Monday, April 22, 2013

Resepi Tau Fu Fa.Senang je rupanya ye..






Ntah nape ekk cuaca skang panas betul. Lain macam panasnya.Terik!!! Konherm melambung bil lektrik bulan ni kalau dah aircond asyik on memanjang.Haisshhh anak jaman skang.Untung.Cuaca panas leh gak titon lena...kan..Cop! Cop!Adakah sebab nak pilihanraya maka cuaca jadi hangat sehangat kempen sana sinunzzz...Camno dik non, Ikut skali ke perarakan masa pencalonan tu.Panas tak? Kalau panas meh la rasa Tau Fu Fa akak buat ni.Perghh pestaim buat terus jadi. Suprise.sangat! Tak sangka!.Siyess Senang sangat rupanya buat Tau Fu Fa ni..Lepas ni tak de dah akak nak beli 5-6 pack kat pasar malam. Akak plak niaga kat situ..hikhikhik...

Ok sebelum ada yang panas hati sebab akak dah leh niaga tau fu fa kat pasar malam, salin la resepi ni. Kalau tak jadi nanti beli aje la kat akak kat pasar malam puchong prima..tak yah nak hangat hangat hati plak...hokeyy..nanti sia sia makan kologen rumpai laut berkilo kilo...tapi muka kedut sebab hangat hati buat tau fu fa tak jadi.Resepi ni saya tak ingat amik katne..laaamaaa dah salin tapi tak berani nak cuba. Kepada pemilik resepi ni saya ucapkan jutaan terima kasih kerana memberi resepi yang mudah. Izinkan saya share kat Dari Duniaku...muahhh!

TAU FU FA
Resepi : Hamba Allah yang baik hati
Dicuba oleh : Che Ann @Dari Duniaku

Bahan bahan

  • 150 gram kacang soya
  • 1 liter air 
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung *
  • 1/2 sudu kecil sekko /GDL*
  • 1/2 cawan air *
  • 2-3 helai daun pandan


Cara cara

  1. Rendam kacang soya dalam 4-5 jam.Jangan lebih dari 6 jam untuk mengelakkan tau fu fa mudah berair
  2. Selepas rendam ramas seketika kacang untuk mengasingkan kulit kacang soya.
  3. Basuh dan blend denga 1 liter air.Tapis guna penapis kain.
  4. Masak air soya bersama daun pandan .Masak hingga mendidih
  5. Sementara menunggu air soya mendidih, satukan bahan bahan yang bertanda *.
  6. Bila air soya dah mendidih masukkan dalam bekas bertutup/kedap udara.kemudian cepat2 tuang bahan yang bertanda* .Kacau seketika kemudian tutup.
  7. Biarkan selama 1/2jam. Bila dah keras bole la nak makan.Bahagian atas nampak berbuih..bole la buang kalau tak suka tengok rupa bentuk mukabuminya..




Ikut selera masing masing..nak hidang panas or sejuk,
nak bersama air gula putih or air gula merah.
Pilihan di tangan anda.
Saya pilih untuk mengundi..


45 comments:

  1. dari kecik i suka tgok org makan taufu fa ni...tp i sendiri cuba makan i jadi geli..x tau la.knp..soya i minum je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cube amanda keraskn air soya tu pa2 mkn..haha

      Delete
  2. Aslmkum CA
    kalau cuaca panas dpt tauhu fa yg sejuk...sedapnya.rajin CA buat tauhu fa sendiri...

    ReplyDelete
  3. Amanda..

    Nak wat camno kalo tekak xleh terima.Tapi akak dolu masa remaja pun xleh terima rasa taufu fa ni.dah nak jadi warga emas ni pandei pulok mkn..tu la selera bisa berubah uuu..

    heee

    ReplyDelete
  4. Wslsm Mamasya..

    Alaaa..sy tidak serajin mamasya la..saya buat mana yg senang je..yg susah2 memang takuttt..takut x menghadapi kenyataan kalau tak jadi..

    Ni makanan kegemaran anak..tu yg jadi rajin..hehehe

    ReplyDelete
  5. Hi Rossa, tau fu fah buat sendiri memang best cos the air soya is pure and it's so easy bitsy to buat. I pun selalu buat. Sekarang beli pun mahal juga lagi makan no kick, no ooohhmm. :)

    ReplyDelete
  6. Hi Mel..

    Siyess tau fu fah buat sendiwi lagi ummphhh kann...

    Senang je rupanya...dulu rasa susah sbb malas..LOL

    Luv you sis...muahhh! Tq singgah pondok I.

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum rossa
    nk tanya nih..sekko/GDL ni beli kat mana eh...

    ReplyDelete
  8. W'salam Noni..


    sekko/GDL bole beli kat kedai bahan2 buat biskut and kek mcm Bake with yen, Yummy Bakery, Bagus, pollymart or x kesah la apa nama kedai tu. Janji kedai tu memang kedai jual2 bahan2 bakeri & cake..

    Selamat mencuba..

