Sunday, July 14, 2013

Donut Keledek Kuning





Saya beli keledek seminggu sebelum puasa.Cadangnya memang nak buat donut. Sebab macam lamaaaaaaa sangat saya tak buat donut. Beli semangat, dah sampai umah macam  tak sampai seru plak. Donut ntah kemana keledek ntah mana. Hari puasa kedua baru la seru sampai nak jengok balik keledek tu.Mujur molek lagi. Kupas kulit and kukus.Isshhh bila dah lenyek banyak la pulak. Jadi masa 2 ramadhan tu saya buat cek mek molek dengan kuih keria. Ramadhan ke-3 saya buat plak onde onde keledek. Tapi 2 menu tu saya idak plak amik gambo. So xleh la nak share. Tak sonok plak citer xde gambo kan..hammbarrr je. cehh konon!


Resepi donut ni memang saya tak pernah cuba guna resepi lain. Menten setia guna resepi Hasue tu. Just ubah buh keledek ke..labu ke..kentang je. Tapi cara dan wesepi menten ikut wesepi asal. Ubah sukatan pun ikut apa yg patut. Bukan apa, wesepi Hasue ni memang senang and konherm jadi. So apa susah2 nak tuko kan...Malas nak pikir banyak. nanti tak pasal pasal saya kena cari cream nak ilangkan kedut kat dahi plak hanya keranan dok mikir resepi donut. Uhh tak kuasa makkk!




DONUT KELEDEK KUNING
Resepi asal: Hasue
Olahan : Che Ann

Bahan bahan

  • 200 gram keledek ( ini sukatan saya dah kukus, lenyek )
  • 1 sudu besar mentega/majerin
  • 1 sudu kecil minyak sayur
  • 1 1/2 sudu besar gula
  • 1 1/2 sudu besar susu pekat
  • 1/2 paket yis segere ( sy guna mauripan)
  • 50 ml air panas
  • 1 biji telur ( saiz D) - campur secubit garam n pukul mcm telur dadar
  • 200-300 gram tepung ( anggaran)
  • Minyak untuk menggoreng






Cara cara

  1. Tuangkan air panas dalam keledek yg dah lenyek...gaul sebati.
  2. Masukkan mauripan, gula dan susu. biarkan dalam 10 minit
  3. Nampak mcm buih dan kembang masukkan majerin dan mintak sayur. Kacau sebati hanya dgn satu arah
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau, masukkan telur kacau lagi
  5. Masukkan tepung lagi sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh dan tidak melekat.
  6. Doh bole terus di terap menggunakan acuan donut dan biarkan lagi seketika ( dlm 5-10 minit)
  7. Panaskan minyak, dan goreng donut tadi. Sila rajinkan diri anda untuk kaup balik donut tu untuk menjadikan dia kembang sekata. Jangan tunggu sampai bahagian sebelah nampak kuning baru nak balik kan..nanti kembang tak sama montoksss... hik hik hik


Haa tu.peminat tegar donut.
Lepas goreng panas panas dah bape ketul dia ngap
Tu pun jenuh tahan sebab ibu nak amik gambo dulu
Err tingat plak Uncle AL.
Dia minat jugak donut...apa khabar sekarang ye..
lama plak tak dengar citer.
Xpe..nanti terjah pondok Uncle Lee or Sis Q or Sis Mel sure ada kat sana
Anyway...dari jauh saya doakan Uncle AL sihat sejahtera




Eh ada plak cek mek molek saya..
Emm ni je la yg ada.
Selepas goreng xde pic. Lupa ke..terdelete ke  ntah la.tak ingat!
Abaikan saiz yg tak tentu hala..
Eina dgn Eica excited nak tolong....masa kecik excited aaa
Sok dah beso cam Izzati emmm....
Malasss ibu nak cakap!
Anak oh anak.

  

3 comments:

Mamasya said...

Salam Ramadan CA dan slmt berpuasa

Donut kentang belum pernah cuba , boleh masuk senarai....tp kalau cek mek molek mmg laku kat rumah....buat mudah...mknpun sedap.

Xira / Ady said...

Sedap nyer K Rossa

bahasa inggris online said...

aku paling suka sama kue ini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...