Thursday, April 25, 2013

Banana Pancake...Pisang hasil tanaman sendiri tauuuu...





Seronok beb bila pokok yang kita tanam ada hasil.Itu lah berkatnya berbudi pada tanah..kannn. Pisang nangka ni benih amik nunnn kat pahang.erkkk..benih??? pokok pisang ada benih ke..cop! anak pokok pisang daaa.. Nasib baik serasi jugak dia pindah ke selangor ni hik hik..hidup subur...korang ada???

Tapi kan bila dah masak setandan tu...duhhhh jenuh jugak nak menghabiskannnya.Tu dah sedekah jiran jiran....macam2 masakan jugak la terhasil dari pisang nangka ai ni. Pertama saya nak citer saya buat Banana pancake. Alaaa kalo dulu kita sebut lempeng pisang je. Tapi kang kalo saya letak nama lempeng pisang xde sape plak nak jeling citer saya ni. Tapi kalo buh nama omputis sikit sure ramai yang teruja..kan...kannn.. walaupaun orang selalu selalu sebut..apa ada pada nama..Ramli Sarip siap nyanyi - aku menulis bukan kerna nama..tapi sifat kasih...pada sesama insan..cehhh...hakikatnya gitu ke??? Lu pikir la sindrik kata Nabil.bukan saya yang kata...




Ok xyah citer panjang sebab dah larut malam..sok seawal 4 pagi dah nak mangkit.Sama cam Sis Q..pukul 4 pagi dah start bertugas.Mata memang dah rutin 4 pagi je terjaga.Asal terjaga je mesti pukul 4 pagi.Untung ke rugi tu ekk.owang lain dok syiok dalam selimut...kan sis kan...huhuhu..Isshhh pesong lagi...jom citer pasal Banana Pancake ni. Resepi saya intai kat blog bff saya yg pemes tu..dah sokmo2 masuk majalah...gambar2 dia memang cantik..penulisan dia memang selambar kelakar..sure tersenyum la membaca.silap2 korang bole gelak golek2..siyesss..tak caya pegi la SITU.Dia buat Pumpkin pancake, saya tuko ke banana je..and adjust apa yg patut..Chahhhh aku CnP ye...muahhh!




BANANA PANCAKE
Resepi : Bilachahkedapur.blogspot.com
Olahan : CheAnn @ Dari Duniaku..

Bahan bahan:

  • 1 cawan tepung naik sendiri (boleh juga digantikan dengan tepung gandum + 1/2 sudu kecil baking powder)
  • 3 biji pisang nangka
  • 1 cawan whipping cream - saya ganti dengan fresh milk
  • 3-4 sudu besar gula- saya kurangkan jd 2 sudu sahaja.pisang dah manis
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar marjerin
  • 1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis - saya tak letak
  • secubit garam
  • sedikit minyak





Cara cara:

  1. Blend pisang , susu, majerin, telur dan susu. mesra tuang dalam bekas adunan.masukkan tepung dan kacau hingga adunan mesra.
  2. Panaskan non-stick pan dan sapukan sedikit minyak..or bahasa cantik oleskan..hehehe
  3. Tuang sesenduk kecil adunan dan oleskan membentuk bulatan.Ikut saiz pan jugak la..kalo kecil sure cantik terbentuk gitu..saya seme pan gedabak..maka gedabak jugak la jadinya...huhuhu
  4. Oles atau ratakan ikut ketebalan yang u all suka ye..
  5. Bila dah nampak tepi2 pancake dah garing maka terbalikkan la pancake tu..dah masak angkat
  6. Ulangi process oles minyak hingga pancake masak sampai semua adunan habis.





Saya tak buat Banana Pancake je tau
saya ada buat ini juga..

Gebuss je cake ni..

Pastu saya ada buat ini jugak..


Pengat Pisang buh sagu...makan sejuk2..
ammpunzzz nyamannn masuk tekak.
Cilok pic dari FB Ajib ..hehehe mujur ko snap Jib
kalo dak ibu xde bahan bukti...
Pengat ni saya bawak kat opis sbb dak ajib tu ngidammm
Wife dia yang peknen dia yg ngidam..layannzz

Sekian citer pokok pisang...buah pisang & menu pisang..hehehe.
Next saya share resepi kek pisang tu..
resepi senang...tapi sedapppp...gebuuuusss je kek tu
Nak titon dah...
nite
Salam
Muahhh!

