Tuesday, June 5, 2012

Sayur Terung Tumis simple



Huhh kalau angin M datang memang payah.Kalau boleh tu balik keja nak lepak lepak baring tengok tibi.Layan Seindah Sakura.Tengok Fasha S tu...emm makin berisi plak awex ni.Nak kata peknen time berlakun citer ni tak logik..dia lum nikah pun dengan Jejai tu....Alahhh depa retis manyak huit..lepas ni sure kuwus balik.Pegi sedut lemak sanan sinunnzzz.Acik jugak la hok lemak menten tambah sanan sinunzzz...demi kenang ke lemak sana sinunzzz maka takleh masak yang mengundang selera.Masak hanya sekadar untuk mengisi perut.Pulak!! relevan ke angin M dengan nak kurangkan lelemak badan?



Apa apa aje lah.Ce tengok wesepi simple camno saya masak terung ni.Kot kot ada persamaan maka bukan saya sowang aje  yang malas.Tapi andai ada perbezaan maka tambah la koleksi u all bila tiba time malas.hik..hik..

TERUNG TUMIS SIMPLE
Resepi : CheAnn @ Dari Duniaku..

Bahan2

  • 3-4 biji terung ungu panjang
  • 4 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 6-8 biji cili padi ( kurangkan jika x suka pedas)
  • sejemput ikan bilis
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Garam gula dan perasa secukupnya




Cara-cara memasak

  1. Terung buang kulit separuh dan potong ikut suka, basuh dan biar mangkuk berisi air supaya terung tak lebam
  2. Bawang merah,bawang putih ikan bilis dan cili tumbuk
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan bahan tumbuk.
  4. Goreng hingga naik bau, masukkan terung, garam gula dan perasa secukupnya
  5. kacau seketika, masukkan sedikit air just cukup untuk terung tu masak



Dah masak hidangkan dengan nasi panas, bersama dengan lauk ini...



Pastukan rasanya memang tak lengkap plak kalau takde ulam & sambal... so petik2 apa2 ulam ada tepi umah.Tengok plak apa sambal ada dalam peti'ess...emmm hasilnya..

Ulam feberet, daun cekur pastu pucuk silom khas utk hubby...
Tu sambal belimbing & sambal budu
layannnzzz...

Inilah menu ringkas semalam pada hari yang malas...jemput e-makan kengkawan...muahhh!

17 comments:

Rohah said...

sedap masak simple mcm ni, kalau kat dapur saya ada stock terung pun, mmg sebiji resepi macam ni saya buat...lawan dengan nasi panas ...perghhh,lagi2 kalau ada ikan kering

Anonymous said...

CA wah sodap and berselara yet simple bolih buat iklan CEPAT DI MASAK SODAP DI MAKAN ....Yang Menarik tu Ilmu awet muda ada terselit buatt yg prihatin Uncle panda goring telur boh kicap manis cili api and ikan masin side dish Nasi panas2 wah heavenly macam Kat Tahiti with Lee punya Dancers yg pakai tempurung then tempurung terjatuh during the hula dance ha tu dia breakdown of heavenly feeling arhahaha joke2 ye Maaf jangan marah .....Uncle AL

CA said...

Lorr..Rohah. kita sekapal la ekk.suka masak simple2 aje...hehe

Thanks singgah sini...

CA said...

Hahaha..Uncle AL, again your komen buat saya gelak gulin lor..terus terbayang tempurung sgala..aduhhh...and konherm sgala tumpurung tu tergolek ZUL sure suka kan..kan..heaven..sgt heaven la bab telur goreng buh kicap + cili, ikan masin goreng bawang berlada pulak...aduhhh...ngencesss!

Amelia said...

Hi CA, wow... semua jenis selera dan boleh buat I tambah nasi 2nd helping. LOL

Itu ikan goreng kalu makan ngan cili padi, kicap, bawang hiris, limau kasturi.... wah.... sedappp.... best!
Satu piring ikan goreng tu pun I boleh habis. hahaha

Kalu jiran ngan you bagus juga, kita boleh tukar masakan ari2x.
Bila nak wat kuih seri kaya? Jangan lupa jemput I tau!

