Sunday, December 23, 2012

Hepi Besday E-ca..muaaahhh!






Aduhhh!!! camno leh tercicir nak masukkan N3 ni. Tercerita benda lain dulu. Mujur dok belek2 gambo dalam kamewa then nampak la gambo gambo kat majlis tahlih sepupu saya kat Sri Gombak nun. Sama rupanya besday E-ca ni dengan dua pupu dia.Idak ler banyak sagat gambo kat majlis tahlil tu. Tu pasal la ibu lupa plak nak abadikan kenangan tu dalam belog ibu yang suam suam kuku ni.

E-ca adalah anak ke-4 saya.Fariesya Hanum nama diberi tapi dapat gelaran E-ca kinting. Camno leh dapat nama ni pun agak susah dah diimbas kembali. Tapi rasanya sebab dia berambung kerinting. Tapi sebab memula dulu dia masih pelat, dia selalu komplen nape rambut dia kinting. Dia nak rambut lurus macam ibu.Uhh dia tak tahu, ibu dia pun benonya kinting jugak!Tapi ayah dia suh ibu dia buat rebonding...haaa lurusss la...haaa...ni apa kes banyak word tapi pulakk...isshhhh.Ni gara gara ketika menulis..eh menaip kat kekunci lappy ni, saya terbayangkan E-ca kinting.Dia memang suka ulang word tapi tiap kali bercakap. Memang petah orangnya. Kalau tengok cerita sangat memberi penuh perhatian sampai bole citer balik movie or drama tu dengan dialognya sekali.perghhhh...terkesima acik kadang-kadang bila dia bercakap. Selalu bertanya soalan yang buat ibu terdiam dan tak tak mampu nak memberi jawapan




09-12-12 genap usia Fariesya 6 tahun..tapi lagi bape minggu dah nak masuk 2013.Means dia akan masuk tahun 1 la kan.Alahaiii...renek je dak E-ca ni. Larat ke bawak beg skolah nanti.Walaupun dari segi makan, kuss semangat tapi badan dia menten cenonet. Ntah nape la dia sorang yang agak renek. Malah saya rasa dia ni macam tak membesar.Dok la beso tu je saiznya...baju dia ada semua still bole pakai.xde istilah ketat..or dah senteng ...Tapi bab cerita..emmm maju kehadapan.Siap citer kat pakcik dia, yang dia dah ada boipren kat sekolah tadika. Haaa ko..budak jaman skang.pijikal je dia ni kecik but ( ceehhh xnak guna word tapi ) pemikiran dia cepat matang. E-ca ni memang hantu coklat. So saya buat kek coklat kegemaran dia ntuk besday dia.Tahun lepas saya buat kek cheese dia komplin.So tahun ni ikut selera dia la. Besday girl kan..kena la follow.Kek Coklat ni saya amik resepi kat dapur Mamasya. Senang, sukatan guna cawan. tu yang bila mamasya share je teruss zasssss.. print and file.




Memang betul bak kata mamasya...Best kek coklat moist ni.... Saya tak tau nak komen banyak sebab saya benonya tak suka coklat. Tapi anak anak saya, makcik makcik saya, sepupu sepupu saya cakap kek ni sedap banget! duhhh kembang montot saya hari tu...Thanks tu mamasya yang sharekan resepi ni.muahhh! Sape nak cuba pegi la kat dapur mamasya tuwwww..macam2 ada...dapur mamasya adalah antara dapur maya kegemaran saya. (^_^)



Buat anak ibu Fariesya Hanum, hepi besday sayang..ibu love u muahhh! Kelakar je rasa, bila tanya apa cita-cita E-ca?? Nak jadi macam IBU...bila tanya lagi kenapa?? Dia jawab sebab ibu  masak, jaga anak, jaga ayah,suka kemas rumah, ibu  pandai lipat kain...errkkk dlm banyak banyak tu..lipat kain je ibu pandai??? Cehh..!!! tapi tu la..bagi dia seorang isteri dan seorang ibu itu satu kerjaya yang cemerlang. (^_*).Tapi ( uhhh tapi lagi...) ayat dia yang buat kakak dia hangin adalah " Alaa...saya tahu kakak mesti jeles dengan saya, sebab saya seorang je yang  mewarisi kecantikan ibu" .Hahahaha.....anak oh anak...




