Tuesday, December 27, 2011

Choco Mousse Brownies


Salam semuaa...yuhuuu...uhhh lamanya  Dari duniaku tak beraksi kat layarlara ni...masuk kejap bagi intro gempak yang tak berape nak gempakss pun...pehtu senyap balik 2-3 hari.Konherm bitamin M masih ada...Haiii dah ujun' ujun' tahun wamei member opis yang bersotis..aku dengan dunia aku jugak laa...idak bersotis kemana pun.Soti tahunan tak banyak..so dok la kat pejabat sensowang...owang lain dok pakat habiskan soti yang tetiba kuar arahan AL 2011 xleh carry forward to 2012..grrr grrr je...semua owang. Arahan last minute beb...maka macam pesta semua owang sotis..aku pun mcm pesta dok sensowang kat opis..opsss syyyy...

Isshhh...apa yang aku melalut ni...bila dah angin baik..banyak plak celoteh..huhh..moh moh kita tengok apa saya buat sepanjang saya sunyi sepi malas nak berblog...taraaaa....





Dah lama sangat dok usha kek ni...sebab Eicha dok komen dah lama ibu tak buat kek cokelet.Asyikk buat kek kawan ibu je..duhhhh tecocoksss wase jiwa bila anak komen gitu..huhu nampok beno ibu bz bz layan owang ekk..Dalam pada dok belek wesepi ni sambei layan FB saya dpt mesej.Itu pasal, tak pasal pasal skali 3 ketoi kek saya buat.Mujur memang dalam mood rajin..hehe

Macam biasa kek ni saya intai kat dapur blog yang pemes tu..mana lagi kalau bukan Masam Manis.Thanks kak Ita suka cuba wesepi yang sedap2.Saya share kat sini plak ekk...muahhh!





CHOCO MOUSSE BROWNIES
By : Yani
Sumber : Masam manis @ Kak Ita

Bahan2
(untuk bekas 18cm)
Brownies


  • 45 gram butter
  • 65 gram gula halus
  • 1 biji telur
  • 50 gram tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu besar serbuk koko


Chocolate Mousse

  • 140g coklat masakan
  • 1 sudu besar gelatin
  • 100ml air
  • 2 biji telur putih
  • 200g whipping cream
  • 40g gula halus



Cara2 Brownies

  1. Pukul butter dgn gula hingga kembang/putih
  2. Kemudian masukkan telur.Pukul lagi hingga 3-4 menit 
  3. Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko then masukkan la dalam adunan yg dah dipukul tadi
  4. Kacau hingga adunan tepung sebati dan masukkan dalam loyang pehtu bako.
  5. Bako la dengan suhu 190'c selama 12-15 minit. (tapi saya terlebih lama...1/2jam gamaknya..kek agak keringggg sgt..grrr grrr.Kes tak weti timing oven daaaa...grrr grrr lagi kat diwi sendiwi..)
  6. Kek dah masak keluarkan dan bio dia sejuk ye...




Ni peminat tegar kek cengkerrat....Fariesha Hanum



Penyedian Mousse

  1. Masukkan gelatin ke dalam bekas mengandungi 100ml air dan biarkan dalam 5 minit. Kak Ita siap bagi amaran...AWAS!!!! jgn masukkan air dalam gelatin nanti gelatin akan berketul2 dan tak larut sepenuhnya.Haaa paham ke...? Paham2 la ekkk...tak paham bawu tanya..
  2. Cairkan coklat masakan dgn kaedah double bowl gitu..alaa yg guna dua pewiuk tu..pewiuk bawah masak air..pewiuk atas buh cengkerrat...means cairkan cengkerrat tu guna haba stim aje...
  3. Bila coklat dah cair masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat cair tu.Kacau hingga gelatin sebati.biarkan hingga la sejuk.
  4. Pukul putih telur hingga kembang..masukkan sedikit demi sedikit gula dan pukul dgn speed tinggi hingga bertanduk atau bahasa omputih tu meringue gitu..hehe.
  5. Dalam mangkuk lain plak pukul la whipping cream sampei jadi gebu.
  6. Lepas tu masukkan adunan coklat dan whipping cream ni ke dalam meringue tu dan kacau perlahan lahan hingga sebati
  7. Bila adunan dah sebati tuangkan dalam loyang kek brownies tadi
  8. Simpan dalam peti's hingga mousse tu keras.
  9. Atas kek bole la tabur dgn serbuk kokok campur milo utk kurangkan pahit. Tapi saya letak milo aje lagii nyamannnn rasanya..





Aksi Eicha  kekenyangan bila dah habis 3 potong dia makan...





Kek tidak brownies sangat sebab terlebih masa bako..tapi mousse yg enak tu...penyelamat kek ni...

Emm...agak kurang puashati hasil percubaan ini walaupun 3/4 kek ini habis sekali hadap...belen simpan dlm peti'es...jenguk skali lagi dah tinggal papan lapik kek je.....wow..anak2 ibu memanggg pandai amik hati ibu ekkk...licinnnn....terubat gundah gulana hati ibu...


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...