Wednesday, August 1, 2012

Resepi kuih Cara Manis yang Simple tapi rasanya Gojess...





Heee...gojes kat tekak saya, orang lain ntah la.Cumanya  teman2 kat opis ni yang pernah makan dan order memang akan bagi feedback sedap je.Idak plak pernah cakap gojes.hehehe...Kalau u all nak rasa pengalaman macam saya makan cara manis yang gojes cuba la buat. baru bole citer..kan..kan..

So meh kita jengok wesepi simple ni.Bulan2 posa ni tak bape sesuwai untuk berjebah-jebah atau membebel.Kowang pun takde masa nak baca lelama. kan..kan..Resepi asal dari Kak Mazni aka opismate saya.Tapi saya dah ubahsuai demi nak bagi gojes kan..kena la upgrade gitu..Bukan nak derhaka tapi sekadar nak merealisasikan ( phiewww..tergeliat lidah nak menyebut word ni)  keenakkan cara manis ni.




CARA MANIS
Resepi : CheAnn @ Dari Duniaku...

Bahan-bahan

  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 sudu makan tepung kastard
  • 1 sudu kecil majerin/butter
  • 1 biji telur
  • 1 cawan air pandan
  • 1 1/2 cawan santan
  • scubit garam
  • sedikit pewarna hijau utk menaikkan seri kaler hijau
  • Gula utk masukkan dalam kuih
  • sedikit minyak utk oles kat acuan kuih cara


Cara-cara

  1. Campur semua bahan kat atas kecuali pewarna & gula- sy blender je supaya adunan halus mulus
  2. Panaskan acuan dan oles dengan minyak
  3. Masukkan adunan ke setiap lubang acuan
  4. biar seketika- dalam 40 saat utk lapisan tepi dah masak baru massukkan gula
  5. kalau terus masukkan gula nanti kuih mudah pecah..gula mudah sememeh keluar.
  6. Tutup acuan dan biarkan dalam2-3 minit...atau hingga masak
  7. Angkat dan ulangi proces membakar hingga adunan siap


Note: adunan memang nampak cair tapi jgn bimbang...bila dah masak ia akan lembut gebusss gitu.

My little hero...asal siap dia la tukang balun dulu..yg lain posa..hehe 
(cehh konon ikut owang kat melaka tu panggil anak bongsu dia my Little princess)
(tapi wase tak sajak plak nak panggil Prince..so tuko hero..)

Selamat mencuba untuk mereka yang nak merasa pengalaman makan kuih cara manis yang gojes.hik hik hik..
muahhh!


17 comments:

Ummi said...

Assalam CA, lamanya x jenguk dapur CA, sekali mai bulan pose tu diaaa, mengancam nyaa...kuih cara mmg sedap, tp akak x penah buat sbb selalu beli jerk...haha, ikan masak pecal tu pun mcm best jerrrk...alahaaii nak kena cari cekur tu yg maleh tu...nak kena tanam gak la pokok tu nmpaknya...sesekali nak guna senang kan.. ^__^

Mamasya said...

Salam CA. Nampak tajuk kuih cara yg gojes tu yg akk terus terbang kemari. sukatan resepipun mudah serba satu mcm hantaran pula...hi..hi..suka resepi sukatan yg mudah gini,
akak copy resepi dulu....

MUHSINA said...

HAH!!! Kueh cara berlauk takde?!!!

Aku nak terai...aku nak terai...

CA said...

Assalam kak ummi..

Tenkiu singgah dapur saya yg kadang ada asap..kadang xde hehe...lain la dapur akak..menten gojess...sokmo buat sy ngences...hehe..

Kak ummi..ikan masak pecal memang behh....nak cekur mah amik kat umah saya..hee..tak susah nak tanam...senang idup pokok ni...

sy bukan sesekali..memang sokmo guna...

CA said...

Salam mamasya...

Sy memang jenih malas nak timbang2. tu yg sukat cawan je...try and error terhasil la cara manis serba satu.emm menarik gek ekk buh nama kuih cara manis serba satu...hahaha
Mamasya kalau dah cuba jgn lupa hantar sepiring kat saya..hehe

CA said...

MUHSINA - Ohh jiwan seberang sungai...sila buat cara manis gojes ni..then bawu aku tepek cara berlauk plak...padahal ada je entry aku sblm ni pasal cara berlauk...ko gali la kat khutubkhanah tu....muahhh!

Amelia said...

Hi Rossa, sedap nya kuih cara manis gojes. Dah lama I tak beli ini, tak pernah buat kat umah sebab tak beli acuannya.

I bawa tupperware tapau aje lah, LOL

Have a nice weekend. Warm regards.
Muahhhzzz and hugs to you.

CA said...

Mel..saje je nak kasi hit my entry.Tu pasal buh gojes...but my fren yg dah cuba cakap taste kuih cara ni veri the gojes...hehe

meh sini tipuware you I tapaukan kan..3 ketui cukup?

thanks drop here..muahhh!

saiful bahari said...

salam kak rossa,

minta izin nak cuba buat resepi nie nampak sedap aje..
time kasih..

CA said...

Salam Saiful

Akak dah share kat sini means akak dah ijin dik...benda baik kena share gitu. Sharing is caring kannn..

Selamat mencuba...bagi akak memang sedappp. tu pasal ramai yg order dgn akak..

;)

Anonymous said...

akak kalu guna acuan biskut boleh tak sb acuan yg sebenar xda

CA said...

Anonymous...tq singgah sini.

Acuan biskut yg mcm mana tu ye...akak rasa bole je kot....bakar atas dapur..dah betul2 panas baru letak adunan..maybe bole..akak xdpt nak komen lebih sbb akak tak sure acuan biskut yg mcm mana adik maksudkan..

MamaFaMi said...

Salaam CA...

Terima kasih kongsi resepi kuih cara ni ye. Dap dap dap. Mama buat bersama jiran mama. Terima kasih banyak. Mohon share di blog mama untuk rujukan masa depan ye.

siti hajar said...

Akk klu xmsukkn telur xpe x..jd x kueh cara nie klu tnpa telur..

siti hajar said...

Akk klu xmsukkn telur xpe x..jd x kueh cara nie klu tnpa telur..

siti hajar said...

Akk klu xmsukkn telur xpe x..jd x kueh cara nie klu tnpa telur..

CA said...

Salam Siti Hajar

Boleh kalo tak guna telur tapi air kena kurangkan or tepung kena tambah. Tapi kuih cara ni pasti rasanya akan beza tak gebu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...