Monday, December 17, 2012

Bihun Goreng Putih






Salam semua. Sihat ke? Mesti pelik ekk. Tak pernah pernah tanya khabar.Tetiba entry hari ni tanya khabar plak. Sebelum ni sombong je..haghrammm xde tanya khabar.Ape celop nokkk tetiba hari ni jadi caring mering plak.Dah merengg ke hape tu...!!!Alaaa..bukan xnak tanya, sebab konherm u all sihat kan...kalo dok sihat xkan bole sonok sonok singgah sini...sambil telan air liur..kan..kan

Helloooo!!!! marilah kita kembali kebumi yang nyata. Lupakan crepe durian yang mengasyikkan tu. Gamaknya kalo buh nama Lempeng inti durian ada sape heran ke??? Konherm tak kan. See, nama pun memainkan peranan tau....Haa ni Bihun goreng putih agak2 orang pelik tak? Konherm Tak kan...Tapi kalo saya letak MeeHoon White Fried...perghhhh....mat saleh pun singgah sini tuuuu.Tak kesah la depa heran or tak heran. Yang saya tahu bihun ni memang pe-be-ret anak2 saya. Cukup la anak anak suka. Memang masak untuk keluarga....saya punya...selamanya saya punya..cewaahhhh...agak2 korang tau ke, mana saya dapat ayat ni...Well sape polo blog masam masin manis sure tau..cuma tak tau apa yang buat Kak Ita keluarkan statement tu...mesti ada samting samting tu....susah gak kalo dah glemer..memang ada je yg tak puas hati. Batul la kata Myrambo...bila ramai yang suka kita, maka akan makin ramai juga tak suka kita. Semoga Kak Ita tabah la menghadapinya....teruskan niat share Ilmu dari DIA...muahhh!




Isshh benonya nak citer pasal bihun goreng putisss ni...melalut kesah lain ekk.Cadangnya tadi malas la nak ngomel ngomel.Sebab hari ni sana sinunz kat opis..pegi bangi..balik puchong..meeting..ngadap auditor la..itu la..issshhhh....letihhh makkk!Ok bihun ni saya buat utk bekpes last sunday kot..ntahh...Sunday ke Saturday ekk.Yang pasti wiken la...tu yg leh layan menu macam2.Resepi simple. Ala ala Meehon Fries Singapore Style gitu...cuma saya x letak lada hitam.


BIHUN GORENG PUTIH
Resepi @ CheAnn Dari Duniaku...

Bahan

  • 1/ 2 paket bihun - rendam
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 ketul isi ayam - potong dadu or ikut suka nak potong camno
  • 2-3 ekor sotong 
  • 1/2 biji lobak merah dihiris halus
  • 2 biji telur
  • Garam gula dan perasa secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Daun Bawang utk hiasan





Cara

  1. Ketuk dah racik bawang putih.Panaskan Minyak, masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau
  2. Masukkan ayam racik dan kacau seketika
  3. Kemudian masukkan la air secukupnya. Means cukup untuk bihun masak
  4. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya. Masukkan sotong dan lobak
  5. Last skali masukkan la Bihun dan goreng hingga bihun lembut. Tambah air kalo bihun still keras
  6. Bila bihun dah lembut masak ,pecah telur dan gaulkan hingga sebati 
  7. Angkat dan taburkan  daun bawang

Dah siapppp!

Pada wiken tu kami bukan sahaja bekpes bihun goreng putisss tapi ada ni jugak...Sila lihatttt




Hehehe...konhiuszz..bekpes ke Lunch
Rasanya brunch
sbb bekpes dah nak pkl 10 pagi
Masa masak tu tak sedar..bila dah hidang bawu pasan
Uhhh...banyak plak...
muahahaha...
layannzz

nite all
Muahhh!!!!

