Monday, July 30, 2012

Ikan Kembong Masak Pecal



Time gini sure pakat dah pikir nak masak menu apa kan..kan..kalo dok umah konherm segala barang2 dah beli.Silap-silap dah ada jadual menu berbuka. Time posa ni la jugak banyak betul wesepi yang nak dicuba kan.Hajat memang menggunung tingi nak buat itu..nak ini..tapi dah balik umah alaa yang mana senang...yang mana ringkas je la pilihan hati. Dah penat bersilat dengan jam.Burran posa ni extra organza skit jalan jam kan. Err nape plak banyak word "kan". heeee...sindrom burran posa kot.Anyway tempat keja saya dekat je benonya..Dalam 10km...tapi birra burran posa ni, ammpunzzz 1/2jam jugak bawu sampei umah dik nonnn...




Ok itu kesah jam dibulan posa. Tajuk citer utama adalah Ikan kembong Masak Pecal. Masak pecal ni lebih afdal kalo ikan keli..ummmphhhh!!! memang kombinai yang sangat sempurna.Kalo tak caya cuba pegi kenduwi kendawa kat Kg Sawah Sempadan Tanjung Karang nun...kenduwi kawin depa jamu lauk ni tau...ohhh sedappp gilerrrr. Sebab saya suka..kalo yang tak suka menten cakap biasa je....Eh kalo ikan pari pun beh gak masak cenggini. saya pernah masak.ce pegi SINI. kali ni guna ikan kembong la..ikan keli takde stok.Wesepi nya sama je..tuko ikan je.




IKAN KEMBONG MASAK PECAL
Resepi: CheAnn @ Dari Duniaku...


Bahan-bahan

  • 3-4 Ikan kembong
  • 1 ½ cawan Santan pekat
  • 3-4 helai daun cekur ( jawa sebut kencur) – diracik halus
  • 1-2 ulas ubi cekur
  • 2-3 ulas bawang merah
  • Cili api – sukatan ikut kepedasan masing2
  • Garam, gula dan perasa ikut rasa


Cara-cara



  1. Ikan siang, dibasuh, lemur ngan sedikit garam dan dibakar sampai masak.
  2. Bawang merah, ubi cekur dan cili api ditumbuk.
  3. Campur semua bahan tumbuk, daun cekur yang diracik dan santan
  4. Masak dalam kuali dgn api sederhana, sentiasa kacau supaya santan tidak pecah. 
  5. Masukkan garam, gula secukup rasa. Bila dah mendidik masukkan ikan bakar tadi. Ikan dah mesra ngan kuah bole la diangkat.
emm simple je kan...Saya kalo ada lauk ni konherm kena ada 2 jenis ulam pe-be-ret saya.Pucuk ubi dan daun cekur....memang akan menambah la....ulam tu la..nasi xleh tambah banyak sangat.takut burren posa owang lain jawun timbang menuwun..saya makin naik...ohhh x wellla acik..



Well, memang payah sangat nak dapatkan daun cekur.Cuba cawi kat pasar tani pun susah ada orang nak jual beb.Tapi ni hasil berbudi pada tanah beb...menengenangkan payah sangat nak cari, saya tanam je pokok cekur ni...Pokok ubi kayu pun saya tanam. Lantak la orang lain buat taman botani ke hape, saya buat kebun..hehe..

Haa...ni pokok cekur saya....



Haa..ni pokok ubi kayu saya...khas utk amik pucuk
konherm makan pucuk yang muda2..supaya awex muda..errr relavan ke??

Petua utk Uncle AL:  Someone inform me, Banyak makan daun cekur memang akan jadi awex muda. Entah la uncle AL, I'm not so sure about this till I read about this  kat SINI, saya baca plak kat SINUNNNZ...so kebetulan je la saya suka daun cekur maka saya dapat kebaikan dari daun cekur ni. ( tekak jawa gitu...)


8 comments:

Anonymous said...

CA,nak cikit bolih pecal, Uncle tinggal soyang soyang Aunty oberlaut hantor anak . And I am appi sesangat dapat mention Kat n3 Kali ni. Bab awet muda uncle slalu gak baca Kat sini sana situn Thank you for remembering part ulam tu. Keep beautiful and good to see you are back and happy. Oh ya pantun tu very good 10/10 well done. ....uncle AL

Mamasya said...

Slmt berpuasa CA. kalau masakan ikan pecal gini akk belum pernah mkn tp nampak sedap masak lemak pekat gini.daun cekur tu ubat utk org dalam pantang juga...

wanie said...

x pernah lagi buat pecal..blh try ni..

Rohah said...

suka sangat masak ni..

CA said...

Salam Uncle...

Ciannn tingal coyang2 ekk..tewus cam baby jadi ek..hehehe..lama ke aunty pg abor laut..hammboiiii sukee ekk kembalu bujang.konherm tewus nak pegi toronto duet dgn Lee usha awex sana sinunzzz...x tahanzzz..

CA said...

Serramat berpuasa MamaSya..

Mama, daun cekur ni memang setengah owang pemes amsa pantang je..tapi tak pantang pun sedap buat ulam..buat kerabu or kluban bahasa jawanya...

CA said...

Salam Wanie..

Tq Singgah sini. Cuba la masak nak tau sedap ke idak kat tekak wanie....muahh!

CA said...

Rohah..beh kan masak cenggini..heeee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...