Monday, November 26, 2012

Muffin Orange





Salam semua... salam Dumay..hikhikhik...saya jumpa word baru you...baru untuk saya la. Untuk orang lain ntah la..maybe word ni dah lama or maybe word ni hanya segelintir sahaja yang guna.Maklum la..jaman semakin manggih..dah timbul macam macam word. Well, tak mau komen banyak pasal word yang unik or pelik.Sebab saya sendiwi suka guna bahasa or word yang sebegitu. Ada la sowang dua teman teman saya komen kat saya...susah nak paham word yang saya guna dalam blog saya ni. Heee..sowi la ekk kalau tak paham..that's my personal taste style. Nak gonne kan..buat masa ni saya selesa menulis cara gitu....masa akan datang tu lain episod la...tak berani khabo...menten gini or maybe berubah....biarlah masa yang menentukan..cewahhh!!Tetiba laks leh tuko jadi bahasa tersusun indah konon.

Cop!..cop! Hawi ni hawi Isnin kan.....Isss..isshhh asal Isnin je hapdet belog...bila hapdet belog je hawi Isnin.Nape????Hawi lain buat hape??? Sape leh jawab soklan tu?? sebab saya pun tak tau nape bila hawi Isnin je baru ingat nak hapdet belog..Sadis kann??? Tapi tak pe..janji hapdet kan. Ada juga yang menten singgah pondok ni. Terima kasih buat sobat dumay....wahhh words baru lagi ko...yang masih sudi singgah sini...Intan rizal, Ibu rawiwa, Ibu muhsina (weii kowang...aku tensen tiap kali nak reply komen dlm belog korang..asyikkkk mintak verified words tu...hok sokmo2 aku fail!!!! buang la benda alah tu...sebab aku xleh nak komennnnnn....pelisssss).Buat Uncle Lee, Sis Q, Amelia...Mamasya...Marie..Zana....dok masuk sini & tinggalkan jejak bertapak gitu..nanti2 ekk saya reply..Sobat dumay yang singgah tapi tak tinggalkan jejak tu..thanks jugak...singgah la lagi...kalau sudi tinggalkan jejak tu ye..senang saya nak kesan..hehehe

Errr...adakah intro saya keterlaluan??? Tajuk nak citer pasal Muffin Oren seperti yang saya janji, tapi saya dah lalut lebih ekkk. Dah macam sis Q ekk...berjangkit kot...sebab memang suka sangat pegi pondok Sis Q tu...ralit baca dia membebel sana sinunzzz..tapi bebel ada isi tau...haaa tak caya pegi la SITU..singgah sekali nak singgah selalu...siyesss! Haa..dah pegi sana,  pastu rasa2 nak makan muffin oren cuba la resepi ni. Simple tapi sedap. Antara Muffin coklat & muffin oren saya vote muffin oren.Sebab saya bukan penggemar tegar coklat.Jahh..ahhkak CnP kat sini plak ekk. (Ehh senyappp je IzahMuffinLover tu..dah bersalin ke..ekkk?)




ORANGES MUFFINS
Sumber : Izah Daut

Bahannya:

  • 2 cawan tepung
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh soda bikarbonat - saya lupa letak
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu besar parutan kulit oren - saya tak letak
  • 1/2 cawan butter (dicairkan)
  • 2/3 cawan jus oren -saya perah dari buah oren
  • 1 1/2 sudu besar oren sunquick -saya pun letak ikut izah  
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan kacang walnut - saya pun tak letak ikut izah


topping : -saya tak letak, saya taburkan hirisan badam

  • 1 sudu besar butter cair
  • 1/4 cawan gula perang
  • 1/2 sudu teh ground cinnamon






Caranya:

  1. Campurkan tepung, baking powder, soda dan garam, kemudian ayakkan ke dalam mangkuk yang besar.
  2. Masukkan pula gula halus dan parutan limau. Kacau sebati
  3. Satukan jus oren, butter cair, oren sunquick dan telur. 
  4. Kacau sebati dan tuang ke dalam mangkuk tepung tadi.
  5. Gaul semuanya supaya bersatu, tapi jangan terlalu lama cukup sekadar semuanya sebati.
  6. Masukkan ke dalam muffin try.(saya xde muffin tray, saya guna cam gambo tu..huhuhu)
  7. Untuk topping, gaul rata butter, gula perang dan cinnamon. Kemudian taburkan di atas muffin tadi.
  8. Bakar muffin pada suhu 175 / 180 C selama 20-25 minit.

