Salam dan selamat sejahtera semua...
Okey...okey...leleh dah ye dok la ulang tayang kacang
This week kan final week kanak kanak riang tu skolah. Macam besa sibuk la jamuan kelas. Tapi idak ler sampei majlis prom cam anak jiwan sebewang sungai saya aka Ibu Muhsina tu...kelasszzzz ko...ada majlis prom! Ni jamuan besa besa aje. Macam besa juga kena la bawak juadah.Ala kiwa konsep potluck aaa..Macam besa juga, kanak2 riang ni sokmo cakap last minute.Macam besa menu ulang tayang saban tahun...saya buatkan muffin aje la...errr rasa cam banyak plak word 'besa' tu ekk.. uhh stop kena sampuk pelissss!
Sementara nunggu muffin tu masak, mehla saya nak share satu eksperimen saya yang sukses!! waahhh kooo eksperimen tu...word cam kat makmal je kheenn....Ofkos kena provok skit..word kena bombastik.bawu la gempak! Elehhh gempak la sangattttt.....khennnn. Meh meh tengok wesepi simple dan mudah red velvet Versen saya terhasil bila adik cute kat opis tu si Fazz mail nak buat sepesel lunch for our princes Iliya aka Ea. Malam tu saya just buat ikut gerak hati... ;)
RVCA- Red Velvet CA
Resepi : Che Ann
Bahan bahan
- 1/2 cwn butter
- 1/2 cwn gula castor
- 2 biji telur - sy guna saiz C
- 1 cwn tepung naik sendiri
- 1 sudu teh serbuk koko
- 1 sudu besar pewarna merah
- 1/2 cawan susu cair
- sedikit esen vanila
Cara cara
- Serbuk koko dan tepung gaul rata - ketepikan
- Pukul gula dan butter hingga kembang, mentega nampak gebu baru masukkan telur sebiji demi sebiji
- Then pukul lagi hingga sebati, masukkan esen vanila.
- Masukkan separuh tepung, mixed kelajuan sederhana, kemudian masukkan susu cair dan pewarna merah, mixed lagi.
- Last skali masukkan baki tepung then mixed hingga semua adunan sebati.
- Sediakan loyang 7", lapik dasar loyang dengan kertas kalis minyak dan oles tepi loyang dengan butter.( Kalau nak nampak kek tinggi guna bekas saiz 6")
- Panaskan Oven dengan suhu 170'c.
- Masukkan adunan, ratakan dan bakar selama 30 mnt dgn suhu 160-170'C hingga kek masak.Ikut saiz oven masing2 ye...
Cream Cheese Frosting
- 250 gram cream cheese ( sy guna tentura brand)
- 120 ml whipping cream ( non dairy)
- 1/2 cawan gula kastor - ikut tahap kemanisan masing2
Pukul / mixed whipping cream hingga agak kental - ketepikan ( masuk dlm freeze dulu)
Pukul / mixed cream cheese dan gula hingga lembut sebati dan nampak creamy je...( duhhh camno nak citer bab ni ekk...) dah creamy masukkan whipping cream dan gaul sebati.
Then leh la nak deco kek...sy ni x kreatif...maka hasil deco saya simple mimple dimple ajeeee...
** adunan Cream cheese ni leh deco 2 adunan RVCA saiz 6' 0r 7"tau...( ikut patern deco la...)
Sbb apa sy kata adunan cream cheese tu leh buat utk 2 kek..sbb sebelum tu saya dah buat RVCA juga utk kak mazni...resepi yg sama cuma sukatan yg berbeza...next saya share sukatan dlm gram plak.
Pic cilok dari FB kak mazni...sbb lupa nak snap ...
siap je zasss ulur ke bufday gegel mai pik up sendiwi gitu...
Hepi Besday both of you...
Moga terus dirahmati dan dilindungiNYA
muahhh!
Hi Rossa, happy birthday to your Princess. The red velvet cake is really marvelous. Beautiful decoration. 2 thumbs up for you.
ReplyDeleteItu kacang buncis macam mana boleh jadi kacang buncit? hahaha... Itu hari I lepas baca Lee's comment... hari Sabtu my menu I tukar pakai kacang manis sebab takut masa buat rakaman masakan salah sebut kacang buncit. hahaha
See you. A big hugs to you.
Hi Rossa, wow! I have never used this word to describe a cake, but seeing your this beautiful cake, I'll say, "really looks sexy"! Love the colours. And it is so beautiful.
ReplyDeleteKalau I nak kawai 2nd wife, can order from you wedding cake? Ha ha ha.
Tell your girl a gentleman from Canada wishes her happy birthday.
Rossa, senang drop by my pondok...just posted my last public posting.
Be seeing you. Stay beautiful and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.