Monday, April 22, 2013

Resepi Tau Fu Fa.Senang je rupanya ye..






Ntah nape ekk cuaca skang panas betul. Lain macam panasnya.Terik!!! Konherm melambung bil lektrik bulan ni kalau dah aircond asyik on memanjang.Haisshhh anak jaman skang.Untung.Cuaca panas leh gak titon lena...kan..Cop! Cop!Adakah sebab nak pilihanraya maka cuaca jadi hangat sehangat kempen sana sinunzzz...Camno dik non, Ikut skali ke perarakan masa pencalonan tu.Panas tak? Kalau panas meh la rasa Tau Fu Fa akak buat ni.Perghh pestaim buat terus jadi. Suprise.sangat! Tak sangka!.Siyess Senang sangat rupanya buat Tau Fu Fa ni..Lepas ni tak de dah akak nak beli 5-6 pack kat pasar malam. Akak plak niaga kat situ..hikhikhik...

Ok sebelum ada yang panas hati sebab akak dah leh niaga tau fu fa kat pasar malam, salin la resepi ni. Kalau tak jadi nanti beli aje la kat akak kat pasar malam puchong prima..tak yah nak hangat hangat hati plak...hokeyy..nanti sia sia makan kologen rumpai laut berkilo kilo...tapi muka kedut sebab hangat hati buat tau fu fa tak jadi.Resepi ni saya tak ingat amik katne..laaamaaa dah salin tapi tak berani nak cuba. Kepada pemilik resepi ni saya ucapkan jutaan terima kasih kerana memberi resepi yang mudah. Izinkan saya share kat Dari Duniaku...muahhh!

TAU FU FA
Resepi : Hamba Allah yang baik hati
Dicuba oleh : Che Ann @Dari Duniaku

Bahan bahan

  • 150 gram kacang soya
  • 1 liter air 
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung *
  • 1/2 sudu kecil sekko /GDL*
  • 1/2 cawan air *
  • 2-3 helai daun pandan


Cara cara

  1. Rendam kacang soya dalam 4-5 jam.Jangan lebih dari 6 jam untuk mengelakkan tau fu fa mudah berair
  2. Selepas rendam ramas seketika kacang untuk mengasingkan kulit kacang soya.
  3. Basuh dan blend denga 1 liter air.Tapis guna penapis kain.
  4. Masak air soya bersama daun pandan .Masak hingga mendidih
  5. Sementara menunggu air soya mendidih, satukan bahan bahan yang bertanda *.
  6. Bila air soya dah mendidih masukkan dalam bekas bertutup/kedap udara.kemudian cepat2 tuang bahan yang bertanda* .Kacau seketika kemudian tutup.
  7. Biarkan selama 1/2jam. Bila dah keras bole la nak makan.Bahagian atas nampak berbuih..bole la buang kalau tak suka tengok rupa bentuk mukabuminya..




Ikut selera masing masing..nak hidang panas or sejuk,
nak bersama air gula putih or air gula merah.
Pilihan di tangan anda.
Saya pilih untuk mengundi..


33 comments:

Amanda Suria said...

dari kecik i suka tgok org makan taufu fa ni...tp i sendiri cuba makan i jadi geli..x tau la.knp..soya i minum je..

Mamasya said...

Aslmkum CA
kalau cuaca panas dpt tauhu fa yg sejuk...sedapnya.rajin CA buat tauhu fa sendiri...

CA said...

Amanda..

Nak wat camno kalo tekak xleh terima.Tapi akak dolu masa remaja pun xleh terima rasa taufu fa ni.dah nak jadi warga emas ni pandei pulok mkn..tu la selera bisa berubah uuu..

heee

CA said...

Wslsm Mamasya..

Alaaa..sy tidak serajin mamasya la..saya buat mana yg senang je..yg susah2 memang takuttt..takut x menghadapi kenyataan kalau tak jadi..

Ni makanan kegemaran anak..tu yg jadi rajin..hehehe

Amelia said...

Hi Rossa, tau fu fah buat sendiri memang best cos the air soya is pure and it's so easy bitsy to buat. I pun selalu buat. Sekarang beli pun mahal juga lagi makan no kick, no ooohhmm. :)

CA said...

Hi Mel..

Siyess tau fu fah buat sendiwi lagi ummphhh kann...

Senang je rupanya...dulu rasa susah sbb malas..LOL

Luv you sis...muahhh! Tq singgah pondok I.

noni said...

assalamualaikum rossa
nk tanya nih..sekko/GDL ni beli kat mana eh...

