Thursday, September 27, 2012

Sambal Itam





Sebelum saya citer pasal sambal Belimbing Itam ni, saya nak share citer sikit.Ecehh..dah macam sis Q plak ekk..bebel dulu bawu citer menu.Alaaa selit selit je..nak citer pasal myhero lagi..alaaa bagi variasi sikit.Ini assyik pesenn sameeee je.camno ranking nak naik kan.Dah belog membelog bertahun.Mana tahu..tuko pesen skit leh sama tarap ngan Ben Ashaari tu..Dia citer pasal anakkk je tau..haaaa beriban org singgah belog dia..mencanak sokmo trafik  belog dia.haaa ko ade...Maap ye Ben Ashaari..tersasul citer pasal ko plak. Semoga terus sukses dik.Pedulikan dengan ayat2 sadis owang reply...xleh paksa semua owang suka belog kita dikkk...Kejadian manusia tu memang berbeza beza.




Hari ni saya amik anak saya kat umah kawan dia.Excited saya tanya soklan masa dalam kete.Tapi ayat yang paling saya terharu..my hero cakap tak sabarnya nak balik umah..rindu kat semua..abang rindu semua..abang ingat kat ibu.tu la abang call ibu semalam sebelum tido..emm memang dia ada kol..ntah pukul bape tak sure..sebab rasanya saya dah tido .Bunyi hp sy terus angkat then my hero just cakap..Assalamualaikum ibu..ni abang ni..abang nak tido dah..selamat malam.." ok..nite.. cehhh konon risau sangat kan...ibu lelap dulu pun...sadisss.


Tapi bila dengar citer anak saya..saya kasihan betul dgn kawan dia ni. Mak dan ayah dah bercerai. Dia lepas sekolah dok sensorang kat umah. Masa saya anto baju semalam ayah dia belum balik.Tadi masa amik myhero ayah budak tu pun belum balik.Ayah dia memang balik mlm je ibu.habis tu..kawan abang ni makan kat mana? makan apa?. Makan apa2 je..kadang makan umah jiran..kadang makan meggi.semalam abg makan meggi je umah dia.pastu abang gorengkan telur kat kwn abg tu..dia tak reti masak. ya allah...sayunya aku dengar. Dan tadi my hero makannnn banyak sangat2.Kesiannya myhero....





Ok..salin wesepi ni dulu mentara saya ingat.Kang dah syiok citer kesah sedih kawan anak saya ni, langsung lupa....Sis Q..jangan tetuko plak ekk sambal itam dengan asam rom..jauhh bedanyaaaa...

SAMBAL ITAM
Resepi : CheAnn @ Dari Duniaku...

Bahan bahan

  • Cili padi
  • Ikan bilis - goreng
  • Belimbing itam - belimbing ni dah dimasak dgn garam tanpa air, masak hingga air belimbing tu kering dan belimbing bertuko jadi kaler itam
  • Sedikit gula dan perasa - pilihan.xnak letak pun xpe.


* Sukatan tu ikut perasa memasing.nak pedas tambah cili..nak masam tambah belimbing itam...sori idak plak saya sukat semua bahan tu..tapi borre refer pic memula banyak mana saya guna.

Cara cara
Tumbuk cili hingga hancur, masukkan ikan bilis, tumbuk..ikan bilis dah hancur masukkan asam belimbing tu.tumbuk hingga mesra semua bahan dan boleh masukkan sedikit gula dan perasa kerana bilimbing ni dah masin, ikan bilis pun masin, jadi untuk elakkan sambal menjadi terlalu masin bole la tambahkan secubit gula untuk mengurangkan kemasinan sambal...




siyesss wa cakap lu..x selera makan ada sambal ni terus bertambah.Tak caya tanya owang pahang yang mendabek dada ngaku ini sambal kegemaran..hehehehe.Cuma memang susah sikit nak dapatkan belimbing itam ni..setengah tempat belimbing buluh ni gaul dengan garam then jemur sampai kering.Tapi kaler dia akan jadi cengkerrat..idak le itam mcm kalau direbus..kat Pahang banyak yg berebus.bila dah bertuko kaler jadi itam tu yang panggei sambal itam << agaknya la..ni teori saya je..



