Sunday, January 19, 2014

Donut gebussss...Resepi lain skit!






As Salam semua.

Wiken buat apa wehh. Jalan jalan cari makan? Jalan jalan makan angin? Jalan jalan window soping? or Jalan jalan kenduwi kawin. Isshhh citer pasal kenduwi kawin..ada kawan saya ni pegi kenduwi kawin anak sedara dia kat Teluk Intan...siap masuk skobar. Memang meriahhh..naik helikopter.Saya pun tumpang seronok..tumpang meriah sebab dari hari sebelum majlis hingga ke hari majlis ni Kak Mini dok buat lintas langsung melalui wassap. Haii jaman dah manggih...zasss dapat je berita terkini..zassss bole tau apa jadi kat sinunn..kat sininnnn...kannnn.


Ni antara liputan majlis perkahwinan anak sedara kak Mini tu..
Err mana satu kak Mini?
Ada la kat dalam tu..depa semua adik bewadik muka lebih kurang
cantik dan manisss...


Haa..tu citer owang.Citer saya, wiken takde pegi mana pun. Si Rambo keja dan saya pun memang la bukan orang yang sukeeeee sangat nak ke sana sinunnnzzz. Jadi projek wiken saya sadalah buat Donut gebusss. Resepi ni dah salin laaaaamaaaa dah. Masa tu saya terjah dapur si Mas. Memang semangat la nak buat. Wupanya semangat kopipes je...pehtu..macam biasa, wesepi tu saya sandarkan pada kenangan gitu. Tapi bila saya terjah plak dapur si  Raja Muffin tu..sapa lagi kalau bukan Izah daut...aduhhhh...melonjak balik napsu nak buat...haaa ko..apa lagi..dua hari berturut aku mendonut...sebab dik kesedapannya...hawi pertama tak sukup..buat lagi hawi kedua...layannzzzzz...bila badan dah macam donut tanggung sendiwi hoqeyyy.




Resepi : Isma Maisara fb
Sumber : Mas
Olahan : CA

Bahan :

  • 250 gm tepung gandum ( 2 cawan tepung )
  • 1 1/2 sudu kecil yis segera ( 1/2 paket yis )
  • 2 biji kuning telur ( 1 biji telur grade B )
  • 50 gm gula ( 3 sudu besar gula)
  • 2 sudu besar water roux
  • 50 - 60 ml air dari peti sejuk ( 40-50 ml - ikut adunan...)
  • 50 ml minyak masak ( 2 sudu besar )
  • Sedikit garam

** sukatan dalam kurungan tu sukatan yang saya guna sebab saya malas nak amik penimbang.malas nak asing telur kuning...Sila jangan ikut perangai malas saya. hehehe..




Caranya :

  1. Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata. Masukkan gula, kuning telur dan water roux. Gaul rata.
  2. Kemudian masukkan minyak dan garam. Akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga doh lembut.
  3. Tambahkan tepung sedikit kalau doh lembik. Uli hingga doh lembut, x melekat di tangan dan mangkuk.
  4. Rehatkan doh 30 minit hingga kembang atau naik sekali ganda. Setelah doh naik tumbuk2 doh, canai dan terap. 
  5. Rehat doh 30 minit lagi. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan minyak yg panas dgn api yg perlahan. ( lepas siap terap saya terus je goreng...gebusss je ko)


WATER ROUX
1/4 cwn tepung gandum + 250ml air. Satukan bahan2 dan masak di atas dapur dgn api yg kecil hingga pekat.
Kacau sentiasa agar x berketul. Sejukkan baru boleh digunakan. Boleh simpan dlm peti ais tahan hingga 2-3 hari


Siyesss...memang gebuss. So boleh la kowang cuba. Kalau sebelum ni punyer wesepi nak kena ada lemak sayur or minyak sayur..yang ni tak payah diknonn...pehtu pakei minyak aje..takyah buh majerin or butter bagei. memang senang sangat. Yang behhnya..tak berminyak donut ni. Errr tak tau la nak citer camno.Yang pasti makan panas panas tu....ma-be-les ko.. hok belen belen lepas terap tu saya buh inti sardin ala ala pau goreng...ya ammpunzzzz rasa tak leh nak stopppp...sedapppp sangat. Izzati siap pejam pejam mata and asyik tunjuk ibu jari kat saya sepanjang dia ngap pau goreng inti sardin ni...kembang lagi la montot ibu bila anak dok puji sedappp...hehehe

Haa..wesepi dah share..testimoni dah share..kalau tak reti reti jugak nak buat...tak jadi jadi jugak donut...malass la nak cakap apa...

Tengsss Ima..share resepi kat FB..tengss Mass..share plak kat Dapur manggih mu..Tengsss Izah daut..membakar semangatku nak buat donut ni..tapi tetap ada selit malasss...


4 comments:

Ibu Rawiwa said...

Smlm buat donut yg CA share sebelum ni. Buat berkali2 sbb senang.
Kl yg ni lg senang mmg kena try.
Bila CA kata mabeles mmg mabeles la tue!

MUHSINA said...

woittt....dia pun buat donut....
sibuk je ngomen2 kat fbee kita pasal donut kita...rupanya dia pun buat donut gebus gak...

izahdaut said...

hamboiii cumilnya donutt.. tak suke tak suke.. ini adalah musuh ku. harap maklom

Shane said...

Hi Rossa, wow! I have always loved donuts! My big weakness1 Bila nampak, mesti makan, with iced coffee.
And yours looks so good! I love the texture, the colour.
Saya tengok, I think 6 pieces will do me fine. I can just imagine the wangi....hmmmmm, sedap nya!

Rossa, I shall give you one recipe...this one eaten by Kings, Queens, Hollywood celebrities, famous writers, etc and everyone love it.
Keep an eye on your letter box.

Rossa, nak tanya, you have a big gang di rumah, how many donuts you made? 50 ada?
Ha ha ha.
Psssst, I am celebrating my birthday Sunday.
Senang drop by my pondok...before that, minum ayer sejuk.
You have a fun weekend, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.
ps, ada lagi tu donuts?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...