Monday, June 24, 2013

Sayur Simple je... ** Tauge tumis sos tiram.






Subhanallah...semakin teruk jerubu kan. Sana sinunzz dok citer pasal jerubu.Dan dinasihatkan kurangkan aktivi luar.Ishhh kalau tak jerubu pun saya xmau keluar.Bukan apa..qadha 2-3 wiken saya habiskan masa kat kilang.So minggu ni dok umah aa. Apalagi my rambo pun..segere order menu untuk lunch. Mujur dia rekues simple je semalam. U alls pejam mata pun gamaknya bole masak cenggini....

Well, memang nampak senang...nampak mudah untuk mereka mereka yang sokmo masak dan tahu masak. Kalau dok ngadap korea memanjang...twit sana twit sini...instragram la...wechat la..ntah apa lagi la jaman manggih ni...konherm nak goreng telur mata kerbau pun tak reti. Haiiii Anisss ooo anis...esok2 dah kawin suami suh masak...masa tu la ko gali blog ibu ni tau... huhh..anak dara jaman sekarang...memang menuntut kesabaran yang maha tinggi...Tapi tu la...maybe ibu yang kena tambah ilmu untuk didik anak2..sbb jaman dulu ngan jaman skang dah lain bebeno..




TAUGE TUMIS SOS TIRAM
Resepi : Che Ann @Dari Duniaku...

Bahan bahan

  • 2-3 gennggam tauge ( maaf la my rambo yg beli..x tgk plak berat tauge tu..)
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 labu bawang besar yg putih tu..
  • 1 inci isi ayam
  • Cili besar
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 2-3 titik kicap
  • sedikit minyak utk menumis
  • Garam gula dan perasa



Cara cara

  1. Basuh tauge dan tos
  2. racik bawang putih and mayangkan bawang besar, cili besar
  3. Isi ayam racik halus
  4. Panaskan minyak, masukkan bawang putih.Bawang dah kuning or naik bau masukkan isi ayam racik
  5. Kacau seketika, masukkan bawang besar cili besar dan sos tiram...kacau
  6. Masukkan tauge, gram gula dan perasa dan 2-3 titik kicap
  7. Kacau seketika...rasa dan angkat...







Kann..senangggg je...masak memang senang..ngemas tu yang lama.

Tingat plak Anis pernah mengeluh..kakak kalau  masak ok je....kakak suka..tapi bab nak basuh segala alatan lepas masak tu..isshhhh leceh la ibu....nanti rosak la tangan kakak...kuku kakak

Isshhhh....tangan dia..kuku dia je yang dia kesah...habis tu..kuku ibu..tangan ibu ni..sapa nak kesah! Boleee jawab camtu...

Saya dulu...umur 9 tahun dah kat dapur..siap dokong adik pakai kain ban lagi...ye la..mak xde..pegi ladang kelapa sawit...tak masak kang saya jugak yang lapar. Siannn kat mak balik ladang penat...kawan lain dok riang gembira main.Saya dengan jaga adik2..masak..ngemas umah..sgala la...oppsss terstory citer jaman saya kanak kanak plak...sebelum ada yang syahdu..saya stop kat sini je la story tu..next kita citer lagi ekk...niteee..muahhh!







11 comments:

Amelia said...

Hi Rossa, I like this taugeh dish. Nampak sedap sangat... I need extra nasi, please! LOL

I kaki taugeh.... especially buat salad. :))

Take care, sini haze tak teruk sangat lagi. Regards.

Queenie said...

salam Cik Ani...

jerebu2 ni bila nampak sayur toge, celik pulak bijik mata akak ekekekek

semalam pun akak tumis toge, rasa2nya arini pun nak tumis toge lagi la, aci gitu deknon?

kepala sakit berdenyut2, mual lagi ngan bau udara yg macam bercampur petrol...tekak pedih, mata pedih..tp masak ttp kena masak huhuhu...

syahdunya kisah awak kecik2 dulu, anak sulung mmg camtu la...eh, cili kering rebus akak dh melimpahlah, nanti citer balik eh!

Uncle Lee said...

Hi Rossa, ini la sedap best! Saya suka anything ada tau gay. And when eating spaghetti at home, I add tau gay too.
Your this dish looks so delicious....mauk mulut satu spoon lupa nama mak, ha ha.
Ada sambal belachan?
Apa menu malam ni? Ikan perchik?
You stay young, simpan satu lagu dalam hati.
Be seeing you.
Lee.

Uncle Lee said...

Hi Rossa, just dropped by say hello.
Apa menu makan hari ni? Ikan chincharu goreng sumbat chilli?
You have a nice day....
Simpan satu...dua pun boleh lagu dalam hati.
Lee.

Rohah said...

enak ki kak..sukak..

mazni said...

Aku penat kalau masak toge nih wos oiii...kena buang segala ekor dan hitam2 tu sekor2 baru boleh masak..tapi kalau masak kat kedai boleh je ngap

CA said...

Hello..mel..uhh dah basi baru nak reply kannn..toge pun dah lamaaaa habis..jerubu dah pegi..dah datang balik dah pegi..I baru datang balik...terukkk kannn..

muahhh! thanksss..sokmo singgah pondok I..lappp you,

CA said...

Salam Sis Q...

errr relevan ke nak reply..dah berjaman kann bulan lepas punyer citer..

Anyway tq singgah sini..beh kan sayur toge..buat kluban pun enak kok..
heeee

CA said...

Yuhuuu uncle Lee

duhhh ammpunnzzz...sampai singgah 2 kali kat pondok I..I menten MIA..sgt terul tuan tanah kedaung ni..kannn.

Lee pondok i skang jarang kemas la..Bz kat luar..hehehe

Thanks alwaz singgah pondok I..you take care..keep satu lagu dalam hati..x lama nak raya nanti nyanyi lagu raya plak ye...

see you...muahhh!

CA said...

Uhh roha...mampir rene mbakk..
aku wes suwi kok orak mampir dapur mu..masak opo yo...menko tak mampir diluk... saiki arrek menaip kok malesss tenan ahh angger awake wes kesell...

CA said...

Kak Mazni...alaaa masak buh kicap..jadi dia idak le nampak ekor2 toge tu..konherm zasss telan je..hehehe

toce2 singgah sini..muahhh!
err belog awok hapdet dok...koi masuk mentennnn sama je...mcm koi x berubhoh citer..hahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...