Wednesday, December 5, 2012

Masak Tempoyak Daun2...Daun yg terpilih je!!!





Salam dumay....amcam? semua ok? Best dok e-rasa muffin oren. Jemu jugak kan..berturut e-jamu muffin aje.Macam la xde menu lain kan..kan...Benonya kan..tadi balik keja rasa pening. Bukan pening hasil musim mengawan sempena musim hujan ni..ohhh tidakkk.Tapi pening bau durian kat pasaraya.Ntah nape bau durian kalau dalam kawasan berhawa dingin, sangat memualkan. Memang saya akan tutup hidung. Ammpunzzz...acik memang x tahanzzz. Tapi bab makan, ammpunzzz acik tak tolak....sana sinunzz durian...sehebat fenomena Crepe doyan sana sinunnzzz...Hajat hati tingin gek nak coba coba meng 'crepe doyan. Haa ko..moncolsss word baru mengcrepe .Allhamdulillah..saya berjaya buat crepe doyan tau.Tapi bukan crepe durian yang saya nak citer cuma still ada kaitan dengan durian la jugak.Adik nuyul cayang..next entry akak citer crepe durian ye....muahhh!

Asal usul kejadian resepi ni dari mana saya tak pasti.Yang saya tahu, orang perak pun ada masak style cenggini..orang nogori pun ada..dan yang saya nak share ni adalah style pahang.Ye la..ramboku orang pahang jati. Demi nak naik tarap istewi mithali kena la pandai masak menu kegemaran suami kan..kan..Rambo cakap masak sayur ni benonya kena banyak campur dedaun. Daun senduduk, pucuk keledek, terung pipit, terung jari, pucuk ubi, daun kunyit dan banyak la lagi..saya tak bape ingat memula saya belajo masak cenggini.Nak tunggu semua dedaun tu ada memang lambat la dapat masak cenggini .So saya hanya masukkan daun yg mana ada aje la...janji sedap..hehehe




MASAK TEMPOYAK DAUN2 ULAM
Resepi  Asal @ MIL
Olahan Resepi : CheAnn @Dari Duniaku...

Bahan2

  • 2 cekak pucuk ubi - celur dan racik2 
  • 2 helai daun kunyit - racik2 
  • 2 biji terung besar - belah 4 dan potong panjang 1-2 inci
  • 2 papan petai - buang kulit belah dua
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai - dititik sahaja
  • 10-15 cili padi - ikut kepedasan masing2
  • 2 inci kunyit
  • sejemput ikan bilis
  • 2 sudu makan tempoyak
  • 2 cawan santan
  • sedikit minyak untuk menumis
  • Garam gula secukup rasa


Cara Memasak

  1. Bawang besar, bawang putih, cili api, ikan bilis dan kunyit tumbuk/blender
  2. Panaskan minyak untuk menumis.Bila minyak dah panas masukkan bahan yg telah ditumbuk.
  3. Masukkan skali serai yg telah dittitik.
  4. Bila dah kekuningan, masukkan petai, terung dan tempoyak.kacau seketika dan masukkan santan
  5. Santan hampir mendidik masukkan daun kunyit kacau lagi
  6. Bila nampak daun kunyit, terung dah hampir masak masukkan pucuk ubi yg dah direbus dan diracik
  7. Masukkan garam, gula dan perasa secukupnya.Ikut lidah yang merasa la ye..
  8. Masak hingga semua bahan dah sebati dan pekat.





Haaa..close up sikit.Baru nampak mengancam.Selamat mencuba..siyess sedap!!! 
Jumpa lagi...muahhh!
(kek dah masak...nak titon...)
nite..






5 comments:

asmah yusof said...

salam acik...
suka sgt dgn lauk nie...asz buat versi org negeri...lauk nie makin lama makin sedap..kalau buat esok sure buat lempeng or cekodok tuk buat cicah...hehe

Ibu Rawiwa said...

penah makan yg N9 punya.. makan masa kenduri kawen tapi tak tau daun apa. mungkin daun kayu kot sebab penah npk chef masak kat tv.

sedap ekkk tempoyak daun ni tapi tak gamak nak masak kat rumah sbb last2 kena makan sendiri huhu..

Mamasya said...

Aslmkum CA
Terliur sudah nengok tempoyak daun itu.dah lama tak mkn. masa pertama kali rasa kwn org Melaka bagi rasa...terus suka.
comel2 muffin kat bawah tu....kenan nengok.

AKU BUDAK PAPAR said...

Makanan nostalgia. Terliur di buatnya. Kalau tambah daun kaduk tambah lah lagi ummph nya

CA said...

Aku budak Papar,

Terima kasih singgah sini. Benar..sgt benar.masukkan daun kaduk lg ummphh.tapi xde plak daun kaduk masa masak ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...