Thursday, May 10, 2012

Roti Blueberry Cheese. Alamakkkk ges'sengg!!!!






Dalam hidup ni kadang kala keindahan yang kita dengar dan kita lihat belum tentu akan indah jugak untuk kita. Sebab keindahan itu mungkin hanya untuk dia.bukan milik kita. Kerana setiap orang itu habuannya berbeza beza. Setiap permulaan yang baik juga berrum tentu berakhir dengan baik.Oleh itu jangan la over kondifen ye...




Apa yang saya nak paparkan disini adalah kesah benar yang berlaku dalam hidup saya. Bila saya jengok dapur Awex Muffin tu, hati saya selalu berbisik..alaa dia ade BM..itu pasal semua woti dia buat gebusss aje...sedappp je nampak...bole la sokmo2 buat woti. uhh nada bisikan jelesszzz gitu....Tapi itu perasaan saya satu ketika dulu. Kini saya dah berjaya membuat roti tau..tak caya pi la jengok kat SINI. Haaa..sebab saya cuma jeleszz yang berunsur positif...bukan negatif...itu pasal saya berjaya..muahaha ( gelak eksen jap )




Namun saya alpa kejap.Langit tak selalu cerah bak kat sang Arjuna Datin Glam tu. konon dok sokmo buat garlic Bread tu...wase cam senang je but woti ni.cehh! Tu pasal tengok Cik HaNa tayang Bluberry Cheese Bun..segere buat jugak...Hasilllnya....


Jeng....



Jeng...



Jeng...


Ges'senggg daaa....
Permulaan yang cemerlang...
naik gebuss...elokkk je
bila bako...hancusss!!!
Uhuk..uhuk...
Grrr grrr kat diwi sendiwi...
Uwaaa....


Opsss...kang ada plak yang sibuk belek kamus cawi makna ges'seng tu apa...hik..hik...Ampunzzz ya ibu-ibu, bapak bapak..ges'seng tu hangus. (*__^).Uhuk uhuk...Blueberry Cheese Bun saya tak secantik Cik HaNa dan Awex Muffin tu buat...Well...saya punyer jiwa yang kental.Ye la, sokmo disogok dengan kata kata puitis dalm nobel syinta syintun. So kesedihan saya kejap je...Langit memang tak selalu cerah..lepas hujan pelangi akan muncul...Bila ngap je woti ges'seng ni...emmmm...ammpunnzzz...menten sedap dong!Hoye! hoye! saya tidak gagal dari segi wase...hanya paras rupa je kureeengggg...ok apa...kan..kan...*Standart la tu.Ayat pujuk diwi sendiwi...




BLUEBERRY CHEESE BUN
Sumber 1: HaNa Family
Sumber 2: IzahDaut @ Awex Muffin

Bahan-Bahan

  • 500g tepung gandum
  • 120g gula
  • 30g susu - abaikan kalo guna susu segar
  • 11 g yis segera - mauripan ( sebungkus)
  • 6 gram garam
  • 5 gram bread impprover ( saya guna 1 sudu kecil )
  • 5 gram bread softner ( saya guna 1 sudu kecik )
  • 80 gram butter ( saya guna majerin )
  • 1 biji telur
  • 250 air /susu segar - saya guna air sejuk peti'es
  • Blueberry filling
  • Creame Cheese filling



Cara cara

  1. Kalau sape ada BM borre refer link tu.sape xde BM cam saya, ni la cawa cawa saya buat. saya guna mixer je.pehtu uli ngan tangan jap..huhu
  2. Masukkan semua bahan kecuali majerin, bluberry & cream cheese filling daam mixer.Mixed kan semua tu sampai  mesra.
  3. Pehtu uli jap ngan tangan coz sian kat mixer uzur saya tu...menjerit kesakitan huhu..
  4. nampak dah sangat adunan mesra semua masukkan majerin.
  5. Uli lagi hingga adunan lembut elastik gitu..maknanya tak melekat dah kat tangan.
  6. Biarkan adunan bersendirian dengan dibaluti tawel lembab untuk adunan membesar dua kali ganda.Tengok yis jugak la..kalo yis baru cepat je dia kembang..yis dah lama kot..lama baru dia kembang (grrr grrr pernah terkena gitu..dpt yis dah tak aktif)
  7. Adunan dah kembang, tumbuk2 manja...nak buang angin..pehtu bentuk la ikut citarasa masing2
  8. Biarkan ia menyendiri lagi, utk mngembang lagi.
  9. Dah kembang kelar2 or gunting tengah, piping la bluberry dan cheese ikut banyak mana yg bole.lagi byk lagi syidapp.
  10. Bakar dengan suhu 170-180'c selama 25-30 menit atau hingga masak ye...jangan sampai ges'seng plak cam saya...uwaaaaa....




He..he..he..nyowok nyowok aje woti ai tu...
Malu aahhh..sbb ges'seng.

muahhhh!

16 comments:

IeRA said...

Salam pagi...
Saya pun dah lama salin resepi tp tak terbuat2 lagi

Chah said...

tkyah sebut yg ges'seng tu..cakap aje ada bahan tambahan, kopi ke koko ke...huihui...

MUHSINA said...

**Yawn** ngantuk weh tgk kuch kuch kota hei semalam...

hmm sedap!...buatkan. Aku malas..

Uncle Lee said...

Hi Rossa, I suka ni blueberry roti. Ta'pernah tengok.
Disini bears suka makan blueberries. Kalau masuk forest nampak blueberries nak jaga sikit, kalau tidak tu bear makan blueberry, kita pun dia nak try, ha ha.

Looking at your these beautiful roti, I can imagine the wangi. Like I always say, masuk mulut satu spoon, habis cherita, nama mak pun lupa, ha ha ha.
Very nice, Rossa. I like that green plant next to your cakes. Chantek pot tu.

