Tuesday, July 16, 2013

Kebun Oh Kebun


Memang dah jadi rutin, 2 minggu skali saya akan mengemaskini kebun mini saya ni.Idak la beso mana. Tanah sekangkang kera tepi umah luo pago tapi sakit gak pinggang tiapkali bila berkebun ni. Tapi kadang kadang sampai sebulan saya tak jengok kebun ni. Standart la..hangat hangat taik ayam bak kata orang orang tua. Eh jap..taik ayam tu hangat ke? Apsal orang orang dulu bagi perumpamaan macam tu. Mesti depa pegang taik ayam tu kann..Kenapa depa pegang taik ayam tu..sebab nak buat perumpamaan ke?? Gitu?? Ahh tak paham la...

 Ehh.. sebut pasal taik ayam...baja taik ayam bagus tawww.. Kata Uncle sebelah umah saya dulu la. Dia memang rajin menanam. Yang heran tu...subur sangat tanaman dia. Tapi tanaman saya...ya ammpunnnzzz hidup segan mati tak mahu. Dia tanam anggur, saya pun nak tanam anggur.Siap bagi anak pokok anggur tu suh saya tanam. Pokok anggur dia berbuah..pokok anggur saya kurusss melidi.Dia tanam mangga saya pun tanam mangga jugak depan umah. Pokok mangga dia berbuah..mangga saya...daunnn je lebihh..pastu gugur..pastu buat sampah...nasib...nasib!! Nasib jugak di salahkan.Awak yang tak nak mencari ilmu menanam.Gitu la jadinya kan..dasarrr!

Tapi itu aku yang dulu, bukan yang sekarang.. Ehhh macam tajuk lagu Tegar tu je ekk..perghhh pemes dah dak cilik tu. Rejeki dia kan... not bad gak aaa lagu dia....bila 2-3 kali dengar beh jugak. Tapi saya lagi suka cover by Wani...lunak je suara Wani Nyanyi lagu ni..tak caya..nahh dengor ni..





Adehhh....tadi nak citer pasal kebun kan. Apa kess dah lalut sampei ke lagu bagei ni..
Hokey bulan posa ni tak yah bebel panjang panjang...biar gambo gambo ni yang cerita untuk anda..hehehe



Ini ulam peberet saya pokok cekur.
Kalau jawa panggil kencur.
Uhhh enak banget mangan godong kencur
Oppss ter speaking Jowo plak.
Siyesss saya sukaaa sgt makan ulam daun cekur
Kalu buat kerabu...ammpunzzz..pun  sedappp
Ini bahan yg perlu ada untuk kuah pecal..ada ummphhh!
Iwak lele masak pecal pun sedappp!



Haaa ko..dalam kuali je aku snap pic 
Ni ikan kembong masak pecal..buh daun kencur..
peberet menu...tu pasal saya kena tanam cekur
Kat pasar susah nak cari daun cekur..ubi cekur ada gak di jual
Tapi pucuk daun cekur....sangat susah.!!!
Sambil merumput cekur ni sambil menuai aa daun cekur dan ubinya
Zasss saya masak pecal ikan kembong
Tak sempat dah nak beli ikan keli..
Ikan kembong pun bole.Yang penting aroma daun cekur tu...
Untuk resepi masak pecal ni u all terjah SINI



Pokok ubi kayu..tapi saya tanam untuk amik pucuk je.
Ni kalau orang jawa kami panggil godong ubi kucir..
kan Roha kann...hehehe
Emm dah masak pecal, celur plak pucuk ubi
cicah la dengan kuah masak pecal tadi..
ammpunnnnzzz mantap nokkk!
So complete la jodoh menu saya hehehe
Kalau beli kat pasar, secekak, dapat yg lembut untuk masak suku cekak.
Tu pasal saya tanam..puas hati..


Haaa...ni plak pokok meranti
Bukan meranti yg batang kayu dia buat perabot.
Ini amik pucuk leh buat sayur ulam or lemak or bening or kerabu or tomis
Emm sayur peberet saya juga..
Sama..sangat susah nak dapat kat pasar..sekali sekala je
pehtu sama cam pucuk ubi..banyak daun tua dari pucuk
Tapi meranti saya ni kurussss kena serang dengan serangga ladybird gitu...
Nampak tu daun dia berlubang lubang...


