Monday, May 14, 2012

Sambal Kelapa


Semalam hari ibu sedunia...fuh sana sinunzzz dok cakap pasal ni. Fb la..wadio laa...Ishhh nak sayang ibu tak perlu hari la.Setiap saat tatkala kita mengenal ibu, saat itu kita perlu sayang ibu. Sebagaimana seorang wanita itu bergelar seorang ibu, saat itu kasih sayang pada anaknya bermula dan tak pernah berhenti hingga ke hujung nyawa. Hanya bila akal kewarasannya telah hilang, malah dirinya juga tidak dikenali maka rasa kasih dan sayang itu telah diragut yang bukan atas kehendaknya.....errr...emosi plak..




Benonya saya dok mengenang arwah abah bila saya buat sambal kelapa ni. Dia la yang ajar saya makan sambal kelapa ni.Asal ada ulam jering dia mesti suh mak saya buat sambal kelapa. Mula2 pelik jugak.Apala yang sedap sangat jering ni....nanti kencing bau busuk la.....tapi seremmm dengan abah cuba la jugak jering dengan sambal kelapa...Uwaaa....sedap wupanya...uhuk2.sowi la abah..dulu kutuk abah darram hati...uhuk2




SAMBAL KELAPA
Resepi : Ibu tercinta
Dicuba oleh: Che Ann @ Dari Duniaku...

Bahan2

  • 5-6 sudu besar kelape parut ( yg muda lagi sedap..lemak gitu)
  • 3-5 tangkai lada kering
  • 1 inci belacan - dibakar kejap
  • 1 ulas bawang merah - bakar
  • Garam gula dan perasa secukupnya


Cara cara
Lada kering potong potong buang biji.rebus @ rendam air panas.
Dah lembut tumbuk hingga lumat
Bila lada dah lumat masukkan belacan dan bawang.Tumbuk hingga semua bahan lumat dan mesra
Masukkan garam, gula dan perasa secukupnya
Akhir skali masukkan kelapa parut dan gaul mesra semua bahan.Gaul je dalam lesung..senang
Dah mesra, rasa ..kalo dah cukup semua kaut buh darram piring..
Zasss sedia untuk ngap dengan jering muda...



Emm mujur dapat roomate hok gemo juge jering aka jengkol ni..dapat la ai buat sambal kelapa jodoh untuk jengkol.... Jemput  e-makan semua...muahhh!

13 comments:

Amelia said...

Hi CA, ini nampak sedap...best. Kalu ngap ngan roti ke buat inti roti lagi sedap.

Nanti I nak cuba buat ini tapi tunggu dulu sebab I punya pondok turut2x penuh ngan kelapa. Tak lama lagi betui betui gaga ngan kelapa...LOL

Bila free singgah makan koci, ondeh2x dan bubur cha cha kat pondok I. Jangan ngap manyak sangat sebab nanti nak pi Tahiti party, gown punya zip pecah. hahaha

Cayang u dan muaahhhzzz....

CA said...

Hi Amelia..

Wowo manyak tui menu kat pondok you..ok jap lagi zasss i singgah..I tak ngap banyak2..I tengok je..demi nak pakai dress and party kat tahity..tapi tu ler..till now no invitation lor..
itu Lee asyik dok ubah suai pondok dia...muahaha

Thanks singgah sini..muahhh! cayang you jugak..

Uncle Lee said...

Hi CA, wow! I suka ni. I have not eaten this agak2 27 years! You sure can cook, always wish I am your neighbour.

CA, I am about to lepas my party posting, and you are invited.
Please minum ayer sejuk sebelum datang, *wink*.
I hope to post in about 2 hours from now.
You stay beautiful.
Lee.

Queenie said...

salam che ann...

mulanya akak ingatkan ini serunding hehe...rupanya sambal kelapa, sure sedap kan? tapi buat masa ni akak tak boleh try makan lagi, sebab nanti nasi tak cukup sepinggan, camner nak pakai baju yg Lee kasi? hehehe....

ni kalau buat sahur, layan tak?
tapi akak takleh makan jering n petai laa...dah try manyak kali tapi pewut kenot tahan, manjang nak download jer selain bagai dipulas2 esp area bawah pusat tu, naper ek?
sampai terguling2 kesakitan...ngan air liur asyik meleleh..hurrr... hazab akak dik!

Queenie said...

psst tadi cakap ngan marie nak cuci bathroom, aleh2 merayap ke sini dulu plak hak3...

Uncle Lee said...

CA, senang datang pondok saya, minum ayer sejuk first. Ha ha.
Lee.

Mamasya said...

Salam Ca.bila tengok jering tu teringat pula ibu di kg, sbb kalau balik kg...harus selongkar peti ais mak cari jering...petai nak buat ulam mkn nasi. mkn dg sambal kelapa tentu enak rasanya....

Queenie said...

Salam sis...salam rejab untukmu..

Amelia said...

Hi CA, apa khabar? Lama tak jumpa, harap anak2x dan keluarga semua sihat. Take care,cayang. Hope to see you soon.

A big cyber hugs to you.

CA said...

Hi Lee,

Tq..tq..tq..sampai 2 kali you singgah sini..remind me.Rekues singgah pondok you..uhuk2..tapi menten I tak pegi.jahat la I kann

Ammpunzzz....nanti I pegi ekkk..tadi dah tengok kejap...I suka baju tu...tapi mana kasut I..huhu,,I dah terlepas kan party tu..uwaaaa rugiiii..

Terima kasih seribu...simpan satu lagu dalam hati key..you take care.

CA said...

Salam Sis Q

Thanks singgah sini. Alahai..wugi aa xleh mkn jengkol.sedappp ooo.tapi untuk org yg tak tahan angin memang jd camtu la..xpe la..banyak lagi nikmat dunia you bole makan..kan Sis..

Salam rejab utk u jugakk...muahhh!
Thanks singgah sini...

CA said...

Salam Mamasya...

Mesti windu mesia kan...emm sambal ni mkn denga sgala ulam memang sedap...hehe

Thanks mamasya singgah sini.....

CA said...

Hi Amelia..

emm miss me? hehe..miss you la..muahhh! Alhamdulillah..my family ok..I je yang kurengggg ok..

Thanks singgah sini...nanti i pegi pondok you..nak tengok apa i bole ngap..lapaaa...hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...