Wednesday, October 26, 2011

Gulai Ikan Tongkol....Jodoh Tetap Nasi Dagang..






Ada panggil ikan Aya..ada panggil ikan kayu, ada panggil ikan tongkol.Nama yang berbeza, rupa dan rasa yang sama. Cop!2..tapi ikan tingkol tongkol ni ada dua jenis. Satu yang lembut, satu agak keras isinya. Itu pasal ada yang panggil ikan kayu gamaknya..Takat ni saya memang fail bab nak bedakan keduanya.Kadang beli dapat yang lembut, kadang dapat yang agak keras.So terpaksa la lama sikit tempoh memasaknya kalau terbeli yang jenis "kayu". Padahal dah banyak kali tanya kak Tie....bersungguh kak Tie citer..siap lukis gambo ikan nak soh saya paham...ye ye saya angguk bersungguh.Konon!!!! Sampai kedai udahhh konhiuszz jugak...menten sekali sekala terbeli yang keras kayu grrr grrr kat diwi sendiwi. 


Macam biasa gulai ikan tongkol untuk nasi dagang ni saya ceduk wesepi dari mak tercinta. Mak pulak mesti Acik Limah Ipin yang ajar kan mak.....pastu Acik limah plak mesti dari mak dia...mak kepada mak Acik Limah plak dapat dari mak dia jugak...so tak habis ni...kalo nak citer mak kepada mak, kepada mak.Konklusen, ofkos asal resepi ni dawi anak jati gannu...cuma diolah dan diubahsuai mengikut citarasa masing2....." masing masing punya gaya..oooo.." <<< lirik lagu awie.




GULAI IKAN TONGKOL
Resepi @ Mak Tercinta
Olahan CheAnn

Bahan
  • 1 ekor ikan tongkol
  • 2 keping asam keping
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 3 hiris lengkuas
  • 1 paket rempah kari ikan (saya campur 2 sudu rempah kak yatie bagi)
  • 4 cawan santan
  • 1-2 sudu cili blend (cili kering)
  • 1 biji tomato (pilihan, xnak letak pun xpe)
  • Garam gula dan perasa secukupnya
  • sedikit minyak untuk menumis





Cara Memasak

  1. Ikan dibersihkan, rebus dengan sukatan air setakat ikan tu tenggelam sahaje.masukkan skali asam keping masa merebus. 
  2. Bawang merah, putih dan halia ditumbuk, agak2 malas blend je...tapi lagi leceh nak basuh blender tu dari basuh lesung so tumbuk je la...bukan lama pun...hehe
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk.Tumisan dah wangi kekuning kuningan masukkan cili blend.Kacau seketika dan masukkan hirisan lengkuas.
  4. Agak dah pecah minyak masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.
  5. Kacau seketika hingga pecah minyak..masukkan ikan rebus tadi dengan airnya skali.
  6. Kacau kejap dan masukkan santan, letak garam gula dan perasa secukupnya.
  7. Biarkan gulai masak dengan api sederhana hingga pekat.



Pek biru tu rempah kari ikan yang saya guna,
Plastik bonjot tu pulak adalah rempah khas untuk gulai nasi dagang yang kak yatie bagi..


Selalunya bila nak makan dengan nasi dagang waktu pagi gulai ni masak malam. Bila dah semalam kemesraan gulai ni sangat mantop. Keesokan pagi tatkala dipanaskan pun dah terbau gulai ni untuk apa. Sampaikan Azrul siap cakap..'emm ibu mesti masak gulai nasi dagang kan...." Kalo ikut asal resepi asal, nak buat gulai ikan nasi dagang kena pakai rempah khas, baru sedap. Terima kasih untuk kak Yatie sebab baik hati bagi sebungkus rempah gulai nasi dagang...Gannu mari tu....emmm next balik kampung Kak Tie belikan saya Rempah Rose plak ye..nak cuba masak gulai daging terengganu laksss...Kononnn...



Saya masukkan cili padi tu atas permintaan Rambo sebab dia suka pedas. Layannzzz ;-)

2 comments:

  1. masak gulai dah pass, ikan pulekkk...nk kenal ikan kena pi kursus 2 hari kt pasar borong, cemerlang la nanti...;P

    ReplyDelete
  2. Chah..bakmai borang kursus...muahaha

    ReplyDelete