Thursday, December 29, 2011

Asparagus Tomis Belacan






Ammpunzzzz....nape la sayur Asparagus ni makin lama makin mahal ekk. Ke kat area umah saya je mahal. Tu la..pesen malas nak merayau kat tempat lain..dokkk je la soping kat OTK...tak OTK kedai paklang..tak paklang kedai aceh tu..lama lama makin kaya owang aceh tu..owang mesia dok takat tu jugakkk.Padahal Pasar Borong Selangor tak sampai 10 menit dawi umah...Tesco pun dekat, Giant..care4..semua dekat banget bukkk. Nak gonnerkan... kalau versen pemalas keluar merayau..maka terima la seadanya...bila jeritan anak tekak nak makan sayur ni...pejam mata sambil giegil amik gak la sayur ni...Dan dan dalam hati wase nak tanam sendiwi je sayur ni..errr mana nak dapat benih asparagus ni ekk..susah tak nak tanam..???

Pastukan..takde la wesepi lain..sejak kenal dan pandai makan sayur asparagus, dokkkk la tomis belacan je....dah tekak ni suka masak itu kan...takkan nak paksa ikut tekak owang lain..isshhhh!!!



ASPARAGUS TUMIS BELACAN
Resepi @ Che Ann

Bahan2
  • 2 ikat asparagus ( bape gram tak hengat tapi rege dia acik hengat...huhu)
  • 1-2 ulas bawang putih
  • 1/2 labu bawang besar
  • 3-4 biji cili padi
  • 1- 1 1/2 inci belacan
  • Garam gula dan perasa secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis

Cara2
  1. Asparagus tu potong2 1 in pjg..kalau keras makna dah tua...so xyah la amik..nanti masak pun liat and wase sabut batang je..grrr grrr dah la maheii tua plaksss.nyampahhh!!
  2. Bawang putih and cili tu titik je..or penyekkan dgn pisau beso...racik2 manja gitu..mayang ikut suka plak si bawang beso tu...
  3. Panaskan minyak..then tumis la bawang dan cili...dah kuning or terserlah bau wangi bawang putih masukkan belacan. kacau seketika - sambil hancurkan belacan then masukkan bawang beso plak
  4. Masukkan gula garam dan perasa secukupnya...
  5. Last masukkan la asparagus...masak dengan api besar. kacau seketika..
  6. Bila bahan dan bergaul mesra dengan asparagus, rasa secolet..tambah apa yg kurang.
Tutup api...jeng jeng..angkat, sedia utk dimakan...memang enak ya bukkk makan tika panas2...Haaa ko..jadi owang indon plakss....




Tinggg....yesss kukus dah bagi isyarat...dah cukup masa..Srimuka dah masak...hoyeee borre titon...
nite..nite.. muahhhh!

2 comments:

  1. Sayo fav akak...nak2 goreng campur belacan lak tu...sedapnya...:)

    ReplyDelete
  2. Sama la kak...sy memang suka..dan paling best goreng tumis dengan belacankan.. ;-)

    ReplyDelete