Sunday, December 16, 2012

Crepe Durian - Sedapppp Wooo..Resepi Senang!!!






Buah cempedak diluar pagar
Ambil galah tolok jolokkan
saya memang baru belajar
Belajar buat crepe durian

Salam semua. Ewah..ewah..berpantun seloka gitu. Hehehe...sibuk gek nak citer pasal crepe doyan ni. Orang lain dah lama buat.Awak baru terhegeh hegeh nak hapdet dalam belog. Nampak beno ketinggaln ketapi ekk. Heppp!!! ketinggalan hapdet dalam belog aje tau...dah lama benonya buat ni. Dah bape kali pun dah tak ingat. Dah bape orang order ngan saya pun dah tak ingat. Ingat dah malas nak hapdet dalam belog tapi janji tetap janji.dan sebagai rujukan saya masa depan dan sebagai rujukan puteri puteri saya dan...weiii bape banyak dan aaa.....ok moh tengok resepi. Nurul sayangggg...akak dah tunaikan janji.muahhhh!
Errr korang...rujukan asal resepi ni saya singgah dapur Kak Azlita Masam manis yg pemes tu...korang bole klik klik laman sesawang situ sini ekk antaranya:
dan banyak lagi la...kat myresepi, kongsi resepi and so on. Bila gugel taip durian crepe berjuta ada..hehehe
Memang banyak versen resepi durian crepe ni. Ada tu cam ala ala lempeng or roti jala je. So saya pilih yang agak lain sikit la bahan2nya dan saya adjust sukatan ikut kesenangan saya. Maaf ye, bukan nak derhaka tapi saya ni, kalau resepi yang sukatan bahan-bahan ada guna timbang timbang ni memang sensitip sikit. Terus tingat timbangan berat saya..uwaaaaa acik makin dumuksss...grrr grrr. Heeee...saya pemalas benonya nak menimbang. Lagipun penimbang saya ni ntah betul ntah idak.Xde anto untuk calibration pun.So saya guna sukatan sudu dan cawan aje la ye. Kalo korang nak resepi asal sila pegi link yang saya dah bagi list tu...ai tak rela ai disalahkan kalau crepe korang tak jadi...huhu..Ini kira resepi orang, sukatan saya...selamanya sukatan saya...hahahaha .

CREPE DURIAN WITH CREAM CUSTARD FILLING

Bahan Crepe
  • 4 tbs tepung gandum
  • 4 tbs tepung ubi
  • 2 tbs tepung jagong
  • 2 tbs tepung kastard
  • 2 biji telur - saya guna telur saiz B
  • 2 tbs minyak/butter dicairkan- saya guna minyak masak je
  • 2 tbs gula halus
  • 1 cawan susu segar
  • 3 tbs air
  • secubit garam
  • pewarna kuning
  • perasa durian - saya guna isi durian dlm seulas .so bau durian crepe ni sungguh asli gitu...muahhh!

Cara
  1. Satukan semua jenis tepung dan ayak dalam satu bekas.
  2. Lepas tu campurkan dengan semua bahan lain.Kacau hingga hingga sebati
  3. Tapis dan letakkan pewarna.
Sediakan kuali nonstik untuk membuat crepe..pssttt saya siap pegi Giant tau beli kuali nonstik, demi durian crepe  youuu...overrr!!! alaaa bukan teffal..brand giant aje..muahaha
Panaskan kuali untuk elak crepe melekat.
Kemudian perlahankan api ke sederhana
Sapukan or bahasa indah Oleskan kuali dengan minyak makan atau butter dengan menggunakan kitchen tisu
Bila kuali dah sederhana panas baru kita letakkan sedikit adunan
Goyang-goyangkan kuali supaya ia rata
Masak hingga ia mengelembung-gelembung sedikit
Tak payah di balikkan, dah gelembung angkat kuali tu terbalik..haaa jatuh la crepe tu...ye la pakai nonstik kuali kan...tak melekat la...hissshhh
Buat sehingga habis adunan...jgn rasa dah penat malas plak.hep!babap nanti.
Untuk mengelakkan crepe kering lapis crepe dengan plastik
Jangan di tindih-tindih semasa panas nanti melekat plak crepe tu...haa nangis korang
Tunggu dia benar-benar sejuk baru boleh di tindih satu persatu.Nak tindih terus tu bolehh tapi lapiskan dengan plastik, so idak le crepe tu melekat.

