye...muahhh!





CUCUR UDANG
Resepi:Norzie Hany
Sumber I : Rohah @ Damai Kalbu
Sumber II : CheAnn @ Dari Duniaku..

Bahan-bahannya:

  • 3 cawan tepung gandum
  • 10 ekor udang
  • 20gm kucai
  • Segenggam tauge
  • 2 cawan air suam
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar yis mauripan
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng


Cara -cara
1.Bancuh tepung gandum, garam, serbuk kunyit, yis dan telur dengan air suam.
2.Masukkan kucai dan tauge dan gaul sebati.Perap sebentar sehingga adunan naik (saya perap 1 jam).
3.Panaskan minyak dan rendam senduk bulat di dalamnya.
4.Masukkan sedikit adunan ke dalam senduk dan bubuh udang di atasnya.
5.Goreng hingga cucur udang masak.
6.Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama sambal kacang atau sos cili.

Saya suka buat kuah cili and ni cara sos cili yang saya buat.Ala2 rohah jugak tapi ada sikkkittt lain



SOS CILI
Bahan-bahan

  • 7-10 tangkai cili merah yang besar 
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji buah tomato
  • 2 sudu besar cuka
  • Garam, gula dan perasa secukupnya


Cara-cara

  1. Cili, bawang putih & tomato blend
  2. Masak dengan air secukupnya dengan kadar api yang sederhana dan sentiasa kacau.
  3. Masak lama supaya cili tu benar2 masak...
  4. Pastu masukkan la garam gula, garam seckupnya...
  5. Masak hingga sos pekat ikut kepekatan yang anda suka...

( bole juga masukkan tepung jagung untuk memekatkan sos cili.dalam kes kali ni saya tak letak)


Saya memang suka tambah timun plak bila makan...
sedap...heee menten nak ada ulam 


Wednesday, August 1, 2012

Resepi kuih Cara Manis yang Simple tapi rasanya Gojess...





Heee...gojes kat tekak saya, orang lain ntah la.Cumanya  teman2 kat opis ni yang pernah makan dan order memang akan bagi feedback sedap je.Idak plak pernah cakap gojes.hehehe...Kalau u all nak rasa pengalaman macam saya makan cara manis yang gojes cuba la buat. baru bole citer..kan..kan..

So meh kita jengok wesepi simple ni.Bulan2 posa ni tak bape sesuwai untuk berjebah-jebah atau membebel.Kowang pun takde masa nak baca lelama. kan..kan..Resepi asal dari Kak Mazni aka opismate saya.Tapi saya dah ubahsuai demi nak bagi gojes kan..kena la upgrade gitu..Bukan nak derhaka tapi sekadar nak merealisasikan ( phiewww..tergeliat lidah nak menyebut word ni)  keenakkan cara manis ni.




CARA MANIS
Resepi : CheAnn @ Dari Duniaku...

Bahan-bahan

  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 sudu makan tepung kastard
  • 1 sudu kecil majerin/butter
  • 1 biji telur
  • 1 cawan air pandan
  • 1 1/2 cawan santan
  • scubit garam
  • sedikit pewarna hijau utk menaikkan seri kaler hijau
  • Gula utk masukkan dalam kuih
  • sedikit minyak utk oles kat acuan kuih cara


Cara-cara

  1. Campur semua bahan kat atas kecuali pewarna & gula- sy blender je supaya adunan halus mulus
  2. Panaskan acuan dan oles dengan minyak
  3. Masukkan adunan ke setiap lubang acuan
  4. biar seketika- dalam 40 saat utk lapisan tepi dah masak baru massukkan gula
  5. kalau terus masukkan gula nanti kuih mudah pecah..gula mudah sememeh keluar.
  6. Tutup acuan dan biarkan dalam2-3 minit...atau hingga masak
  7. Angkat dan ulangi proces membakar hingga adunan siap


Note: adunan memang nampak cair tapi jgn bimbang...bila dah masak ia akan lembut gebusss gitu.

My little hero...asal siap dia la tukang balun dulu..yg lain posa..hehe 
(cehh konon ikut owang kat melaka tu panggil anak bongsu dia my Little princess)
(tapi wase tak sajak plak nak panggil Prince..so tuko hero..)

Selamat mencuba untuk mereka yang nak merasa pengalaman makan kuih cara manis yang gojes.hik hik hik..
muahhh!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...