Wednesday, May 21, 2014

CHOCOLATE INDULGENCE CAKE and Happy Birthday To me







As Salam

Phiew..kembang kempis kembang kempis  hoqeyyy. Ye laa semua puji kek ai sedap..macam secret receipe beb....auchhh makin kembang la vontot ai ni. Dah la geng nyunggiters cop vontot ai ni vontot payung pasar malam...Gamaknya kalo depa tengok skang harus ntah apa plak versen vontot ai ni... Ehhh!! heyy apa citer pasal vontot ni.....apa jauh sangat lawi dawi tajuksss...

Ok..kredit to my bff datin Chah yang sudi share wesepi camno nak buat Chocolate Indulgence Cake ni. memang ma-be-les!!! Sila pegi SINI untuk melihat hasil kerja dia yang lagi berseni . Skang ni dia agak menyepi dari arena blogging sebab bz bz layan bisnes dia tu. Ada product baru tau...perghhh kebabom la Jubah hasil rekaan dan jahitan datin tu...nanti kita tunjuk ye...Now nak citer pasal kek ni. Lame ammat doh salin wesepi ni.Tapi masih belum ada jiwa nak membuatnya. Tetiba bila Myrambo tanya kek apa yang seisi umah suka makan and nak saya buat untuk besday saya. Cehhh besday sniri..buat kek sniri??? apa celop nukkkk!!! But then kalau tak kerana permintaan Myrambo...sampei skang saya tak akan mencuba untuk membuat kek ni...Chahhh!!!!! tengsss aku berjaya buatttt! ( walau ada kesilapan teknik skit..hehehe payah kalo tak sabo...) Betul la kata chah..nampak macam rumit...tapi once dah buat..not so difficult...




Kek ni saya buat hari ahad lepas yang konon-kononnya nak selebret besday saya. Celebrate in advance gitu memandangkan 19 Mei jatuh on Monday. Nak sambut wiken depan macam dah lambat sangat kata Myrambo. So sambut awal la...layannnzz.Kalau ikut rasa..ikut jiwa..makk memang seriau la nak selebret...makkk makin senja dahh ....amalan ntah kemana...huhhuh.Tapi bila ngap kek yang nyamannn ni...hilang gundah gulana. Tak caya hangpa try la buat....nahh wesepi saya kopipes dari blog Chah

Bahan-bahan (kek):
Sumber : Chah olah resepi kek span dari Blog Kak Yati so sy polo aje...haaa nampakkkk... .
* Jika ingin menggunakan tepung kek span pre mix, anda cuma perlu ikut arahan pada label tepung tersebut
  • 150g tepung naik sendiri
  • 5 biji telur
  • 80ml minyak jagung/butter yang dicairkan
  • 120ml susu coklat
  • 150g gula halus
  • 1 1/2 sudu besar ovellete
  • 2 sudu besar cappucino emulco
  • 3 sudu besar serbuk koko

Cara-cara:
  1. Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan ovellete dan pukul lagi hingga gebu dan ringan.
  2. Masukkan minyak jagung, putar perlahan.
  3. Masukkan pula susu dan cappucino emulco.
  4. Apabila sebati, masukkan tepung dan serbuk koko. Pukul perlahan hingga sebati.

Saya panaskan oven kira-kira 10 minit  dgn suhu 170'c dan bakar kek kira-kira 20 minit kerana saya menggunakan 2 loyang bulat bersaiz 8". dan belah dua..dapat la empat keping...

Bahan-bahan white choc filling:
  • 100g compund white chocolate (Chah menggunakan brand Berry's , saya gunakan brand Colatta  )
  • 150g butter
  • 2 biji telur gred A (saya cuma gunakan 2 egg yolk saja)
  • 100g gula halus
  • 250g non dairy whipping cream (Chah gunakan brand Rich, saya gunakan brand Mauri )
Cara-cara:
  1. Cairkan coklat secara double boiler dan ketepikan.
  2. Pukul whipping cream hingga kembang. Pastikan whipping cream TIDAK mencapai suhu bilik semasa diputar. Jangan terlebih pukul kerana suhu whipping cream yang semakin menurun, akan menyebabkan  ianya overmixed dan akan menjadi berketul.
  3. Pukul telur dengan butter hingga kembang. Masukkan kuning telur dan pukul lagi. Masukkan coklat dan kacau sebati.  Akhir sekali masukkan whipping cream dan kacau rata.
Bahan-bahan untuk dark chocolate filling:
  • 100g compund dark chocolate 
  • 150g butter
  • 2 biji telur gred A (saya cuma gunakan 2 egg yolk saja)
  • 100g gula halus
  • 250g non dairy whipping cream 
** Caranya sama dengan kaedah penyediaan white chocolate filling.