Saya bab menumbuk cabei memang fail sikit..kureng halusss..tu nampok lagi butir butir biji cili.huhu..seremmm mercik ke mata.Tu pasei tumbuk janji dah hancur..dok sampei mulus pun..

"Ibu, kwn abang tu mak dia arkitek." tetiba tingat sesi bualan kami darram keta tadi.so habis la citer sambal itam meh sambung citer kwn myhero. "iya..dia anak tunggal ke bang"

"tak la..adik beradik dia 5 org.yang lain semua ikut mak dia". "Laaa..nape dia tak ikut mak dia bang.Dia anak no brape" . "No 5" pantas my hero jwab soklan saya.

" Ooo..bongsu la ekk.isshh nape dia tak ikut ibu dia bang..nape???" "ntah mana la abg tahu"
"Ya allah siannnya dia. kalau dia dok ngan mak dia sure dia tak camni.makan ada org jaga..bangun pg skolah ada org kejut. Dia tak cakap nape dia x ikut mak dia?" saya masih tanya soklan yg sama

" ntah la ibu..mana abag tahu.abg tak tanya. nape ibu risau sgt.." " ibu siannn kat dia..esok abg tanya ekk nape dia tak ikut mak dia" .
eh eh...busy body plak saya ekk..sibuk tanya itu ini. Otak ni jenuh mikir..nape mak dia tak bawak je semua anak tu...siannya budak tu.Tapi betul jugak cakap myhero, nape plak aku risau sangat.Ayah budak tu rilex je..mak budak tu rilex je...

"mak tiri dia pun balik lewat jugak ibu.kami tido dgn mak tiri dia" " oo ada mak tiri ke.ayah dia dah kawin lain la?"
"emm..tapi ayah dia belum kawin lg dgn mak tiri tu"
ehh kalau belum kawin nape panggil maktiri?? " ye la..habis kwn abg nak paggil apa..."
Sudahnya saya termangu sendiwi sebelum off enjin keta....dalam kepala hotak ni macam macam saya pikir pasal kawan myhero...

ehh..ok la...chiaw dulu..nak tengok rendang daging saya....salammzzzz.muahhhh! utk semua..

Myhero Azrul Syahmi



Wednesday, September 26, 2012

Gelama Masam Goreng Bawang & Cili





Kalau dulu dulu, bila kita makan nasi berlauk kan ikan masin, terasa sangat susahnya kehidupan.Nak dapatkan ikan segar atau makan ayam..huhh..tunggu ada majlis tertentu..kena ada sedawa mawa datang berkunjung baru la merasa lauk yang agak mewah. Tapi bolehkan menu ikan masin ni dilabelkan sebagai taraf kehidupan sekarang. Silap besar tu dikk nonnn. Ahhkakkk lagi hebat selera makan bila ada menu ni walaupun tarap ahhkak sikit lagi nak sama ngan retis taww...heeee...sila pegi toilet ekk kalau nak muntah.Jangan muntah depan lappy kowang.Pelissss.Ahhkak tak rela dipersalahkan...


Entah la ye..nape selera tekak saya ni ala ala mak jemah kata acik chah..eh silap Atin Chah.Nama je dah duduk kat bandar..(err bandar ke puchong ni...) selera saya masih sama dari jaman saya kenit hingga terus membesar ni...Mulanya tak berape selera bila balik keja, my hero still belum balik sekolah. Takkan latihan sukan sampei pkl 7 pm pun still berrum habis. sampai hati betul ceegu skoloh ni.Mula la saya membebel darram hati.



Tetiba saya dapat panggilan, my hero Azrul call dawi umah kwn dia, mintak ijin nak titon umah kawan. Ehh apa kes plak nak titon situ...sambil bercakap pandang myrambo..dia angguk tanda setuju.Isshh..nape plak setuju.Ntah umah sape..ntah macam mana kat situ..ntah dia makan ke idak.ntah parent kwn dia tu bagi ke idak..memang macam2 la soklan bermain dalam pikiran.

" Abang, nanti ibu call balik ekk.Ibu nak cakap dgn ayah dulu okey".
saya matikan perbualan bila dia mula merayu.I wishhh my hubby will agree with me tak bagi dia titon umah kawan dia tu.

"Bagi je la.Biar dia berdikari." Myrambo bersuara bila tgk saya macam terdiam dan macam tahu je apa yg saya pikirkan.macam borre baca minda sy plak.ehh berapa banyak macam daaa...