Haa...senang kan...siyess senang..!!! siyess sedappp!!!!.tak caya cuba...cuba...Tapi kalau kowang buat tak jadi....tak dapek den nak nolon aaa....Sebab siyesss saya cakap, ni pestaim saya buat muffin oren...jadi ko..ya allahhh..wase nak peluk je Izah tu kalau dia ada depan mata.Ye la..sebab dia share wesepi simple ni la saya berjaya buat.Siyesss! errr awat manyak bebeno word siyesss ni....siyesss tak sengaja...


Ehh..kelabu laksss pic ni...isshhhh!





Haa..yg ni ok skit...tapi macam pelik je pencahayaan nya..kan...
Awat nampak sangat kaler oren...tau la ni muffin oren.
Emm...konherm faktor cahaya ni...
(^_*)


Monday, November 19, 2012

Perginya Diusia 96 tahun..mungkin!!!!





Salam Semua...Salam Maal Hijrah buat semua.Mungkin agak terlewat tapi rasanya hijrah tahun ini akan memberi satu ingatan bahawa tiap kali kedatangan Maal hijrah mengingatkan pemergian atok. Bak kata Paman Norashid saya (adik mak yang no 2 bongsu), inilah hijrah terakhir untuk atok dari dunia yang nyata dan sementara ke alam yang kekal abadi...

Atok saya ni asalnya dari Indonesia...merantau ke Malaysia setelah di khabarkan oleh orang-orang Belanda bahawa begitu senang mendapat rezeki di Malaysia. Menurut cerita ibu saya, atok datang ke Malaysia hanya menaiki sampan..sampan pecah kemudian atok teruskan perjalanan dengan berenang sahaja.Wahhh hebat! Errr..saya pending dulu citer muffin Oren tu ekk. Rasa nak selit sikit citer atok saya ni. Sementara masih ingat sejarah...baik catat.Boleh gak cucu cicit membaca nanti..

Saya tak pasti berape usia atok sebenarnya. Mak, malah adik beradik mak pun tak pasti usia sebenar atok. Kalau ikut IC, 88 tahun. Tapi atok pernah Citer kat mak, dia datang Malaysia masa remaja...tahun bape tu tak pasti.Paman Nuar plak pernah tanya, berapa umur atok..atok hanya cerita, ketika Jepun datang Malaya, umur atok sudah menjangkau 25 tahun...itupun anggaran....so tolak campur segala saya ngan paman Mandong agak umur atok tak kurang dari 96 tahun.Emm....lagi 4 thn 100 beb. Ada jiran atok aka kawan sekampong atok cakap atok dah 100++ umurnya.Mungkin la.....ntah la memang misteri tul usia atok.huh!

Atok ni..alhamdulillah..sihat dan kuat. Daya ingatan pun masih kuat.Semua anak, menantu..cucu dia, dia bole ingat. Masih terngiang di telinga saya, tahun lepas saya berkunjung ke rumah atoq, dia bole ingat yang saya dah 2 tahun tak balik kampung kat Sawah Sempadan Tanjong karang tu.....aduhhhh!!!! Dengan cakap melayu pelat jawa dan campur jawa dia tegur saya masa bersalam " kabare Ani...ohhh kuwe wes suwe orak balik kg yo . Rong tahun orak balik " Uwaaaa...masa tu semua bibik bibik ngan paman tokok tambah la...adehhhh cucu oh cucu...Ye la..saya cucu sulong. Cucu paling tua ...sah2 dia ingat kan...hehehe....

