Thursday, December 1, 2011

Kerabu Udang







Balik keja terus bersilat kat dapur maka menu saya selalunya yang simple simple sahaja. Bila wiken atau cuti sahaja yang menu saya lebih kurang sama cam hari hari keja...simple jugak..hehe..tak ada beda benonya...saje pembuka ayat posting...

Kerabu Udang ni saya mereka cipta sendiwi bila saya dan hubby pernah makan kerabu sotong yang sedap kat restowen apa ntah lupa di Kampung melayu subang. Itu jaman jaman saya baru kawin..manja manja la dengan hubby...balik keja penat..tak larat nak masak...kononnn!!!! yang benonya malassszzz. Tapi kalo dipikir balik takat makan berdua jimat makan kat kedai dawi masak beb..jimat masa...tangan ai pun tak kasar tawww.

KERABU UDANG
Resepi @ CheAnn
Sumber : rossamyzani.blogspot.com

Bahan2

  • 15-20 ekor udang ( anggaran 200gm kot ikut saiz udang.....ni belen udang darram peti'ess so x pasti bewat bape)
  • 1 labu Bawang besar *
  • 1 biji tomato *
  • 3-5 biji cili api ( bole tambah kalo nak pedas)*
  • 3-5 pucuk daum kesum*
  • 2 batang serai - kupas hingga ke btg putih sahaja*
  • Jus limau nipis secukupnya- (anggaran dalam 1-2 biji perahan limau nipis)
  • Garam gula dan perasa secukupnya



Cara2

  1. Udang bersihkan buang sesungut, tos dan kukus seketika..just nampak kaler udang dah bertukar merah
  2. Bersihkan kulit udang...hanya tinggalkan sedikit bahagian ekor masukkan dlm bekas
  3. Racik nipis bahan bahan bertanda *
  4. Masukkan  semua bahan yg diracik ke dalam bekas berisi udang kukus
  5. Masukkan garam gula dan jus limau..gaul mesra semua bahan..


Dahhh siap....tunggu nakk ngapppp..


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...