Lepas maghrib cepat2 saya pack baju for myhero untuk esok dan keperluan dia mlm tu. baru nak melangkah keluar, myhero call

"Ibu..xyah la bawak baju tido..malu aa..mcm budak2.ibu bwk baju biasa ngan tracksut dah la.." oppsss..Abang ingat abang dah besar sangat ke..adehhh...xpe..xpe..ibu layannzzz...pusing2 3-4 kali cawi Jalan teratai 6...rasa cam  kematu montot saya naik moto pusing sana sinunzzz cawi umah kawan Azrul.Sudahnya suh tunggu depam PPMJ, kawan anak saya dtg jemput..kikikik...




Dah tahu umah..dah tahu status..balik umah selera makan terus tak hengat angkara ikan masin.Segala risau misau hilang seketika...apa punya ibu daaa.... ekekeke..

Sori ekk..menu simple tapi citer panjang berjela.Saje nak luah rasa..xnak baca pun xpe..xpaksa.Sebab enu simple xyah la tulih wesepi.tengok pic ni pun dah nampak bahan2 masakan tu apa...tajukss pun dah habaq, Gelama masam goreng dengan bawang dan cili...sah sah semua tu goreng..cuma bawang ngan cili tu masuk last skali aa..dah agak2 ikan masin dah nak angkat bawu campak je bawang ngan cili...ni la namanya masak campak campak je..




Haaa..close up lagi kasi nampak jelas bahan2 apa yg ada...tara tipu punya....Pastukan geng ikan masin untuk menu dinner saya bukan ni aje tau....saya buat sambal ni...



Ini sambal..sangat terkenal kat negeri pahang tau..Tapi esok aje la saya citer pasal sambal itam ni. Tetiba hati saya dah teringat kat myhero...dia makan ke tak,  tengah buat apa skang ekk..bole ke dia titon.Huhu...baru anak titon kat umah kawan.Bukan jauh pun.Kat puchong perdana je. Kalau macam kak Yatie tu...nunnn anak kat seberang laut...jauhhhh...uwaaaa....wase nak pg amikkk je myhero...Azrul....
sob..sob..sob...

Tuesday, September 25, 2012

Talam Keladi






Meh saya citer pasal talam keladi plak.Semalam kan saya dah janji nak citer.Makanya janji harus ditepati gitu..bukan dicapati okey...Sob...sob..saya menangis sendirian melayan Personal Taste...dok menahan rasa sedih tetiba perut rasa lapo.Tetiba tekak tewingin Talam keladi.tetiba tingat bulan posa hari tu ada buat talam keladi untuk Arin ..rasanya ada lagi belen keladi yg dah siap kukus kat freeze tu..yesss! Betul ada lagi keladi tu.terus belek-belek bahan2 nak buat talam...ok..semua ada.Misi harus diteruskan demi tercapai hasrat. Kalau dok bersedih je menten perut saya lapo.kan..

Berbekal semangat waja..zasss saya bersilat kat dapur buat Talam keladi ni...saya buat senyap-senyap takut terkanjat plak maid saya.Apa kess ibu guwe ni tengah tengah malam bersilat lagi kat dapur...dengan hati hati saya keluarkan segala senjata kat dapur tu...yang saya tahu..saya nak bekpes talam Keladi. Bagus kan saya..nekad!!!




Dah siap kukus saya sambung layan Personal taste untuk episod akhir...yahoooo....hepi ending....bole la saya tido lena dan yg pasti akan bekpes Talam keladi...hoye..hoye....Itulah kesah dan cerita macam mana tetiba saya buat kuih Talam keladi ni...Hebat???.cehhh...xde apa yg nak hebat pun. Sebab talam keladi ni bukan wesepi saya.Saya tak perlu sakit kepala nak memikir pun.Selak buku zasss buat. Hasilnya...emmm sedap. Berjuta terima kasih buat Chef Asma.Share resepi yg enak..senang...memandangkan dia pun dah pesan bole share maka saya pun nak share la wesepi ni...sharing is caring kan...muahhhhh!




TALAM KELADI
Resepi @ Chef Asma
Dicuba oleh: CheAnn @ Dari Duniaku...
(Saya buat 1/2 adunan dari resepi ni sbb keladi ada sikit aje..)

