Friday, December 30, 2011

Kek Lapis Pandan




 
Hoye..hoye...besttt gilerrr. saya berjaya membuat kek feberet saya.fuhhhh! setelah sekian lama akhirnya....Dolu2 kalo selak2 majalah ada wesepi kek ni..tewus salin. memang tingin sangat nak buat.Tapi mengenangkan jaman bawu2 kawin, oven pun takde, tengok bahan2 nak buat kuih tu pun wase jongosss je.memang tak tercapai dek akal tang mana nak cawi bahan buat kek. Itulah jaman jahiliah saya bab memasak. Walaupun sekawang menten dalam jaman jahiliah lagi..tapi dah penghujung jaman la...maybe 2-3 tahun lagi akan keluar dari jaman itu..hehe

 
Selalunya semua wesepi yang saya salin atau potosetat hanya akan jadi ku sandarkan pada kenangan la jawabnya. Cukup masa babaiii...pehtu salin lagi...pehtu buang.. Terbaru wesepi kek ni saya copy dari majalah masakan August 2011. Tapi masih belum ada kesempatan nak mencuba. Hati ini melonjak riang bila jenguk blog peberet saya tu buat kek ini. Yessss! saya terus bersemangat utk buat kerana saya yakin wesepi yang rakan saya paparkan ini pasti menjadi. Sebab dia memang master dalam bab memasak. tak caya pegi jengok blog dia kat SINI. Haa..dah tengok? Hebatkan dia... sehebat hatinya yang baik tu...Berperwatakan kecoh tapi berjiwa lembut dan sentuhan tangan yang halus untuk setiap masakan, jahitan dan sulaman.


 
KEK LAPIS PANDAN
Sumber : Bila Chah Ke Dapur

 
Bahan2 Kek
Sumber dari kak Yatie
  • 5 biji telur ( saya guna 4 biji sbb telur kecik: saiz D.dah itu je yg ada time nak buat :( )
  • 150 g gula halus ( sy ikut sukatan chah 90 g )
  • 2 sudu besar ovellet ( sy ikut sukatan chah- 1 sudu )
  • 150g tepung naik sendiwi ( saya guna 100g )
  • 80ml minyak jagung ( saya ikut sukatan chah - 50 ml )
  • 80ml susu ( saya guna 50ml santan yg dah perah dengan daun pandan )
  • Pes pandan ( saya tak guna )
  • Secubit Garam

Cara2
  1. Pukul telur dengan gula hingga kembang.Kemudian masukkan ovellet dan pukul lagi hingga adunan kembang dan gebu sesangat macam nak buat bahulu tu..tapi lagi gebu sebab bubuh ovellet
  2. Masukkan minyak jagung dan putar perlahan lahan adunan.
  3. Minyak dah sebati dengan adunan masukkan santan dan putar lagi perlahan lahan hingga adunan sebati
  4. Akhir sekali masukkan tepung dan garam.Putar lagi hingga adunan betul2 sebati dan mesra.
  5. Lapik loyang dengan kertas minyak dan bakar - saya guna saiz 7" @ 18cm
  6. Bakar kek pada suhu 160-170'c. saya preheat oven 5 minit dgn suhu 160'c baru bakar kek.
  7. Tempoh bakar kek dalam 35-45 minit. saya bakar dalam 40 minit.



 

Bahan2 Kastad
( Saya ikut sukatan chah sbb memang nak kastard tu lebih...)
  1. 1200 ml santan ( saya perah santan campur skali dgn daun pandan-blend ). Boleh juga guna susu cair dan campur dengan pes pandan
  2. 1 cawan gula
  3. 100 g tepung Heon Kwee
  4. 7 g serbuk agar-agar
  5. sedikit esen vanila ( saya tak letak )
  6. Secubit garam

 
Cara2
  1. Campurkan semua bahan, kacau hingga adunan sebati dan gula dah hancur
  2. Tapis dan masak la dengan api sederhana
  3. Ketika proses memasak pastikan anda sentiasa kacau ye..nanti kastad ketul2 u..tak cantik la.
  4. Masak hingga pekat dan naik wap - ala2 mcm buat talam jugak 

 Bila dah masak pekat bole la start proses melapis kek.

