Monday, November 26, 2012

Muffin Orange





Salam semua... salam Dumay..hikhikhik...saya jumpa word baru you...baru untuk saya la. Untuk orang lain ntah la..maybe word ni dah lama or maybe word ni hanya segelintir sahaja yang guna.Maklum la..jaman semakin manggih..dah timbul macam macam word. Well, tak mau komen banyak pasal word yang unik or pelik.Sebab saya sendiwi suka guna bahasa or word yang sebegitu. Ada la sowang dua teman teman saya komen kat saya...susah nak paham word yang saya guna dalam blog saya ni. Heee..sowi la ekk kalau tak paham..that's my personal taste style. Nak gonne kan..buat masa ni saya selesa menulis cara gitu....masa akan datang tu lain episod la...tak berani khabo...menten gini or maybe berubah....biarlah masa yang menentukan..cewahhh!!Tetiba laks leh tuko jadi bahasa tersusun indah konon.

Cop!..cop! Hawi ni hawi Isnin kan.....Isss..isshhh asal Isnin je hapdet belog...bila hapdet belog je hawi Isnin.Nape????Hawi lain buat hape??? Sape leh jawab soklan tu?? sebab saya pun tak tau nape bila hawi Isnin je baru ingat nak hapdet belog..Sadis kann??? Tapi tak pe..janji hapdet kan. Ada juga yang menten singgah pondok ni. Terima kasih buat sobat dumay....wahhh words baru lagi ko...yang masih sudi singgah sini...Intan rizal, Ibu rawiwa, Ibu muhsina (weii kowang...aku tensen tiap kali nak reply komen dlm belog korang..asyikkkk mintak verified words tu...hok sokmo2 aku fail!!!! buang la benda alah tu...sebab aku xleh nak komennnnnn....pelisssss).Buat Uncle Lee, Sis Q, Amelia...Mamasya...Marie..Zana....dok masuk sini & tinggalkan jejak bertapak gitu..nanti2 ekk saya reply..Sobat dumay yang singgah tapi tak tinggalkan jejak tu..thanks jugak...singgah la lagi...kalau sudi tinggalkan jejak tu ye..senang saya nak kesan..hehehe

Errr...adakah intro saya keterlaluan??? Tajuk nak citer pasal Muffin Oren seperti yang saya janji, tapi saya dah lalut lebih ekkk. Dah macam sis Q ekk...berjangkit kot...sebab memang suka sangat pegi pondok Sis Q tu...ralit baca dia membebel sana sinunzzz..tapi bebel ada isi tau...haaa tak caya pegi la SITU..singgah sekali nak singgah selalu...siyesss! Haa..dah pegi sana,  pastu rasa2 nak makan muffin oren cuba la resepi ni. Simple tapi sedap. Antara Muffin coklat & muffin oren saya vote muffin oren.Sebab saya bukan penggemar tegar coklat.Jahh..ahhkak CnP kat sini plak ekk. (Ehh senyappp je IzahMuffinLover tu..dah bersalin ke..ekkk?)




ORANGES MUFFINS
Sumber : Izah Daut

Bahannya:

  • 2 cawan tepung
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh soda bikarbonat - saya lupa letak
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu besar parutan kulit oren - saya tak letak
  • 1/2 cawan butter (dicairkan)
  • 2/3 cawan jus oren -saya perah dari buah oren
  • 1 1/2 sudu besar oren sunquick -saya pun letak ikut izah  
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan kacang walnut - saya pun tak letak ikut izah


topping : -saya tak letak, saya taburkan hirisan badam

  • 1 sudu besar butter cair
  • 1/4 cawan gula perang
  • 1/2 sudu teh ground cinnamon






Caranya:

  1. Campurkan tepung, baking powder, soda dan garam, kemudian ayakkan ke dalam mangkuk yang besar.
  2. Masukkan pula gula halus dan parutan limau. Kacau sebati
  3. Satukan jus oren, butter cair, oren sunquick dan telur. 
  4. Kacau sebati dan tuang ke dalam mangkuk tepung tadi.
  5. Gaul semuanya supaya bersatu, tapi jangan terlalu lama cukup sekadar semuanya sebati.
  6. Masukkan ke dalam muffin try.(saya xde muffin tray, saya guna cam gambo tu..huhuhu)
  7. Untuk topping, gaul rata butter, gula perang dan cinnamon. Kemudian taburkan di atas muffin tadi.
  8. Bakar muffin pada suhu 175 / 180 C selama 20-25 minit.

Haa...senang kan...siyess senang..!!! siyess sedappp!!!!.tak caya cuba...cuba...Tapi kalau kowang buat tak jadi....tak dapek den nak nolon aaa....Sebab siyesss saya cakap, ni pestaim saya buat muffin oren...jadi ko..ya allahhh..wase nak peluk je Izah tu kalau dia ada depan mata.Ye la..sebab dia share wesepi simple ni la saya berjaya buat.Siyesss! errr awat manyak bebeno word siyesss ni....siyesss tak sengaja...


Ehh..kelabu laksss pic ni...isshhhh!





Haa..yg ni ok skit...tapi macam pelik je pencahayaan nya..kan...
Awat nampak sangat kaler oren...tau la ni muffin oren.
Emm...konherm faktor cahaya ni...
(^_*)


8 comments:

sayangrawiwa comel said...

wallahhhhh.... harus dicuba nih...

hana said...

waduhhhhh ambu neee..... sampey nang kene.... njaluk siji nduk!

CA said...

sayangrawiwa comel

opocot..ada belog bawu ke...
wahhh pegi pangkorrr gitu....

CA said...

Mbakyu hana....orak semambu crepe durion kok..huhu...

queenie hussein said...

salam dear...

rossa...thanks for the mention ya! memang akak kuat membebel eks? keh3

rossa...aritu akak mmg tak beli jewuk lah sayang sebab tak pandai makan benda2 tu...akak ada pi chowrasta tapi beli benda lain... kalau pesan awal, boleh jugak akak belikan untuk awak...

muffin oren and apa2 pun benda yg beroren mmg menjadi pojaan hatiku...meh campak sini satu! satu tray hehehe...

Ibu Rawiwa said...

ca, buat adunan tu nak kena pakai mixer ker tangan jer? nyong wes konpius la perkataan 'gaul' tu...

Zana said...

Salam Dumay.. haha

Mufin oren memang marvellous.. kegemaran akak gak tu.. nampak cam condong sket muffin awak ek.. mesti guna kipas masa baking.. neway.. apa yang guna oren sume sodap...

Amelia said...

Hi sayang, yuuhhhuuuuu berry berry sorry lambat singgah sini. Muffin oren sudah habis makan semua? LOL

Nampak sedap, apa apa kalau orange flavor memang sedap meletups... :)

Lain kali simpan sikit untuk I.
Have a nice day, with hugs and love to you. muaahhhzzzzzzz..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...