Bahan bahan
Lapisan Bawah

  • 200 grm tepung beras
  • 40 grm tepung ubi
  • 11/2 tsp garam
  • 300ml santan pekat - santan segar ( saya guna santan kotak je.dah tengah mlm mana nak redah cawi santan segar.xkan nak pegi pasar borong selangor plak...uhh seremmm pg sensowang)
  • 250 grm keladi - potong kiub dan kukus selama 5 mnt.dah kukus baru timbang.

(untuk kes terpencil: saya celup keladi tu dgn kaler ungu...nak lawa la kononnn..)

Cara cara 

  1. Satukan semua bahan hingga rata dan sebati kecuali keladi
  2. Tapis ke dalam periuk.masak hingga naik wap ( saya guna kuali je senang nak kacau)
  3. Bila adunan dah naik wap, tutup api dan masukkan keladi, kacau seketika dan masukkan dalam bekas kukusan.
  4. Kukus selama 25 minit dgn api yg sederhana sahaja.


Lapisan Atas

  • 150 grm tepung gandum
  • 250 grm gula halus
  • 4-5 biji telur
  • 250ml santan segar
  • 500ml air
  • secubit garam
  • Sedikit pewarna purple


Cara cara

  1. Satukan semua bahan dan adun hingga rata dan sebati
  2. Tapis ke dalam periuk, masak hingga naik wap dan tuang ke atas lapisan bawah
  3. kukus selama 30 minit- lapik la kain kat penutup kukus utk elak air wap menitis




Oleh kerana saya mood rajin, saya masukkan dalam acuan lompang, dan saya kukus guna kukus letrik..cepat masakknya.



Tapi agak kuciwa la jugak, saya  masak terlebih wap.maklum la...masak sambil pikir apakah kesudahan Personal Taste.Hasilnya lapisan atas agak menggerutu.Tidak licin halus mulus seperti hati saya talam keladi yang saya buat untuk Arin.Pengajaran untuk diwi sendiwi, bila memasak tak boleh berangan.Tu pasal orang tua selalu pesan, jangan nyanyi bila masak nanti dapat laki tua.Huhh dengo je dapat laki tua terus seram.Tak pernah plak nak pikir dibalik rasionalnya pesanan itu. Dahh kalo dok nyanyi, konherm masak pun hanyut.Kalo nyanyi tu beh xpe gak..pitching ke lauuuutttt dikk...




Haa ni la talam keladi yg sy buat utk arin...mulussss je.....kaler pepel tu nampak kureng sbb amsa amik gambo ni terlebih cahaya...cehh cahaya jugak salah.Standart la..mana pernah nak ngaku salah sendiwi..dasarrrr...


Monday, September 24, 2012

Kalau dah termula...susah jadinya!!!!






Salam semua...err...kenyang tak  e-makan puding peach tu.cukup? Errkkk...dah nak muntah? Nape???Ooo..ok.Sowi.bukan tak nak jamu menu lain.Saya dah terperangkap. Tu pasal jangan bagi saya 'ter'layari web korea. Memang inilah akibatnya.Saya dah masuk dalam dunia drama bersiri tu...Dunia saya dah angau.Konherm..my rambo memang paham sangat.Selagi tak habis...sanggup tu bersengkang mata. jongos kan..tapi tu la....jiwa & perasaan yg selalu jiwang d karatss ni payah memang gitu.Tak caya tanya saya..

Ekceli dah lama saya tak terjerumus dalam dunia korea ni. Kira dah ketinggalan sangat2. tetiba plak jari jemari ni tertekan tonton, tetiba plak klik ke channel korea..tetiba plak layan Personal Taste..Sebabb...



Hewo ni buat acik angau...
Ni antara hewo kesukaan acik
Selagi berrum habis citer..dok terbayang la muka pakwe acik ni..
tu pasal kena tengok sampei habis...
huahua....



haa..ni plak heroin citer ni..
cute jugak..padan je ganding denga Lee min Ho tu...




Antara adengan yang buat acik tersenyum dibuai perasaan..




Ni plak antara adengan yang buat acik nangisss..


Haa..tak ke jongos tu namanya...kejap..senyum2 sowang cam owang mabukss sinta
pehtu tak pasal pasal nangis macam ko plak yang futus sinta...
bangun pagi bengkak mata..
Pg opis dah wamei dok ingat gaduh ngan hubby...
jongosss!




