Friday, May 4, 2012

Ikan Siakap Bakar Berempah Woku





Haaa ko...berempah Woku? pernah dengo? Hee..konherm pestaim untuk saya. You all tak tau aaa pernah dengo ke idak.Teruja beb  jengok dapur HSM.Kak Ummi  masak ikan talapia.Baca bahan2..yesss takde yang pelik2. Semua bahan ada.Jadi tak pelik la kalau saya pun teruja nak masakkan...pehtu sedappp wooo...tak caya cuba la...ada brannn?? Tapi gambo saya tak semengancam gambo kak Ummi. Tak caya kowang pegi jengok SINI. Pasti ngences...

Kak Ummi cayang..saya share wesepi kat Dari Duniaku plak ekk.CnP gitu..Muuuaahhhh!





IKAN SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU
Sumber: Kak Ummi HSM
Dicuba oleh: CheAnn @ Dari Duniaku..


Bahan2
1 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar 
2 sudu teh air perahan limau nipis 
1 sudu teh garam
# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.
8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
4 helai daun pandan - hiris halus
2 helai daun kunyit - hiris halus
3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
5 tangkai selasih - diambil daunnya 
2 biji tomato merah - potong dadu
6 helai daun cekor ( saya tambah..hehe jawa kan..)
5-6 pucuk daun kesum - hiris halus ( saya tambah )
250 ml air
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
2 tangkai daun bawang - dipotong-potong (tak letak)
3 sudu makan minyak masak untuk menumis






Bahan Kisar:-
12 biji bawang merah
7 biji cili padi merah ( saya lebihkan....)
5 biji buah keras - ( saya tak letak....x suka huhu )
3 cm kunyit hidup - bakar ( saya ikut kak umi  x bakar pun)
2 cm halia
Bahan Pelengkap:- ( saya tak letak sebabb...)
Daun senduduk secukupnya 
1 biji timun - dipotong serong
4 tangkai selasih
6 biji cili padi merah hiris untuk tabur

Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan,
    daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
4. Masukkan daun selasih,daun kesum,daun cekur dan ikan siakap.
    Masak sehingga kuah menyerap.
5. Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan
    tadi di atas alluminium foil.
6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.<< part ni 
    saya tak letak sebab dah lapo..masaka je terus nak ngap. Masa nak amik gambo
   tu pun siap kena ngomel..saboooo aje la...


Lepas ni saya nak cuba ikan talapia plak.Tapi kena balik pahang dolu.
Beli Talapia sangkar...konherm freshh..maniss je isi ikan tu..
aduhhh...dah ngencesss ni..camno??




10 comments:

Uncle Lee said...

Hi Ros, Holy Smoke! Pondok saya ada steamed Siakap, and now tengok siakap bakar berempah woku sini.
I not be knowing apa tu 'woku'?
Macham bunyi Jepun pulak, ha ha ha.

I suka your this siakap berempah woko. Looking at the gambar, I can practically dapat the wangi.
The colour of the kunyit betul sedap best!
If dapat jemput datang makan....rosak nama mak saya, sebab saya lichin kan tiga pinggan nasi, arhaaaa ha ha ha.

Hey Ros, senang datang balek pondok saya, kita punya kawan baik, yang Police Chief Zul da balek keluar hutan.....tengok la apa dia cherita about you.
Dia da lintang pukang, kelam kabote, ha ha ha tengok your baju kebaya....nak pergi chari beli begitu, ha ha ha.

I think Che Fima and Noraita tarek telinga dia, ha ha ha. You have a great weekend, Ros, and hold that beautiful smile of yours.
Lee.

Rohah said...

sedapkan masak woku nie,baru try minggu lepas, memang tidak menghampakan..

Queenie said...

Salam acik...

terimakasih sudi hinggap kat sarang err...

eh acik, anak2 awak kecik2 lagi eh? lahai awak ni baya anak2 buah jer, so takyah lah ber-ai you ai-you eh, panggil jer kita acik jer hehe...tapi sana acik sini acik kang dua2 nyahut payah gak ek? takpun kalu nak kasi sweet sikit, panggil auntie... bole? hehe

auntie dah masuk batu50...baya emak awak jer hehe

waa...cantik blog, masak pun hebat, nanti auntie masuk sini lagi ya, nak siapkan kerja utk jamuan esok dulu.

acik, kaler tulisan yg pink kat side bar tu buat mata auntie naik kero laa...manyak songeh la plak auntie ni ek?

Mamasya said...

Salam CA.akakpun dah print resepi ni tp bila nengok bahan2nya byk yg tak...kiv dululah. tp kalau ikan talapia mmg byk yg fresh dr Sg Nil...

CA said...

Hi Lee,

I pun tak tau la woku tu gapo dio.Yg I tau this name from indonesia.Apa makna...sorry I can't answer..

Yess, tekaan you betul aroma campuran daun2 ni...perghhh nyaman aje...lagi nyaman dah masuk tekak..hehe
Thanks for you kind compliment.

Terima kasih singgah sini...I dah singgah pondok you..kesian ZUL..sudah tinggal ketapi..lagi kelam kabut sana sini...hehe

Lee, you take care..simpan satu lagu dalam hati key..

CA said...

Salam Rohah..

thanks singgah dapur sini. Dah buat jugak masak woku ekk..bestkan...rasa nak buat lagi tapi nak cari talapia fresh plak..hehe

CA said...

Hey..hey.. Acik Q..

opss Auntie Q..opss syilap lagi..Sis Q.Thanks kunjung sini plaksss...alahai jgn la kero nengok tulisan pink tu..acik jiwa wemaja gitu..ahaksss...tapi acik pun dok weti nak bega2 gobok ni..sbb yg buat dolu bukan acik..acik menten aje..tau masuk n3 bawu..and reply aje..asal nak ubah mintak tolon owang lain..borre gitu??

ala Sis Q batu 5, saya dah nak batu 4 pun....tak jauh beda dong ahhh...hehe

ok sis..thank singgah pondok sy yg usang..huhu masak pun cam main pondok2 aje..say budak bawu belajar..

CA said...

Salam Mama..

Thanks singgah sini.Mama baham2 dedaun tu yg x tahanzzz..sgala jenih ada..tapi sbb semua ada kat tepi umah..zasss aje lah masak..hehe

xpe.barrrik mesia nanti mama masak..cuba..utk tekak tak weti bahasa ni..sokmo sedap aje..hehe

Amelia said...

Hi CA, oh.. sedapnya... tak pernah cuba tapi tengok itu rempah rempah memang best lah.

Rasa2x saya boleh makan 2 pinggan nasi, hahaha

Bawa ikan ni dan I bawa puteri ayu, kita pi party kat pondok Kak Q.

Have a nice week ahead. Hugs and muahhhzzz....

CA said...

Hi Amelia,

Thanks singgah sini lagi.emm..for me memang sedap.kombinasi bermacam2 daun buat aroma yg nyamannnn gitu..hehe

jom..jom..pegi party pondok Sis Q. I bawak pewut je..sbb kak Q dah masak macam2 tau..

Hugs and muah2 2 u 2..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...