Saturday, January 2, 2016

Bz Bz Awal Tahun 2016....berkebunnn daaaa.





Assalam gaiss...

Hepi new year...yeahhh selamat datang 2016...errkk dah lambat!!A laaa baru 2 Januari kann..xde la lewat sangat saya wishh...kira ok apa...mehh nak citer ni...siang tadi buat apa..Teruja nak citer...kikiki.Isshh bukan tengok citer Diwale..malas nak sesak ke panggung..tunggu aje kuo kat tibi la..leh golek-golek lg, Nak citer pasal kebun je.Ekceli xtvt berkebun ni bukan tiap new year taww. Ni xtvt tetap saya tiap wiken. Kalau tak ke kebun tu maknanya saya balik kampung..or kena kerja or malass. Yang pasti reason yang ke 3 adalah yang paling winn!!! Saya sebenarnya seorang rakyat yang sangat patuh pada saranan para pemimpin. siyesss!!! Banyak tau sayur yang saya tanam. Sikit ari lagi saya rasa memang nak kena pegi MPSJ kot.. Nak mintak lesen nak nega kat pasar tani batu 13 tu. Mesti senang nak dapat lesen. Saya ada kawan tau keja kat MPSJ. Ayaa..oo aya...nak apply lesen tu submit kat ko ke? Haa bukan...salah ekk...ko bahagian lain...ooo ok...ok.. Then bagi sape? tanya nik??? .ok berehhh boh!Nik...ooo Nik..agak agak ko borre tolonnn dok? Errkk..dibekukan...lorrr bila plak nak cair tu..haishhh!!! Ahhte..camno la rakyat marhaein macam saya nak tambah pendapatan ni...Behtu kata suh buah buat 2-3 keja kann nak tambah pendapatan. Jangan nak bersungut sana sinun kos sara hidup tinggi...

Tapi saya pun dah buat lebih 3 kej kot..Saya seorang anak kepada ibu saya..kakak kepada adik adik saya..seorang isteri..seorang ibu..seorang pekerja kat S.alam. Saya kena memasak..mengasuh..mengajar..buat report..buat planning nak achieved KPI...bla..bla..bla..uhhh banyak kot list keja saya. So???? Inilah antara cabaran 2016 yang mana kos semakin meningkat. Alhamdulillah minyak petrol turun...namun itu juga tak pastikan sampai bila bertahan. Penurunan ini juga tidak mempengaruhi kos barang-barang lain pun. Cuba minyak naik even 2 sen..zassss barang pun ikut naik wa cakap luuuu!

Dah la..bohhsannzzz aa nak citer pasal tu....nanti kena sound jangan dok mesia suh dok obersi.
Jom tengok kebun saya nakkk...mehh la...pehtu kita share apa yang best pasal pokok yang saya tanam ni.
Awal-awal Entry  ni saya dah payung salah satu pic antara pokok kat kebun saya...Pokok kesum..pelbagai guna beb..leh wat ulam..masak asam pedas..masak tempoyak..lagi??? ce citer..ce citer.....


Cekur
Kenal Tak pokok ulam ni? Orang jawa konherm kenal kok
Kalau buat kuah pecal letak cekur...masak pecal lele..daun and isi cekur
Perghhhh Sedappp!!
Saya paling suka daun cekur ni buat ulam or buat kerabu..yummy beb!



Pokok Kunyit
Tak cakap pun semua tau ..hehe
Leh buh kat rendang..masak lemak labu..balut ikan nak bako..
Masak tempoyak pucuk2 kayu..
rebus kerang...lagi???


Ni pokok ...campur..timun ada
kacang botol..kacang panjang..kacang boncis
and petola
Udoh bercampur adukk daaa...
Lecehh pokok2 ni banyak kena serang ulat serangga...huhu
Letih!



Pokok Terung
yang lain xmau idup..dia je  sepokok.tunggal gitu
Kagumm...rajin dia berbuah..
Ari tu dah mcm hidup segan mati xmau..en hubby belai-belai kasi baca baja ...buahh balik
See..pokok pun nak kena belai hoqeyy..
apatah lagi kita manusia...kikiki


Pokok Labu
Asikkkk la kuar bunga.Tak menjadi lagi buahhnya.Nape ekk?
Ke dia majuk saya amik pucuk dia buat sayur...
Tapi dolu dolu penah gak tanam..elokk je berbuah
Yang ni nape ntahhh..sedihhh tawww


Keladi
En hubby suka sangat makan batang keladi masak tempoyak atau masak lemak atau masak asam
Udoh besa macam ni..nak amik buat sayur dia tak kasi
Reason..sayang la nak amik...bio la dulu
Dahtuuu..tanam nak buat hiasann ke???
huh!


Belimbing Buloh
Sejak pokok ni pandai buah..
Alhamdulillah...buahnya tak putus...besar2 plak tu
Ramai dah jiran2..kawan2 dapat rasa
behh je dapat bagi owang
wase cam derma 2.6b



Pokok Kaduk
Ok pokok ni bawu je tanam
Member opis bagi 3-5 batang rasanya
Saya tak pernah makan...but hubby kata sedap buh masak tempoyak daun2 kayu tu
or masak asam belimbing hitam...
biasala en hubby aka myrambo tu memang penuh dgn menu eksotik pahang nya...
Layanzzz...
Tapi!
Yang paling saya teruja nak cuba untuk daun kaduk ni adalah 
Resepi dari Thailand tu..
Miangkam...err ke Mieng Kam ??
Ntahh la...tapi wesepi tu member2  dah share kat saya
Nampak pada bahan bahan nya tak rumit
Senang nak cari.So..tunggguuu
Kalau jadi saya share 
Muahh!







2 comments:

ilahjy said...

wowww seminat kita ni. berkebun. dah join keee fb kebun kampung? joom join mcm2 ada utk ubati daun sakit tuuu dll.

Othman Zan said...

Assalam. Terus minat nak berkebun.. hehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...