Wednesday, June 20, 2012

Donut Oh Donut



Maaf la ye...mood lemau masih lagi berrum nyah dari dalam badan.Ntah birra aa dia nak pegi.Nyammpahhhh tau kalau mood lemau ni dok bersarang dalam badan.Agak2 ada ke sape2 yang borre kasi petua atau pun inform pharmacy mana ada jual ubat bunuh mood lemau ni.Siyes tau soklan ni.Bukan main-main.Sungguh!!!!

Sejajar dengan mood lemau saya ni, meh la tengok donut saya ni.Tak semenggah je kan. Tapi skali skala unjuk realiti apa salahnya.Tak kan nak tayang yang indah sahaja.


Kasi close up skit..hehe...

Benonya seminggu 6 hari saya akan buat donut tau. Rasa macam donut dah muka saya ni.Tapi apa nak buat.mencari rejeki.gitu la. Pehtu anak-anak pun suka donut, saya pun suka donut.Habis kalau dah hari-hari agak agak la kan.Bukan takat jemu, bahasa lagi mendalam nak menunjukkan kejemuan tu saya bole kata cemuih. Palehhh deme..cemuih ammat koi buat kue ni...Haaa itu gaya loghat owang pahang cakap la.Kalo bahasa jawa kang u all tak berape nak paham so baik saya tak yah citer dak.

Resepi camno nak buat donut ni dulu saya amik kat dapur kak Ita yang gojes tu.Bagi la dia masak apa pun konherm ma-ber-les.Kagum acik tau.Kak Ita plak jengok kat dapur Kak yati Sinar kehidupanku..kak yatie plak jenguk dari dawi dapur Hasue.Haa gitu la salah silahnya ye...Bagi saya memang sangat senang dan insyaAllah jadi.Cuma saya dah ubah sikit untuk kesenangan saya yang banyak sangat bitamin M.Tang nak timbang2 tu..aduhhh acik malas tul la..*memanjang malas, ntah bila la ko nak wajin CheAnn oiii...grrr grrr kat diwi sendiwi.Wesepi ni saya pun CnP aje hehehe..




DONUT
Sumber1: Kak Azlita @ Masam Manis
Sumber2: Kak Yati 
Dicuba oleh: CA

Bahan-bahan ( Untuk Pelbagai Jenis Kuih-Muih Yg memerlukan doh yg lembut )

  • 500g Tepung Berprotein Tinggi (guna tpg gandum pun ok)
  • 1 Peket Yis Segera-11gram (jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)
  • 50g Marjerin/butter
  • 1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak sayuran)
  • 2 Sudu mkn (penuh) gula pasir
  • 2 Sudu mkn Susu Pekat / 2 Sudu mkn Susu Tepung [ikut citarasa]
  • 1 Biji Telur
  • 1/2 Sudu Teh Garam
  • Gula Halus atau topping kegemaran anda
  • 190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung)






"DO IT YOURSELF"

  1. Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
  2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
  3. Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
  4. Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
  5. Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih).Doh dah siap.
  6. Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan dengan api perlahan.
  7. Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
  8. Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda. SELAMAT MENCUBA.. ^_^

Gebu beb....segebu saya
Konherm lembut sampai esok pagi tauuu...




20 comments:

Anonymous said...

CA try minum ayer halia suam suam panas gan honey jangan lupa selawat nabi ,you will feel better Salam Dari uncle AL

marie said...

wah rossa...cerianye your donut..ni kalau buat utk party budak-budak ni, confirm licin lah pinggan...i pun suka donut, esp yang panas-panas tuh...sedapnye...

Queenie said...

rossa...setuju ngan cakap marie, tapi marie...kalau pinggan jer yg licin tp donut tak licin, amacam?

haha joke joke ya...

rossa pernah try tak wat topping donut guna creamcheese ngan whip cream? pergh sis, kalah donutkat kedaiii....

suka hiasan sampinganmu, creative!

CA said...

Dear Uncle AL

Thanks singgah pondok lemau ni hehe. Thanks bagi petua.INsyaAllah nanti saya cuba ekk...(aduhhh bab minum2 ni yg guwe lemahhh ni...memang fobia)

CA said...

Marie,

emm umah I kan penuh dengan kanak kanak wiang.konherm kena kasi ceria aa...

kann...donut sedap bila makan panas panas.bukan segar segar tau..hikkk..takyah buh gula pun xpe..kan....sedappp je..

CA said...

Sis Q..

buh topping cenggkerat sokmo la.buh topping creame cheese dok pernah.ooo enak ekkk.harus dicuba ni.toce2 share wesepi..cayaaaaanggg sis Q.muahhhh!

p/s..sis, itu hiasan sampingan adalah demi nak cover donutku yg lemau mcm tuan yg buat...kik..kik..nampaknya berhasil ya...

Uncle Lee said...

Hello Rossa, ini la la luapa nama mak kind of donuts saya suka.
And Canada is noted for its donuts too.
Yours looks so sedap best.....I tengok your gambar, agak2 lima, enam no problemos.
Ada iced coffee? Ha ha ha.

