Saturday, November 23, 2013

Donut Keledek






As Salam dan salam sejahtera

Apa khabar u alls? Moga sihat sokmo disamping family.Masak apa  hari ni..wiken kann..sure macam-macam menu kan.Macam biasa owang keja cam saya ni bila wikenje  macam-macam menu nak masak.Kononn....Bukan takat masak..wiken la nak belek pokok bunga..kebun la..nak bagi baja la..macam-macam. Sudahnya..seme tu hanya list dalam kepala...bila wiken menjelma....rasa macamm behhh je rasa macam syiokkk je..golek golek atas katil..hehehe...Tapi tu la, ku sangka leh golek sampei ke petang wupanya petang petang kena wat menu minum petang la. Kanak kanak wiang kan coti skoloh. Palehh, betui ammat bak kata kakak Izah muffin tu. Bebudok ni, time coti skoloh ni laaa time deme melantak sesaje. Izahhh, anoka kok deme te, lebih se je dgn koi..ketnya lebih kuwang wehh...koi menten bersilat sokmo kat dapur time wiken..huhu.Layannnzzz sape suh bewanok bebanyok ekekeke...

Today I buat donut keledek you...si bongsu tu lerrr..dok nyebut nak donut...nak donut..isshhh x senang ibu nak tengok citer kowea..( apa punyer ibu la cammni...khennn). Tengok ada keledek oren te sebiji saya balun buat donut la.Dari keledek tu terbiar je kat  dapur.Ce meh kita buat donut kan…konherm sedap.Macam biasa, saya guna resepi asal donut kat SINI. Olah serba sedikit untuk menjadi mantop hehe.Hasilnya…memang berbaloi. 





DONUT KELEDEK
Sumber Asal: Hasue & Kak Yatie
Olahan dari: CheAnn @ Dari Duniaku…

Bahan bahan

  • ½ paket mauripan (yis segera)
  • 1 susu besar Gula
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  • 80-100ml air suam
  • ½ sudu besar majerin/mentega
  • ½ sudu besar shortening/lemak sayur ( mentega putih kalo diindon ya ibuk-ibuk…hehehe)
  • 1 biji telur gred C or D dah ler..gred A kang kena guna separuh je..tapi boleh je gred A, amik telur kuning je..yg putih xyah letak.
  • Secubit garam
  • 200 gram  keledek oren tu (anggaran..lupa nak timbang..sowii) rebus/kukus dan lenyek halus
  • 350 gram tepung gandum




Cara cara

  1. Campurkan yis, susu, gula majerin Shortening and air suam dalam satu bekas yg muat untuk menguli adunan.
  2. Gaul sikit dan biarkan dalam 5-10 menit hingga yis mengembang
  3. Masukkan separuh tepung gandunm dan kacau ikut satu arah sahaja
  4. Masukkan telur yg telah dicampur dengan garam.Gaul rata..kemudian masukkan keledek lenyek
  5. kemudian baru masukkan belen tepung.
  6. Uli adunan hingga mesra dan mungkin still agak melekat...xpe...ayak tepung sekeling adunan dan perap adunan dalam 15-20 minit je.
  7. Terap or bentuk kan la donut anda ikut bentuk kegemaran
  8. Panaskan minyak dan goreng la donut dengan api yang sederhana panas..supya donut masak cantik.garing diluar lembut gebus didalam..


** psst kalau adunan agak melekat, masa nak bentuk tu tabur tepung supaya tak melekat.



Dok ngap ngap makan donut ni..saya tingat Uncle AL. Dulu dia pernah cakap ( eh x cakap..tulih kat komen dolu dolu punyer N3 ) yang dia suka makan donut. Emm kalau dia dok dekat..harus saya anto la sepiring kat dia..hehehe..

psttt..Uncle AL, saya dah tolon' makan pihak uncle..tu pasal badan saya dah macam donot..montokssss..

2 comments:

Bbwana adienia said...

salam kak..

bestnya makan donut..cantik dan gebu kejadian donut tu.

CA said...

Salam Bbwana....uhhh makan donut memang behhpastu sendiwi tanggung aa bila bdan dah macam donut jugak...huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...