Bahan-bahan untuk ganache:
  • 300g dark chocolate (Jika tidak menggunakan chocolate coins, pastikan coklat dipotong kecil untuk memudahkan ia larut dengan cepat)
  • 300g non dairy whipping cream
  • 25g butter
Cara-cara:
  1. Masak whipping cream hingga timbul buih-buih kecil.
  2. Masukkan butter kacau perlahan.
  3. Masukkan chocolate dan kacau hingga tiada lagi ketulan coklat dan coklat telah mencair sepenuhnya.
Cara untuk assemble kek:

Potong kek menjadi 4 keping.
Letak sekeping kek di atas kek plate. Sapukan white choc filling, anggaran 1/2 daripada adunan. Ratakan. Letak lagi sekeping kek dan sapu pula dengan dark chocolate filling. Ulang hingga lapisan kek habis dan sapukan kek dengan baki dark chocolate  filling. Sejukkan dalam peti ais hingga betul-betul set sebelum dicurahkan dengan ganache.
Ringkasannya camni
Kek-> white choc -> kek-> dark choc-> kek-> white choc-> kek-> dark choc-> ganache. Siap!





Menu sampingan kanak kanak riang order..
Layannnzz...

ok..tu citer besday saya...meh jamu mata dengan koleksi Datin Chah...







Cantik gilossss uolsss...ada telekong...tudung..eh silap shawls...memang berbaloi beli koranggg...jahitan kemass...emm memang uols kena beli la baru uols percaya...the best is telekong dia....

Nak tengok lain lain koleksi yang anggun tu sila terjah kat >>>  SINI dengan SEGERAAAAA!!!




Thursday, May 15, 2014

Pulut Kuning dan rendang Ayam - Tempahan pada Hari Ibu







As Salam semua

Selamat hari ibu untuk semua wanita wanita yang memegang status ibu. Haaa apa?? Hari ibu dah lepas?? Lorr memang la...yang dikecoh kecohkan..yang diwar warkan..yang segala yang tu..dah mention kannn Hari ibu adalah pada hari ahad minggu kedua setiap bulan Mei kann..kann...okk-alohhh...pakat tahu belako doh hari ibu bilo...toksoh buat pelikk gakkk...payoh baso...heeeeee

Tapi benonya setiap hari adalah hari ibu rite...24 hrs 7 days gitu....without salary lagi??? sape sanggup??? sape??? Tell me.....tell me....wanita yang jadi ibu la jawapannya..apaa daaaa.

Well... kalau nak citer pasal pengorbanan ibu..kesusahan seorang ibu..kepayahan dan segala tu rasanya tak yah citer kot. Rata rata dok citer..sana sinunzz dok ulas..kannn Memang dah umum! almost people know that.Bagi saya dah fitrah terciptanya wanita itu memang ada sifat sifat itu bila bergelar ibu kann...sorang dua je la yang hati batu..itupun bersebab kot...ntah la...takut tak citer lebih lebih...silap kata kata..salah bicara buruk padahnyaa...seremmm acikkk.




Bila tiba hari ibu ni..haishhh pakat show la...pegi dinner sana..dinner sini..dapat itu..dapat ini...semua channel laman sesawang ada..kat pesbuk ada..kat burung biru ada...ig and macam macam lagi...ece ce...baru la nak show..baru la nak tunjuk...benonya leh tayang kann...ohhh makan kat westowen ni...ohhh hubby n anak-anak bagi hadiah ni...kalau tak tunjuk kan..owang tak tau..ai pegi makan westowen 7 8 bintang hoqeyyy...ai bawak henbeg apa...ai dapat apa...haaa...ko hade??? uwaaaaa....tak adeee!!!!!! tu pasal kuat ayat ayat berbaur jelesszzzz.dah tu..awat tak merengek kat hubby nak dihargai dan dilayan macam mereka..macam dia...macam orang tu??? Dah..dah..tak payah nak buruk sangka...teruskan kehidupan....klise word nak tenteramkan jiwa gitu..

