Monday, July 11, 2011

Red Velvet Cake aka RVC

Muah.muah..dah dua kali tau aku buat kek ni. Maklum la kek yg tengah hangat dipasaran. So meh aku share resepinya. Resepi ni bukan wesepi aku pun..sana sini blog fofular dok citer pasal kek ni. So hasil aku terjah sana..sinunzz blog fofular maka terhasil la RVC ni. Setiap empunya blog yg dah pernah buat kek ni memberi komen sedap dan aku setuju banget wehhh...memang sedap.Cuma aku tingin gak nak wase RVC yg kat kedai2 kek glamer tu...camno ekk wasenya...mesti lg yummy. Sebab tarap2 aku yg hampehh bab kek pun sedapp..ni plak pakar2 kan..sure sedap. pehtu kan..kek ni cantikkk je...mewahhh gebussss...masa pertama kali buat memang dok sempat nak amik gamba..wugissss..yg kedua ni ada silap skit...tang mana silap tu adalah jeng..jeng...meh tengok gambo dulu...


haaa tengok tu cantik je aku wase...bole la untuk owang yg cempedak diluar pagar mcm aku ni..cawi galah pun tak bewape nak jumpa...huhu


Resepi ni aku terjah dawi satu blog ke satu blog...memula pg kat Cikmin pehtu Cikmin suwuh plak pg blog Irma...memang merata aku jalan..tapi behhh...berbaloi-baloi jalan2 blog pakar ni..mar-be-les.bnyak ilmu.Terima kasih buat Cikmin dan Irma...mohon untuk share ekk. Sebab wesepi u all dlm bahasa mesia..senang nak paham..yang digugelkan tu banyak dalam bhs omputis..malas betul nak bukak kamus..tapi bab praktikal aku terjah plak kat sini. emm...meratakan aku jalan nak buat kek ni...tapi kowang follow je apa cikmin pesan..apa Irma tu pesan..insyaAllah jadi..ok moh..moh kita jenguk wesepi

Resepi Red Velvet Cake

Bahan A
250 gram (21/2 cwn) tepung gandum @ tepung kek
1 tsp baking powder - kalo guna tepung kek tak perlu
1/2 tsp garam
2 tsp cocoa powder
*Ingatan : tepung, baking powder & cocoa powder tu ayak dulu bawu sukat ekk...)

Bahan B
*campur dan kacau sebati.
240 ml buttermilk
2 tbsp pewarna merah
*Pilihan kedua - sekiranya korang tak jumpa buttermilk di kedai. Usah bimbang. Campurkan 240ml susu segar dan 1 tsp cuka. Biarkan mereka bermesra bersama selama 10 minit sebelum digunakan. Buttermilk ni pun mahal jugak.Jumpa kat Bagus Bakery sek.13 Shah Alam 600ml@RM9.90. Itupun harga offer katanya.Kalo tak offer ntah bape regenya...next konherm aku guna cara mudah dawi aku nak terjah shah alam takat nak beli buttermilk...letihhhhh

Bahan C
113 gram butter
300 gram @ 11/2 cwn gula kastor
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla

Bahan D
1 tsp cuka masakan
1 tsp baking soda

Topping - Cream Cheese Frosting.
227 gram cream cheese Philadelphia
227 gram mascarpone
1 tsp esen vanilla
1 cawan gula ising
360 ml whipped cream
*Nota kaki : guwe derhaka skit kat part topping ni. Mascarpone n cream cheese tu guwe balun 250 gram..malas nak timbang..pehtu belen nak buat apa plak setakat 13gram..
Whipped cream tu pukul sampei dia kembang gebu...jgn over pukul nanti dia nangis tewus jd ketul2..uhuk2 ni pengalaman guwe aaa.Sesape yg agak maleh tu beli aje whipping cream ready tu yg dlm botol tinggal spray...habis citer
Mascarpone ni plak x semua kedai jual bhn2 kek ada...mujur kat Bake With Yen puchong ada...psst..mahal banget mascarpone ni...tapi siyess guwe ckp...kombinasi dgn mascarpone ni buat toping kek enak bangettt dong...yummmy...muahhh!

ok moh kita start buat kek.

1.Bahan2 A lepas ayak mana yg kena ayak..sukat dan campur semua kasi dia semerra arram..letak tepi.kita beralih arah ke Bahan2 C.Sbb bhn2 B dah ckp apa nak buat kat atas..xyah ulang tayang la..penat nak taip >_<

2. Bahan C - Pukul butter dgn gula sampai kembang.Dlm 4-5 menit kembang la..bergantung pada kadar pukulan memasing...lepas tu masukkan la telur sijibik demi sejibik...last masukkan esen vanila.

3. Emm langkah seterusnya adalah nak masukkan bhn2 A dan bhn2 B kedalam Bahan2 C.Haaa...jgn konhiuszz plak abc..abc..masukkan bhn A dan bhn B berselang seli ke dalam bhn C..itu je..