12 November 2012 jam 3.05pm atok menghembuskan nafasnya dibahu anak bongsunya Bik Lin.Agak terkejut bila menerima panggilan perkhabaran ini.Namun DIA lagi menyayanginya...dijemput setelah sampai masa.Ntah esok ntah lusa, saya juga bakal dijemput....bukankah mati itu PASTI.Sesungguhnya jarak antara hidup dan mati itu hanya sesaat... Al Fatihah buat atok saya Karison Bin Dollah. Moga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang orang yang soleh..aminnn..



Monday, November 12, 2012

Muffin Coklat





Salam semua. Masih dibuai dengan adengan adengan Anugerah Skrin ke? Errkkk tak tengok? Laaa....sangat untung tak tengok beb. Acik pun rasa letih nengok anugerah skrin kali ni. Ntah nape rasa takleh  nak menjiwai langsung.Pelikkkk aje. Tapi bab lagu lagu pilihan saya suka. Mantop! Saya suke...suke..suke..
Tapi anak saya pun suke.Suke muffin saya buat.Hehehe...itu point nak citer.MUFFIN

Ni la pestaim buat muffin guna resepi. Sebelum ni saya beli tepung yang dah mixed semua.Balik tinggal bancuh dan bakar.Itupun saya rasa ntah bila.Sampai tak ingat bila means dah lama bebenor saya tak buat. Nape ekk.Nak kata anak tak suka makan...silap besar. Depa memang suka bebenor. Emmm..dah tahu sebab apa..sebab malass...grrr grrrr

Last week kan minggu akhir sesi persekolahan 2012. Ahte jamuan sana sinunzz aaa.Makanya asyik bermuffin la saya. Apa taknya...hari jamuan tak sama. Pastu memasing tak mengkhabo date yg confirm.Cuma cakap " ibu nanti abg ada jamuan...ibu, Ustaz cakap kelas E-na nak buat jamuan...So cam biasa ibunya jawab ok..ok..pastu bersilat pepagi buat muffin gara2 dok cakne date jamuan. Alhamdulillah..berjaya juga muffin yang simple, tapi sedap! Itu yang penting.Bahan2 pun senang...Thanks IzahDaut.Akak share kat sini plak ye.
Cuma akak ada la ubah sikit dan cara cara nak membuatnya.Ammpunzzz bukan derhaka tapi try to be sesuaikan dengan keadaan gitu... heee




MUFFIN COKLAT
Sumber: IzahDaut
Dicuba oleh : CheAnn @ Dari Duniaku..

Bahan2

Bahan A

  • 2 cawan tepung gandum
  • 11/4 cawan serbuk coklat ( saya guna 1 cawan sahaja)
  • 2 sudu teh Baking Powder ( saya guna 1 sudu besar)
  • 2 sudu teh Soda Bicarbonat ( saya tak guna)
  • 3 sudu teh nescafe
  • secubit garam ( saya lupa letak- ngok ngek tul)

** Gaul semua bahan dan ayakkan letak dalam bekas besar

Bahan B

  • 2 cawan gula castor
  • 3 biji telur
  • 1 cawan susu cair/susu segar
  • 1 cawan minyak ( saya guna mentega dan cairkan)
  • 2-3 sudu besar sunquick (folo izah..heheh)

** Kacau sebati telur dengan gula.Biar gula dah agak hancur baru masukkan susu.kacau lagi hingga sebati.kemudian baru masukkan mentega cair.Gaul lagi hingga adunan mesra dan sebati