* Kalau ikut saiz kuali saya, adunan ni dpt la 21-23 crepe.So bergantung pada saiz kuali & ketebalan crepe korang tau...

moh kita buat filling crepe ni pulop. Adunan ni pun saya dah adjust, supaya ngam ngam aje dengan crepe yg dibuat. Kalau ikut resepi asal akan ada lebihan, tapi adunan ni saya buat just nice gitu...sekali lagi ye...resepi orang sukatan saya.Selamanya sukatan saya..hahahaha...





CREAM CUSTARD FILLING
Bahan
  • 1/4 cawan tepung gandum 
  • 1 tbs tepung kastard atau tepung jagung
  • 1/4 cawan gula ~  tambah lagi anggaran 1 tbs
  • 2 biji telur -saiz D ( resepi asal guna telur kuning sahaja , saiz A...)
  • 1 1/2 cawan susu ~ boleh guna susu segar atau susu cair
  • 1 tbs butter
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Secubit garam
  • 200 ml Non Dairy Whipping Cream (saya guna brand RICH)

Cara
  1. Satukan tepung kemudian ayak dalam satu bekas, pastu masukkan gula 
  2. Masukkan 2 biji telur dan 1 cawan susu.  
  3. Kacau hingga adunan sebati
  4. Masukkan semua baki susu, secubit garam dan esen vanilla 
  5. Kacau rata
  6. Panaskan atas dapur dengan api sederhana hingga adunan pekat.
  7. Sentiasa kacau supaya adunan tidak hangit dan berkerak di dasar.
  8. Bila ia dah meletup-letup baru tutup api
  9. Tambahkan butter dan kacau hingga adunan menjadi licin dan berkilat.
  10. Biarkan ia sejuk
  11. Simpan dalam bekas bertutup atau balut bekas dengan plastik dan simpan dalam peti ais hingga ia dingin
200 ml Non Dairy Whipping Cream, pukul hingga kental
Kemudian campurkan ke dalam Cream kastard kita tadi.
Kaup balik hingga adunan sebati
Jika adunan berketul, masukkan dalam mixer dan pukul sekejap aje anggaran ia sebati dan kental.

Bila crepe dah sejuk, filling dah ready, apalagi...mengcrepe la...err ada ke word mengcrepe.....x kesah la janji maksud nak citer telah sampai...aci???
uhhh ngantok dah nak citer...so saya pinjam ayat2 kak Azlita tu ler.. CnP je..

Letakkan sekeping crepe
Letakkan krim kastard di atasnya
Kemudian letakkan isi durian
Tutup kembali denga krim kastard
Lipat seperti kita melipat sampul surat
Buat sehingga habis
Simpan dalam peti ais dan sangat enak di makan dingin

yeahhh siap!!!!

Opsss...ada plak selit mini pavlova tu ekk
heee..saje je pavlova tu interprem kat Crepe Durian...
Bukannn...benonya ada org tempah mini Pavlova juga masa saya buat crepe durian ni
Tu yang masa snap my pestaim crepe durian ni ada pic Mini Pavlova

Psst..Saya pun amik tempahan Crepe Durian ni.
Sape yang pernah makan Crepe Durian Saya, terus order and repeat order
Tak caya???
Nahh baca ni!!!!

Ni antara komen2 customer..kiwa testimoni gitu ahaksss!
Lagi...

