Monday, July 11, 2011

Red Velvet Cake aka RVC

Muah.muah..dah dua kali tau aku buat kek ni. Maklum la kek yg tengah hangat dipasaran. So meh aku share resepinya. Resepi ni bukan wesepi aku pun..sana sini blog fofular dok citer pasal kek ni. So hasil aku terjah sana..sinunzz blog fofular maka terhasil la RVC ni. Setiap empunya blog yg dah pernah buat kek ni memberi komen sedap dan aku setuju banget wehhh...memang sedap.Cuma aku tingin gak nak wase RVC yg kat kedai2 kek glamer tu...camno ekk wasenya...mesti lg yummy. Sebab tarap2 aku yg hampehh bab kek pun sedapp..ni plak pakar2 kan..sure sedap. pehtu kan..kek ni cantikkk je...mewahhh gebussss...masa pertama kali buat memang dok sempat nak amik gamba..wugissss..yg kedua ni ada silap skit...tang mana silap tu adalah jeng..jeng...meh tengok gambo dulu...


haaa tengok tu cantik je aku wase...bole la untuk owang yg cempedak diluar pagar mcm aku ni..cawi galah pun tak bewape nak jumpa...huhu


Resepi ni aku terjah dawi satu blog ke satu blog...memula pg kat Cikmin pehtu Cikmin suwuh plak pg blog Irma...memang merata aku jalan..tapi behhh...berbaloi-baloi jalan2 blog pakar ni..mar-be-les.bnyak ilmu.Terima kasih buat Cikmin dan Irma...mohon untuk share ekk. Sebab wesepi u all dlm bahasa mesia..senang nak paham..yang digugelkan tu banyak dalam bhs omputis..malas betul nak bukak kamus..tapi bab praktikal aku terjah plak kat sini. emm...meratakan aku jalan nak buat kek ni...tapi kowang follow je apa cikmin pesan..apa Irma tu pesan..insyaAllah jadi..ok moh..moh kita jenguk wesepi

Resepi Red Velvet Cake

Bahan A
250 gram (21/2 cwn) tepung gandum @ tepung kek
1 tsp baking powder - kalo guna tepung kek tak perlu
1/2 tsp garam
2 tsp cocoa powder
*Ingatan : tepung, baking powder & cocoa powder tu ayak dulu bawu sukat ekk...)

Bahan B
*campur dan kacau sebati.
240 ml buttermilk
2 tbsp pewarna merah
*Pilihan kedua - sekiranya korang tak jumpa buttermilk di kedai. Usah bimbang. Campurkan 240ml susu segar dan 1 tsp cuka. Biarkan mereka bermesra bersama selama 10 minit sebelum digunakan. Buttermilk ni pun mahal jugak.Jumpa kat Bagus Bakery sek.13 Shah Alam 600ml@RM9.90. Itupun harga offer katanya.Kalo tak offer ntah bape regenya...next konherm aku guna cara mudah dawi aku nak terjah shah alam takat nak beli buttermilk...letihhhhh

Bahan C
113 gram butter
300 gram @ 11/2 cwn gula kastor
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla

Bahan D
1 tsp cuka masakan
1 tsp baking soda

Topping - Cream Cheese Frosting.
227 gram cream cheese Philadelphia
227 gram mascarpone
1 tsp esen vanilla
1 cawan gula ising
360 ml whipped cream
*Nota kaki : guwe derhaka skit kat part topping ni. Mascarpone n cream cheese tu guwe balun 250 gram..malas nak timbang..pehtu belen nak buat apa plak setakat 13gram..
Whipped cream tu pukul sampei dia kembang gebu...jgn over pukul nanti dia nangis tewus jd ketul2..uhuk2 ni pengalaman guwe aaa.Sesape yg agak maleh tu beli aje whipping cream ready tu yg dlm botol tinggal spray...habis citer
Mascarpone ni plak x semua kedai jual bhn2 kek ada...mujur kat Bake With Yen puchong ada...psst..mahal banget mascarpone ni...tapi siyess guwe ckp...kombinasi dgn mascarpone ni buat toping kek enak bangettt dong...yummmy...muahhh!

ok moh kita start buat kek.