Meh tenangkan jiwa dengan aksi aksi pulut kuning dan rendang saya ni. Tempahan rakan kerja yang dulu sama sama mengharungi kesedihan penutupan SPEM. Tapi bumi allah ni luas...rezeki ada di mana mana kan. Tak sangka kami di temukan sebagai rakan sekerja lagi di Shah Alam...salah satu anak syarikat yang begitu gah di malaysia dia. Heehhh apa tak gahnya...ujud tahun 1800 beb...Logo P berwarna merahh...haaa tau apa? Syarikat ni la penghubung semua orang.....haaa korang pikir la sniri..saya dah keja katne skang.. (^_*)



Pulut kuning dan rendang ayam sempena potluck jiran jiran katanya. memang sokmo sokmo buat.Alhamdulillah...moga kemesraan yang terjalin antara jiran terus kekal. Sebab susah senang..jiran yang paling hampir la yang akan membantu..tak gitu....Oleh kerana konsep potluck..sure banyak lagi makanan yang ada, jadi saya yang mencadangkan pada teman sepejabat ni cukup la 2kg pulut kuning dan 2 ekor ayam rendang untuk 5 family...Hasilnya...alhamdulillah...just nice aje pembahagiannya...tiada terkurang..tiada pembaziran. Itulah feedback dari Naliman...wahhhh terror aa acik..dah pandai buat anggaran...leh aa jadi planner majlis camni..hehehe



Ehem..ehem..sedang belajar nak deco deco kasi lawa  itu pulut kuning...teruja wehhh tengok K1 tu sokmo sokmo buat canggih aje presentation dia bab pulut kuning...kreatifff sgt. Tapi tu la..semangat belum kental...saya guna bahan apa yang ada...malas nak ke kedai...emmm malasss jugak yang menang kann...
Malasss nak cakap la....

Pssttt...pssttt...korang...ni nak cakap...saya pun dapat suprise tau pada hari ibu...emmm behh sangat. Even takde la pegi makan kat hotel lima bintang...even tak dapat henbeg gucci and so on..tapi hati saya sangat tersentuh bila balik dari keja last friday mybongsu hug me sendat sendat...kiss me kuat kuat..sampai penyek pipi ibu ni...gamaknya dah sama tarap dengan ayam penyekkk...and he give me thisss....





Balik sekolah teruja ia citer kat maid...paksa maid amik gambo dia...nanti nak tunjuk kat ibu...dia bersama bunga ni....hahaha..hasil pendedahan kat sekolah la ni...layannnzzzz



Tq dear...
Ibu love you till jannah...
muahhh!


Friday, May 9, 2014

Apa dah jadi ni....






As salam

Salam jumaat buat semua....Lama saya termengu....tak tahu nak menutur kata atau menyusun ayat untuk memulakan bicara bisu ni. Kadang kala rasa terasa ingin mengikuti  jejak my lovely sis Q... yang telah mengundurkan diri dari arena blogging ni. Siyesss sedihhh bila dapat tahu dia dah bersara...She so good..so talented...tak Sempat nak menimba ilmu...Tapi saya hormati keputusannya...Kadang terpikir dari biarkan pondok ni terus sunyi sepi tak terurus....baik say good bye je...kannn. Tapi....tu la..banyak sangat tapi..banyak sangat perkara yang perlu di ambil kira. Kalau bagi alasan masa...rasanya naik nyampah plak you all kat ai...asik-asik masa jugak yang dipersalahkan. Tak pernah nak mengakui kesilapan sniri. Haiii tu la fitrahnya manusia...yang sememangnya cukup indah kejadian ciptaanNYA namun sering mencari alasan dalam hidup.

