Monday, April 30, 2012

Garlic Bread : Ni IzahDaud & Chah punyer Pasal!!!





Nak citer..tiap kali saya singgah belog Datin TU saya akan wajib jugak pegi belog owang NI. Saya memang kagum tul tengok muffin dia...gebus sedapppp je..Pehtu Semua roti yang dia buat pun.adehhhh memang menggamik pewasaaan nak mencuba. Tapi saya tak ade keberanian nak mencuba sebab saya takde BM...huhu. Ntah mcm mana tak tahan perasaan tul tiap kali depa tayang roti segala roti...Saya pernah beranikan diri buat Roti kentang amik resepi kat Datin Tu dan Owang Ni.Haaa amik ko..lenguh gilerrr uli dengan tangan.pehtu hasilnya idak le segebu yang diharapkan.Masa tu saya memang hampir bersumpah tak mau buat woti lagi.Depa tu pakai BM.Konherm la jadi...Ko ader??? uhuk2....





Tapi bila Mek Muffin tu dok tayang Garlic Bread dia berulang kali.Datin Chah tu pun sama naik tayang plak versen dia yang bulat-bulat...Tak tahannzzz la acik!!! Jelesszzzz! Nekad!!! tak kira...kali ni saya nak jugak buat.Apa nak jadi, jadilah. Usha tangga kejayaan.Gagal sekali bukan bererti gagal selamanya.kan..kan...

Persiapan penuh dengan semangat waja dan kental saya memulakan operasi membuat Garlic bread ni. Hasilnya..jeng jeng....Hoye!!! Hoye!!!suksesss dong!!!! Muah-muah!! tima kasih la kat mek muffin and datin. Lu olang buat gua jelesssz maka hasilnya gua dah pandai bikin ini loti lor...toce toce...* Cyber hug buat kowang* (hehe...belajo cyber hug ngan Amelia & Marie ).










Sape nak cuba buat woti ni meh tengok bahan-bahannya yang senang.Saya pun salin wesepi kat dapur Mek Muffin & Datin Bam tu..Eh salah datin Glam.Tapi kalau wase tak kondifen sbb saya pernah gagal buat woti kentang...you all pegi la kat link tu ekk...hehe

GARLIC BREAD
Sumber: IzahDaud  &  Chah
Dicuba oleh: CheAnn @ Dari Duniaku...

Bahan-bahan asas Roti
  • 500 gram tepung gandum ( Cap 1 mesia lagi...murah beb RM1.35/kg depa pakai high protein)
  • 100 gm Gula castor
  • 30 gram susu tepung
  • 1 biji telur
  • 11 gram yis ( 1 paket)
  • 1 tsp bread improver
  • 1 tsp bread softerner
  • 1 tsp garam
  • 80 gram butter/majerin
  • 250ml air sejuk
Cara -cara
  1. Masukkan semua bahan kecuali majerin dalam mixer...bio mixer tu yg uli kasi sebati. Dah serik uli tangan lengoh gilerrr...
  2. Adunan dan sebati gitu baru masukkan majerin...separuh mixer uli separuh saya uli dengan tangan..rasa cam lemmm je mixer guwe menguli...hehe
  3. Uli hingga doh licin dan tak melekat kat tangan
  4. Biarkan hingga doh kembang dua kali ganda dari saiz asal
  5. Tumbuk2 manja doh untuk keluarkan angin..eh salah ungkapan...udara gitu
  6. Lepas tu bentuk la ikut kegemaran masing2.Saya buat dua patern...yg bulat2 tu senang je dan cepat.Kalau yg panjang macam finger tu kena canai dulu dan gulung.Buat la agak dlm 40-50grm setiap doh.( memula timbang dah malas agak2 aje...<< jgn ikut saya)
  7. Letak dalam loyang yang dah disapu dgn sedikit majerin/butter/minyak/minyak sayur.
  8. Biarkan doh Kembang naik lagi skali ganda
  9. Sapukan dengan Garlic Spread
  10. Bakar dengan suhu antara 170'c - 180'c selama 25-30 menit ikut saiz dan kepanasan oven masing2. Kalo hangus jgn salahkan owang plak ekk..agak2 la..dah nampak masak tu...kuning je permukaan kuo kan la dari oven.




GARLIC SPREAD
Sumber : IzahDaud yg intai dari dapur Kak yatie & Kak Madihaa
  •  50 gram butter- saya guna majerin je
  • 3 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 pkl daun ketumbar - cincang halus
  • Sedikit serbuk lada hitam
*Gaul semua bahan hingga sebati dah sedia utk disapu atas roti seberrum bako





Phiew...roti panas2 ni sedap bai makan dengan mushroom soup. Tak sempat la nak amik gambo mushroom soup tu.Balik keja ingat nak snap..emm serramat snap masuk mulut anak2.takde gambo  malas plak nak taip wesepi mashroom tu..Aci dah malas nak copy paste..you all pegi je kat SINI. 