1.Bahan2 A lepas ayak mana yg kena ayak..sukat dan campur semua kasi dia semerra arram..letak tepi.kita beralih arah ke Bahan2 C.Sbb bhn2 B dah ckp apa nak buat kat atas..xyah ulang tayang la..penat nak taip >_<

2. Bahan C - Pukul butter dgn gula sampai kembang.Dlm 4-5 menit kembang la..bergantung pada kadar pukulan memasing...lepas tu masukkan la telur sijibik demi sejibik...last masukkan esen vanila.

3. Emm langkah seterusnya adalah nak masukkan bhn2 A dan bhn2 B kedalam Bahan2 C.Haaa...jgn konhiuszz plak abc..abc..masukkan bhn A dan bhn B berselang seli ke dalam bhn C..itu je..

Sebelum melakukan langkah seterusnya, pastikan anda dah ready bekas pembakar yg 9" punyer tu dua.Kalo xde pun xpe..guna yg besar sikit...ye la setengah tu oven tak muat nak masuk skali 2 bekas pemakar....and oven dah preheat.

4. Satukan bhn2 D...dia akan berbuih bila bersatu...dah nampak buih reda segere masukkan dlm adunan yg kat step 3 tu...kacau dgn segere bagi rata or semerram arram then cepat2 masukkan dlm bekas dan bakar. Suhu ni pun ikut saiz oven masing2 la...mcm guwe..guwe guna suhu 170'c. Bakar selama 30 menit ya bukkk..Bila dah 20 menit turun kan suhu kepada 160'c.Guwe follow stail Irma. elok 1/2 jam off oven.bio kek kat dlm oven 5 menit bawu kuarkan..

5. Sejukkan kek pada suhu bilik. Kalo nak senang bahagi 2 or 3 kek tu..bila dah sejuk suhu bilik, balut dgn plastik masukkan dlm peti ais..bukan apa..senang time nak potong2..sbb kek ni gebuu sgt...bisa berderai nanti kalo angkat nak buh toping between kek..kalo dah berderai..maka berderai jugak la airmata...so sape nak tanggung (*_^).

6. Agak2 kek dah dok dlm peti ais 4-5 jam bole la start buat topping cream cheese tu.Memula pukul dulu whiped cream kejap sampei whiped cream jadi kembang gebu lembuttt...buh dlm peti sat. Then kita start pukul cream cheese n mascarpone n gula sampei kembang...pehtu buh skit esen anilla..pukul skit lg.dah kembang masukkkan la whiped cream yg kita buh dlm peti tadi. gaul rata semua...rasa skit..emmm sedapp betul la topping cream ni....

7. Bila topping cream dah ready kuokan la kek tu..potong or bahagi 3..ikut suka kita...Bila dah masuk dlm peti senang nak potong bahagi kek ni. mulakan selapis demi selapis la selang seli buh topping cream.pehtu buh bahagian luor plakss..sape yg dah mahir sure kek tu shanntik je..cam guwe yg giler amatur ni....itu je la hasilnya..utk hiasan terpulang kepada kretiviti memasing...aku buh bunga simple gitu je la..pehtu hok cam serbuk tu..kalo dgor dlm joyof baking tu advise guna kelape kering pehtu kasi kaler merah...aku memang gemo juge derhaka ala2 Chef Mat gebu..so aku guna je serbuk kek yg masa potong tu...maklum la tgn tak bedung..masa potong tu sengat benget..nak kasi rata kena la cantas2 adjust skit...haa hok cantas mencantas tu la guwe seroikan..pehtu guwe tabur aa...amcam kreatif? Emm lepas ni sure ada yg follow....I looike..
Yess..dah siap kek..buh plak dlm peti kejap..tapi kalo tak sabo borre je nak ngap tewus...takdak hal..lu punyer kek...blasah je la...haa tengok ni..

Siap je tewus nak potong....



Yummy..ready nak ngapp... >_<



Aiseyy...takde langsung tangan seni...tak rata langsung itu topping..grrr grr



 Nampak...bukti tgn tak bedung...belah kek tak sama beso tebalnya...grrr grrr



emm..bila dah start ngap ada aku kesah ateh ngan bawoh dok same beso tebal...

Psst pstt..teruja dok? Ishh kalo dok teruja gek..memang u all xde pewasaan la...behhh siot kek ni...hehe...utk owang yg suka aa..kalo owang jenih dok suka kek..bio la berjuta khabo sedap..bagi deme dok sedap juge..bubuh aa gambo ghairah camno pong..deme dok berahi juge...taste tu terletak pada org yg merasa..bukan pada apa yg dia rasa..perghhh berfalsapah sampah lakss...