CA said...

W'salam Noni..


sekko/GDL bole beli kat kedai bahan2 buat biskut and kek mcm Bake with yen, Yummy Bakery, Bagus, pollymart or x kesah la apa nama kedai tu. Janji kedai tu memang kedai jual2 bahan2 bakeri & cake..

Selamat mencuba..

Thanks singgah sini.. ;)

priariang said...

slm..sekko/GDL tu cmne rupe nye kak??

ajemolove aj said...

memang sdap..yum2...^_^

Anonymous said...

Sekko/gdl tu rupanya macam tepung warna putih, boleh google kat internet untuk lebih lanjut.

CA said...

Priariang...

Bak kata anonymous tu..sekko/gdl berwarna putih....tapi nak kata mcm tepung idak juge..sbb agak kasar strukturnya..mcm garam halus gitu ;)

CA said...

Ajemolove aj..yup..sedapppp kannn ;)

Juney Jonet said...

Assalam. .sis, sudu besar mkn @ sudu besar y sukat 2??

Juney Jonet said...

Assalam. .sis, sudu besar mkn @ sudu besar y sukat 2??

CA said...

As Salam Juney..

Akak guna sudu besar yang sukatan..bukan sudu besar makan..

afzan ramlan said...

Assalam..sye try buat jd..tp nape rupe die xcantik mcm y jual tu ye. x licin. jd mcm b'lapis2?..

Julia Ahmad said...

salam....sy dh cuba resepi ni nape rasa masam yeee?? huhu

CA said...

As-salam Afzan,

Emm..saya tak pasti kenapa Afzan buat jadi macam tu..maybe terlebih sukatan air, kacang soya terlebih lama direndam, air soya tidak dikacau ketika memasak jadi ketika mendidih dah macam pecah santan..agak berketul2 halus..jadi menyebabkan tak halus dan berlapis.

CA said...

Salam Julia..tq sudi singgah sini..

Emm...setakat saya buat tak pernah masam..tapi saya pernah buat air soya jadi masam...yg pasti soya tu tak berape elok, atau terlebih lama merendam...atau selepas tos..tidak terus blend untuk amik pati soya...
or lepas dah jadi air soya tidak terus masak...

Apa pun itu andaian saya sahaja..maaf andai tak menjawap soalan..

Anonymous said...

Besa taufufa ni tahan bpe lame ye?

Anonymous said...

Salam. Nk tanye kalau nk siapkan taufufa amek ms bpe lame ye? 1kg kcg soya blh dpt byk taufufa ke? Berminat nk niaga taufufa ni. Tp takpnh cuba buat.

CA said...

Salam..

Anonymous..sy tak pasti boleh dapat berape pack..tapi saya buat 150gram kacang soya ni pun..alhamdulillah banyakkk..apa kata you 150 gram then letak dlm pack dapak berapa...then you know tu budget..

persediann x lama..cuma kena rendam dulu kacang tu yg lama...almost 4 hrs

Harap jawapan sy dpt membantu..tq singgah sini..
semoga sukses nak bisnes ye..muahh!

Hang Nadhim said...

mana nk dpt soya ngn gdl tu.....

muhamad farid said...

cube amanda keraskn air soya tu pa2 mkn..haha

muhamad farid said...

btol2

Anonymous said...

GDL tu halal ke.. takot ade bahan2 yg tak diingini..maklum lah skarang ni mcm2 hal..

ainnaa mmea said...

Resepi ni dpt hasilkn brapa byk taufufa eh?

CA said...

Salam Hang Nadhim

Kacang soya boleh beli kat mana2 pasar raya. GDL plak boleh beli di kedai yang jual bahan2 bakeri.

tengsss singgah sini

;)

CA said...

As salam Ainnaa mmea

Akak x sure nak sukat byk mana..rasanya kalau letak dalam bekas2 yg mcm org jual tu boleh dpt dlm 10 pack or more...

Anyway tnegs sudi singgah blok akak...muahhh!

liyanajais said...

Salam..sudu kecil tu macam mana? Sudu teh ke?

Norzura rashad said...

Sekko sejenis simen utk industri...boleh rosak buah pinggang...guna serbuk agar2 lebih selamat

Unknown said...

Assalamualaikum,hai sis GDL tu apa ye . . . M0h0n share resepi ye. . . Tq . ..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...