Monday, September 17, 2012

Puding Peach





 Semalam  soti sempena 1 mesia. Tempahan pun xde.Apa lagi santai la kan...Hati pun manyak senang bila dapat bewita yang Uncle AL is getting better.Thanks to ZUL keep up date us. Tapi hati kembali tegang bila melayan episod 12 Adam & Hawa. saje repeat lagi.Padahal jumaat lepas sakan layan ngan kak mazni kat opis.Layan lagi demi nak menghayati citer. Ohhh Deritanya jiwa yang ditanggung oleh Ain...siksa je wase.Padan muka ko CA...Dah tu..yang ko pegi layan citer tu nape.kan tak pasal pasal jiwa tu terseksa jugak.So tanggung la sendiwi. Cari penyakit! Intan aka Ibu Muhsina jom..jom jumpa AA...together  gether tau...eeeee gedik!






Dah, sila kembali ke alam nyata. Mari nikmati puding peach yang memang jadi igauan jaman kami belajar nunnn di utara dulu. Asal saya balik umah makcik saya kat Alor setar, konherm dengan tanpa rasa segan Datin Chah, Mem presiden akan rekues puding ni. Sampei lekat la nama puding ni nama puding bibik.. *__*. Rasanya lama ammat tak buat puding peach. Semalam atas dasar kasih sayang saya buat puding peach  sbb myrambo rekues...heeee nampak sgt dah hampir lali tanggungjawab.Bila rekues bawu ingat nak buat.Sebelum ni pandai je buat itu ini...ammpunnnzzz..

Korang..nak citer ni...puding ni bila sejukkk...pehtu makan dengan koktail...aduhhhh..sedapppnya tak tau nak cakap la..Ekk tak caya? tak caya sudah..tak paksa pun. Ada bran cuba la buat kalo nak bukti...nah salin wesepi ni...simple je..




PUDING PEACH
Resepi @ bibik Kenit
Olahan : CheAnn @ Dari Duniaku...

Bahan bahan

  • 1 bungkus agar bertali tu (50grm)
  • 2 biji telur
  • 1 tin buah peach (saya guna tin besaaaa)
  • 1 tin susu cair
  • Gula secukupnya ikut kemanisan yang anda suka
  • Air secukupnya 

* Note: Bila guna agar agar tali saya selalu guna petua mak, sukat air ikut saiz plastik agar2 dan lebihkan sedikit. Dalam kes terpencil ni saya guna 1 1/4 air yg disukat dari plastik agar2 tu.InsyaAllah...sedang2 je air tu..





Cara cara

  1. Basuh agar2 tali, potong2 dan rebus hingga hancur. Tapis ,, masukkan balik dalam periuk, masak dan masukkan gula.masak hingga gula hancur
  2. Blend buah peach, telur & susu cair
  3. Masukkan dalam agar agar yg dah masak tu. cedok sikit sikit buih2 kat atas hingga xde buih.
  4. Sentiasa kacau dan masak hingga mendidih
  5. Letak la dalam acuan kecil2 or loyang kegemaran..biar sejuk..or bole terus masuk peti'ess

Selepas 2-3 jam..letak dalam peti'es...bole la makan....




Err...teruja dak?..Takkk....issshhh nyammpah!


17 comments:

Uncle Lee said...

Hello Rossa, how I wish I am your neighbour. I buy crabs or durians present you, then maybe dapat jempu makan your house.

Wow! This pudding, boleh not only lupa nama mak, nama sendiri pun lupa....looks sooooo good!
Rossa, other people make desserts, but you create a masterpiece, macham enam bintang restaurant.

Oh ya, now almost autumn where I am, peaches can be seen in farms, even in house gardens, and quite cheap at supermarkets.

I really love your presentation....and your last pic, the colours....da la saya tengok I da lupa nama saya, ha ha ha.
You have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

Chah said...

owh...terbaik!!! huhu...rindu kak bibik!!!!! kirim salam semanis puding peach kat bibik hoqqay...

CA said...

Hii Lee..
I wish can be your neighbour also..leh dapat bunga..leh dpt kasut...henbeg..hehe...aci?

Lee..you kan..memanjang lupa nama mak..sgt derhaka tauuu...bawu desert sempoi camni.berrum I pakaei kebatat sambil masak..konherm you lupa dawatan tewusss....