Oh ya, If I buat party, you dapat special invitation card! Special delivery too. Plus Oscar de la Renta dress, and Nina Ricci L'air du tempe perfume too, oh ya, and the kasut you suka. I ta'lupa.

Oh ya, next day, I keluar new posting, saya nak buat you lintang pukang with my new Blog header gambar, *wink*.
I nak buat my members tu Zul and Al kelam kabote, ha ha ha. Nanti dia malam tidur susa datang.

Sekarang ni blog upgrade template and dashboard pulak buat saya mabuk, nak pakai minyak chap kapak!
Tu pasal I keluar cherita lama first.
But I fikir now boleh faham....Nanti I lepas satu cherita baru, ni cherita mesti match my new header gambar....

I send you telegram first, you minum ayer sejuk sebelum datang my pondok, ha ha ha.
Tentu you tersedak! Ha ha ha.
You have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

Queenie said...

lhooo neng, kok gesseng keh3..

takder la geseng sangat kan? masih boleh dimakan tu...ni gerenti dah habiskan?

tertiton eeeehhhh....
leh try lagi!

Mamasya said...

Salam CA. yg penting rasa...janji sedap.rupa paras no 2.boleh cuba lagi...selagi BM tak merajuk....

CA said...

Salam Pagi IeRA..

Thanks singgah sini. Cuba la buat.sedapp..tapi jgn hangus cam saya punyer...hehe

CA said...

Chah..

Nak wat camno.Aku jujur ihklas gitu.mana pandai nak cover2.isshhh dosa tau tipu..muahaha..

Weii..nak mintak sikit gula nisan nak buat teh 3 layer..muahhh!

CA said...

Ya ammpunzz Intan aka Ibu Muhsina..ko layan lagi kuch kuch hota hair..cehhh jiwang la tu...(aku pun layannn beb..nagntuksss)

Meh seberang sungai tu amik...tapi tunggu next versen ekk..yg tak ge'seng..heheh

CA said...

Hii Lee...

OMG..OMG..takkan ta'pernah tengok ini woti.duhhh kat toronto xde ekk.semua kena makan dengan bears kot..hehe

Thanks singgah gobok saya.terima kasih seribu your kind word and compliment. err..errr you sudi invite me to your party..hoye..hoye..i lap u lahh...huhh dapat plak Oscar de la Renta dress,Nina Ricci L'air du tempe perfume and the best is kasut yg i like tu..WOW..WOW..manyak syiokkk or..( konherm dalam mimpi je ni...hua hua..)

Lee, ade suprise lg ke.adoyaii...jgn banyak sgt suprise..takut sakit jantung..borre jalan tau...ni buat I teruja..seremmm pun ada. you xyah la pening kapla..chari minyak chap kapak..itu new format blog.you menten guna setting lama dah la...bole tuka la...haiyaaa...hehe

Ok I tunggu penuh debaran your surprise..see i akan kelamkabote ke idak..kalao kelamkabote I pegi mintak tolong Uncle AL or ZUL aaa...aci..hehe

Have a nice wiken Uncle Lee..you take care and simpan lagu darram hati ek...

CA said...

Yuhuu Sis Q

Tq singgah sini.Ala ge'seng sitik aje..dah habis kena ngap pun..
buka masalah ter titon...si bongsu adjust timing kat oben tu...hua hua...

p/s nanti guwe tayang yg comel punyer..tungguuuu.....muahhh!

CA said...

Salam Mama..

Tq singgah sini tgk woti ge'seng saya..hehe..pesen anak2 memang suka ngap..ges'seng pun depa ngap.no komplin..puji lagi ada..sedappp kata depa.hehe...ayat amik ati ibu...

Amelia said...

Hi CA, roti cantik and I suka your presentation. dah ngap habis?

Nak kasi you tips sikit untuk wat roti.

1/ Kalo boleh pakai tray or cake tin warna hitam, lepas baked warna cantik dan roti lembut, tidak kering.

2/ Lepas wat bentuk roti, masa tunggu dia mengembang tutup ngan plastic jadi roti tak kering dan kulit roti halus.
Sebelum bakar sapu dengan ngan telur kasi dia kilat kilat.

3/ Bakar pakai suhu 190 dec c untuk 10 hingga 15 mins aje.

4/ Pakai tepung roti sebab tepung gandum ada keras sikit bila roti dah sejuk.

I tengok recipe you 20 hingga 30 mins lama sangat.
You kalo nak roti lembut lembut cam kat kedai or 5 star hotel, ikut tips yang I kasi you.

Kalo uli pakai tangan kan, test tarik itu dough itu tengok ada pecah berlobang tak, kalo ada uli lagi. Kalo tak pecah then siap.

If tak faham you boleh tanya I lagi.
Bye.. jumpa lagi. muahhzzz. cayang you.

CA said...

Hi Amelia..
Aduhh dah lama habis kena ngap..w/pun nampak ge'seng ngeh..ngeh..

Fullamakkk..ada baik jugak la I tayang toti ge'seng I.tewus dapat tips muah2.Cayanggg you

So kena pigi cawi tin karrer itam dulu...errr tarik tepung sampai xde lobang.lama aa nak kena uli ekk...uwaaaaa...xleh pakai kebaya la camni..lengan sudah kembang asyik uli...uhuk2

Hait dozo..after this kalo nak buat toti I will ask you more ekk

Thanks sharing your tips with me...muahhh! cayang you.hugggsss you sampei penyek la..hehe

hana said...

wallaaa mbakyuu.. dak opo laa.. geseng2 pon enak jugak kok... kekekeke

CA said...

uhh Mabkkyu Hana..

terima kasih mampir rene..
ya ya iya la..gesseng pun enak kok!

kikikik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...