Bahan C

  • 3/4 cawan air panas


Cara Cara
  1. Panaskan Oven pada suhu 170-180'C
  2. Tuangkan bahan B sedikit demi sedikit kedalam bahan A dan kacau kaup balik je..jangan over kacau. Dah nampak agak mesra, baru masukkan air panas.Kacau lagi hingga semua adunan dah mesra.
  3. Tuang adunan dalam bekas muffin. agak2  3/4 bekas aje...takyah penuh
  4. Bakar la dalam 15-20 minit ikut saiz muffin masing2.Agak2 beso tu kena la lama skit.
  5. Kalau saiz S cam saya buat ni dalam 15 minit dah masak.
  6. Hiasan atas muffin tu ikut suka la..nak buh coklat rice ke..coklat chip ke..saya cuma ada hirisan badam maka itu je la hiasan.Tapi tak buh hiasan pun xpe..xde dosanya... *_^




Uitsss..setiap pic ada gek selit muffin oren.Apa kes tajuk citer muffin coklat kan.......Isshhh, xyah la pelik, saya kan rajin.So on that day saya  buat 2 jenis muffin tawww.Tapi next la saya citer pasal muffin oren.Ngantok! Nak beradu...take care semua...muahhh!

Friday, November 9, 2012

I make a mistake !!! Uwaaaaa....





Ya Allah rasa bersalah yang sangat sangat ni....tolong la..camno nak tebus kesalahan ni. I can imagine she's crying. She's so upset! Rasa nak balik umah skang jugak! Even dah say sorry thousand time but rasa bersalah dalam diri tetap menebal.Terus terbayang muka anak saya.Bagaimana kecewanya bila sesuatu yang kita dah janji tapi when the time come, xde benda tu.Teringat kembali kejadian  a few day, Shazriena have a class party.She ask me to bake caramel cake.I said InsyaAllah....sebab lately ni keja bertimbun plak kat opis.Asal balik je dah penat.Memang nak bake or masak masak xde mood. Menu makan makan pun simple mimple aje. Nak dijadikan citer dik kerana keletihan saya tak buat bake Caramel Cake tu. Ya allah...pagi tu wajah E-na suram... mendung...sedih..semua ada. Bila terpandang sahaja muka dia, saya tahu dia menangis di dalam hati.Sebab dia seorang anak yang menerima seadanya.Tak pandai untuk meluahkan.tidak seperti kakaknya Anis or abangnya Azrul or adik-adiknya.Inilah sindrom anak no 3 kot.Ntah!

Spontan tatkala memandang wajah E-na, hati saya juga turut menangis. Dalam kesibukan menguruskan anak2 sekolah, menguruskan untuk jualan pagi saya gagahi jua bersilat kat dapur membancuh adunan muffin.Sib baik saya masih simpan resepi dari IzahDaud.Saya memang amik resepi yang paling simple kat dapur Izah tu.Zass zusss zasss....sedaya upaya menyiapkan sebelum E-na pegi skolah. Ohhh dugaan lagi.Disaat muffin masih dalam oven, van sekolah E-na sampai....pergilah E-na dengan wajah sunggul dan penuh rasa kecewa. Saya memang tak sanggup melihat wajahnya saat itu. Bila tit tit oven berbunyi menandakan muffin dah masak terus saya keluarkan dari oven then pack dalam kotak.Haaa ko..memang hot from oven gitu.Saya pujuk myrambo hantar ke sekolah E-na sbb saya juga kesuntukan masa nak bergegas ke opis.Thanks myrambo cover my mistake.On that day, saya balik opis, saya dapat pelukan dan ciuman yang luarbiasa dari E-na. Ohh bahagianya rasa...





Today, same scenario happen to  one of my customer. She call me yesterday.She order Donut for her dotter ada jamuan kelas.She call during I have a discussion with my boss.To short cut the conversation I just said, ok..ok..Then lepas maghrib baru notice.She want the Donut today or Saturday ekk..Call balik..alamakkk...she use office phone. Dah malam beb sape nak angkat...Hati berbisik, xpe..esok la aku confirm.Moga2 bukan esok.Today, dengan penuh bangga saya bawak kuih koci pulut hitam and tepung bungkus ke opis demi memenuhi mak buyong sorang ni yang mengidam. Tup..8.10am dapat panggilan ask about her donut.Uwaaaaa.....sungguh balance kejadian hari ni.Sorang sangat hepi, sebab dapat kuih yang dia nak, tapi dalam pada masa yang sama.seorang anak kecil menangis kesedihan tak ada kuih utk dibawa ke jamuan kelas.Uhuk2....si anak sah sah dah menangis kecewa. Si ibu pun pasti sangat kecewa, sudah berusaha untuk mengembirakan anaknya, tapi saya telah merosakkan usha ibu itu.Uwaaaa.....

