Monday, December 17, 2012

Bihun Goreng Putih






Salam semua. Sihat ke? Mesti pelik ekk. Tak pernah pernah tanya khabar.Tetiba entry hari ni tanya khabar plak. Sebelum ni sombong je..haghrammm xde tanya khabar.Ape celop nokkk tetiba hari ni jadi caring mering plak.Dah merengg ke hape tu...!!!Alaaa..bukan xnak tanya, sebab konherm u all sihat kan...kalo dok sihat xkan bole sonok sonok singgah sini...sambil telan air liur..kan..kan

Helloooo!!!! marilah kita kembali kebumi yang nyata. Lupakan crepe durian yang mengasyikkan tu. Gamaknya kalo buh nama Lempeng inti durian ada sape heran ke??? Konherm tak kan. See, nama pun memainkan peranan tau....Haa ni Bihun goreng putih agak2 orang pelik tak? Konherm Tak kan...Tapi kalo saya letak MeeHoon White Fried...perghhhh....mat saleh pun singgah sini tuuuu.Tak kesah la depa heran or tak heran. Yang saya tahu bihun ni memang pe-be-ret anak2 saya. Cukup la anak anak suka. Memang masak untuk keluarga....saya punya...selamanya saya punya..cewaahhhh...agak2 korang tau ke, mana saya dapat ayat ni...Well sape polo blog masam masin manis sure tau..cuma tak tau apa yang buat Kak Ita keluarkan statement tu...mesti ada samting samting tu....susah gak kalo dah glemer..memang ada je yg tak puas hati. Batul la kata Myrambo...bila ramai yang suka kita, maka akan makin ramai juga tak suka kita. Semoga Kak Ita tabah la menghadapinya....teruskan niat share Ilmu dari DIA...muahhh!




Isshh benonya nak citer pasal bihun goreng putisss ni...melalut kesah lain ekk.Cadangnya tadi malas la nak ngomel ngomel.Sebab hari ni sana sinunz kat opis..pegi bangi..balik puchong..meeting..ngadap auditor la..itu la..issshhhh....letihhh makkk!Ok bihun ni saya buat utk bekpes last sunday kot..ntahh...Sunday ke Saturday ekk.Yang pasti wiken la...tu yg leh layan menu macam2.Resepi simple. Ala ala Meehon Fries Singapore Style gitu...cuma saya x letak lada hitam.


BIHUN GORENG PUTIH
Resepi @ CheAnn Dari Duniaku...

Bahan

  • 1/ 2 paket bihun - rendam
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 ketul isi ayam - potong dadu or ikut suka nak potong camno
  • 2-3 ekor sotong 
  • 1/2 biji lobak merah dihiris halus
  • 2 biji telur
  • Garam gula dan perasa secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Daun Bawang utk hiasan





Cara

  1. Ketuk dah racik bawang putih.Panaskan Minyak, masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau
  2. Masukkan ayam racik dan kacau seketika
  3. Kemudian masukkan la air secukupnya. Means cukup untuk bihun masak
  4. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya. Masukkan sotong dan lobak
  5. Last skali masukkan la Bihun dan goreng hingga bihun lembut. Tambah air kalo bihun still keras
  6. Bila bihun dah lembut masak ,pecah telur dan gaulkan hingga sebati 
  7. Angkat dan taburkan  daun bawang

Dah siapppp!

Pada wiken tu kami bukan sahaja bekpes bihun goreng putisss tapi ada ni jugak...Sila lihatttt




Hehehe...konhiuszz..bekpes ke Lunch
Rasanya brunch
sbb bekpes dah nak pkl 10 pagi
Masa masak tu tak sedar..bila dah hidang bawu pasan
Uhhh...banyak plak...
muahahaha...
layannzz

nite all
Muahhh!!!!

8 comments:

dZana said...

akk suke beehoon camni.. mesti mkn dgn sambal kicap.. baru ngam..

Hamka Osman said...

kalu tak salah, org pangil bihun goreng singapore ni kan ...

Ibu Rawiwa said...

penah makan bihun putih tapi rasanya diorang letak lada hitam kot.. ke lada sulah.
tak perasan plak tapi ada rasa pedas2 sket.

Amelia said...

Yuhhuuu..... cayang, apa khabar? Lama MIA...? Tengok korean drama ke sampai tak update blog? LOL

Ini bihun goreng my favourite, boleh makan 2 pinggan, no problem. Banyaknya you masak untuk brunch? Semua sedap buat I air liur meleleh.... hahaha

Have a nice day, take care. muahhzzzz....

Queenie said...

semua tu sedap2 belaka....makan pun tak ajak kita...

Rohah said...

salam kka...
pebret kak..pebret..sepinggan tak cukup kalau saya..

Yati Omar said...

nampak sungguh sedap mihun tu ;-))

Anonymous said...

bestnyerrrrrrr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...