Thursday, October 20, 2011

Sambal Udang Dengan Petai...TAPI tak boleh makan!!!!!



Grrr grrrr....nyammpahhh tau..masak tapi tak bole makan gara-gara resdong. Dulu ok je...idak le teruk no kesannya kalo makan.Tapi menjak dah semakin nak pegi ke empat siri ni..makin sensitip plak. Makan sikit dah gatal idung macam nak tercabut. Pastu mula la jerawat toing..toing...muncul...memang bikin guwe fobia. Kakak izzati ngan rambo gak yang untung...depa aje yg pulun..Nyammpahhh.....nah la wesepi aku yg sempoi ni...


SAMBAL UDANG DGN PETAI
Resepi @ CheAnn

Bahan2

  • 400 gram Udang - saiz L
  • 1 1/2 labu bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 10-15 cili kering 
  • 2 papan petai 
  • Garam gula dan perasa secukupnya
  • Minyak secukupnya untuk menumis


Cara2

  1. Udang basuh dan tos. Stim kan udang sekejap sahaja hingga kaler udang bertukar jadi merah.(sy guna microwave untuk stim)
  2. Bawang besar, bawang putih dan cili kering blend.
  3. Petai buang kulit, belah 2, basuh dan tos
  4. Panaskan minyak dan masukkan bahan2 yg diblend.Masak dgn api sederhana.Masak hingga pecah minyak
  5. Bila dah pecah minyak masukkan petai, masukkan sedikit air udang yg ada masa stim tadi. 
  6. Masukkan garam gula dan perasa, dan masak hingga sambal betul2 pekat.
  7. Bila sambal dan pekat masukkan udang dan kacau seketika...matikan api




So...aku tukang masak..tukang tengok je la depa makan sambal udang petai ni....sadisss!!!

No comments:

Post a Comment