To Ms J****. I'm so sorry. I know it's my mistake.....If I can turn back the time, I would not do this mistake.Please hug your dotter for me..tell her I'm so sorry.







Friday, November 2, 2012

Kerabu Mangga





Salam semuaaaa....tadaaaa....jangan tak caya saya berjaya hapdet lagi. Hehehe...tahniah untuk diwi sendiwi la ekk..berjaya menghapdet. Bak kata my lovely sis Amelia..xleh tinggal lama lama pondok saya ni.Nanti berlumut. Kalau dah berlumut orang geli nak singgah kan..kan.

Oleh kerana masa yang begitu limited edition so saya tak nak la citer berjela. Reply ayat kengkawan pun nanti la ye.Saya pun xnak citer berjela bila dan kenape bla..bla pasal kerabu mangga ni. Sebab saya pun dah tak tahu bila dan kenape bla..bla.. bla pasal kerabu mangga ni. Tapi saya nak share jugak la..yang saya pernah buat kerabu mangga ni. Resepi plak saya main hentam kromo ikut perasaan hasil makan kat kedai kedai. Tapi wallaweiiii....sedapppp jugak. Dan kesedapan ini telah diperakui oleh teman2 sepejabat bila saya tapau ke opis. Tapi tak pasti la pujian teman2 tu sekadar ambil hati atau memang kerabu mangga saya ni sedap.Emmm...( sambil senyum sorang-sorang)

KERABU MANGGA
Resepi: CheAnn @ Dari Duniaku....

Bahan2
  • 2 biji mangga - diracik halus mcm dlm gambo tu
  • 1 biji cili besar - dihiris nipis
  • 1 sudu besar udang kering- Ditumbuk halus
  • 1 sudu besar kacang - digoreng, tumbuk
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 labu bawang besar - mayang bulat
  • Garam, gula dan perasa  secukupnya


Cara cara
  1. Mangga dikupas, basuh dan racik halus.
  2. Gaulkan semua bahan - mangga, cili, udang kering, kacang, sos ikan,garam gula & perasa hingga mesra Siap...bole hidang




Hehehe..simple je...Ok..nak siap2 pegi keja plak....jumpa lagi..muahhh!





Thursday, November 1, 2012

Rindunyaaaa.... Siyesss






Salammm...

Ya Allahh..siyesss.Rindu..rindu...rindu sangat kat semua kengkawan alam maya ni. Tapi...tapi....nak jengok Dari Duniaku pun sangat la limited edition sungguh.Apatah lagi nak jenguk  kawan2...Usahkan jengok, nak intai pun tak berkesempatan. Dasyat kan....ngalahkan menteri je gayanya..cehhh! Memang tabik spring la kat member member alam maya hok menten hapdet beloq depa...pandai bebeno deme deme te membahagikan masa. Koi ni la....rabannn..manjang bz bz.





Sedo tak sedo hawi ni dah November beb. Imbas balik, Oktober lepas koi hapdet sekali aje.Apa celopppp dohhh...padahal banyak ngat kesah yang terjadi.Rupanya tak termeteri darram sini daaaa...Tak pe la, Nanti koi ushakan untuk buat sesi siaran ulangan la ye...mende koi masok..mende koi buat. Agak2 tak bewape hangat kesoh te..koi hapdet hok latest aje dah la...aci??? Aci aje la...Duniaku....aku punyer pasal la kan..kan..boleh gitu???



Ok..nanti kita citer lagi...salam buat semua....take care..muahhh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...