Seminggu dua ni  saya berkesempatan juga la jenjalan ke pondok pondok kegemaran...alhamdulillah ada yang masih aktif dan makin gojes pondoknya...dan tak kurang juga yang sepi macam saya...Hoyeee!!! hoyeee!!! Ini bermakna saya tak keseorangan la benonya bila sepi dari alam maya ni...kan..kannn
Ye laa...kadang kala apa yang berlaku tu tak berakhir seperti yang dirancang. Maka setiap orang ada agenda masing-masing..ada alasan masing-masing...yang pasti saya sentiasa doakan yang baik baik sahaja untuk uols...and siyessss winduuuuu sangat.Errr ada ke yang windu kat sayaaa???? Alaaa tak de ke...nak majukkk aaa camni. Alahaiii umur dah senja senja ni takyah la nak majuk majuk...buang karennn je.. Bak kata abang Jemm ada aku K??? Haaa amik kawwww




Sepanjang penyepian ( err ada ke word cenggini...xpe janji paham) saya kat pondok..saya menten dapat tempahan. Alhamdulillah...atas kesudian dan kepercayaan mereka mereka yang  sudi dan berani nak merasa sentuhan masakan saya..cewahhhh...ayatttt tak boleh blahhh kannn.Kepada yang saya tak sempat tu..mohon maaf banyak banyak. Kekangan masa menyebabkan saya tak mampu nak memenuhi permintaan anda. In sha Allah...pasti ada satu masa untuk kita..kannn.muahhh!




ok lahh...rasanya cukup la sebagai pembuka bicara. Semoga saya mampu untuk terus masuk sini lagi...berbicara tentang duniaku...dan
dunia anda juga...selamat berhujung minggu. Muahhh!


Thursday, February 6, 2014

Apam Palkadot, Cara berlauk tempahan Majlis Nikah Ain





As Salam.

Angin lemau nak blogging sokmo melanda dalam diri.Ntah nape ntah...penyakit M sokmo datang. Saya memang kagum dengan Sis Q tu...dengan ke 'bz'an dia tu..sempat sokmo nak hapdet belog.Saya ni...ya ammpunzzz sokmo sokmo la virus M serang saya..ehh kena sampuk word sokmo ke..dok ulang word sokmo....kalau owang belah timur taula sokmo tu hape...kann..kannn..sokmo ni sama erti dengan selalu..ikut pada ayat jugak la...tu la Malaysia, mewah dengan bahasa..mewah dengan dailek.

Kesah apam palkadot dengan cara berlauk ni kesah bulan lepas pun..kira end month gitu..bak kata sis Q..gambo segala dah ada dalam draf..sayang plak nak delete.Teruskan la...leh gak selitkan kenangan Majlis dak Nurul Ain ni. Adik manis satu opis dengan saya (dulu).Dia ni PA GM.sebelum dia masuk saya la PA..saya la Planner..saya la purchaser..Haaa kooo...banyak JD ai..tapi gaji satu je..grrr grrr...
Benonya Ain ni order kek coklat dengan cara berlauk untuk malam nikah, apam palkadot dan creampuff hari majlis sanding.tapi apam palkadot je yang ada dalam HP lagi dua tu ntah mana..dah kena delete kot. Gambo cara berlauk plak saya gali arkib dalam lappy ni. Resepi apam palkadot tu u olls pegi la terjah dapur Mbak Hana nak tgk original wesepi dan sumber nya...yg ni udoh kena adjust sikit oleh saya..tapi cara nak adun tu caya kopipes dari Hana je..hehehe

APAM PALKADOT

Bahan-bahan

  • 3 biji telur 
  • 270 gm tepung gandum 
  • 220 gm gula halus -
  • i cawan susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete 
  • 1 sudu kecil esen vanila

Filling blueberry@strawberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit sehingga likat dan agak ringan.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry@strawberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna adunan pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Api jangan terlalu besar bimbang apam akan merekah.

Gambo lama..
Gali kat Arkib
untuk wesepi terjah SINI ye..