Sebelum aku tutup tirai RVC ni..sejuta ribuan terima kasih utk empunya blog yg aku singgah senyap2 tu...halal ekk follow wesepi ni...Alhamdulillah...kepada yg berminat nak tempah bole la hello hello 013- 605 1905. (*_^)

























Sunday, July 10, 2011

Nasi Goreng Daging

Emm..seberrum menutup mata nak la share menu dinner kita malam tadi.Simple je.ekceli anak2 memang rekues nak nasi goreng kampung dari lunch tadi tapi ibu wase cam dah jemu dengan nasi goreng...tapi tak larat nak dengar permintaan demi permintaan so ibu layannzz...tapi sowi ekk ibu tuko menu jadi nasi goreng daging.
Emm macam wesepi baru je kan...tapi benonya adjust lauk lunch yg ada belen sikit tu..daging goreng kunyit.
Ce tengok gambo ni..memang simple gilerr..

Haa...memang simple.nama je gempaks...alaa..kita yg masak suka ati kita la nak bubuh apa & nak kasi nama menu ni kan...janji sedappp

okey meh tengok wesepi kot2 ada yg tetiba tingin or ada daging goweng kunyit yg lebih so borre la follow...muah2

Bahan2

10 cawan nasi Sejuk( memang dah masak time lunch..errr rakyat ramaei kena la byk ekk..jgn terkejut nengok 10 cawan tu...ammpunzzz)
2 ulas bawah putih
5 biji cili api - u all nak pedas tambah la. kat umah ibu ni wamei kanak2 riang maka cili kena la limited...
1 sudu ikan bilis (sejemput tgn u all dah ler..)
2 biji telur
Daging goreng kunyit belen2 lunch - dikisar
Garam dan perasa secukupnya
Bawang goreng & daun sup utk hiasan

Cara masak
1. Nasi sejuk tu seroikan bior tak berketul2
2. Campur n gaul mesra dgn daging yg dah kisar
3. Tumbuk bawang putih, ikan bilis n cili hingga lumat
4.Tumiskan bahan2 tumbuk hingga naik bau, masukkan garam dan serbuk perasa, kacau then masukkan nasi.goreng hingga bahan2 mesra...
5.Bila nasi dah mesra..rasa la..kalo dah cukup perasaan sgala..masukkan la telur..besarkan api sikit dan gaul mesra la bio telur na nasi jd semerra arram...gitu..
6.Dah semerra sgala angkat la buh dlm bekas..tabur bwg goreng n daun sop..
sedia utk dimakan....anak2 ibu baru tumis  bawang pun dah sibuk dok kat dapur tak sabo..hai anak anak...
Bila siap je..zassss.....serang...maka ibu terpaksa tahannn demi ibu nak snap gambo jap...ammpunzzz ye anak2 ibu....muahhh!



Wednesday, July 6, 2011

5 July... 13th Anniversary...Red Velvet Cake

Saje je amik soti date 5 July..bukan la taksub sgt nak selebrate...tapi dalam pada kata tak taksub..tiap tahun date ni kalo jatuh on working day konherm aku amik soti..Apa barranggg..kata tak taksub tapi siap buat kek tu.Eh tapi kek ni kek yg tengah grammerrr kat mesia tau....orang kata sedapppp sangat. si Nik awex kelate opismate aku tu sokmo dok citer kek ni sedap..siap gaya memek muka digayakan demi nak mengkhabo ke aku kek ni sedap. Well aku dah cuba buat la kek ni....oleh kewana aku dok pernoh makan hok kat kedai so aku tak tau la kek aku ni jadi ke tak jadi..maka pertama kali buat kek ni aku bawak la sikit kat opis..pergghhhh...bersungguh si Nik ni makan...siap komen kek aku 10x ganda sedap dawi kek hok dia makan kat Empire. Biar betul awex ni...ke saje nak amik ati sebab aku bwk kek...tapi semua ahli rumah No 1 Jalan Prima 7/6 pun dok komen ckp sedap..Maka dengan terpaksa aku terima la komen mereka yg kek aku sedap..

Jeng..jeng..sempena anniberseri aku yg ke 13 ni..maka aku rajinkan diri nak buat skali lagi..semangat beb sbb org dok puji sedappp...kali kedua buat kiwa dah mahir skit la...so cantikkk gitu keknya...yg memula dulu x sempat pun nak amik gambo..cepat je lico...Haa...meh aku tunjuk gambo kek aku..sure wamei yg terliur..dan yg paling aku suspek..wamei yg tak kan caya kek ni aku yg buat..