    Thanks singgah sini.. ;)

    ReplyDelete
  9. slm..sekko/GDL tu cmne rupe nye kak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm soda bikarbonat..kedai2 kek selalunya da jual

      Delete
  10. Sekko/gdl tu rupanya macam tepung warna putih, boleh google kat internet untuk lebih lanjut.

    ReplyDelete
  11. Priariang...

    Bak kata anonymous tu..sekko/gdl berwarna putih....tapi nak kata mcm tepung idak juge..sbb agak kasar strukturnya..mcm garam halus gitu ;)

    ReplyDelete
  12. Ajemolove aj..yup..sedapppp kannn ;)

    ReplyDelete
  13. Assalam. .sis, sudu besar mkn @ sudu besar y sukat 2??

    ReplyDelete
  14. Assalam. .sis, sudu besar mkn @ sudu besar y sukat 2??

    ReplyDelete
  15. As Salam Juney..

    Akak guna sudu besar yang sukatan..bukan sudu besar makan..

    ReplyDelete
  16. Assalam..sye try buat jd..tp nape rupe die xcantik mcm y jual tu ye. x licin. jd mcm b'lapis2?..

    ReplyDelete
  17. salam....sy dh cuba resepi ni nape rasa masam yeee?? huhu

    ReplyDelete
  18. As-salam Afzan,

    Emm..saya tak pasti kenapa Afzan buat jadi macam tu..maybe terlebih sukatan air, kacang soya terlebih lama direndam, air soya tidak dikacau ketika memasak jadi ketika mendidih dah macam pecah santan..agak berketul2 halus..jadi menyebabkan tak halus dan berlapis.

    ReplyDelete
  19. Salam Julia..tq sudi singgah sini..

    Emm...setakat saya buat tak pernah masam..tapi saya pernah buat air soya jadi masam...yg pasti soya tu tak berape elok, atau terlebih lama merendam...atau selepas tos..tidak terus blend untuk amik pati soya...
    or lepas dah jadi air soya tidak terus masak...

    Apa pun itu andaian saya sahaja..maaf andai tak menjawap soalan..

    ReplyDelete
  20. Besa taufufa ni tahan bpe lame ye?

    ReplyDelete
  21. Salam. Nk tanye kalau nk siapkan taufufa amek ms bpe lame ye? 1kg kcg soya blh dpt byk taufufa ke? Berminat nk niaga taufufa ni. Tp takpnh cuba buat.

    ReplyDelete
  22. Salam..

    Anonymous..sy tak pasti boleh dapat berape pack..tapi saya buat 150gram kacang soya ni pun..alhamdulillah banyakkk..apa kata you 150 gram then letak dlm pack dapak berapa...then you know tu budget..

    persediann x lama..cuma kena rendam dulu kacang tu yg lama...almost 4 hrs

    Harap jawapan sy dpt membantu..tq singgah sini..
    semoga sukses nak bisnes ye..muahh!

    ReplyDelete
  23. mana nk dpt soya ngn gdl tu.....

    ReplyDelete
  24. GDL tu halal ke.. takot ade bahan2 yg tak diingini..maklum lah skarang ni mcm2 hal..

    ReplyDelete
  25. Resepi ni dpt hasilkn brapa byk taufufa eh?

    ReplyDelete
  26. Salam Hang Nadhim

    Kacang soya boleh beli kat mana2 pasar raya. GDL plak boleh beli di kedai yang jual bahan2 bakeri.

    tengsss singgah sini

    ;)

    ReplyDelete
  27. As salam Ainnaa mmea

    Akak x sure nak sukat byk mana..rasanya kalau letak dalam bekas2 yg mcm org jual tu boleh dpt dlm 10 pack or more...

    Anyway tnegs sudi singgah blok akak...muahhh!

    ReplyDelete
  28. Salam..sudu kecil tu macam mana? Sudu teh ke?

    ReplyDelete
  29. Sekko sejenis simen utk industri...boleh rosak buah pinggang...guna serbuk agar2 lebih selamat

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum,hai sis GDL tu apa ye . . . M0h0n share resepi ye. . . Tq . ..

    ReplyDelete
  31. Salam nak tanya.. gdl ngan tepung jagung yang mana satu pelu banyak kuantitinya..

    ReplyDelete
  32. Tq empunya resepi... Alhamdulillah menjadi tau fu fa Sya hari ni..

    ReplyDelete
  33. nak tanya.klu tak campur tepung jagung .jadi tak tau hu fa

    ReplyDelete
  34. nak tanya.klu tak campur tepung jagung .jadi tak tau hu fa

    ReplyDelete
  35. Sy akn cuba buat. Nk wat bukak posa

    ReplyDelete
  36. Aslammualaikom..tumpang lalu tuan rumah..saya ada membekalkan serbuk GDL..sekiranya berminat boleh menghubungi saya atau whasapp di no 011 10107921 zul penang..

    ReplyDelete
  37. hi sis, nk tnya, sy nmpk dlm laman web rasa, tahu boleh dibuat menggunakan cuka masakan, jika tiada gdl, utk taufufa bolehka gdl diganti dengan cuka masakan sekadar bertanya, ditempat sy, tidak bnyk kedai bakery. terima kasih

    ReplyDelete