Mehh layan gambo perantin dan sewaktu dengannya..
Banyak aksi benonya tapi ntah nape xleh masuk kan dalm lappy plak.
Credit to Shafizan..potoghraper and kawan2 yg wasap gambo..


Ini la dak Ain tu...
Malam nikah.cantikkkk kannn



Ini hari persandingan...
serba biru..my peberet kalerr...sukeee



2nd versen kawan sepejabat yang bergambo dengan perantin...


Haaa....acara bersanding dah habis..
apalagi..kami plak aa pakat posing...dah jadi cam majlis kami..


Jibby and twins dia..
Ehemm..I polo tema perantin..biru gitu
auwww..



Uhh..lamaaaaa tak pegang baby
wase kekok plak..
Ni kiwa cam cucu dah wehhh..sbb ayah dia panggil saya ibu..
Ohhh...saya dah jadi nenek..
auchhhh..


Untuk Nurul Ain dan Zaidi...
Selamat Pengantin Baru
Semoga kekal bahagia hingga ke jannah
Muahhh!



Saturday, February 1, 2014

Red Velvet Cake - Tempahan Zana untuk Majlis pertunangan





As Salam...

Rasanya ramai yang pegi holiday kan..sempena gong xi ...gong xi. Ai jugak menten setia mendiami umah. Almaklum aaa, umahku syurgaku gitu. Lagipun ai rasa sana sini tempat percutian fenuhhh..jalan pun zemmmm...eeee tak kuasa makkk! ( ayat nak kaver la tu....poyo!!!!)

Mahap la ye...saya nok citer pasal RVC lagi.Hawi tu dah tayang RVC sempena besday owang kat towonto tu..ni RVC versen tempahan plak. Tempahan dan besday owang towonto tu sama kejadiannya..tu yang asyik nak citer pasal RVC je.. RVC ni kiwa repeat order from Kak Zana yang manis tu..dulu dia pernah order untuk anak dia bertunang. Kali ini dia order sebagai buah tangan ke Majlis pertunangan anak sedawa dia pulaksss. So dia tak kesah deco yang macam mana pun..janji RVC.Phiewww legaaa.... suke dapat kastemer macam ni..sebab saya memang tak pandai deco kek...emmm bila la nak pegi tuntut ilmu ni..asyik tak kesempatan aje..

Selalunya..bila buat RVC saya akan guna wesepi kat SINI. Tapi kali ni saya guna wesepi simple gubahan saya sendiwi...dah banyak kali buat guna resepi ni and anak anak cakap sedappp. Kali ni nak cuba try test market la plak..apa kata survey kannn..Alhamdulillah...kak Zana khabo sedap.Heeee...hoye..hoye...eksperimen saya berhasil.Wahhh cam dalam makmal plak ekk....ko ingat ni ujian amali ke CA oiiii...haishhh!




RED VELVET CAKE
Resepi : Che Ann

Bahan bahan
  • 220 gram mentega
  • 220 gram gula kastor
  • 4 biji telur ( saiz A / B )
  • 250 gram tepung naik sendiri
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • 3/4 cawan susu cair
  • 2 sudu besar pewarna merah
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara cara
  1. Tepung naik sendiri dan serbuk koko gaul rata dan ayak - ketepikan
  2. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga sebati
  4. Masukkan separuh tepung yang dah bercampur dgn serbuk koko,pukul adunan hingga mesra
  5. Masukkan pula susu cair dan pewarna merah...dan akhir sekali masukkan baki tepung.
  6. Lapik loyang pembakar 9" dengan kertas kalis minyak dan oles tepinya dgn butter.
  7. Panaskan oven pada suhu 170'c. Bakar kek selama 30-40 minit ( ikut saiz oven masing2 tawww)
  8. Dah masak bio kejap dlm oven dalam 5 minit baru kuarkan..
  9. Biarkan kek dah sejuk baru lah potong bahagi bape lapisan yang anda suka dan bolehlah mendeco
  10. Saya buh topping Cream Cheese yg mana bagi saya RVC ni memang nyamannn je rasanya ber toppingkan cream cheese.