Koranggg...Bila dah berjaya buat...5 hari berturut turut saya buat roti ni tau anak anak dok rekues.......merajuk mixer saya...lengan saya pun semakin beso....habis kebaya saya yg doploh tahun lepas tak boleh masuk tang lengan..huhu..



10 comments:

Amelia said...

Hi CA, wah... roti manyak cantik dan gebus...sedap.. best. I suka tu garlic spread.

I rajin buat roti tapi tak rajin nak uli, so I pakai BM aje. Same time masa tunggu boleh buat kerja lain tak payah buang masa.hehehe

Tsk..tsk.. turut2x 5 hari buat roti ni?? Anak you suka makan, apa nak buat kan! You cantik molek slim lagi, makan roti 5 hari beso pun sampei setakat aje. kekeke..
Pandei you jaga badan, anak 5 org dan baju kebaya berpuluh tahun pun boleh pakai lagi. Kasi tips sikit macam mana jaga badan slim.kekeke

Have a nice day, regards.

chah said...

Hahaha...terjebak jugekkk...kiki...tp roti n soup ni mmg keeper, bak kata mek jah anjelina tu...

CA said...

Hii Amelia..

Tq drop here..behh aa ada BM.memang senang lor. Itu BM tak mau singgah lagi umah I.huhu..tu pasal Uli dgn mixer...

Emm anak2 punyer pasal, I buat.kalau depa tak suka makan I pun malas.My son yang suka sgt woti ni..layannzzz..

Err..not my body keep maintain.Cuma sebelum kawin I kecik sgt..nipis mcm papan. Itu pasal bila badan naik no body notice...tapi I memang kalau dlm pantang masa deliver baby sgt follow cara org jawa pantang.Bengkong 2-3 month beb.tu pasal kot my body ok..hehe

Have a nice day..muahhh!

CA said...

Chah..

Bukan takat terjebak..dah tertumuhhh...huhu..asyik suh buat woti aje...tapi woti ni ngan soup memang behhh...banget!!!

Chah said...

Oit..sib baik aku baca komen hang tuh...umpp sebab hang x jegey aku jd aku bglah resepi rahsia *uwwekk tu kt sini...keke...

1 cwn tepung, 2 sudu besar susu tpg, 1 sudu majerin, 2 sudu holik, gula suka suki, garam sket, yis 1/2 sudu kecik. Bancuh cm besa, perap jap dlm 30/20 min, goreng. Kalo bkn versi holik buh kentang/ keledek/labu/keladi. If tX buh menda2 tu sumer holik labu keledek etc, kosong pun ok...

Chah said...

Masa mkn tu suh anak hang gigit, sorangg lg tukang dengar kt sebelah, kalu krupp dia lain mcm tu kira jd la tu...heeeee

CA said...

Chah...
hang reply kat sini ka...aku ni dok ulang klik2 belog hang...isshh aku kan jujur...mana ada jegil2..muah2.tq ekk.psstt..awat cam lain plak versen yg ni dgn masa hang citer mlm tu..ke aku yg mamai ngantok lalok dok mkn cekodok tu...heeee

Chah said...

Aku x assume hang akan gi blk2 kt belog cik embun nun... Mlm tu aku bg kalo anggaran 2 cwn tepung...satgi 2 cwn byk sgt..tu yg mai secawen je ni... Tp hang mungkn kena buat 2 cwn kot hehe... Hang darab je la sndiri ye...

Uncle Lee said...

Hi Rossa, wow! I suka ni garlic bread. I think 3 pieces no problemos with iced coffee, ha ha.
Very nicely done. And your display macham Hilton hotel.

But ini garlic bread lepas makan, especially da makan tiga, tidak boleh jalan tepi laut bawa bulan terang, with a sarong lady, dia pegang daun pokok, saya lepas handbrake with pantun.
Sebab apa pasal?

Ahhh, bila da makan garlic, ada lecheh sikit kalau date lady, lupa masuk mulut chewing gum, ke pakai tu Crest gosok gigi, ARHAAAAA HA HA HA.
Sarong lady tentu nak balek rumah early chakap kuching dia sakit kepala pening. Ha ha ha.

I really am amazed you working, jaga enam anak, tiga kuching, manjah hubby, ada chari time buat ni garlic bread.
Rossa, susa nak chari lady ke isteri like you.
Ada lagi ke macham you?

Cheh! How did I miss you when sending out my resume before?
Ha ha ha.
You stay beautiful, and hold that beautiful smile of yours.
Lee.

Mamasya said...

Salam CA.5 hari turut2 buat garlic bread.....puas hati anak2 CA mkn ni tp bila anak2 request kita mmg lagi semangatkan nak buat,kalau mkn sorang2 tu yg malas sikit. tp garlic bread mmg sedap tambah2 homemade punya..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...