Sunday, March 4, 2012

Kek Tiramisu...Biscotti





Entah bape kali buat kek ni pun dok ingat . Feberet anak dara saya yang sulong Izzati, sama plak citarasa dengan ibunya ni.Like mother like doter gitu...ahakss.Tapi rambo pun suka..Shazriena suka..Fariesha pun suka..issshh konklusen semua suka la..senang citer...Eh cop!ada yang tak bewape suka. Anak2 bujang saya Azrul,tak bewape nak berahi makan kek ni.. tapi si bongsu tu Izham makan la jugak...cuma idak le sepulun cam Izzati tu...selang 2 hari dah bertanya lagi...apa celoppp...asyik nak buat ni je..isshhhh..saya plak rasa muak dengan bau cheese (kononnn!!!)




Tak sangka makk...wupanya senang jugak buat tiramisu biscotti ni.Kalau gugel sana sinunz ada yg buh telur..ada yang tak letak...ada yang campur ngan mascarpone cheese ada yang tak.So ikut kesukaan masing-masing  la kan..tekak masing masing...tapi saya dah pernah cuba resepi yang takde telur,yang ada telur, yang guna cream cheese sahaja, yang campur ngan mascarpone cheese...dan hanya guna mascarpone cheese sahaja...Konklusen...original resepi Italian desert ni sangat mengancam rasanya kalau guna mascarpone cheese.Semengancam harganya la mak jemaaahhh oiii..tu pasal tak kuasa mak nak layan anak dara mak tu yang selang 2 hari dah rekues tiramisu...Kalau mak ada kilang mascarpone ok la...kan..





Bila dah cuba kejap wesepi yang itu..kejap wesepi yang ini..maka tiramisu biscotti kali ni saya telah meng' combine' kan mengikut bahan bahan yang ada kat umah. Habiskan saki baki cheese masa buat kek red velvet  tempahan dari Kak Anum..Maaf la bukan nak derhaka cuma tak nak membazir..itu je...sumpahhh! tak de niat lain memang selalu derhaka nak habiskan stock cheese..betullll..




TIRAMISU BISCOTTI
Sumber & Resepi : Youtube & Joy of Baking
Olahan : Che Ann @ Dari Duniaku...

Bahan2

  • 1 bungkus ladyfinger - guna dlm 2-3 paket - anggaran je ikut saiz bekas/loyang memasing tau
  • 125 gram cheese philladephia
  • 125 gram mascarpone cheese
  • 3/4 cwn gula icing
  • 2 biji kuning telur
  • 240 ml whipping cream
  • 2 sudu besar nescaffe
  • 300ml air suam
  • sedikit esen vanilla ( nak ganti jus lemon )
  • 2 biji buah stwobewi untuk hiasan ( alaaa...lebih2 yg kat darram peti'es je..)



Biskut ladyfinger

Cara2

  1. Pukul whipping cream jadi gebu - simpan darram peti's jap
  2. Dua dua jenih cheese tu bio kat suhu bilik then pukul hingga kembang or lembut or semerra arram
  3. Pastu masukkan gula dan pukul hingga mesra.
  4. Telur masak secara 'double boil'.Alaa yang macam nak cairkan cenggkerat tu..periuk bawah masak air..atas tu kita masak la telur tu.
  5. Telur dah masak masukkan dalm adunan cheese , pukul / gaul hingga sebati, masukkan esen vanila plak
  6. Ambil whipping cream dari peti'ess masukkan dalam adunan cheese, gaul hingga sebati dan mesra.Guna spatula je pun tak pe..kalau tak de spatula, senduk kayu pun bole apa. Tak yah runsing nak pegi bake with yen ke..yummy ke..baguss ke nak cari spatula....keyyy..



Harga benda ni buat sesak napas mak jemaahhh


Proses Melapis

  1. Guna la loyang yang loose base or springform kalau ada..kalau takde pun jgn susah hati jugak.lapis je bekas tu dengan plastik supaya senang nak angkat...tak lapik pun tak pe...takde hal babe.
  2. Bancuh nescafe dengan air suam..celup satu persatu semekut ladyfinger tu then susun la sebaris demi sebaris hingga penuh kawasan.
  3. Dah siap susun, ambil adunan cheese tadi lapis atas biskut hingga rata.
  4. Ulangi proses lapis biskut dan cheese hingga habis/muat kat bekas tu...
  5. Simpan dalam peti'ess..
  6. Agak2 dah lebih 4 jam borre aa kuokan dawi peti'ess, tabur plak serbuk coffee ke..koko ke kat permukaan kek.saya tabur je nescafe...itu je yg ada..senang.




Lapisan bawah terlebih celup aaa...agak basah sikit.Tapi ada depa kesah...dah pakat dok keliling nak ngap.Nak snap gambo pun tak senang....terganggu emosi tau...ilang skill mak jemahhh...ngeh ngeh..

7 comments:

Uncle Lee said...

Hi CA, ini la cake I say bila tengok lupa dieting ke slimming. Masuk mulut satu spoon, habis lupa nama mak.
Looks so good too.....
You never fail to amaze me with your fantastic cakes, or food dishes.

So? Malam ni apa menu makan? Ikan bawak masak asam with blimbing ke? Or udang harimau masak lemak and kangkong? Ha ha.
Have a nice day.
Lee.

CA said...

Hi uncle Lee..

Uncle Lee,you sokmo singgah amsa i buat kek ekk..tu pasal alway suka hati..selalu lupa nama mak..haiyaaa manyak susah lor..everytime get a cake then forgot your mother's name...

Thanks drop again.Keep smile and simpan satu lagu dlm hati tau..

Jamaliah said...
This comment has been removed by the author.
Jamaliah said...

Sedapnya.. nak try ler.

CA said...

Jamaliah...sila..sila try..senang je benonya..tu pasal selalu buat.cuma poket x bewape senang tang cheese tu..huhu

MUHSINA said...

eeiii mcm mana aku tak pasan entry ni....nak buat laaaa weeken ni....wakakakaka

Anonymous said...

Kalo x guna philladephia cheese bole?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...