Topping Cream Cheese Frosting
500 gram Cheese ( sy guna brand tatura)
1 tsp esen vanila
1 cawan gula ising
200 ml whipping cream ( non dairy)

Pukul whipping cream tu hingga agak kental- ketepikan or masukkan dalam peti ais kejap mentara nak pukul cheese. Dah siap pukul whipping cream tu....campurkan cheese dgn gula dan esen vanila.pukul hingga cheese mesra dan creamy lembut...kemudian masukkan whipping cream tadi dan gaul hingga mesra. Dah mesra elok boleh la nak calit2 kat kek tu ikut kreativiti memasing...



Thank You Kak Zana 
muahhh!



Monday, January 27, 2014

E-card and E-cake for Lee - Happy B'day!!!!






Dear Lee...

Just Drop to my gmail and bawu la I tauuu your birthday yesterday.I'm so sorry tak sempat singgah pondok you. Sure you dah celebrate sakan kannn..kann...sure sis Q, Jully , Angie and Mel dah berjimba jimba kat pondok you..pakei kebatat  kaler merahhh auchhhhh..... konherm you lepas handbrake...x tahanzzzz. Titon malam susah datang...or you tewus tak titon malam...nampak semua bintang bulan...muahahaha....dabel triple gamaknya...

Alahaiii, I tetinggal ketapi la ekk. Agak agaknya la Lee.... you nak buat lagi tak party? Then I borre  join..hehehe..kononnn!!!! Ada hati nak join party ekk..pehtu dok sempat sokmo...haishhh hentikan la...

Anyway...for your special day...please accept this e-card and E-cake from me....I know already belated but...rather then nothing kannn...kan....kannn....


Lee...you take care..simpan satu lagu darrrammm hati...terima kasih seribu..

p/ss...E-card tu I cilok from acik guge jel..E-cake tu plak..I buat tawww..last wiken...muahhh!

Sunday, January 19, 2014

Donut gebussss...Resepi lain skit!






As Salam semua.

Wiken buat apa wehh. Jalan jalan cari makan? Jalan jalan makan angin? Jalan jalan window soping? or Jalan jalan kenduwi kawin. Isshhh citer pasal kenduwi kawin..ada kawan saya ni pegi kenduwi kawin anak sedara dia kat Teluk Intan...siap masuk skobar. Memang meriahhh..naik helikopter.Saya pun tumpang seronok..tumpang meriah sebab dari hari sebelum majlis hingga ke hari majlis ni Kak Mini dok buat lintas langsung melalui wassap. Haii jaman dah manggih...zasss dapat je berita terkini..zassss bole tau apa jadi kat sinunn..kat sininnnn...kannnn.


Ni antara liputan majlis perkahwinan anak sedara kak Mini tu..
Err mana satu kak Mini?
Ada la kat dalam tu..depa semua adik bewadik muka lebih kurang
cantik dan manisss...


Haa..tu citer owang.Citer saya, wiken takde pegi mana pun. Si Rambo keja dan saya pun memang la bukan orang yang sukeeeee sangat nak ke sana sinunnnzzz. Jadi projek wiken saya sadalah buat Donut gebusss. Resepi ni dah salin laaaaamaaaa dah. Masa tu saya terjah dapur si Mas. Memang semangat la nak buat. Wupanya semangat kopipes je...pehtu..macam biasa, wesepi tu saya sandarkan pada kenangan gitu. Tapi bila saya terjah plak dapur si  Raja Muffin tu..sapa lagi kalau bukan Izah daut...aduhhhh...melonjak balik napsu nak buat...haaa ko..apa lagi..dua hari berturut aku mendonut...sebab dik kesedapannya...hawi pertama tak sukup..buat lagi hawi kedua...layannzzzzz...bila badan dah macam donut tanggung sendiwi hoqeyyy.




Resepi : Isma Maisara fb
Sumber : Mas
Olahan : CA

Bahan :

  • 250 gm tepung gandum ( 2 cawan tepung )
  • 1 1/2 sudu kecil yis segera ( 1/2 paket yis )
  • 2 biji kuning telur ( 1 biji telur grade B )
  • 50 gm gula ( 3 sudu besar gula)
  • 2 sudu besar water roux
  • 50 - 60 ml air dari peti sejuk ( 40-50 ml - ikut adunan...)
  • 50 ml minyak masak ( 2 sudu besar )
  • Sedikit garam

** sukatan dalam kurungan tu sukatan yang saya guna sebab saya malas nak amik penimbang.malas nak asing telur kuning...Sila jangan ikut perangai malas saya. hehehe..