Sebelum melakukan langkah seterusnya, pastikan anda dah ready bekas pembakar yg 9" punyer tu dua.Kalo xde pun xpe..guna yg besar sikit...ye la setengah tu oven tak muat nak masuk skali 2 bekas pemakar....and oven dah preheat.

4. Satukan bhn2 D...dia akan berbuih bila bersatu...dah nampak buih reda segere masukkan dlm adunan yg kat step 3 tu...kacau dgn segere bagi rata or semerram arram then cepat2 masukkan dlm bekas dan bakar. Suhu ni pun ikut saiz oven masing2 la...mcm guwe..guwe guna suhu 170'c. Bakar selama 30 menit ya bukkk..Bila dah 20 menit turun kan suhu kepada 160'c.Guwe follow stail Irma. elok 1/2 jam off oven.bio kek kat dlm oven 5 menit bawu kuarkan..

5. Sejukkan kek pada suhu bilik. Kalo nak senang bahagi 2 or 3 kek tu..bila dah sejuk suhu bilik, balut dgn plastik masukkan dlm peti ais..bukan apa..senang time nak potong2..sbb kek ni gebuu sgt...bisa berderai nanti kalo angkat nak buh toping between kek..kalo dah berderai..maka berderai jugak la airmata...so sape nak tanggung (*_^).

6. Agak2 kek dah dok dlm peti ais 4-5 jam bole la start buat topping cream cheese tu.Memula pukul dulu whiped cream kejap sampei whiped cream jadi kembang gebu lembuttt...buh dlm peti sat. Then kita start pukul cream cheese n mascarpone n gula sampei kembang...pehtu buh skit esen anilla..pukul skit lg.dah kembang masukkkan la whiped cream yg kita buh dlm peti tadi. gaul rata semua...rasa skit..emmm sedapp betul la topping cream ni....

7. Bila topping cream dah ready kuokan la kek tu..potong or bahagi 3..ikut suka kita...Bila dah masuk dlm peti senang nak potong bahagi kek ni. mulakan selapis demi selapis la selang seli buh topping cream.pehtu buh bahagian luor plakss..sape yg dah mahir sure kek tu shanntik je..cam guwe yg giler amatur ni....itu je la hasilnya..utk hiasan terpulang kepada kretiviti memasing...aku buh bunga simple gitu je la..pehtu hok cam serbuk tu..kalo dgor dlm joyof baking tu advise guna kelape kering pehtu kasi kaler merah...aku memang gemo juge derhaka ala2 Chef Mat gebu..so aku guna je serbuk kek yg masa potong tu...maklum la tgn tak bedung..masa potong tu sengat benget..nak kasi rata kena la cantas2 adjust skit...haa hok cantas mencantas tu la guwe seroikan..pehtu guwe tabur aa...amcam kreatif? Emm lepas ni sure ada yg follow....I looike..
Yess..dah siap kek..buh plak dlm peti kejap..tapi kalo tak sabo borre je nak ngap tewus...takdak hal..lu punyer kek...blasah je la...haa tengok ni..

Siap je tewus nak potong....



Yummy..ready nak ngapp... >_<



Aiseyy...takde langsung tangan seni...tak rata langsung itu topping..grrr grr



 Nampak...bukti tgn tak bedung...belah kek tak sama beso tebalnya...grrr grrr



emm..bila dah start ngap ada aku kesah ateh ngan bawoh dok same beso tebal...

Psst pstt..teruja dok? Ishh kalo dok teruja gek..memang u all xde pewasaan la...behhh siot kek ni...hehe...utk owang yg suka aa..kalo owang jenih dok suka kek..bio la berjuta khabo sedap..bagi deme dok sedap juge..bubuh aa gambo ghairah camno pong..deme dok berahi juge...taste tu terletak pada org yg merasa..bukan pada apa yg dia rasa..perghhh berfalsapah sampah lakss...

Sebelum aku tutup tirai RVC ni..sejuta ribuan terima kasih utk empunya blog yg aku singgah senyap2 tu...halal ekk follow wesepi ni...Alhamdulillah...kepada yg berminat nak tempah bole la hello hello 013- 605 1905. (*_^)

























4 comments:

Ibu Rawiwa said...

salam ca,

wahhhhhh dah jadi tokey kek pulok.. suka2
nak copy yerr resepi nih.. mana tau ghajin nak buat.. tak penah torai lagi tapi seantero donia sebuk cakap pasal RVC nih!

IntanRizal said...

nanti intan turun jputra beight boleh la rasa RVC che unn yea...

CA said...

Salam Ibu Rawiwa...

Waduh2...mujur kenal anak2 mu yg cute tu...cuba jgn x cuba..x susah sgt...insyaAllah jd..muahhh!

CA said...

Intan..
No hal beb..hello2 tau nak mai..sepesel buat utk intan..muahhh!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...