Nak kata senang..idak le senang..nak kata susah...idak le susah sgt...tapi utk mereka2 yg bawu pertama kali nak cuba...memang berbaloi...follow je wesepi tu...jgn derhaka utk pertama kali.kalo dah mahir...sapa ada kesah lu mau derhaka kat wesepi tu..tak jadi kalu lu tanggung sindrik..Next N3 aa aku citer detail RVC ni.Mata dah ngantuk la.esok nak keja..

Sebagai penutup cerita duniaku...Alhamdulillah.....tanpa sedar dah menjangkau 13 thn usia perkahwinanku. Suka duka tanggung bersama. Thanks my hubby..alwaz with me...alwaz luv me..muahhhh! I luv U 2..Thank you Allah...Thank you Allah.. isshhh  tetiba plak wase nak  nyanyi lagu Maher Zain tu... >_<

Salam....



Monday, July 4, 2011

13 Tahun yang lalu di waktu ini....

Wehh...dah 13 tahun berlalu.Ajaibnya aku  masih ingat apa aku buat waktu ni...Yess..time ni aku dok kemas2 apa yang patut.Segala debaran telah berlalu..Secara rasminya aku telah menjadi isteri.Time ni mata sikit pun tak ngantok.Dok sibuk layan bibik2 usik2 aku...pehtu ngemas2 bilik...sambil tengok2 muka kat cewmin..emm lawa jugak aku ekk << perasan le kejap. Time aku nikah xde sape pun make up aku..seme make up sindrik aje..alat make up pun pinjam bibik aton n bik leha...sengkek gilerrr kan..ye ke aku sengkek? yang aku tahu aku tak minat make up..dan tak berminat pun nak beli sgala mcm jenih make up tu..sbb aku tahu aku memang dah lawa pun...hua..hua.. skali lagi puji diwi sendiwi....

Eh apa aku melalut ni..point imbas kembali 13 thn yg lalu just nak luahkan wase bersyukurnya aku menjadi seorang istewi..dan paling rahmat aku ibu kepada 5 owang anak je...wase cam sikit kan. dulu memang ada niat nak tambah.Target pun nak 6 atau 7. Tetapi memandangkan faktor usia aku wase cukup sampai disini saje... biarlah org yg masih muda belia menambahkan umat muhammad.Apa baranggg ahhkakk yg dah nak masuk 4 siri ni nak branakss lg. Kang doktor suwuh teran ahhkak terann lain..kang susahhh. Tak gitu. Tetapi bak kata owang kita takleh melawan takdir..."kun faya kun" gitu..Andai itu takdirNya..ehh cam tajuk nobel plak...sape ahhkak nak menolak...andai itu takdirnya ahhkak tetap tewima...tetapi jauh disudut hati aku berdoa andai itu rancanganNya kepadaku, akan kudoakan rancangan itu beralih arah kepada teman2ku yang masih menunggu untuk menimang cahaya mata....Supaya mereka mendapat peluang merasa menjadi ibu..merasa mejadi bape..insyaAllah..amin..

Alhamdulillah....sudah 13 tahun... and i still luv u dear..muahhhh!

Sunday, July 3, 2011

Layan Imam Muda 2011- Versen Ulangan

Aku benonya tak pernah berkesempatan nak layan Imam muda ni. Musim satu sampei le musin kedua. Tapi thn ni kiwanya rejeki aku nak tengok...tewus final tu...Ya ampunzzz....syahdu..sangat syahdu...sejuk pewut ibu yg ngandungkan bakal iman muda ni.....

Bila keputusan memihak kepada Imam Hassan aku tetap hepi..sbb bg aku antara mereka tiada beza. Hanya rejeki memihak kepada Imam Hassan. Bila rancangan habis aku macam tak puas...wase nak tengok lagi...pehtu segella aa skodeng kan u-tiub.Hampehh xde plak versen final. xde sape plak yg wajin nak tepek kat u-tiub ni.Tapi kalo wancangan hiburan....emmm takyah ckp..bersepah deme2 tu tepek....berlumba lumba tu...alahaiii..aku terkenang2 plak pada kebolehan imam muda..

Nak dijadikan wejeki aku betul...mlm ni aku dpt plak tengok versen ulangan...Alhamdulillah...Allah mendengar permintaan aku.....Subhanallah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...