Ni Pokok terung pipit.
Ulam peberet myRambo
Ye aa asik tanam sayur peberet saya je kan..
kata kasih..kata sayang...
so sbb kasih sbb sayang saya tanam la pokok ni...
Ni kira pokok baru..saya baru cantas kasi dia kuar pucuk muda
nanti lebat skit buah dia...
Makin sayang la my rambo kat saya...heeee



Emm korang sure kenal pokok apa kan...
so xyah citer panjang..
cuma nak bagi tahu saya ada  10 rumpun pokok pandan 
Beb banyak rupanya...ye la..wat nega nasi lemak..wat kuih cara manis
wat seri muka..wat macam2 la..
kalau setakat serumpun memang tak berdaun la pandan ni..kalo dah sokmo sokmo amik
sedo tak sedo rupanya saya tanam 10 rumpun...
Haa amik kawww...tomaksss!




Ini pokok kemangi..baunya wangi
selalu buat ulam dan setengah orang buh dalam masak bening 
Peberet myrambo jugak..tapi saya tak berape suka
ntah tak tahu nape tak suka..
pokok kemangi ni ala ala pokok selasih tapi bunga dia kaler hijau kekuningan
kalau selasih bunga kaler ala ala pepel gitu..
Paham ye anak anak muridd...
ok jom topik seterusnya...




Taraa...Anak pokok labu..
last 2 wks saya campak je biji labu tu
rupanya tumbuh plak...maybe sebab hujan kot
sebelum ni dok la semai idak plak tumbuh
bila campak je..elok lak dia idup..
Sis Q..esok dah berbuoh bole koi bagi awok sebiji ekk
hahaha...berum menjalorr udoh citer pasei buoh..rabannnn




Hoye...buah pisang lemak manis peberet family
Puas la makan sebab ada 2 tandan tu..
satu lagi kat belakang tu tak nampak..
uhh x sabo nak tunggu dia masak..
Alaaa...gambo pokok pisang nangka lupa plak nak snap
xpe..itu next versen citer pasal dia...
p/ss nampak tak tu jalan raya...haaaa habis tanah tepi jalan saya kebas!
Tanam pokok pisang.
Kampung sungguh la minah sowang ni..kheeennn.. 




Taraaaa....See... bergayut gayut buah mangga tu
huhhh senyum lebo je tengok pokok mangga saya dah berbuah..
ni kira 2nd time la dia buah
memula dulu 2 biji je norrkkk...kedekksss tul..
tapi kali ni...banyakkk...setelah mendapat nasihat dari tokey nursery masa saya beli baja.
Apa nasihat dia...
next saya citer..sebab ada lagi pokok2 yg tak interprem.Kang kecik ati pokok yg lain
now dah ngantok ,esok nak bangun masak sahur lagi...

nite..
salam
muahhhhh!



5 comments:

Ibu Rawiwa said...

kok akeh mbanget peleme.. simpen barang sebijik utk ku yor

Amanda Suria said...

Berbudi pada tanah cenggini la hasilnya......

Uncle Lee said...

Hello Rossa, I suka the gambars disini, and especially reading your foreign language, ha ha. Yours the only one I will read loud as I love to pronounce the words.
Love that ulam plant. First time saya tengok this plant.

Apa pisang tu? Tengok kechik sahajah. And that plant I think pandan kan? Can see you love gardening.
Have fun.

Rosa, salam ceria selalu dan jangan lupa gembira di hati.
Bagaikan sentiasa kedengaran alunan lagu merdu.
Lee.
Ps, senang datang pondok, ya. Saya siap kan kopi ice and donuts. Ha ha.

Amelia said...

Hi Rossa, how you doin'? Must be very sibuk wat kueh?

You pun enjoyed gardening, banyak tanam sayur dan buah2x. That pisang is pisang emas ke?

Selamat Hari Raya to you and family. Makan ketupat jangan lupa I tau. :))

Have a nice day.

Uncle Lee said...

Ho Rossa,
Saya mengambil peluang ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada semua rakan saya di Malaysia dan di mana jua anda bearada.

Selamat sejahtera kepada anda sekeluarga.
Semadikan satu lagu dalam hati mu dan semoga sentiasa ceria.
Teman mu dari Canada.
Lee.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...