Thursday, July 2, 2015

Laksa kuah Lemak




Salam Semua..

Pejam celik..pejam celik dah 15 ramadhan kita....ehh cepat beno masa berlalu. Makin sibuk la memasing dengan persiapan raya.Nak soping baju raya la...nak buat kuih raya la...kann. certain people dah beli and soping baju raya before ramadhan lagi. Bagus peracangan macam tu.Tak de la penat. Saya tiap tahun plan konon nak macam tu..tapi menten time ramadhan jugak la terhegeh hegeh nak beli baju...baru rasa nak raya...dalam hati berbisikcehhh

Pada yang mengambil tempahan kuih raya ni...sure sedang tungkus lumus siapkan tempahan. Saya pun bz bz buat kuih raya...alaa kuih raya yang senang senang aje...buat untuk makan sniri and 2-3 orang kenalan rapat. Tak de la amik tempahan sakan. Sonok tengok kawan kawan yang dapat tempahan banyak...murah rejeki di bulan ramadhan ni...kipidapp!!!

Err tapi entry ni benonya bukan nak share kesah kuih raya. Kesah kuih raya nanti la next entry ye...saya nak citer laksa kuah lemak peberet anak-anak saya dan Rambo. ( Semua peberet kann...menu apa yg tak peberet ntahh! ) Laksa kuah lemak ni sinonim dengan laksam. Dan sememangnya salah satu menu pemes kat pantai timur...especially kat kelantan. And saya dapat ilmu serba sedikit kuah lemak laksa ni pun dari ore kelate...Kak Romlah ( ex opismate masa kat Pharmaniaga Puchong.) Panggilan manja dia kak Re. Tapi biasa la...dia ni hampir hampir seusia mak saya...muda skit je...so resepi dia bagi pun ala ala mak saya.Hanya sebut bahan bahan sahaja..bape sukatan tu agak2 aje...ikut rasa gitu. Sebab tu mak saya pesan..nak masak kena ada perasaan...and arwah abah plak cakap, masakan yang penuh dengan kasih sayang adalah masakan yang paling sedapp!!! True Indeed




LAKSA LEMAK

Resepi : CA @ Dari DuniaKu...
Sumber : Kak Romlah ( Pharmaniaga Puchong)

Bahan bahan


  • 1/2 bungkus Laksa kering - rendam dalam 1/2 - 1 Jam
  • 4-5 ekor Ikan Selayang yang sederhana Besar ( ikan kembung/mabung/tenggiri juge boleh...ikut ikan kegemaran)
  • 2 liter santan
  • 2-3 keping asam keping
  • 4-5 ulas bawang merah
  • 1-2 ulas bawang putih
  • Sedikit serbuk lada hitan
  • Segengam daun kesum/1 btg bunga kantan
  • Garam gula n perasa secukupnya



Bahan Hiasan
Bawang- potong bulat
Timun - racik halus
Kacang panjang-potong kecil2
Telur rebus

Sambal
10-15 biji cili (ikut tahap kepedasan masing2...nak pedas leh tambah...xmau pedas kurangkan)
1 inci belacan - bakar
sedikit jus limau nipis

Inilah jenis laksa yg saya gunakan
Saiz laksa tu comel2 je


Cara cara 


  1. Laksa dah lembut, tos dan rebus hingga masak.kemudia toskan airnya.Siram dgn air sejuk sedikit utk bagi laksa tak melekat sesama sniri.
  2. Ikan rebus hingga masak dan ambil isinya
  3. Blend isi ikan dengan bawang menggunakan sedikit air rebusan ikan
  4. Masukk kan dalam periuk yang dah berisi santan. Tambah air sekiranya santan terlalu pekat. Adjust kepekatan kuah ikut kegemaran masing2 la ye...
  5. masukkan asam keping, daun kesum, bunga kantan, garam gula dan perasa secukup rasa
  6. Letak sedikit serbuk lada hitam mengikut citarasa
  7. Kacau2 kuah sentiasa agar tak pecah santan..hingga mendidih. 





Selamat mencuba
Muahhh!






4 comments:

Amelia said...

Hi Rossa, yuhhuuu..Your laksa lemak look superb... I think I need 2 bowls lah. :)) Hantar 2 mangkuk to my pondok, I belanjar you peanut butter cake. hahaha...

Can't wait to see your kuih raya. Tak dapt makan , tengok gambar pun jadi lah.

Have a nice day, with hugs and love to you.
Amelia

Mohd Firdaus said...

Nampak sedapnyeee laksa kuah lemak si cantik manis ni

CA said...

Hi Amelia....

Thanks drop here..so sorry..today baru sempat nak terjah sini...sure your peanut butter cake dah habis kannn...xpe nanti I terjah cuci mata lorrr..

Kesah kuih raya pun x sempat hapdet..hayoyoooo...so pack my schedule...but try will put entry kuih raya later..in shaa allah..

Love and hug you sendat2..muahhh!

CA said...

Salam En firdaus..

Tengsss sudi singgah blog saya yg suam suam kuku ni...
auchhh..blushing blushing gitu...hahaha...
Anyway for my family laksa lemak ni memang feberet...sedappp! ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...