Haa..camno acik tak jiwang...
tengok ciptaanNYA  yg enskem camni....
enskem dimata acik la...
kat mata owang lain tak tau..
Kata kawan acik, 
cantik itu pada yang memandang, bukan pada yang dipandang

Cuma....antara LMH dengan TL
sedappp lagi TL la...
TL ???
apa tu...
tengok ni
V
V
V
V
V

Talam keladi...duhhh dappnya..
bila Pikir makan talam keladi ni lagi sedap dawi nangis2 tengok citer kowea
tu la..bila akal dah tewas dengan perasaan...

Next entry la citer pasal talam keladi ekk...
Dah ngantokk...nak titon
esok 4 seteng dah nak kena mangkit..
zzzz dulu..
muahhh!
Take care semua

Monday, September 17, 2012

Puding Peach





 Semalam  soti sempena 1 mesia. Tempahan pun xde.Apa lagi santai la kan...Hati pun manyak senang bila dapat bewita yang Uncle AL is getting better.Thanks to ZUL keep up date us. Tapi hati kembali tegang bila melayan episod 12 Adam & Hawa. saje repeat lagi.Padahal jumaat lepas sakan layan ngan kak mazni kat opis.Layan lagi demi nak menghayati citer. Ohhh Deritanya jiwa yang ditanggung oleh Ain...siksa je wase.Padan muka ko CA...Dah tu..yang ko pegi layan citer tu nape.kan tak pasal pasal jiwa tu terseksa jugak.So tanggung la sendiwi. Cari penyakit! Intan aka Ibu Muhsina jom..jom jumpa AA...together  gether tau...eeeee gedik!






Dah, sila kembali ke alam nyata. Mari nikmati puding peach yang memang jadi igauan jaman kami belajar nunnn di utara dulu. Asal saya balik umah makcik saya kat Alor setar, konherm dengan tanpa rasa segan Datin Chah, Mem presiden akan rekues puding ni. Sampei lekat la nama puding ni nama puding bibik.. *__*. Rasanya lama ammat tak buat puding peach. Semalam atas dasar kasih sayang saya buat puding peach  sbb myrambo rekues...heeee nampak sgt dah hampir lali tanggungjawab.Bila rekues bawu ingat nak buat.Sebelum ni pandai je buat itu ini...ammpunnnzzz..

Korang..nak citer ni...puding ni bila sejukkk...pehtu makan dengan koktail...aduhhhh..sedapppnya tak tau nak cakap la..Ekk tak caya? tak caya sudah..tak paksa pun. Ada bran cuba la buat kalo nak bukti...nah salin wesepi ni...simple je..




PUDING PEACH
Resepi @ bibik Kenit
Olahan : CheAnn @ Dari Duniaku...

Bahan bahan

  • 1 bungkus agar bertali tu (50grm)
  • 2 biji telur
  • 1 tin buah peach (saya guna tin besaaaa)
  • 1 tin susu cair
  • Gula secukupnya ikut kemanisan yang anda suka
  • Air secukupnya 

* Note: Bila guna agar agar tali saya selalu guna petua mak, sukat air ikut saiz plastik agar2 dan lebihkan sedikit. Dalam kes terpencil ni saya guna 1 1/4 air yg disukat dari plastik agar2 tu.InsyaAllah...sedang2 je air tu..





Cara cara

  1. Basuh agar2 tali, potong2 dan rebus hingga hancur. Tapis ,, masukkan balik dalam periuk, masak dan masukkan gula.masak hingga gula hancur
  2. Blend buah peach, telur & susu cair
  3. Masukkan dalam agar agar yg dah masak tu. cedok sikit sikit buih2 kat atas hingga xde buih.
  4. Sentiasa kacau dan masak hingga mendidih
  5. Letak la dalam acuan kecil2 or loyang kegemaran..biar sejuk..or bole terus masuk peti'ess

Selepas 2-3 jam..letak dalam peti'es...bole la makan....




Err...teruja dak?..Takkk....issshhh nyammpah!