Ni Customer dari Seremban you......
Cabaran Sungguh! Bape kali saya buat utk dia
Hubby dia asyikkkk lupa nak bawak balik
Eh cop! Seremban ke Nilai ekk...lupa aaa.tak kesah la..
kan..???
Lagi???
isshhh Cukupla testimoni tu...
Nanti korang lagi tak caya plakkkk
hehehehe



Hah! yang dah terponyok cam lempeng ni plak adalah akibat crepe tak lapik plastik
Terus tindih2..dah jadi gini bila nak buh filling...grrr grrr
So ni kira ingatan untuk kowang la ye...

Uhhh..ngantok! So nak beradu dulu.
Selamat mencuba...
Muahhh!






Wednesday, December 5, 2012

Masak Tempoyak Daun2...Daun yg terpilih je!!!





Salam dumay....amcam? semua ok? Best dok e-rasa muffin oren. Jemu jugak kan..berturut e-jamu muffin aje.Macam la xde menu lain kan..kan...Benonya kan..tadi balik keja rasa pening. Bukan pening hasil musim mengawan sempena musim hujan ni..ohhh tidakkk.Tapi pening bau durian kat pasaraya.Ntah nape bau durian kalau dalam kawasan berhawa dingin, sangat memualkan. Memang saya akan tutup hidung. Ammpunzzz...acik memang x tahanzzz. Tapi bab makan, ammpunzzz acik tak tolak....sana sinunzz durian...sehebat fenomena Crepe doyan sana sinunnzzz...Hajat hati tingin gek nak coba coba meng 'crepe doyan. Haa ko..moncolsss word baru mengcrepe .Allhamdulillah..saya berjaya buat crepe doyan tau.Tapi bukan crepe durian yang saya nak citer cuma still ada kaitan dengan durian la jugak.Adik nuyul cayang..next entry akak citer crepe durian ye....muahhh!

Asal usul kejadian resepi ni dari mana saya tak pasti.Yang saya tahu, orang perak pun ada masak style cenggini..orang nogori pun ada..dan yang saya nak share ni adalah style pahang.Ye la..ramboku orang pahang jati. Demi nak naik tarap istewi mithali kena la pandai masak menu kegemaran suami kan..kan..Rambo cakap masak sayur ni benonya kena banyak campur dedaun. Daun senduduk, pucuk keledek, terung pipit, terung jari, pucuk ubi, daun kunyit dan banyak la lagi..saya tak bape ingat memula saya belajo masak cenggini.Nak tunggu semua dedaun tu ada memang lambat la dapat masak cenggini .So saya hanya masukkan daun yg mana ada aje la...janji sedap..hehehe




MASAK TEMPOYAK DAUN2 ULAM
Resepi  Asal @ MIL
Olahan Resepi : CheAnn @Dari Duniaku...

Bahan2

  • 2 cekak pucuk ubi - celur dan racik2 
  • 2 helai daun kunyit - racik2 
  • 2 biji terung besar - belah 4 dan potong panjang 1-2 inci
  • 2 papan petai - buang kulit belah dua
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai - dititik sahaja
  • 10-15 cili padi - ikut kepedasan masing2
  • 2 inci kunyit
  • sejemput ikan bilis
  • 2 sudu makan tempoyak
  • 2 cawan santan
  • sedikit minyak untuk menumis
  • Garam gula secukup rasa


Cara Memasak

  1. Bawang besar, bawang putih, cili api, ikan bilis dan kunyit tumbuk/blender
  2. Panaskan minyak untuk menumis.Bila minyak dah panas masukkan bahan yg telah ditumbuk.
  3. Masukkan skali serai yg telah dittitik.
  4. Bila dah kekuningan, masukkan petai, terung dan tempoyak.kacau seketika dan masukkan santan
  5. Santan hampir mendidik masukkan daun kunyit kacau lagi
  6. Bila nampak daun kunyit, terung dah hampir masak masukkan pucuk ubi yg dah direbus dan diracik
  7. Masukkan garam, gula dan perasa secukupnya.Ikut lidah yang merasa la ye..
  8. Masak hingga semua bahan dah sebati dan pekat.





Haaa..close up sikit.Baru nampak mengancam.Selamat mencuba..siyess sedap!!! 
Jumpa lagi...muahhh!
(kek dah masak...nak titon...)
nite..






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...