Thursday, February 2, 2012

Pengat Keladi





Duhhh...dah february ekk.Wahhh bulan ni bulan istimewa kerana ada 3 date yang penting, melibatkan 3 lelaki yang paling saya sayang....jeng..jeng..tapi bukan itu perkara yang saya nak cerita skang.Cerita 3 lelaki tu next episod key...now saya nak citer pasal tekak ngada ngada saya yang tetiba tingat pengat keladi yang dimasak oleh mak tercinta jaman saya sekolah.Haa...camno tu datin Maimon...tak kan nak kena kembali jaman tu..jenuh plak nak cipta mesin putar masa...hisss...sakit otak kang..

So pegi aje la kat Kedai Pak Lang tu..pilih2 keladi...beli santan.  Balik masak je ikut naluri...sambil mengimbas apa rasa pengat keladi tu..dan suasana kehidupan kat felda tu...ohhh..indahnyaa..auchhh...




PENGAT KELADI
Resepi @ Ibu tercinta
Sumber : CheAnn @ Dari Duniaku

Bahan2
  • Ubi keladi ( bape gram x hengat tapi sederhana je saiz- 1 ketul je...)
  • Santan secukupnya ( anggaran dlm 2-3 cawan)
  • Gula -ikut kadar manis yg digemari
  • 2 sudu besar sagu
  • 1 helai daun pandan
  • secubit garam

Cara2
  1. Keladi kupas kulit dan potong ikut kretiviti masing2.Basuh dan rebus hingga empuk
  2. Keladi dah empuk, buang air rebusan dan masukkan santan, gula garam dan daun pandan
  3. Masak dengan api sederhana dan sentiasa kacau lembut supaya tak pecah santan.
  4. Sagu basuh dan rendam seketika.
  5. Bila santan hampir mendidih masukkan sagu..kacau
  6. Masak hingga sagu dah takde nampak putih...kat tengah tu..


Emmm......ceduk 2 senduk buh darram mangkuk hayun,  pehtu masukkan darram peti'es, dah sejuk bawu ngap...ammpunzzz nyaman skali kat tekak...



8 comments:

Chah said...

Hang pun memengat? Sib baik aku dh pekena sabtu lepas. Kebetulan dpt keladi yg baru n lemak dia tu...perghhh...tengok cina pasar tu tolong pilihkan cm nk kenakan aku je, rupanya mmg pandai dia pilih...terbaekkk...

A. Arvi said...

hmm.... enaknya... i like it

pergi belayar ke tanah jawa
lalu mendarat di pirangan
kalo boleh abang bertanya
adik manis siapa gerangan.. :)

ummiaisyah said...

bestnya hirup pengat...tambah plk kalo simpan sejuk lam peti ais...tapi sy ni x brape kondifen berurusan ngan keladi...ada sejarah mkn keladi tekak gatal..terus trauma..tp skrang dh ok dah..kalo ca hulur semangkuk..seperiuk sy tdahkan..hahha

norlieharumaini said...

salam ziarah dan kenal.... sedapnya pengat keladi.. lama x makan...

CA said...

Chah...dpt keladi fresh memang behh..ni pun hasil tanaman org kg sebelah taman aku..perghhh lemak gebuu gitu..sempat jugak wat talam keladi...hehe

CA said...

A.Arvi..

trimas sudi singgah sini..enak ya hehe..ada pantun lakss..camno nak jawab ni.. tak reti pantun dong...

cuma..bebila senang singgah lagi ya..

CA said...

UmmiAisyah..

Masa nak kupas memang fobia je..takut gatal..tapi dah jadi pengat..ammpunzz tak hengat fobia..hengat nak ngap je..hehe..next singgah awal..sy hulur semangkuk.. ;-)

tima kasih singgah sini..muahhh!

CA said...

Salam kenal...nurlieharumaini
thanks singgah dapur maya saya ni..err err segan plak tetamu hebat jenguk sini..nak hulur pengat keladi dah habis plak...nanti singgah awal skit ekk..hehe

tima kasih singgah sini...muahhh!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...