Wednesday, September 12, 2012

Ammpunzzz...Terjebak!!! ## Adam & Hawa ###





Wallaweiii....guwe sudah terjebak.Memang xleh berundur lagi.Uhuk-uhuk2. Sudahnya angau tak tentu pasal.pehtu tadi bawu lepas layan  ep 10..dahh leleh plakkk...Kesiann kat Ain.huhu...macam aku plak Ain.siap nangis jugak.Tak ke haru tu. Sapa layan citer ni..angkat tangan..Ooo ramai jugak ekk..hehehe.Disaat saya dok tup tap tup tap ketuk keybord, Citer Adam & Hawa Ep 11dok tayang kat Channel Mustika HD Astro. Saya langgan astrovpakej budget je...jadi kena la tunggu insan-insan yg wajin dan baik hati up load kat blog depa. Tak kesah la..janji dapat tengok.

Sekarang ni banyak kesah novel telah diadaptasikan ke drama. Ada yang sangat berjaya dan tak kurang jugak agak menghampakan. Pasti u all ingatkan citer Nora Elena yang malatop!Since that la actor kacak Aaron Aziz mencanak canak glamernya. Bila dia jadi hero Filem Ombak Windu......lagi la...boxoffice citer Ombak Windu.Sampaikan bff saya yang dok kat Bukit Jeluntung tu angau beb..tengah malam sms saya...ehh bukan tengah malam, dah pukul 1 lebih sms saya dok citer pasal ombak windu....gila bayang dia kejap..semua kesah AA dia sibuk nak tahu..siap gugel sana sinunzzz dok baca kesah AA.Rabannn kawan saya ni..hahaha.....*cehh ngata owang..diwi sendiwi pun ada gak angau.. hehe..tapi saya angau kejap je..lepas dapat jumpa  in person dengan AA, terus tersedar dari lamunan...LOL.sonok gak dapat jumpa AA.siap bergambo..debo beb nak bergambo..errkk tak caya saya bergambo dengan AA...pelisss la...tak main la reka reka citer..kowang pegi SINI..semua bahan bukti ada tau..

Ehh apa ke melalut daa...saya nak citer kesah Drama Adam & Hawa. Saya benonya penggemor baca novel.Nak nak plak nobel syinta..aucchhh..memang jiwang d karatsss sokmo. Bila baca tu macam saya la watak heroin dalam kesah nobel tu.Bila part hepi saya akan tersenyum..part sedih saya jugak la yang leleh..Bila saya tertengok trailer Adam & hawa kat u-tiup...saya agak risau takut jalan cerita drama ini tidak sehebat novel yang dikarang oleh Aisya Sofea.Excited nak follow this drama. Tapi hampa sebab drama ini hanya ditayangkan di channel Astro Mustika HD (134). Mujur..jaman dah manggih..ade aje yg upload.hehe..terima kasih la kepada mereka yg wajin nak upload citer ni..sukeeee sukeeee...tak kesah la lewat pun kan...janji dapat tengok...aduhhh syiokkknyaaa...hehehe..layan angau...ngokngek tul..

Err cuba korang layan ni ...



perghhhh....best OST Adam & hawa ni.....
ohhh...jiwang d karatsss.......

ok..nak titon...esok nak menjala lagi pepagi...nite...muahhhh!


Tuesday, September 11, 2012

Ayin Wedding - 01.09.2012 @ Kuala Selangor





Sorry citer pasal wedding lagi.Resepi or saya masak apa nanti nanti la saya hapdet.Tengah excited nak citer pasal wedding.Memula wedding adik saya.Ni kesah wedding adik sepupu saya pulak. Sama date bersanding dengan adik saya Mizan.Tu la pasal saya zasss sana sinunzz on 01.09.2012.Capek kok.Tapi berbaloi. Dapat jumpa sedawa mawa sambil beraya.2 in 1 gitu. Saya pun bukan selalu dapat balik kampung kat sawah Sempadan. Bila ada kejadian yang macam ni amik kesempatan la kan.Kak Mala , mbahku neng blok D sawah sempadan.kuwe wong kono jugak ke? * Dilabangiworld :Jawapan untuk soklan mu..muahhh!

Ishhh xyah berjebah sakan meh tengok plak wedding adik sepupu saya ni...layannzzzz..


Ini ibu dan ayah pengantin.
Yang lelaki tu adik mak saya aka paman saya la kan..
heeee



Sebaris ni makcik2 saya yg saya panggil bibik.
Kanan skali ni sepupu saya
semua muda2 kan..



