Saturday, October 5, 2013

Rojak Ayam - Resepi simple sangat!






Setiap orang ada kenangan silam jaman sekolah kan.kann...Bohong kalau cakap xde. Secubit pun saya tak caya. So hari ni saya nak citer jaman silam kenangan saya kat Sek Men Bandar Jengka. hehehe...tetiba je kannn...Tak menarik langsung intro. Alaa ada aku kesah?

Kowang nak tau tak? err xnak tau...x kira saya citer jugak. Gini, Kat tepi sekolah saya dulu tu ada tasik yang dipanggil Danau. So ada la gerai gerai kecil menjual makanan. Gerai paling pemes adalah gerai yang menjual Rojak ayam. Perghhh...jaman tu memang kira dah grand sesangat beb dapat makan kat Danau. Sedap sangat rojak ayam pakcik tu...tapi skang dah xde...emm itu je la yg nak citer....

so kaitan citer tu sebenarnya nak bagi tahu..saya buat rojak ayam. Bila tu...saya xleh nak jawab.Alaaa kowang pun bukan nak tahu bila..kan..kan...janji tau macam mana saya buat rojak ayam ni kann..kan...haaa ngaku je la....tapi seingat saya la kann....(weehh dah kena sampuk word 'kan" ke awok ni CA!asyik ulang word tu je...) saya buat rojak ayam ni masa saya buat nasi ayam...sebab bahan bahan dia sangat sinonim dengan nasi ayam...so kira 2 in 1 gitu...

Apakah ramuan sebenar rojak ayam danau jaman saya skolah tu...ammpunzzz saya tak sure. Jadinya apa yang saya paparkan ni hanya gubahan saya sniri..takde kena mengena dengan yang telah hidup atau masih mati...oppssss.....maaap la ekk.Tak pernah plak terpikir nak tanya kat tokey gerai tu.Maklum la jaman tengah menggeletis gitu..Isshhh nyesal plak tak tanya.(nyesal la sangat!!!)

Ini kira Rojak Ayam selera saya la, resepi saya......andai nak cuba..silakan.Andai tak kena selera u alls...jangan cari saya tawww.....acik tak layannn tawww... (*_^)





ROJAK AYAM 
Resepi: CheAnn

Bahan bahan rojak

  • Ayam bahagian kepak/dada/paha- rebus sekejap then goreng
  • Daun salad
  • 1/2 biji Timun
  • Tahu - goreng
  • Sengkuang ( sy x letak)
  • Tomato





Bahan kuah

  • 15-20 biji cili besar ( bole tambah cili api kalau nak pedas)
  • 2 biji tomato
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 2-3 sudu besar cili sos
  • 1 sudu besar cuka
  • Garam gula secukupnya
  • Air secukupnya





Cara cara
Bahan rojak tu semua nya racik sederhana halus.
Saiz ayam ikut selera masing masing nak besar mana

Cili besar, tomato, bawang putih blend hingga hancur
Masak dengan api sederhana hingga pekat.
Dalam proses nak memekatkan kuah tu, masukkan la cuka, cili sos, garam gula secukupnya

** saya selalu masak kuah ni agak lama , almost 1 jam...hingga cili tu betul-betul masak. Jadi idak ler sakit perut bila buh kuah melimpah...

Kuah dah masak, then satukan la semua bahan racik tadi, tuang kuah...ngap!


Haaa...close up skit
Amcam? teruja..
Siyesss...sedap! 
(sape nak puji kalau bukan diwi sniri kannn)
Tq sape yg menten singgah sini
muahhh!



7 comments:

Queenie said...

ya ampuunnn sis...sedapnya..
tauhu goreng tu makan ngan cili tu pun dah cukup...meleles aislius koi!

sis, kalo campur tauge, kena tak?
koi antu tauhu ngan tauge....

koi setuju bila aok masak cili tu lelama, koi pun kalo wat nasi ayam kan, cili dia tu koi akan masak dulu...

mmm..kalo dan, besok koi nak tewai la...taktau sempat ker tak pasal besok cam besa la koi ni...

thanks sis for sharing ya! mmmuaahzz!

Cendana Kasih said...

aduhh...tak payah rasa, tgk gambar pun dah taw sedap

CA said...

Yuhuuu sis Q...habis pondok koi ni..airlius awok leleh sini..:P

Benonya..nok letok toge pun hokey je..sedappp je...untuk anto toge cam kita ni la kannn...

Koi setuju ammat dgn awok..tahu te..makan dgn cili tu pun dah sedappp ammat...koi tahuu antu jugek.Matilaaa sgala koi antu ni..gonner..

nye esok awok dan nok buat..awok tepek gambo yekk kat pondok awok..sure lai mabeless versen awok te..

serramat bersilat...muahhh!

CA said...

Hi cendana kasih..thanks singgah sini...cuba la baru tau sedap ke idakkk...hehehe

Queenie said...

wakakaka acik, jangan kite jadik dua ekor antu biroh doh!@ antu tahu takper...ni nak try wat la ni, baru siap masak utk ora, tgh nunggu anok beli toge, nok makan sampai se'eh hehehe

Anonymous said...

yela...rojk aym kt danau tu mmg sedp..hihi xleh tanding mne2 la..last mkn rsenye thun lpas@2thun lpas...

Amelia said...

Hi Rossa, How you doing? Your rojak ayam memang nampak sedap and appetizing. Makan sepiring sure tak cukup, mau tambah lagi. LOL

Next time I datang, you prepare this for me, boleh? :))

Have a lovely weekend. Hugs to you.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...