12 comments:

Queenie said...

CA, akak semai benih bendi 5 biji (sepeket tu cuma ada 5 butir jer), dah 2 minggu baru nampak pucuk, ada la dlm 3" tinggi, kunun pagi ni nak pindahkan kepasu lain, sekali tu terus tercopot batang dia! whuarghh dah la cuma tu jer yg tumbuh sebatang! nangis koi! benih cilipadi pun baru nampak pucuk tak sampai 1cm lagi...tu pun entah la, tp akak dah marah pokok2 tu, kalau degil sgt nak tumbuh, akak bunuh jer kang baru tau!

pokok bendi tu dulu mungkin silap akak jugak, belum2 lagi dah bitau jiran, kalau dah berhasil esok,boleh la petik makan sama2, tu yg merajuk tu agaknya, kalu org cina pantang kita ckp camtu ngan pokok...yer ker?

pepun kita tak minat pisang nangka ker3...pelik pesal pisang ada bau nangka hahaha...tp lempeng tu tentu delish kan? kan?

Chah said...

Giler panjang tandan pisang hang tuh! Apesal masa aku pi tu x nampak bayang kebun pungg.....haha jeles beserta irihati nmpaknya aku....sedap lempeng...ceh pancake yerrr....plg x tahan lempeng pisang mak aku buh nyoq muda dgn pisang emas dibawa belayaq...fuhhhh mak sokmo....

CA said...

Sis Q....kikikik...lawakkk..lawakssss...
Sis semai kat mana benih tu?. sedihhh kannn...hikhikhik

Emm..kena selalu bercakap dgn pokok..kata org tua..ntah la..saya buat jugak tapi bisik2 je..kang owang lain dengor khabo koi tak betul plak kan...

Takat ni alhamdulillah..semua yg saya tanam..hidup la...heeee

Sis..lempeng pisang memang behhh...ni tak sabar nak tunggu next tandan pisang tu masak...

hehehe

CA said...

Chah..

Pisang nangka ni memang panjang beb. Ada 6 sisir tu..pehtu beso2..panjang panjang.siap aku tongkat pokok tu takut patah batang dia...phiewww

Errkk hang tak nampak ke pokok pisang aku tu..ishhh ishh..itu tandanya..jeng..jeng...

wei..lempeng eksotik gek sedappp.pancake ni dah commersial gitu..ahakkk!

Rohah said...

Mmg sedap mkn pancake pisang..klu lempeng pisang yg piorrr takut anak2 tak nk mkn..

MeLL MeRah said...

hye salam perkenalan. blog yang menarik dan saya follow.

Amelia said...

Hi Rossa, banana pancake sedap yo, very soft and fluffy. Bestnya ada garden boleh taman pokok pisang. Kalau berjiran dengan you lagi best, boleh kongsi makan sama-sama dan merepek. LOL

Have a nice day, stay young and beautiful.

CA said...

Yuhuu roha..

Budak jaman skang memang kena modenkan sikit lempeng tu.Kalo buat yg eksotik..harus x disentuh...kannn

CA said...

Hii MeLL MeRaH..tq
nak follow awak juge tapi xde link plak...hehehe

CA said...

Hi Amelia..

Yo lor..ada garden sekangkang kera..kalo garden besa pokok kelapa pun I tanam..then senang bole bagi you buat masak macam2 then I dtg bawak mangkok tingkat je LOL

Thanks dear singgah pondok I..you take care...huggg you ketat2

Cikda said...

mak oi.. gemuks nyer pisang mu itu.. bubuh baja apa tu ek?? eemm kalau macam ni punya besar, memang puas makan. jiran2 pun tumpang sekaki..kan..

latifah suleiman said...

Sedapnyaaaaaa...
Malam ni che'Pah gigih skodeng blog cari resepi2 nak buat dgn pisang niha..

pisang byk tak termakan..kena kena cari alternatif yg kreatif bg budak2 dirumah ni makan..

Thanks puan, atas sharing resepi ni..Sedap and terliur tengokkan..yummehhh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...