Monday, January 16, 2012

Siakap Lemon






Bila OTK buat promosi harga kasi...mula la...sakan sungguh la dok membeli. Yang kelakar..saya dan Rambo pegi berasingan tapi hasil belian kami sokmo 90% sama. Siakap sekor RM5.99 je...haaa ko..gilee kalau tak beli. Apalagi..sedang pekerja OTK tu dok susun...zassss saya pilih yg beso2 la...Saya balik keja singgah terus OTK. Tak tahu plak rambo dah membeli belah.Itu yang terjadi kejadian siakap berekor ekor kat umah. Bila sampai umah...bibiks bersuara...Bukk..tadi bapak dah belanja..bila dia jenguk dalam pelestik menjerit plak  dia..Laa...bapak pun beli siakap....bapak pun beli roti..bapak pun beli...bapak pun beli...itulah ayat2 yang dia ulang sambil mengemas barang. Huhhh tepuk dahi....





Dah jemu plak asyik masak sweet sour...pastu stim..pastu ulang balik sweet sour. Tengok ada lemon yang konon nak buat kek lemon maka mula la otak mengarang merapu sekeper. Deangan kata lain bedal dan belasah je. Kalau bahasa omputis tu " try and error " gitu...Hasilnya..emmm not bad. Rasa lemon tu buat rasa masakan segarrr je..adaptasi dari sweet sour...just tokok tambah ikut bahan ada kat umah. Bukan ada sapa nak marah pun kan...So, apa susah...campak2 je la dalam kuali tu... *_^.





SIAKAP LEMON
Resepi @ CheAnn

Bahan2

  • 1 ekor ikan siakap ( sederhana beso)
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang bombay ( besar putih tu..)
  • 4 biji cili api
  • 1 biji tomato
  • 1 biji buah lemon ( 1/2 biji dihiris nipis, 1/2 biji ambil jusnya)
  • 1 batang sadri
  • 1/2 biji karet
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 1 sudu kecil kicap manis
  • Garam Gula dan perasa secukupnya
  • Minyak utk goreng ikan dan menumis
  • Air secukupnya













Cara2

  1. Ikan basuh dgn limau nipis nak buang hanyir.lumur garam dan goreng.Letak atas pinggan letak tepi dulu.
  2. Bawang besar di potong dadu or besar2
  3. Tomato belah 6, batang sadri potong serong ikut ketebalan yg anda suka
  4. Cili api di hiring serong
  5. Bawang putih ketuk/dititik
  6. Karet di hiris panjang / ikut suka la nak bentuk apa
  7. Panaskan minyak dan tumis bawang putih...dah kuning masukkan cili api
  8. Kacau seketika dan masukkan air, cili sos, sos tiram
  9. Kacau dan masak hingga air dah mendidih, masukkan garam gula dan perasa secukupnya
  10. Masukkan karet, jus lemon, bawang besar..masak dalam 1-2 minit
  11. Masukkan batang sadri, tomato dan lemon yang dihiris tadi..kacau seketika matikan api dapur
  12. Angkat dan siram atas ikan siakap tadi.
  13. Bole la nak hias bawang goreng and daun bawang..selepas siram sos tu.





Selamat mencuba..bagi anak tekak kami....sedap!!!! Azrul menambah2 makan. Ala2 sweet sour..ala ala 3 rasa..tapi tetap ada kelainan rasa yg susah nak diluahkan dengan perkataan. Kehadiran lemon tu membuat ia berbeza dari sweet sour, dan ia berbeza dari masak 3 rasa...Nak tahu..cuba la...muahhh!

4 comments:

Uncle Lee said...

Hello Ros, Your this siakap lemon masuk mulut satu spoon, da tentu lupa nama mak, dan tiga pinggan nasi lichin, lepas tu jalan macham itek nak beterlur, ha ha.

Looking at your well taken pics, macham 3D, I can practically get the wangi of your spices.
Di mana University or cooking school you belajah masak these lupa nama mak dishes?

Is this a Trengganu dish? I have not eaten ikan siakap easy 30 years! Looking at the pic, sedap best tu!

I think your 8 children and hubby cannot wait for petang get to eat your 'surprise! Surprise'! dishes.
Women like you, not only with traffic jam looks, but can cook out of this world dishes must be put on a pedestal and manjah day and night, ha ha ha.
You have a nice day, Ros, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

Ummi said...

Assalam CA sweety...amboii tayang ikan siakap besooor kemaaiin..Masak pulak dgn lemon camni..mmg konfem menjilat jari punyer...adeei.. Nnt masak nasi lebih ya CA, akak pi Puchong petang ni..hehe

CA said...

Hii..Unclee Lee

AMmpunzzz..tanjat boboi..I only have 5 kids lor..not 8. pitammmm...haiyaa...you make me gelak gulin'- gulin' la Uncle Lee..

Anyway thanks..sokmo2 singgah gobok buruksss ni. Well this is not terengganu dish.I also don't know asal usul masak cam ni. I can consider blasah dish ..coz I hentam ikut bahan2 yg ada kat umah..so can I say I blajar masak dari Blasah School..hahaha..

Unclee Lee..thanks for your compliment. you alway make me smile..make me perasan lor..haha.
You take care..simpan satu lagu dalam hati and terima kasih seribu...

CA said...

Assalam Kak ummi cayanggg..muahhhh! kamsa hamida singgah dapur duniaku.Sowi..tak pasan lakss akak singgah....so dah habis aa siakap tu..camno nak kasi akak wase...hehe
Next ekk..muahhhh!

Tq..tq..singgah sini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...