Thanks Lee drop my pondok and your compliment...wahh behnya sana musin peach ekk..macam bole buat tu..yummy..you pos satu kontena kat I la..then i buat pesta peach here..panggil sis Q, marie & Mel..Uncle AL pun dah sihat then ask ZUL bawak uncleAL join our festa..lalalala...

Have a nice day..take care and terima kasih seribu...

CA said...

Opocot..hang ni chah..macma tau je kalo aku sebut nama darran entry aku..ada bela ka...hehe

InsyaAllah ujung burran 9 ni bibik mai umah kat jengka...akan kusampeikan salammu itewww...

Anonymous said...

CA pompuan banyak cantik,ni Zul saya jalan2 tutup mata tapi jumpa jugak halaman kampung CA,sebab dapat aroma pudding peach,kami bear semua bolih dapat cium barang baik berbatu2 jauh pun dapat aroma nya.Ari ni bangun lambat tapi dapat gambaran best sekali...

Anak Melayu bermadah seloka,
Senyum ketawa si anak manisku;
Siang malam Pa Zul merana,
Ketagih pada puding peach manismu.

AIR LIUH MELELEH PA ZUL KETAGIH

NAK SIKIT BOLIH,SIKIT AJE JADILAH.



Zana said...

vah vah.. kalau sejuk lagi sedapkan... sejuk je lalu tenggorok lalu turun ke usus kan kan..

Queenie said...

kehkehkeh...

lawak sungguh abe ZUL mu itu!

sis, lama dah tak makan nih! last makan kat umah adik 4-5 tahun lepas.. makan sejuk2 best tol kanz? koi suka semua jenis puding tp tak wajin nak buatnya la...aok punya baking ng puding semuanya cantik2, sure best punya...bila la nak jemput datang makan sampai tertiton hehehe...

happy kan uncle AL dah semakin sehat...kena puasa tekan kibod dulu tu...bior sampai betul2 sehat baru leh join ur partay...aok jgn lupa sama koi eh!

Rohah said...

mmmm kak Ann, sedapnya kalau dapat jamah ketika ni..

Amelia said...

Hi Rossa, yuhhhuuu...I bawak tupperware nak tapau. I ambik separuh, kasi Uncle Lee 1/10 cukup sebab nanti dia lupa nama sendiri dan nama mak susah. LOL

Ini ada peach satu kontena wat party jangan lupa I tau. Kita buat dessert, nanti bear2x pulak mabuk sleepjalan. LOL

Dah lama tak makan peach pudding, yours nampak cantik molek.

Have a nice week ahead.

Anonymous said...

I think other web site proprietors should take this site as an model, very clean and great user friendly style and design, as well as the content. You're an expert at this stuff!

Mamasya said...

Aslmkum CA.nengok puding peach tu dah terasa nyamannya bila mkn....rasa manis masam....sedapppnya...

CA said...

Zana...sgt benar apa yg dikata...nyamnnnn masuk kot anak tekak..heee...

CA said...


Jalan2 totops mata sampei jugak kat pon dok saya...manyak kuat deria bau abe ZUL..memang all bear gitu ekk..

Auchh ada pantun aaa..jenuh gali2 sana sinunzzz nak jawab pantun..maap la kalo idak seindah bahasa ye..

Anak melayu bermadah seloka
Seloka bersama si gadis ayu
andai benar sungguh dikata
kata2 PA Zul buat sy terharu

meh sini meh...jgn kasi air liuh leleh.nanti banjir...hehe..

Thanks ZUL..singgah sini..

CA said...

Sis Q...

Pandai all bear gurau senda kan..kan..
Sis..ojo koyo ngono la...ilmu guwe cetek lagi bab masak2.umur dah senja pun...

err..nak ajak makan2? bila..beriyani kambing ke...best..best...buat makan2 jgn lupa daku tauuu...muahhh!

Alhamdulillah kan Uncle AL dah semakin sihat.even x nampak tapi dgr khabar pun dah seronot..kan..kan...

CA said...

Rohah..akak dah e-hulur..so dah dapat kan..heeee ;)
tq singgah sini..muahhh!

CA said...

Yuhuu Amelia

Hepi you sempat e-take my puding.sedap dak? sedappppkan. U dah bg Lee ke? nape pondok dia kosong ekkk...Lee dah pindah ke...suspen la..

Have a nice weekend to you too...take care...muahhh!

CA said...

W'salam mamasya..

gitula rasa puding ni...makan sejuk2..lemak manis masam...memang nyamannn sgt.kalau makan rasa susah je nak stop...heeee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...