 

 
  
Proses Melapis Kek
  1. Sebelum masak kastad, pastikan anda telah potong kek dahulu. Sebab kastard ni cepat sejuk dan keras. so kena buat pantas skit.
  2. Potong kek kepada 2 atau 3 bahagian.
  3. Letak lapisan pertama kek di dalam springform ( tapi saya tak ada loyang sringform so saya guna loyang yang dasarnya bole di tanggalkan.) Tuang kastard di atas lapisan pertama kek hingga menutup permukaan kek.
  4. Kemudian amik lapisan seterusnya dan ulangi proses yang ke 3.sampai semua lapisan kek habis
  5. Akhir sekali tuang lapisan kastard hingga penuh ke permukaan loyang
  6. Masukkan dalam peti'es selama 3-4 jam, poton pehtu ngap la...

 
Yummy...memang sedap dari beli kat kedai  wa cakap lu...lau tak caya cuba la buat...
Note utk pemilik Blog Bila Chah ke Dapur"
CHAH!!!!! Memang sedap banget kek ni. I lap u..muahhh!  
 
 
Pstt..psttt..tolong ye..jangan pandang pada rupa. Tolong abaikan lapisan yang senget benget tu. tangan tak bendung gini la jadinya..huhu tolon'....tolon'...bantu saya bagi tips camno nak poton' kek tu samaaaa je. rasa nak pinjam je tangan kak Ita Masam manis tu..Kak Ita tu sungguh halus sentuhan dia. Kalau poton' kek sama jeee saiz ketebalannya. Aku...Pastu kek ni nampak hijau banget. nak wat camno daun pandan yg saya gunakan sangat tua dan sgt hijau. tu yang kaler kek ni mcm terlebih kaler plak ekk..So what?? ada aku kesah? janji sedapppp dowhhh! opsss...jadi boboi laksss...hehe ala  tomei tomei...
 
 

14 comments:

Chah said...

Whoaaaaa....... Behkan bila yg kita ajatkan menjadi....suker, suker! Sila masukkan dlm list utk ditempah, :)

Uncle Lee said...

Hello CA, wow! I love the colour....and I can practically get the wangi from here.
It is so beautiful and well done.
You are very good, and even though bahasa saya da la out of tune, I till can faham some and really love your humour.

Ros, from Canada, wishing you and family a very happy new year.
You stay young and stay beautiful, simpan satu lagu dalam hati.
HAPPY NEW YEAR, ROS.
Lee.

Mak Qis said...

akak pn ada buat..ikut resepi chah le....belum kesempatan nk menempek dlm blog lagi...mmg marbeles kan...tgk kek cik ani neh ..mmg cun gilerrr...

CA said...

Chah..yesss hepi sgt. sbb aku memang suke gilerrr ngan kek ni...sungguh lagi sedap dari beli...hehe tq..tq..for sharing.yess will include in my list for order..
muahhh!

CA said...

Unclee Lee

Hepi new year...from mesia with love hehe...alwayz sgt suka hati you siggah sini..

Yess..this cake so delicious...coz my fe-be-ret...and ofkos sbb i yg buat..muahaha...
Anyway..siyesss...i use original pandan leave so the cake more syedapppp...tak caya meh jadi jiran I

Unclee lee terima kasih seribu..simpan satu lagu dlm hati key...take care..

CA said...

Mak Qis..

Thanks singgah sini..
Loo..dah buat awat akak tak upload.tapi memang sedap kan...pasti nak try perisa lain plak...adakah sesedap pandan...hehe

White Rose said...

wahhhhhh....nampak sedapppp...suke..suke! :)

Anonymous said...

Whoaa... kelihatan sedap bangat kek ni, nak pulak sepanjang hari ni aku asyik kena makan bubur nasik aja, tensen oooo... (kena ceri-beri dah 3 hari huhuu...)

-Maida-

Mamasya said...

Aslmkum Ca.
cantik kek lapis pandan Ca.suka sgt kuih ni terutama mkn yg sejuk.tp belum pernah buat sendiri....

CA said...

White Rose,

Kalau nampak pun dah sedap..emmm rasanya memang sedappp tau...hehe

Thanks singgah sini..muahhh!

CA said...

Maida...

Awatnya hang..ishhh mehh sini, aku suap kek ni..hehe.Hang take care..stay cute key..muahhh!

CA said...

W'salam Mamasya..

Tq singgah sini.Malu plak owang pandai masak singgah blog pinggiran ni..Duhhh...memang pe-be-ret saya kek ni...dan memang paling beh makan time sejukkk...ammpunzzz sepoton' demi sepoton'x sedo...sedo sedo udah kembang sana sinunzzz..uhuk2..

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

Nak try buat untuk birthday anak saya nanti.

Kajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!

CA said...

Tq Adilah..sudi singgah sini

cuba la...senang & sedap...siyesss..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...