Caranya :

  1. Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata. Masukkan gula, kuning telur dan water roux. Gaul rata.
  2. Kemudian masukkan minyak dan garam. Akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga doh lembut.
  3. Tambahkan tepung sedikit kalau doh lembik. Uli hingga doh lembut, x melekat di tangan dan mangkuk.
  4. Rehatkan doh 30 minit hingga kembang atau naik sekali ganda. Setelah doh naik tumbuk2 doh, canai dan terap. 
  5. Rehat doh 30 minit lagi. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan minyak yg panas dgn api yg perlahan. ( lepas siap terap saya terus je goreng...gebusss je ko)


WATER ROUX
1/4 cwn tepung gandum + 250ml air. Satukan bahan2 dan masak di atas dapur dgn api yg kecil hingga pekat.
Kacau sentiasa agar x berketul. Sejukkan baru boleh digunakan. Boleh simpan dlm peti ais tahan hingga 2-3 hari


Siyesss...memang gebuss. So boleh la kowang cuba. Kalau sebelum ni punyer wesepi nak kena ada lemak sayur or minyak sayur..yang ni tak payah diknonn...pehtu pakei minyak aje..takyah buh majerin or butter bagei. memang senang sangat. Yang behhnya..tak berminyak donut ni. Errr tak tau la nak citer camno.Yang pasti makan panas panas tu....ma-be-les ko.. hok belen belen lepas terap tu saya buh inti sardin ala ala pau goreng...ya ammpunzzzz rasa tak leh nak stopppp...sedapppp sangat. Izzati siap pejam pejam mata and asyik tunjuk ibu jari kat saya sepanjang dia ngap pau goreng inti sardin ni...kembang lagi la montot ibu bila anak dok puji sedappp...hehehe

Haa..wesepi dah share..testimoni dah share..kalau tak reti reti jugak nak buat...tak jadi jadi jugak donut...malass la nak cakap apa...

Tengsss Ima..share resepi kat FB..tengss Mass..share plak kat Dapur manggih mu..Tengsss Izah daut..membakar semangatku nak buat donut ni..tapi tetap ada selit malasss...


Monday, January 13, 2014

Harian Metro - 8 January 2014







Seusai sahaja melangkah tahun 2014, saya di lamar lagi oleh Harian Metro ruangan Majalah Metro.Kali ini meminta saya berkongsi menu kategori "desert". Kalau ikut perkiraan..ini kali ke 4 dah saya diberi peluang masuk ruangan ni. Perasaan dah tak macam memula masuk aa...excited tak sangga. Kali ni biasa aje.....ye la..apa nak kecoh..apa nak excited..menu dan resepi tu yang simple sangat. Idah ler manggih mana pun.
Saya pernah kongsi resepi ni dulu. Leh la terjah SINI.

Tapi excited nak citer kat pondok ni sebab...ini aje lah citer terbest setakat tahun 2014 ni. Hahaha poyooo je. Sadiss...wartawan datang on 1January...amik gambo bagei..Dak comel Faizah wartawan tu dah khabo masa datang....akak, next week kuar aaa wesepi akak ni...ooo ok..menten tak cakne...dah petang tu Faizah ni memaklumkan pada saya...terus call umah suh anak simpan elok2 paper..ibu nak tengok...Balikkk...memang elok zahirnya..phiewww selamat. Tapi belek punyer belek...uhuk2 tipah tertipuuu..Kat luar aje elok, kat dalam dah ada tompok tompok minyak daaa....depa buat alas masa makan depan tibi wupanya...Tapi amik jugak la...nak simpan sebagai koleksi..leh la tunjuk kat cucu cucu sok..yang nenek dia pernah masuk suwat khaba...hahaha....nenek yang poyooo. Haii entah sempat ke idak ye saya melihat cucu saya....idup dan mati itu sesaat je jaraknya...