Rossa, here is a Canadian old style donuts....
Next time you buat, try this Canadian ones.
Kawan datang makan, can say, ni bukan Malaysia donuts, but Canadian style donuts.

2 eggs
1 cup (250 ml) sugar
1 cup (250 ml) milk
3 tbsp (45 ml) melted butter
4 cups (1 l) all-purpose flour
1 tbsp (15 ml) baking powder
1/2 tsp (2 ml) nutmeg
Vegetable oil
Icing sugar

instructions:
In large bowl, beat eggs with sugar. Stir in milk and melted butter. Sift together flour, baking powder and nutmeg.
Add dry ingredients gradually to egg mixture.
Mix well until dough is smooth.

On well-floured surface, roll to 1/4 inch (6 mm) thick.
Cut into preferred size (with pastry-cutter or glass) and make holes in the centre.
Drop doughnuts slowly one at a time, into hot oil (375 °F / 190 °C) and fry until golden, 2, 3 minutes on each side.

Remove from frying pan, drain on paper towels and sprinkle with icing sugar.
Serve immediately or store in cool place.

Lepas ni semua, you send me telegram....ha ha ha.
Rossa....you simpan satu lagu dalam hati.
Lee.
Oh ya,....I'm going to put up the pic of you and a cowboy in my pondok sidebar later....
Have a nice day.
Lee.

Mamasya said...

Salam CA. nampak lembut donut tu....ceria pula berhias...mmg confirm laku anak2 makan.kalau dah rasa lemau mmg malaskan nak buat apa..apa..
tkasih byk2 CA atas doa dan wish bday utk Syakirah.rupanya bongsu Ca sebaya dg Syakirah...sama2 bongsu..

CA said...

Hello Lee

So how? dah hilang bengang eekk.siap bagi I wesepi bawu tu.x tahanzzz.darram pada dok angry angry bird wupanya ada simpan wesepi sepesel.toce toce..nanti I try and antar pondok you hehe..

Thanks drop pondok buwuk I.you take care.have a nice wiken and simpan lagu dangdut ye..ahaksss

CA said...

Salam Mamasya...

Thanks singgah sini.Dalam pada lemau tu alhamdulillah jadi jugak donut tu...bole la anak2 nak ngap.asal coti deme te memanjang lapo...layanzzz

tu la kan..x sangka plak sebaya bongsu kita ekk...errr konherm bongsu ke mamasya? *wink....muahhh!

Anonymous said...

CA well done
Nice presentations and photos well arranged nice cam orang nya bersih kemas and cantik keep it up .... Uncle AL

CA said...

Uncle AL

Thanks...^_^

Uncle Lee said...

Hi Rossa, ha ha, I ingat you ta'senang datang pondok saya buat cake, I took out the cowboy gambar....but just put it back again....
I suka gambar ni, Canadian cowboy and tudung lady,
YeeeeeeHaaaaaa!
Have a nice weekend.
I really suka bacha your foreign language, and bila saya bacha, I read loud, sounds really nice.
Lee.

Amelia said...

Hi CA, cantiknya donut, I nak 2 biji, ada tak yang extra large, hahaha.

I suka texture donut itu, lembut dan gebu. Sedapppp meletupss...

Oh ya, semalam comment you masuk kat spam. I dah published, nasib tak terdelete. Jangan marah tau, I tak blok you, kita kan member!

Members Tahiti satu bilik dengan kak Q, Marie dan Azwa. Agaknya bilik tu dengan kita punya merepek dan ketawa, itu bear2x semua lari...hahaha

Have a nice weekend, regards dan cayang..... muahhzzzz............

Mamasya said...

Slmt berhujung minggu CA.
re; acuan tat tu akk guna yg 7 cm.Syakirah yg bongsu takat ni...5 org dah cukup kut...hi..hi..

ezumie esbarisma said...

sedapnyee..lama xmkn donut

CA said...

Hi Lee...ooo itu macam ekkk
skang dah ada la kat pondok you...uhh x tahanzzzz.glamer la acikk..hehe..eh salah..glamer la awex bertudun' tu perghhhh...

Lee kalo baca jgn sampei jiwan2 dengar tau.nanti depa tipon polis..ganggu depa. hahaha

you take care..simpan lagu dlm hati..

CA said...

Hi Amelia..

Donut ni dah habis..you amik donut labu la.tu ai bawu tepek pic hehe..pic je la..actual onut dah laaaama habis.

haa..dah bole masuk pondok you..ok..ok nanti i terjah.ada menu apa? I nak standby bawak mangkuk tingkat ni...

Muah2..thanks singgah sini.lap u la.hug hug.hug...sampai kuwus..kikikik...

CA said...

Salam Mamasya..

Ohh saiz 7 ekk.Alaaa kat umah ni ada siz 6 je..cenonet je la ekk.xpe la blasah je..lepas donut labu nak buat bingka labu plak...tungguuu..
Thanks mama...muahhhh!

Azie said...

Wah gebu betul, donut tu. terasa nak juga membuat donut

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...