Haa..masa sampai umah paman min anak ibu ni dah kenyang
Tu pasal pantang muncun' kamewa tala ke dia..
tewus bergaya...



Depa ni sama umur
Tapi 2 orang tu sepupu saya
means dia adalah makcik kepada anak saya..
uhh sepupu saya masih kanak2 lagi
sedang saya dah nak masuk 4siries..




Yeahhh..ni la pasangan pengantin..
Selamat Pengantin baru Ayin
moka kekal dan bahagia hingga ke syurga



ishhh anak sedara maklong ni...penuh SD card maklong dengan gambo ko je Ammar
Abah ngan ibu ko asyik2 snap muka ko je...
Ye la..bawu sowang..
sok sok dah bedewet cam maklong...Nak amik gambo semua pun x sempat





Keluarga pengantin....
nice...kan!


Haa kan betul..
Asal nampak muncung kamewa je dia nak bergaya...





Ammpunzzz...ni anak ibu ke hero tamil
Mana ko dapat spek tu nakkk...
Henskem jugak anak bujang saya ni kikikk..sape nak puji anak sendiwi kalo bukan ibu dia..



Grrr...Grrrr...
 menten..jenuh belek dalam memorie card...sesi kat umah paman Min ni pun gambo guwe takde.
opsss....ada...sekepin tapii...tgk la..




Candid je..grrrr grrr
tu la masalahnya kalo pegang kamewa..
konherm gambo sendiwi xde..kalo ada pun x semenggah je
Nyampahhh part 2



Monday, September 10, 2012

Tempahan dari MIG for Hari Raya Gathering





 Masih citer berkaitan pasal raya. Citer wedding tu selingan sebab termasuk dalam aktiviti wiken saya yg super bz..kononnya.Now sambung citer pasal raya dan tempahan lagi.Maklum la syawal berrum habis kan...haa hawi ni bape syawal??? haa..haaa jawab. Mesti sambil kira bape syawal..tak pun tewus capai kalendar nak tengok hawi ni syawal ke berape kan...Huh kalo kalendar biasa tanya je tewus borre jawab..bila tanya tang bulan Islam..terkial kial nak jawab.Sapa la tu ye...isss tewuk betul.. ^_*

Pestaim acik dapat tempahan untuk Lunch dik.Giegil baiii!ye la..hari keja tu..bersilat la acik...mujur menu yang Company MIG ni order tercapai dik pantauan acik.Menu simple bole la...kalo menu manggih-manggih seremm acik nak terima.Depa order ni je...harus tengok foto la sebagai bahan bukti.



Nasi Tomato lagi...
tapi kaler nasi tomato ni mengancam skit...
semangancam dengan rasanya tawww




Jodoh Nasi tomato mesti la ayam masak merah..
Adehhh pandir skit masa amik gambo
Dah rap bawu nak snap..
kerrabu aa...dok dalam bungkusan gitu..peluh wap lagi..huh!





Haaa...gini la rupabentuk mukabumi Ayam masak merah tu...
Copy paste dari arkib acik..
sebeb kejadian sebenar memang gini pun rupanya...





Rendang  Ayam.
Nak dijodohkan dengan lemang
Grrr grr...skali lagi pandir!!!
Dah wrap bawu nak snap pic..
kerrrrabuuuu daa..





Mujur ada jugak pic dalam arkib file
Ni la rupa bentukmukabumi Rendang  Ayam tu...
(lebih kurang la..)





Lemang Ayahdo Amiro
Antara lemang tersedap kat area puchong ni..
Acik beli dan poton'.xdenya acik nak buat
hisshhh...mana nak gagau cawi kayu kayan nak bako lemang




Sayur campur je...
Simple.




Tahu Telur goreng sos soya..






Desert tersenang...potong je buah...
hehehe...





Yeahhh...berjaya siapkan menu ni..
Dengan bantuan awex dawi sebewang...
Bersilat jugak la..padahal bukan banyak pun..
Kena berguru dengan Sis Q la..camno cara dia bersilat siapkan macam2 menu..
Pehtu bole plak sambil hapdet belog
Memang Kagum...sungguh!


Petang dapat feedback from MD MIG " Very good food.Taste is good."  tewus book for Moon cake festival on 28 sept plak...ohhh giegil lagiiii...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...