Friday, January 10, 2014

HELLOO...dah masuk tahun 2014





Salam semua....salam 2014. Helloooo dahhh 10 hari masuk tahun 2014 tau. Bawu skang nak wish selamat tahun baru kat kawan kawan layar lara.!!! Ya ammpunzzzz apa kes tu? Kalau bubur, bukan takat dah basi..dah tumbuh kulat pun kan.Hah!..apa alasan kali ni? Bz?cehhh...dah muak dengan alasan ni...Malas??? also same ..alasan stereotype ! Tapi alasan apa lagi yang ada? Tak kan nak bohong kotttt. Tapi kalau saya bohong pun, uolls bukan tahu kan...create plak citer sensasi..konherm malatop ! Aci????? Heeeee...


Tingat plak ada sowang member saya ni..dia wasap.. wish Hepi new year kat saya on 1st January tu...tragisnya, bawu semalam saya reply wasap dia. Selamba dia reply...ehh ko pakai calendar negara mana? or Planet mana ekkk..aku wasap ko 1st January bawu sakang ko wish new year kat aku. Ke ko salah adjust date or ko bawu tersedar dari koma..??.perghhhhh!!!! Debus! debus! kena baikkkk dari member tu....kaw kaw dia perli saya...grrr grrr...But then, saya gelak sendiwi baca wasap dia.Sikit tak rasa marah or kecik hati dengan ayat sadis dia tu. Memang betul pun...kawan apa la saya ni...hilang senyap sunyi dengan dunia sendiwi aje.Sampai wasap pun tak leh nak reply.Dah hilang jari ke untuk menaip nak reply wasap dia? Kheennn..





Sama la jugak dengan kes saya kat layar lara ni...pondok saya ni...senyap sunyi habis!Yess..betulll....ini blog saya...memang dunia saya la kann...So, suka hati saya la nak senyap ke..nak hapdet sokmo ke...or nak apa skali pun...tapi saya lupa..saya ada follower...saya ada kawan kawan layar lara yang sudi singgah pondok sini..yang sudi tanya khabar..and ada tu sangat prihatin kat saya ( errr ada ke...perasaann & syok sendiwi..hehehe) Jadi saya tak boleh la pentingkan diri...maybe ada adik adik layar lara yang baru nak berjinak jinak dengan dunia masakan dan perlu bantuan...bertanya kat N3 yang dolu dolu..tapi haghrammmm ahhkak tak amik kesah ekk... kalo camtu totop aje la pondok ni kann...The best thing...from dunia blogger la saya dapat kawan kawan baru..pehtu nak stop camtu je...putuskan silaturrahim begitu sahaja...Ohh sangat merugikann...

Demi tak mahu saya terus dalam kerugian, saya kena cari keuntungan! ye...kena untung!!!...errr..tapi apa kaitan dengan keuntungan ni...macam dah lawi tajukssss je. Haissshhhh! Moh la ke point sebenonya...Point dia simple! Just nak ucap selamat tahun 2014. Moga tahun 2014 ni memberi lebih kebaikan kepada uolls. 2013 dah jadi sejarah.Setiap yang berlaku tu pasti ada hikmahnya dan panduan untuk kita terus menempuh tahun 2014. Maybe dah agak lambat ucapan saya ni...tapi tak kira..saya tetap nak ucap jugak.. blog saya..dunia saya kan...so??? paham paham aje la...muahahaha...bawu je kat atas tu cam ayat insaff...tiber je tuko tumbuh tandukkk...




Ok In sha Allah...nanti kita citer lagi..share citer citer terkini or citer imbasan tahun lepas...ye la..citer drama pun sokmo ada flashback ...saya pun akan ada agenda gitu...bawu la bervariasi.




Bongsu ibu dah beso..dah sekolah tahun ni.
Excited sangat!! Baju tu beso..saiz utk dia xde stock tapi naakkkk jugak
Udah macam kain sengkert plak suar dia
Hari pertama persekolahan seronok sangat sampai tak nak balik
Komen dia ;-
"Sekolah tu sedap la ibu, ramai pompuan.."
Errkkk!!! Ibu terkedu.