Jumpa lagi, nak pi check tengok ice cream siap tak! Next entry I jemput you makan vanilla ice cream. You suka ice cream tak?

Have a nice day, cayang you....muaahhzzz..... hugs you penyet sikit, so boleh makan lebih2x

Ummi said...

Assalam CA, apa khabar? Lamanya akak x kemari, thanks ya CA sudi jenguk dapur akak lgk...Amboii tengok sayur terung tu mmg menyelerakan, terung mmg fav akak pun....sedap gabungan hidangan ni...mau 2 pinggan licin kat akak ni...hehe

Uncle Lee said...

Hello Rossa, sedap best your tu sayor terong....
I love that goreng ikan. Ada sumbat sambal......
I think dua ikan will do me fine. and ada sambal lagi.....
Your cooking standards very high.....
That ikan goreng looks so crispy......tulang pun boeh makan, ha ha ha.

Rossa, you have a great weekend, have fun....
Jangan lupa tu chilli merah lipstick
Lee.

Anonymous said...

salam...kak nk tnya..bt sndri ke asam belimbing itam 2?sy nk bli tp kt phg je de dlu ms bjr tiap2 ri mkn lauk 2 je sbb de hsmate phg tp lani mcm org ngidam dh hehehhhe..sy duk jhr xde lak orgg yg buat

CA said...

Hi Amelia..

Thansk your nice word.sokmo buat sy sukati..heee selera ekk.even simple mimple aje..

Wahhh u pun pandei makan itu sambal kicap ekk.itu memang peberet liah owang jawa tau.I know u owang johor konherm pemes sambal kicap.kan..memang heaven oo ikan goweng panas2 mkn dengan sambal kicap..

Ye la..kalo kita jiran manyak syiok kan..hari2 tuko menu.lagi heaven beb..errr u buat eskwim..emm panas ni sedap ngap eskwim kan..zasss i pegi pondok you...

err sri kaya...tunggu turn lor...manyak list nak buat ni..adehh...heee

Thanks singgah simi..muahhh! hug u...hug u..cayang u..muahhh!
take care have a nice wiken..

CA said...

Salammm kak ummi...muahhhh!
Toce2 singgah dapur saya..sempat gak singgah sini bz bz ekk..kenduwi sana sinunzz...ciann akak..

yummy kan kak sayur terung...muahhh! miss u so much la...

sy sokmo singgah dapur akak.never miss.cuma miss inggalkan jejak bertapak je..ammpunzzz...

take care kak ummi cayang...muahhh!

Mamasya said...

Salam CA. ada sayur terung, ikan goreng, sambal,budu dan ulam....semuanya cukup kena dg selera akk...suka mkn yg ringkas gini.
slmt berhujung minggu buat CA.

CA said...

Hi Uncle Lee..

Ohh ingat tengok itik renang renang ketepian u lupa nak singgah pondok I.heee thanks for your compliment.Anyway ikan sumbat sambal tak sempat buat...mau cepat punyer menu aje..hahaha

Lee thanks drop here.Simpan satu lagu key.You take care and have a nice wiken...

CA said...

Salam Anonymous..

Thanks drop to my pondok.Yup that sambal itam akak buat sendiri belimbing tu.MEmang sokmo amik stok kat pahang tiap kali balik kampung anyway kalau ada belimbing buluh kat pasar tadi akak akan beli dan buat sendiri demi taknak kehabisan stok.
suke ekk sambal ni..memang sedap kan...:)

Herbalife Melaka said...

Wah.sdpnyer.hari ni nak try buat.tq ye!

Meh singgah blog saya kak celotehcikorkid.blogspot.com

Rahmat said...

masakan nih terlihat sedap
praktis dan mudah dibuat
bagus tuk anak saya

CA said...

Tq kak celotehcikorkid sudi singgah blog saya...muahh!

selamat mencuba la ye...

CA said...

Tq Rahmat..singgah sini..

Insya Allah..masak dgn ikhlas..mcm mana resepi pun jadi sedap...;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...