Thursday, February 6, 2014

Apam Palkadot, Cara berlauk tempahan Majlis Nikah Ain





As Salam.

Angin lemau nak blogging sokmo melanda dalam diri.Ntah nape ntah...penyakit M sokmo datang. Saya memang kagum dengan Sis Q tu...dengan ke 'bz'an dia tu..sempat sokmo nak hapdet belog.Saya ni...ya ammpunzzz sokmo sokmo la virus M serang saya..ehh kena sampuk word sokmo ke..dok ulang word sokmo....kalau owang belah timur taula sokmo tu hape...kann..kannn..sokmo ni sama erti dengan selalu..ikut pada ayat jugak la...tu la Malaysia, mewah dengan bahasa..mewah dengan dailek.

Kesah apam palkadot dengan cara berlauk ni kesah bulan lepas pun..kira end month gitu..bak kata sis Q..gambo segala dah ada dalam draf..sayang plak nak delete.Teruskan la...leh gak selitkan kenangan Majlis dak Nurul Ain ni. Adik manis satu opis dengan saya (dulu).Dia ni PA GM.sebelum dia masuk saya la PA..saya la Planner..saya la purchaser..Haaa kooo...banyak JD ai..tapi gaji satu je..grrr grrr...
Benonya Ain ni order kek coklat dengan cara berlauk untuk malam nikah, apam palkadot dan creampuff hari majlis sanding.tapi apam palkadot je yang ada dalam HP lagi dua tu ntah mana..dah kena delete kot. Gambo cara berlauk plak saya gali arkib dalam lappy ni. Resepi apam palkadot tu u olls pegi la terjah dapur Mbak Hana nak tgk original wesepi dan sumber nya...yg ni udoh kena adjust sikit oleh saya..tapi cara nak adun tu caya kopipes dari Hana je..hehehe

APAM PALKADOT

Bahan-bahan

  • 3 biji telur 
  • 270 gm tepung gandum 
  • 220 gm gula halus -
  • i cawan susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete 
  • 1 sudu kecil esen vanila

Filling blueberry@strawberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit sehingga likat dan agak ringan.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry@strawberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna adunan pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Api jangan terlalu besar bimbang apam akan merekah.

Gambo lama..
Gali kat Arkib
untuk wesepi terjah SINI ye..


Mehh layan gambo perantin dan sewaktu dengannya..
Banyak aksi benonya tapi ntah nape xleh masuk kan dalm lappy plak.
Credit to Shafizan..potoghraper and kawan2 yg wasap gambo..


Ini la dak Ain tu...
Malam nikah.cantikkkk kannn



Ini hari persandingan...
serba biru..my peberet kalerr...sukeee



2nd versen kawan sepejabat yang bergambo dengan perantin...


Haaa....acara bersanding dah habis..
apalagi..kami plak aa pakat posing...dah jadi cam majlis kami..


Jibby and twins dia..
Ehemm..I polo tema perantin..biru gitu
auwww..



Uhh..lamaaaaa tak pegang baby
wase kekok plak..
Ni kiwa cam cucu dah wehhh..sbb ayah dia panggil saya ibu..
Ohhh...saya dah jadi nenek..
auchhhh..


Untuk Nurul Ain dan Zaidi...
Selamat Pengantin Baru
Semoga kekal bahagia hingga ke jannah
Muahhh!



9 comments:

Queenie said...

ollooo koi dah tulih panjang berjela, tak lepah pulok kat sini! grrr..ni kiwa seken waound ni masuk syini...


tadi koi syakap, syantek betoi perantin tu, pakai baju kuning back ground ijau, tu kaler fav koi tu.

pehtu koi syakap yg polo perantin kaler biwu tu pun kemain lagi melawamnya...ketat metat borre nanges ostad mandangnya LOL, tu kalo pakcik towonto tu nengok sure maram tewus tak latang waahahaha

dah cukup, yg tak lepah tadi tu dah maleh nak tulih balik, renguh!

Bbwana adienia said...

salam..

banyak juga tempahan tu ya..sya suka makan kuih cara tu..sedap..apapun, pengantin memang cantik!

CA said...

Wehhh Sis Q...ngape pulok x lepas komen aok te...palehhh mesti ada ayat2 sentap..gugel blok kot..kikiki

Wehh perantin ni memang lawooo..err err baju koi tu..idok ketat metat..tapi lycra gitu..jdnya ngikut skit badan koi..skali skala melaramm..konon!!!

Cehh aok te rengoh masok yang ye nya...kann kann...xpe..xpe..aok wehat dolu..kang udoh x rengub sambung balik ye...hehehe

CA said...

Salam Bbwana...

Thanks singgah sini.emm cara berlauk tu kira hot sales akak la..hehehe

Agree with you..pengantin cantikkk kann..

Queenie said...

che ann!!! yok Allah..tak baik tau tuduh akak jawab soklan tak abeh! cer aok baca entri tajuk "dumpling udang & naan keju" tuuuuu........
dah tunjuk sukatan bawuuuu....huhu
koi sanggup buat sekali lg , sukat betul2 sekali lagi pasal kuarga aok tu kecik, so kalu 6 cwn tu kang banyak bebenor! cer semak kas! cubit kang bawu tau!

tak syukur eh dapat kakak baek cam koi..

eh baek ke koi? hehehehe

CA said...

Huhu.ammpunzzzz....koi udoh jumpa wehh jawapqn soklan aok te...hahaha.....koi udoh terjah pun tajuksss itu seberrrum aok khabo..

Ye..ye...aok baikkk ammmattt...koi memanf untung..memang syukur ammat dapat kakak baik macam aok te...muah2...sayang aok ketat2..

MamaFaMi said...

Hihihi.. nenek yang vogue de vas!

Shane said...

Hi Rossa, love the pics here. And the babies are really cute. The pic of bride and groom in blue is really beautiful.
Wow! Love their wedding outfits, very modern and stylish. And the bride is gorgeous.
Rossa, I love your dressing, very nice...and love your choice of blue and black....
Best regards, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

dilabangiWORLD said...

apem mey mantul2 ayu koyo uwongey ndok
kuwe kabarey...miss u lah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...