Thursday, May 15, 2014

Pulut Kuning dan rendang Ayam - Tempahan pada Hari Ibu







As Salam semua

Selamat hari ibu untuk semua wanita wanita yang memegang status ibu. Haaa apa?? Hari ibu dah lepas?? Lorr memang la...yang dikecoh kecohkan..yang diwar warkan..yang segala yang tu..dah mention kannn Hari ibu adalah pada hari ahad minggu kedua setiap bulan Mei kann..kann...okk-alohhh...pakat tahu belako doh hari ibu bilo...toksoh buat pelikk gakkk...payoh baso...heeeeee

Tapi benonya setiap hari adalah hari ibu rite...24 hrs 7 days gitu....without salary lagi??? sape sanggup??? sape??? Tell me.....tell me....wanita yang jadi ibu la jawapannya..apaa daaaa.

Well... kalau nak citer pasal pengorbanan ibu..kesusahan seorang ibu..kepayahan dan segala tu rasanya tak yah citer kot. Rata rata dok citer..sana sinunzz dok ulas..kannn Memang dah umum! almost people know that.Bagi saya dah fitrah terciptanya wanita itu memang ada sifat sifat itu bila bergelar ibu kann...sorang dua je la yang hati batu..itupun bersebab kot...ntah la...takut tak citer lebih lebih...silap kata kata..salah bicara buruk padahnyaa...seremmm acikkk.




Bila tiba hari ibu ni..haishhh pakat show la...pegi dinner sana..dinner sini..dapat itu..dapat ini...semua channel laman sesawang ada..kat pesbuk ada..kat burung biru ada...ig and macam macam lagi...ece ce...baru la nak show..baru la nak tunjuk...benonya leh tayang kann...ohhh makan kat westowen ni...ohhh hubby n anak-anak bagi hadiah ni...kalau tak tunjuk kan..owang tak tau..ai pegi makan westowen 7 8 bintang hoqeyyy...ai bawak henbeg apa...ai dapat apa...haaa...ko hade??? uwaaaaa....tak adeee!!!!!! tu pasal kuat ayat ayat berbaur jelesszzzz.dah tu..awat tak merengek kat hubby nak dihargai dan dilayan macam mereka..macam dia...macam orang tu??? Dah..dah..tak payah nak buruk sangka...teruskan kehidupan....klise word nak tenteramkan jiwa gitu..

Meh tenangkan jiwa dengan aksi aksi pulut kuning dan rendang saya ni. Tempahan rakan kerja yang dulu sama sama mengharungi kesedihan penutupan SPEM. Tapi bumi allah ni luas...rezeki ada di mana mana kan. Tak sangka kami di temukan sebagai rakan sekerja lagi di Shah Alam...salah satu anak syarikat yang begitu gah di malaysia dia. Heehhh apa tak gahnya...ujud tahun 1800 beb...Logo P berwarna merahh...haaa tau apa? Syarikat ni la penghubung semua orang.....haaa korang pikir la sniri..saya dah keja katne skang.. (^_*)



Pulut kuning dan rendang ayam sempena potluck jiran jiran katanya. memang sokmo sokmo buat.Alhamdulillah...moga kemesraan yang terjalin antara jiran terus kekal. Sebab susah senang..jiran yang paling hampir la yang akan membantu..tak gitu....Oleh kerana konsep potluck..sure banyak lagi makanan yang ada, jadi saya yang mencadangkan pada teman sepejabat ni cukup la 2kg pulut kuning dan 2 ekor ayam rendang untuk 5 family...Hasilnya...alhamdulillah...just nice aje pembahagiannya...tiada terkurang..tiada pembaziran. Itulah feedback dari Naliman...wahhhh terror aa acik..dah pandai buat anggaran...leh aa jadi planner majlis camni..hehehe



Ehem..ehem..sedang belajar nak deco deco kasi lawa  itu pulut kuning...teruja wehhh tengok K1 tu sokmo sokmo buat canggih aje presentation dia bab pulut kuning...kreatifff sgt. Tapi tu la..semangat belum kental...saya guna bahan apa yang ada...malas nak ke kedai...emmm malasss jugak yang menang kann...
Malasss nak cakap la....

Pssttt...pssttt...korang...ni nak cakap...saya pun dapat suprise tau pada hari ibu...emmm behh sangat. Even takde la pegi makan kat hotel lima bintang...even tak dapat henbeg gucci and so on..tapi hati saya sangat tersentuh bila balik dari keja last friday mybongsu hug me sendat sendat...kiss me kuat kuat..sampai penyek pipi ibu ni...gamaknya dah sama tarap dengan ayam penyekkk...and he give me thisss....





Balik sekolah teruja ia citer kat maid...paksa maid amik gambo dia...nanti nak tunjuk kat ibu...dia bersama bunga ni....hahaha..hasil pendedahan kat sekolah la ni...layannnzzzz



Tq dear...
Ibu love you till jannah...
muahhh!


6 comments:

dilabangiWORLD said...

MASTER PAKAR MASAK
MENJADI idoLA NI
KABAREY NDOK AYU

Shane said...

Hello Rossa, I really love your these beautiful foods for mother's day. They look absolutely delicious.
I have never seen these before. And saya suka how you designed the rice, macham bunga.
I can practically get the lovely scent of that ayam rempah.

Rossa, Being a mother is one of the highest salaried jobs in any field, since the payment is pure love.
And that is a real good looking boy you have there. So cute. Love his eyes.

To him...his mom is a never ending song in his heart of comfort, happiness and being. He may sometimes forget the words, but he always remembers the tune.

You have a great weekend, and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

Shane said...

Hi Rossa, how you doin'? If you free drop by my pondok latest posting...check out the recipes I have put up...you can make for coming Hari Raya...Your hubby will manjah you makan these recipes.
And impress your MIL, ha ha.
Stay beautiful and simpan satu lagu dalam hat.
Lee.

CA said...

Mbakkkyu DilabangiWORLD...

Tq mampir rene..kangen jugak karo mbakk...muahhh!

CA said...

Hey..heyy Lee

Thanks drop to my pondok...woww you have new entry..ok will terjah pondok you soon

Thankssss..
Terima kasih seribu..simpan satu lagu darrrammm hati keyyy...

awdawd said...

trimakasih infonya gan....
...
sangat menarik dan bermanfaat...
mantap..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...